ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 21 Ιούλη 1998
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Κατά 50% αυξήθηκαν οι εγγεγραμμένοι άνεργοι

Παρά τις αλχημείες του ΟΑΕΔ, τα στοιχεία του για τον περασμένο Ιούνη καταγράφουν μια δραματική αύξηση της ανεργίας, που "πέταξε" στο 9,8%. Κάθε εργάσιμη μέρα απολύονταν 1.720 εργαζόμενοι!

Κατά 50% (!) αυξήθηκαν οι εγγεγραμμένοι από τον ΟΑΕΔ άνεργοι τον περασμένο Ιούνη, σε σχέση με τον Ιούνη του 1997! Ειδικότερα, το εφιαλτικό αυτό νούμερο "πέταξε" στις 288.300, από 191.900, και το ποσοστό της εγγεγραμμένης ανεργίας διαμορφώθηκε σε 9,8%, από 6,84%!Αν σ' αυτό υπολογίσουμε την ίδια την εκτίμηση που αναφέρει ο διοικητής του ΟΑΕΔ σε σχετικό δελτίο Τύπου, ότι η εγγεγραμμένη ανεργία αποτελεί το 67% του συνόλου των ανέργων που μας δίνει η ΕΣΥΕ για το 1997 (περίπου 430.000), τότε κατανοεί κανείς ακόμα πιο πολύ το πραγματικό μέγεθος του προβλήματος. Τον ίδιο μήνα, οι απολύσεις ανήλθαν στις 43.097 (τον Ιούνη του 1997 ήταν 31.750), που σημαίνει ότι κάθε εργάσιμη μέρα απολύονταν κατά μέσο όρο περίπου 1.720 εργαζόμενοι!

Ο ίδιος ο ΟΑΕΔ διαγιγνώσκει μια "σημαντική αύξηση" της ανεργίας και, το χειρότερο, προβλέπει ότι η ανεργία "θα συνεχίσει να αυξάνεται κατά τους επόμενους μήνες".

Ωστόσο, επιχειρεί να "γλυκάνει το χάπι" και να αποδώσει την αλματώδη αύξηση της εγγεγραμμένης ανεργίας στο γεγονός ότι περισσότεροι άνεργοι σπεύδουν σήμερα να γραφτούν στις καταστάσεις του ΟΑΕΔ, προκειμένου να ενταχθούν στα προγράμματα κατάρτισης ή πρόσληψης από εργοδότες που δημιουργούν επιδοτούμενες θέσεις εργασίας. Σύμφωνα με τις ίδιες ...εκτιμήσεις, "με την εφαρμογή των προγραμμάτων, ένας σημαντικός αριθμός ατόμων θα περάσει από τη λίστα των ανέργων στη λίστα των απασχολουμένων και αυτό θα αρχίσει να εμφανίζεται μετά το μήνα Σεπτέμβρη". Ωστόσο, τα περίφημα προγράμματα του ΟΑΕΔ για το 1998, και αν ακόμα αποδώσουν - πράγμα για το οποίο ο Οργανισμός και η κυβέρνηση δεν έδωσαν ποτέ κανέναν πειστικό λογαριασμό - προβλέπουν 60.000 επιχορηγούμενες θέσεις εργασίας, οι οποίες όμως συνήθως καλύπτονται σε βάρος των ήδη απασχολουμένων και 20.000 θέσεις κατάρτισης για ανέργους... Να σημειωθεί, δε, ότι παρ' όλες τις αλχημείες, σύμφωνα με τον ΟΑΕΔ, μεταξύ Ιούνη 1997 και Ιούνη 1998 η αύξηση των απασχολουμένων ήταν 79.389 και των εγγεγραμμένων ανέργων 96.367 άτομα.

ΕΣΑΚ ΤΡΑΠΕΖΩΝ
Αποπροσανατολισμός τα περί Ενιαίου Ταμείου

Ως "επιχείρηση αποπροσανατολισμού των τραπεζοϋπαλλήλων προκειμένου να αποδυναμωθούν οι δυνατότητες συντονισμού της πάλης τους", χαρακτηρίζει τις πρόσφατες εξαγγελίες για δημιουργία Ενιαίου Ταμείου Τραπεζοϋπαλλήλων η ΕΣΑΚ Τραπεζών και καταγγέλλει σε ανακοίνωσή της την κυβέρνηση, τους εργοδότες και τη φιλοκυβερνητική πλειοψηφία της ΟΤΟΕ ως "πρωτοστατούντες στην επιχείρηση αυτή".

Οπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, "η σκοπιμότητα αυτών των εξαγγελιών γίνεται φανερή και από το χρόνο που επιλέχτηκε (παραμονή της 24ωρης απεργίας της ΓΣΕΕ ενάντια στο νομοσχέδιο που ανατρέπει το σύνολο των εργασιακών σχέσεων), αλλά και από το γεγονός ότι ενόψει των αντιασφαλιστικών ρυθμίσεων, που προωθεί η κυβέρνηση, επιχειρεί να αποπροσανατολίσει τους εργαζόμενους στις τράπεζες, να αποδυναμώσει τις δυνατότητες συντονισμού όλων των εργαζομένων".

