ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 21 Ιούλη 1998
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
Πανεργατική απεργιακή απάντηση

Στην τελική ευθεία οι προετοιμασίες για την πανελλαδική απεργία της Πέμπτης με αίτημα την απόσυρση του νομοσχεδίου. Στις 9πμ στην Κάνιγγος η κεντρική συγκέντρωση. Στις 8.30πμ στην Ομόνοια η προσυγκέντρωση

Στην τελική ευθεία μπαίνουν οι προσπάθειες των συνδικάτων σε όλη τη χώρα, για την καλύτερη προετοιμασία της πανεργατικής πανελλαδικής απεργίας μεθαύριο Πέμπτη,προβάλλοντας το αίτημα της απόσυρσης του αντεργατικού νομοσχεδίου που διαλύει τις εργασιακές σχέσεις. Η κεντρική απεργιακή συγκέντρωση έχει καθοριστεί στις 9πμ στην πλατεία Κάνιγγος,ενώ η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων Αθήνας καλεί σε προσυγκέντρωση στις 8.30πμ στην Ομόνοια.Στον Πειραιά,η απεργιακή συγκέντρωση θα γίνει στις 10πμ στο ΕΚΠ.

Κάλεσμα προς τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τους νέους και τους άνεργους να συμμετάσχουν ενεργά στην απεργία και στη συγκέντρωση και να απαιτήσουν να αποσυρθεί τώρα το αντεργατικό νομοσχέδιο, απευθύνει με ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Αθήνας.

"Κάτω τα χέρια απ' το 8ωρο. Απόσυρση του αντεργατικού νομοσχεδίου. Καταδίκη της κυβερνητικής πολιτικής και των εκφραστών της". Προβάλλοντας αυτό το τρίπτυχο η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων Αθήνας απευθύνει κάλεσμα για καθολική συμμετοχή στην απεργία, για "αγώνα συντονισμένο, μαζικό τώρα".

Επισημαίνει ότι με το νομοσχέδιο "θέλουν τους εργαζόμενους απόλυτα υποταγμένους στην εκμετάλλευση του κεφαλαίου, χωρίς ίχνος προστασίας, κυρίως όμως, τους θέλουν κατακερματισμένους, χωρίς πίστη στο συλλογικό αγώνα για διεκδίκηση όσων δικαιούνται". Καλεί τους εργαζόμενους και τα συνδικάτα τους να "καταδικάσουν την απαράδεκτη στάση της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ, που βρήκε απλώς και... κάποια αρνητικά στο νομοσχέδιο και την πλειοψηφία της ΑΔΕΔΥ, που αρνήθηκε να ασχοληθεί με το νομοσχέδιο, δηλώνοντας ότι... δεν αφορά τους δημόσιους υπαλλήλους. Δείξτε τους - τονίζει - με κάθε τρόπο ότι δεν μπορούν να εκπροσωπούν την εργατική τάξη".

Να πάρουν αγωνιστικά μέρος στις απεργιακές συγκεντρώσεις που διοργανώνονται στις 23 Ιούλη ενάντια στο αντεργατικό έκτρωμα, καλεί τους συνταξιούχους με ανακοίνωσή της, η Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΙΚΑ Ελλάδας.Επισημαίνει ότι με το νομοσχέδιο καταργείται το 8ωρο, ανατρέπονται οι εργασιακές σχέσεις και θα υπάρξουν σοβαρές επιπτώσεις στα οικονομικά των ασφαλιστικών Ταμείων, ενώ αμέσως μετά έρχεται και το ασφαλιστικό νομοσχέδιο που θα ισοπεδώσει τα πάντα. "Ολοι - τονίζει - πρέπει να πάρουν το μήνυμα, στην 24ωρη απεργία και στους αγώνες που θα ακολουθήσουν, ότι το νομοσχέδιο, έστω και αν ψηφιστεί από τη Βουλή, οι εργάτες θα το ανατρέψουν στη ζωή".

