ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 21 Ιούλη 1998
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΤΙΣ ΦΛΟΓΕΣ ΑΧΑΪΑ - ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ
Σε τραγωδία οδηγεί η έλλειψη δασικών υπαλλήλων

Παρέμβαση του ΚΚΕ στην Ευρωβουλή

Σε εξέλιξη ήταν μέχρι αργά χτες το βράδυ οι πυρκαγιές σε Αίγιο και Κασσάνδρα. Στο Αίγιο η φωτιά ξεκίνησε το περασμένο Σάββατο και απείλησε τα χωριά Αχλαδιά και Κερήνια. Υπό έλεγχο ήταν οι πυρκαγιές στο Αντίρριο, στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής και στο Νιοχώρι Αρκαδίας. Εσβησαν οι φωτιές σε Πάτρα και Χίο.

Με κατεπείγον ψήφισμα που κατέθεσαν οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ και το οποίο ενέκρινε με μεγάλη πλειοψηφία η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ζητείται από την επιτροπή της ΕΕ, άμεση και συγκεκριμένη βοήθεια για την αποκατάσταση των πληγέντων και των ζημιών από τις πρόσφατες πυρκαγιές, καθώς και η χάραξη αποτελεσματικής πολιτικής δασοπροστασίας.

Απευθυνόμενος στον επίτροπο της ΕΕ ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Β. Εφραιμίδης του ζήτησε "να μην αρκεστεί σε ευχολόγιο αλληλεγγύης και συμπαράστασης για τις τεράστιες καταστροφές που προκάλεσαν οι πυρκαγιές το τελευταίο δίμηνο στην Ελλάδα, αλλά να δηλώσει υπεύθυνα ότι θα υπάρξει άμεση βοήθεια, ώστε να αποκατασταθούν οι ζημιές".

Αναφερόμενος στην έκταση της καταστροφής ο Β. Εφραιμίδης υπογράμμισε ότι"κατακάηκαν δεκάδες χιλιάδες εκτάρια καλλιεργημένες εκτάσεις, μεγάλος αριθμός αγροτικών, κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, κάηκαν σπίτια, κάηκαν υποδομές, υπήρξαν τραυματίες και νεκροί από αυτές τις πυρκαγιές" και κάλεσε την Επιτροπή να προχωρήσει στην παροχή άμεσης βοήθειας.

Επίσης την κάλεσε "να ασκήσει την επιρροή που είναι δυνατόν να ασκηθεί, ώστε οι ελληνικές κυβερνήσεις, και η σημερινή, να δημιουργήσουν επιτέλους το δασικό κτηματολόγιο, να κάνουν αυστηρότερη τη νομοθεσία γύρω από την εμπορία της γης και τη δόμηση, γιατί είναι τόσο χαλαρή, ώστε επωφελούνται μαφίες εμπρηστών, σε διαπλοκή με εμπορικά επιχειρηματικά κατασκευαστικά συμφέροντα και προκαλούν, πέρα από το αναμενόμενο, τις πυρκαγιές στην Ελλάδα".

Τα μέτωπα της φωτιάς

Περικυκλωμένα από τις φλόγες ήταν χτες το απόγευμα τα χωριά Αχλαδιά και Σέλισα στην Αιγιάλεια Αχαϊας. Η φωτιά, που κατέστρεφε δασικές εκτάσεις σε δυο μέτωπα, ήταν δύσκολο να αντιμετωπιστεί λόγω των ισχυρών ανέμων και του δύσβατου εδάφους. Στον τόπο της καταστροφής επιχειρούσαν 175 πυροσβέστες με 30 οχήματα, τέσσερα πυροσβεστικά αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο.

Η έλλειψη ειδικευμένου προσωπικού, η έλλειψη μηχανημάτων και γενικότερα υποδομής, η παλαιότητα των πυροσβεστικών αεροσκαφών και η απουσία σχεδιασμού και συντονισμένων ενεργειών, θεωρούνται οι βασικές αιτίες που η πυρκαγιά στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής, αντί να αντιμετωπιστεί και να περιοριστεί από την πρώτη μέρα, μαινόταν μέχρι χτες απειλώντας ακόμη και κατοικημένες περιοχές. Από τη φωτιά αποτεφρώθηκαν περίπου 10.000 στρέμματα δάσους μεταξύ των κοινοτήτων Αγίας Παρασκευής, Πευκοχωρίου και Παλιουρίου. Χτες λίγο πριν το μεσημέρι είχε αναζωπυρωθεί το μέτωπο της φωτιάς στην Αγία Παρασκευή και μερικές ώρες αργότερα τέθηκε υπό έλεγχο. Το απόγευμα δυνάμωσε και πάλι το μέτωπο νότια του Πευκοχωρίου, εξαιτίας των δυνατών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή.

Εκτός από τα 10.000 στρέμματα δάσους, παρανάλωμα του πυρός έγιναν μια εξοχική κατοικία στην Αγ. Παρασκευή και ένα πυροσβεστικό όχημα που εγκλωβίστηκε στην καιόμενη περιοχή εξαιτίας μηχανικής βλάβης.