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις που έγιναν μετά την πρόσφατη συνάντηση κυβέρνησης, εργοδοτών και ΟΤΟΕ για το παραπάνω θέμα, η ΕΣΑΚ Τραπεζών τονίζει πως "βγαίνει αβίαστα το συμπέρασμα ότι επιχειρούν να αξιοποιήσουν ένα χρόνιο αίτημα των εργαζόμενων στις τράπεζες (Ενιαίο Ταμείο) για να υπονομεύσουν τις εργασιακές σχέσεις (δηλώσεις Πρωτόπαππα), να εξυπηρετήσουν τις αναδιαρθρώσεις στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, δηλαδή ξεπούλημα των κρατικών τραπεζών και ενίσχυση των ιδιωτικών τραπεζικών μονοπωλίων (Παπαϊωάννου), να ενισχύσουν τον "υγιή" ανταγωνισμό στο πιστωτικό σύστημα (Κουσελάς)".

Εντονα πυρά δέχεται και η πλειοψηφία της ΟΤΟΕ, αφού όπως υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση, "είναι τουλάχιστον ύποπτο, γιατί ενώ η πλειοψηφία της ΟΤΟΕ εδώ και 8 χρόνια δεν τόλμησε να πει κουβέντα για την κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων της ΝΔ και προπαγάνδιζε τη δήθεν κατάργηση των νόμων στην πράξη, σήμερα αποδέχεται τη δημιουργία του Ενιαίου Ταμείου με βάση το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο (διαχωρισμός των ασφαλισμένων σε προσληφθέντες πριν και μετά το '83 κλπ.)".

Σε άλλο σημείο της ανακοίνωσης χαρακτηρίζονται "συνδικαλιστικά απατεώνες και ψεύτες" όσοι σήμερα "προπαγανδίζουν ότι αυτή η κυβέρνηση - που ξεπουλάει τη δημόσια περιουσία και τις κρατικές τράπεζες, ανατρέπει το 8ωρο, τη μόνιμη απασχόληση και τις κλαδικές συμβάσεις, που κόβει και μειώνει κοινωνικές παροχές, που εφαρμόζει τους αντιασφαλιστικούς νόμους της ΝΔ, που αρνείται την επανασύνδεση των συντάξεων με τα 20 ΗΑΕ και τους μισθούς των εν ενεργεία συναδέλφων, που επιβάλλει πλαφόν στα εφάπαξ - θα συναινέσει σε ασφαλιστικές λύσεις που θα αναβαθμίζουν τις παροχές στα πλαίσια της κοινωνικής ασφάλισης".

Τέλος, η ΕΣΑΚ Τραπεζών, αφού καταγγέλλει "τις λογικές και πρακτικές της πλειοψηφίας της ΟΤΟΕ", σημειώνει: "Είχαμε και πρόσφατα προειδοποιήσει ότι αν δεν πάρουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι τις τύχες τους στα χέρια τους, δεν μπορούμε να περιμένουμε λύση των προβλημάτων. Η μοναδική διέξοδος βρίσκεται στη δημιουργία μετώπου αντίστασης ενάντια στα σχέδια κυβέρνησης, Ευρωπαϊκής Ενωσης, εργοδοσίας. Ενα μέτωπο, που θα βάζει στόχο την ανατροπή αυτής της αντεργατικής, αντιλαϊκής και αντιασφαλιστικής πολιτικής".

ΠΟΡΙΣΜΑ ΑΣΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΔΥΣΤΟΣ
Ευθύνες σε ΑΓΕΤ - Νηογνώμονα

Το πόρισμα κατατέθηκε χτες στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και επιβεβαιώνει ότι η ναυτική τραγωδία ήταν ένα έγκλημα και υπεύθυνοι γι' αυτό είναι η ΑΓΕΤ και ο Ελληνικός Νηογνώμονας

Βαρύτατες ευθύνες για το πολύνεκρο ναυάγιο του τσιμεντάδικου ΔΥΣΤΟΣ,που τουμπάρισε στις 28 Δεκέμβρη 1996, στα ανοιχτά της Κύμης Εύβοιας, αποδίδει το πόρισμα του Ανακριτικού Συμβουλίου Ναυτικών Ατυχημάτων (ΑΣΝΑ), το οποίο κατατέθηκε χτες στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και διαβιβάζεται ήδη στον αρμόδιο εισαγγελέα. Πρόκειται για ένα δισέλιδο συμπερασματικό κείμενο, σύμφωνα με το οποίο ομόφωνα το ΑΣΝΑ αποφαίνεται - με βάση σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας - ότι η ναυτική τραγωδία οφείλεται:

1. Σε παραλείψεις των υπευθύνων της πλοιοκτήτριας εταιρίας ΑΓΕΤ - ΗΡΑΚΛΗΣ,διότι δεν έλαβαν τα κατάλληλα μέτρα διατηρήσεως επαρκούς ευστάθειας του πλοίου και καλής συντηρήσεως ώστε να διατηρείται ουσιαστικά αξιόπλοο.