Απόσυρση του νομοσχεδίου απαιτεί και η Ομοσπονδία Μισθωτών Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου,η οποία συμμετέχει στην 24ωρη απεργία και καλεί τα σωματεία μέλη της να οργανώσουν παραπέρα τον αγώνα για να μην περάσουν οι αντεργατικές μεθοδεύσεις και να πάρουν μαζικά μέρος στις κατά τόπους συγκεντρώσεις των Εργατικών Κέντρων. "Πιστεύουμε - τονίζει - ότι αυτή η επίθεση της άρχουσας τάξης αποκρούεται με τον αποφασιστικό, συλλογικό, ταξικό αγώνα όλων των εργαζομένων. Η συμμετοχή σε κοινωνικούς διαλόγους που στόχο έχουν την αφαίρεση δικαιωμάτων, μόνο ζημιά προκαλούν στους εργαζόμενους. Κατά συνέπεια, πρέπει να καταδικαστεί κάθε συναινετική προσπάθεια που στοχεύει στο "παζάρι" των εργατικών δικαιωμάτων".

Τη "ριζική τροποποίηση" του νομοσχεδίου ζητά η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών,σημειώνοντας ότι αυτό ανατρέπει βασικές κατακτήσεις των εργαζομένων και είναι ενταγμένο σε μια στρατηγική που επιχειρεί μέσω της μείωσης του κόστους εργασίας και της απορύθμισης των εργασιακών σχέσεων να αυξηθούν τα υπερκέρδη το κεφαλαίου. Συμμετέχει στην απεργία και καλεί στην κεντρική συγκέντρωση και σε προσυγκέντρωση στις 8.30πμ στα γραφεία της.

Σε καθολική συμμετοχή στην πανεργατική απεργία και στην προσυγκέντρωση στις 8.30πμ στην Ομόνοια, καλεί το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος, το οποίο στην ανακοίνωση - κάλεσμα τονίζει: "Απεργούμε και υπερασπιζόμαστε το 8ωρο, τις Συλλογικές Συμβάσεις και την εφαρμογή τους. Απεργούμε και απαιτούμε 7ωρο, 5ήμερο, πλήρους απασχόλησης με ουσιαστικές αυξήσεις".

"Καταδικάζουμε και απορρίπτουμε συνολικά το νομοσχέδιο. Υπερασπιζόμαστε τις εργασιακές μας κατακτήσεις", τονίζει σε ανακοίνωσή της η "Δημοκρατική Συνεργασία Εργαζομένων ΕΛΤΑ" και καλεί στην απεργία και τη συγκέντρωση.

Με αίτημα την απόσυρση του αντεργατικού νομοσχεδίου, το Σωματείο Εργαζομένων στη ΔΕΥΑ Καλαμάτας, καλεί σε μαζική συμμετοχή στην πανεργατική απεργία.

Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε Αμφισσα και Λιβαδειά

Σε συγκέντρωση σήμερα στις 8.30μμ στην πλατεία Λαού στην Αμφισσα,ενάντια στο αντεργατικό νομοσχέδιο, καλεί τους εργαζόμενους της περιοχής η Συντονιστική Επιτροπή Εργατικών Σωματείων Φωκίδας.Επίσης, τους καλεί να πάρουν μαζικά μέρος στην απεργία στις 23 του Ιούλη και στην απεργιακή συγκέντρωση στις 9.30πμ στο Εργατικό Κέντρο.

Η Συντονιστική επισημαίνει ότι "κανένας εργάτης, όπου και αν ανήκει πολιτικά, δεν πρέπει να δεχτεί να παραδώσει ότ,ι με αγώνες και αίμα κατάκτησαν οι προηγούμενες γενιές". Το Σωματείο Μηχανοτεχνιτών και βοηθών Ν. Φωκίδας καλεί στην απεργία "για να μην περάσει το αντεργατικό νομοσχέδιο".

Αγωνιστικό προσκλητήριο για την καταδίκη και απόσυρση του νομοσχεδίου απευθύνει η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων Θήβας - Λιβαδειάς, που διοργανώνει σήμερα, στις 8μμ στη Λιβαδειά, συγκέντρωση διαμαρτυρίας.Επίσης, καλεί σε καθολική συμμετοχή στην απεργία, ώστε να σταλεί μήνυμα αντεπίθεσης στην αντεργατική λαίλαπα.