Και χτες όλη τη μέρα, μηχανήματα άνοιγαν αντιπυρικές ζώνες προκειμένου να περιορίσουν την έκταση της φωτιάς. Οι επίγειες δυνάμεις, δηλαδή οι 250 πυροσβέστες με τα 47 οχήματα και τις υδροφόρες, ορισμένες φορές τύχαιναν και της συνδρομής των πυροσβεστικών αεροπλάνων, όταν δηλαδή αυτά δεν παρουσίαζαν βλάβες.

Οπως κατήγγειλαν κάτοικοι, αλλά και κοινοτάρχες της περιοχής, ήταν εμφανής η αδυναμία συντονισμού των δυνάμεων. Ενώ ακόμη πιο αποκαλυπτικός ήταν ο νομάρχης Χαλκιδικής Β. Βασιλάκης, που δήλωνε ότι οι άνδρες της πυροσβεστικής δεν ευθύνονται γιατί δε γνωρίζουν πώς να αντιμετωπίσουν τέτοιες πυρκαγιές και πώς να χειριστούν τα μηχανήματα, αφού δεν εκπαιδεύτηκαν. "Πρέπει η κυβέρνηση να ξαναβάλει τους δασικούς στο "παιχνίδι", τουλάχιστον για φέτος", είπε.

Εσβησε χτες η πυρκαγιά στη Χίο, η οποία από το περασμένο Σάββατο κατέστρεψε χιλιάδες στρέμματα δασικών και αγροτικών εκτάσεων και απείλησε χωριά του νησιού. Η φωτιά είχε εκδηλωθεί στη θέση Κλειδού της επαρχίας Βροντάδων και λόγω των ισχυρών ανέμων επεκτάθηκε γρήγορα δημιουργώντας έξι μέτωπα. Κατά τη διάρκεια της προσπάθειας να τιθασευτούν οι φλόγες τραυματίστηκαν δυο πυροσβέστες. Ο δήμαρχος της Ομηρούπολης Α. Ζανίκος κατήγγειλε ολιγωρία των πυροσβεστικών δυνάμεων και ζήτησε να εδρεύουν πυροσβεστικά αεροσκάφη στο νησί. Δυο αεροπλάνα εδρεύουν στη Σάμο και αδυνατούσαν να πετάξουν λόγω των ισχυρών ανέμων.

ΥΜΗΤΤΟΣ
Στα χέρια των καταπατητών

Αμεσα μέτρα για την προστασία του, ζητεί ο υποψήφιος δήμαρχος Γλυφάδας της "Προοπτικής Δημοτικής Κίνησης" Θαν. Ηλιόπουλος

Ο,τι απέμεινε από τις πυρκαγιές τα προηγούμενα χρόνια στον Υμηττό, στο τμήμα που βρίσκεται στα διοικητικά όρια του Δήμου Γλυφάδας, έχει πέσει σήμερα στα χέρια των καταπατητών!

Στον τελευταίο πνεύμονα πρασίνου της περιοχής και συγκεκριμένα στην περιοχή της χαράδρας - πάνω από το τέρμα της οδού Αθανάτου - η οποία είναι μοιρασμένη ανάμεσα στην Α και τη Β Ζώνη Προστασίας του Υμηττού, οι καταπατήσεις είναι καθημερινή σχεδόν δραστηριότητα. Φτάνει μια βόλτα να κάνει κανείς, για να δει "ενέργειες" και "δράσεις" απίστευτες, όπως παρατηρεί ο υποψήφιος δήμαρχος της "Προοπτικής Δημοτικής Κίνησης" Γλυφάδας Θαν. Ηλιόπουλος,με τον οποίο επισκεφτήκαμε την περιοχή.

"Η εγκατάλειψη του Υμηττού δεν είναι τυχαία" τόνισε, μιλώντας στο "Ρ", ο υποψήφιος δήμαρχος της "Προοπτικής Δημοτικής Κίνησης" Γλυφάδας Θαν. Ηλιόπουλος. "Είναι κομμάτι, συνέχισε, της γενικής πολιτικής του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας που επικρατεί. Ετσι, προωθείται προς πώληση και η δημόσια γη. Είναι τραγικό να λέμε ότι το ιδιοκτησιακό καθεστώς, δήθεν, δεν μπορεί να ξεκαθαριστεί και την ίδια στιγμή το δημόσιο να εκποιεί δημόσια περιουσία".

Ετσι, από μέρα σε μέρα, η περιοχή αλλάζει εικόνα και διαμορφώνεται με βάση τα σχέδια που κάποιοι καταστρώνουν και υλοποιούν στην, κατά τα άλλα, δασική έκταση.