2. Σε παραλείψεις του παρακολουθούντα το πλοίο Ελληνικού Νηογνώμονα διότι: α) Δεν έκανε επιθεωρήσεις στην έκταση που θα έπρεπε, σύμφωνα με την ηλικία του πλοίου, την κατάστασή του μετά τη μετασκευή και τη φύση του φορτίου. β) Δεν υπεδείκνυε τις απαιτούμενες σε έκταση και είδος επισκευές και γ) Απεδέχθη κατά καιρούς αποτελέσματα παχυμετρήσεων των ελασμάτων, τα οποία δεν ανταποκρίνοντο στην πραγματικότητα και ενέκρινε εγχειρίδιο ευστάθειας του πλοίου χωρίς ουσιαστικό έλεγχο.

3. Ευθύνες αποδίδονται και στον πλοίαρχο, "διότι δεν εκτίμησε σωστά τις καιρικές συνθήκες πριν αποπλεύσει από το αγκυροβόλιο της Σκιάθου".

Το περιεχόμενο του πορίσματος, όπως προκύπτει από τα παραπάνω, είναι πιο κατηγορηματικό για τις εγκληματικές ευθύνες της πλοιοκτήτριας εταιρίας ΑΓΕΤ- ΗΡΑΚΛΗΣ,που είχε εν πλω αυτό το σαπιοκάραβο, και της ιδιωτικής εταιρίας "Ελληνικός Νηογνώμονας ΑΕ",από το απαντητικό κείμενο των 4 πραγματογνωμόνων, που κατατέθηκε στην 4η τακτική ανακρίτρια Πειραιά, Μαριάνθη Παγουτέλη.Το τελευταίο ως μία από τις αιτίες αναδεικνύει τις καιρικές συνθήκες, ενώ συνολικά κινείται στη λογική του "ναι μεν αλλά...".

Χωρίς σύνταξη και χωρίς δουλιά

Η Διοίκηση των ΗΣΑΠ αρνείται να επαναπροσλάβει εργαζόμενους, που είχαν βγει σε προσωρινή αναπηρική σύνταξη

Στο "δρόμο" πετάγονται εργαζόμενοι του ΗΣΑΠ που πήραν αναπηρική σύνταξη για ορισμένο χρονικό διάστημα και στη συνέχεια, αν και θα έπρεπε να επανέλθουν στην εργασία τους, η υπηρεσία τους το αρνείται, με αποφάσεις που αγγίζουν τα όρια της αυθαιρεσίας. Το πρόβλημα αφορά αυτή τη στιγμή 5 - 6 εργαζόμενους που βρίσκονται στον "αέρα", χωρίς σύνταξη, αφού ήταν προσωρινή, αλλά και χωρίς δουλιά.

Σύμφωνα με το καταστατικό του Ταμείου Συντάξεων Προσωπικού ΗΣΑΠ και το νόμο 2084/'92, αν κάποιος εργαζόμενος είτε έχει πάθει ατύχημα, είτε έχει ασθενήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα, παραπέμπεται στις υγειονομικές επιτροπές του ΙΚΑ. Με ποσοστό αναπηρίας 50% και πάνω, δικαιούται αναπηρικής σύνταξης για χρονικό διάστημα που θα κρίνει η επιτροπή. Μετά την πάροδο αυτού του διαστήματος (συνήθως 2 χρόνια), επανεξετάζεται και αν το ποσοστό αναπηρίας μειωθεί απ' το 50% (μπορεί να κριθούν με 40% με 45%), τότε δε δικαιούται πλέον αναπηρική σύνταξη και μετά την πάροδο έξι μηνών δε δικαιούται ούτε ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

Εφόσον με βάση τις υγειονομικές επιτροπές δεν ισχύουν πλέον οι λόγοι υγείας που τους απομάκρυναν απ' την υπηρεσία τους, θα έπρεπε κανονικά να επανέλθουν σ' αυτήν. Ομως, η διοίκηση του ΗΣΑΠ αρνείται να τους επαναπροσλάβει, με τη δικαιολογία ότι δεν υπάρχει διάταξη του Κανονισμού Προσωπικού, που να της επιβάλλει να επαναπροσλάβει ανθρώπους που απέλυσε για λόγους ανικανότητας! Οι άνθρωποι αυτοί χωρίς κανένα εισόδημα θα πρέπει να περιμένουν να συμπληρώσουν το 60ό έτος της ηλικίας τους για να προσδοκούν σε μια σύνταξη!



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