Εκδήλωση γυναικών

Σύσκεψη με θέμα "Γυναίκα και εργασιακές σχέσεις", διοργανώνει ο Σύλλογος Γυναικών Κάτω Πατησίων - Θυμαρακίων αύριο Τετάρτη, 22 του Ιούλη, στις 8μμ, στην οδό Κόρακα 27.

Αγώνας που αξίζει να στηριχτεί

Η ΝΕ Κέρκυρας του ΚΚΕ υπέρ του δίκαιου αγώνα των οδηγών τουριστικών λεωφορείων του νησιού

Το δίκαιο αγώνα των οδηγών τουριστικών λεωφορείων του νησιού, χαιρετίζει με ανακοίνωσή της η ΝΕ Κέρκυρας του ΚΚΕ και τονίζει πως ο αγώνας αυτός έχει γενικότερη σημασία, γιατί υπερασπίζεται βασικά εργασιακά δικαιώματα και αναβαθμίζει τον τουρισμό και γι' αυτό πρέπει να βρει συμπαραστάτη όλο τον κερκυραϊκό λαό.

Επισημαίνει ότι η απεργιακή κινητοποίηση των οδηγών ανέδειξε το μεσαιωνικό καθεστώς εργασίας που έχουν επιβάλει ορισμένοι τουριστικοί πράκτορες και ιδιοκτήτες τουριστικών λεωφορείων, αλλά και την απαράδεκτη κατάσταση από πλευράς ασφάλειας, πολλών τουριστικών λεωφορείων. Ειδικότερα σημειώνει ότι οι οδηγοί αναγκάζονται να δουλεύουν ατέλειωτες ώρες, πολλές φορές μέχρι και 30 συνεχείς ώρες (!), ότι δεν τους καταβάλλονται οι υπερωρίες, ούτε τα κανονικά ένσημα. Επίσης, ότι κυκλοφορούν πολλά λεωφορεία - σαράβαλα και πως απ' τους ελέγχους που υποχρεώθηκε να κάνει η Τροχαία την πρώτη μέρα της απεργίας, από τα 12 λεωφορεία που ελέγχθηκαν τα μισά βρέθηκαν με βασικές ελλείψεις.

Η ΝΕ του ΚΚΕ υπογραμμίζει ότι η προκλητική συμπεριφορά ορισμένων τουριστικών πρακτόρων και ιδιοκτητών τουριστικών λεωφορείων οφείλεται στην απλόχερη πολιτική κάλυψη που τους προσφέρουν κυβερνητικοί παράγοντες, τοπικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, αλλά και ο νομάρχης και δήμαρχοι του ΠΑΣΟΚ, ενώ οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες (Επιθεώρηση Εργασίας, Αστυνομική Διεύθυνση, Τμήμα Συγκοινωνιών κ.ά.) καλύπτουν τις παρανομίες τους. Ακόμα και η δικαστική εξουσία - συνεχίζει - χρησιμοποιήθηκε για να βγάλει παράνομη την απεργία.Τέλος, καταγγέλλει τη θρασύτατη ανακοίνωση του συνδέσμου τουριστικών πρακτόρων, όπου χαρακτήριζε ως "υποκινητή" της απεργίας το ΚΚΕ και επισημαίνει πως με τον αντικομμουνισμό δεν μπορούν να συγκαλύψουν ότι είναι βασικοί υπονομευτές του κερκυραϊκού τουρισμού, με τις απαράδεκτες εργασιακές συνθήκες και τα σαράβαλα που κυκλοφορούν.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Στους χώρους δουλιάς οι ΕΣΑΚίτες

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (του ανταποκριτή μας).-

Την απαίτησή τους να φύγουν από τον "κοινωνικό διάλογο" ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ και να συντονίζουν τον αγώνα των εργαζομένων για τη συνολική απόρριψη τού αντεργατικού νομοσχεδίου, εκφράζουν οι εργαζόμενοι της Θεσσαλονίκης, που δεν κρύβουν την απογοήτευσή τους για τη μέχρι τώρα στάση των πλειοψηφιών των δυο κορυφαίων οργανώσεων.

Δέκτες αυτού του κλίματος γίνονται αυτές τις μέρες στελέχη της ΕΣΑΚ που περιοδεύουν σε εργασιακούς χώρους, καλώντας στην πανεργατική απεργία της Πέμπτης. Χαρακτηριστικό είναι άλλωστε ότι δύο μόλις μέρες πριν την 24ωρη απεργία, οι συνδικαλιστές της πλειοψηφίας του ΕΚΘ, δεν έχουν εμφανιστεί σε κανέναν εργασιακό χώρο, ώστε να ενημερώσουν τους εργαζόμενους για το περιεχόμενο τού αντεργατικού νομοσχεδίου και τους στόχους της απεργιακής κινητοποίησης.

Αντίθετα, τα συνδικαλιστικά στελέχη της ΕΣΑΚ και χθες συνέχισαν τις περιοδείες ενημέρωσης, καλώντας τους συναδέλφους τους να συμμετάσχουν μαζικά στην απεργία και τη συγκέντρωση που θα γίνει στις 11 το πρωί έξω από το Εργατικό Κέντρο της πόλης.Στις 10 το πρωί της Πέμπτη, η Συντονιστική Επιτροπή Πρωτοβάθμιων Σωματείων καλεί σε προσυγκέντρωση στο χώρο μπροστά από το Αγαλμα του Βενιζέλου.

Χτες κλιμάκιο της ΕΣΑΚ με επικεφαλής τον γενικό γραμματέα του ΕΚΘ Θ. Κυριακίδη,περιόδευσε στο υποκατάστημα της ΔΕΗ στην Παπαναστασίου, σε βιοτεχνίες και στο υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας στην περιοχή Χαριλάου. Το απόγευμα εργαζόμενοι και κάτοικοι της Τούμπας,με πρωτοβουλία της Συντονιστικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιων Σωματείων, πραγματοποίησαν πικετοφορία στην περιοχή, καταγγέλλοντας το νομοσχέδιο που ακυρώνει όλες τις θεμελιακές κατακτήσεις των εργαζομένων και με τη γενικευμένη εφαρμογή της μερικής απασχόλησης βάζει βόμβα στη συλλογική δράση και λειτουργία των σωματείων.

Αντίστοιχη πικετοφορία οργανώνεται σήμερα στις 8 το βράδυ στην Κάτω Τούμπα.Θα ξεκινήσει από την αρχή της Κλεάνθους και θα καταλήξει στο Πάρκο του Αγ. Θεράποντα όπου θα ακολουθήσει ανοιχτή συγκέντρωση.

Δεν πληρώνει η "ΤΕΧΝΟΔΟΜΗ"

Επίσχεση εργασίας πραγματοποιούν από τις 15 Ιούλη και για δεύτερη φορά μέσα σε λίγους μήνες, οι εργαζόμενοι στο εργοτάξιο της "ΤΕΧΝΟΔΟΜΗΣ ΑΒΕΤΕ" στο τμήμα της Εγνατίας οδού Μεσοβούνι - Γκρίκας στην Ηγουμενίτσα, διεκδικώντας τα δεδουλευμένα του Ιούνη.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του νεοϊδρυθέντος σωματείου, η εταιρία επικαλείται οικονομικά προβλήματα για τη μη καταβολή των δεδουλευμένων, ενώ οι εργαζόμενοι είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν την επίσχεση και καλούν τους αρμόδιους να αναλάβουν τις ευθύνες τους για να σταματήσουν οι αυθαιρεσίες της εταιρίας.

Η μη καταβολή των δεδουλευμένων δεν είναι το μοναδικό πρόβλημα των εργαζόμενων. Σοβαρές καταγγελίες υπάρχουν και για σοβαρές ελλείψεις μέτρων για την υγιεινή και ασφάλεια στο συγκεκριμένο εργοτάξιο.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