Κι αν θεωρητικά όλες αυτές οι χρήσεις γης απαγορεύονται από το νόμο και τις σχετικές διατάξεις για τον Υμηττό, που χαρακτηρίζουν τη συγκεκριμένη περιοχή δασική, κανείς δεν ενοχλεί κανέναν, αφού ούτε δασοφύλακες υπάρχουν, ούτε η Τοπική Αυτοδιοίκηση φροντίζει να αποτρέψει αυτή την κατάσταση. Τα αρμόδια υπουργεία Γεωργίας και Οικονομικών, βέβαια, δεν ενδιαφέρονται καθόλου να δώσουν τέλος στο χάος του ιδιοκτησιακού καθεστώτος που επικρατεί στην περιοχή. Κάθε άλλο...

Το παράδειγμα της τέλειας έλλειψης, όχι πολιτικής βούλησης, αλλά έστω στοιχειώδους συντονισμού είναι πρόσφατο: Ενώ εκκρεμούν αποφάσεις του υπουργείου Οικονομικών και γνωμοδοτήσεις του Συμβουλίου Δημοσίων Κτημάτων, στις 10 Δεκέμβρη του 1997 η ΙΔ ΔΟΥ προώθησε διαδικασία πλειστηριασμού έκτασης στον Υμηττό, αναγνωρίζοντας στην ουσία ότι η έκταση αυτή ανήκει σε ιδιώτη, ο οποίος χρωστούσε στο δημόσιο. Μετά την αναστάτωση που προκλήθηκε, το υπουργείο Οικονομικών ανέβαλε την τελευταία στιγμή τον πλειστηριασμό!

Η δημοτική αρχή, παράλληλα, δε φροντίζει ούτε να καθαριστεί το δάσος από τα ατέλειωτα σκουπίδια. Να μπει τέλος στη μετατροπή του σε χωματερή. Η κινητοποίηση των κατοίκων το 1995 απέτρεψε τα σχέδια που ήθελαν την εγκατάσταση του σταθμού μεταφόρτωσης στους πρόποδες του βουνού. Οσο όμως η έκταση αυτή του Υμηττού παραμένει αφύλακτη, ο καθένας μπορεί να τη χρησιμοποιεί όπως θέλει.

Ο Θαν. Ηλιόπουλος υπογράμμισε ότι η "Προοπτική Δημοτική Κίνηση" απαιτεί την "άμεση ενεργοποίηση του ΥΠΕΧΩΔΕ, του υπουργείου Γεωργίας, της ΕΥΔΑΠ, του δασαρχείου και του Δήμου, ώστε να απομακρυνθούν άμεσα τα σκουπίδια από το βουνό, να ανοίξουν τα ρέματα και να καθαριστούν. Να τοποθετηθούν άμεσα δασοφύλακες για την προστασία του Υμηττού από ασυνείδητους που τον ρυπαίνουν και τον καταπατούν, να απομακρυνθούν τα ζώα για να προστατευτεί η χλωρίδα και να πετυχαίνουν οι δεντροφυτεύσεις των φορέων, να προγραμματιστούν από το υπουργείο Γεωργίας, τη διεύθυνση δεντροφυτεύσεων και το Δήμο εκτεταμένες δεντροφυτεύσεις και, τέλος, να ξεκαθαριστεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς των 11 χιλιάδων στρεμμάτων του Υμηττού που βρίσκονται στα διοικητικά όρια του Δήμου Γλυφάδας και να αποδοθούν για χρήσεις δάσους"! Πριν ...καούν κι αυτά.

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
"Απαξ δάσος, πάντα δάσος"

Το δικαστήριο απαγορεύει την οικοπεδοποίηση δασικών εκτάσεων στις οποίες είχε αρθεί η αναδάσωσή τους

Φραγμό στην οικοπεδοποίηση ιδιωτικών δασικών εκτάσεων, στις οποίες με διοικητικές πράξεις είχε αρθεί η αναδάσωσή τους, βάζει το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ).

Το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο με τη σημαντική αυτή απόφαση έκρινε ότι για λόγους δημοσίου συμφέροντος επιβάλλεται η αναδάσωση ακόμη και εκείνων των δασικών εκτάσεων, οι οποίες είχαν πωληθεί, αφού νωρίτερα είχε αρθεί η διαδικασία της αναδάσωσης.

Ουσιαστικά, η απόφαση αυτή του ΣτΕ είναι ένα μήνυμα στον υπουργό ΓεωργίαςΣτ. Τζουμάκα και στις επιδιώξεις του για νομιμοποίηση όλων των καταπατηθέντων μέχρι την ψήφιση του Συντάγματος του 1975. Το δικαστήριο κάνει άλλο ένα βήμα στη γνωστή νομολογία του "άπαξ δάσος, πάντα δάσος" που απαγορεύει την αλλοίωση του χαρακτήρα των δασικών εκτάσεων.

Παράλληλα, το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο επισημαίνει ότι δεν αποτελεί αιτία ακυρότητας η πάροδος μεγάλου χρονικού διαστήματος από την άρση της αναδάσωσης μέχρι την ανακλητική νέα απόφαση της διοίκησης, καθώς μια δασική έκταση δε χάνει ποτέ τον χαρακτήρα της.

Το ΣτΕ ξεκαθαρίζει ότι πρέπει να ανακαλείται χωρίς κανένα χρονικό περιορισμό, οποιαδήποτε διοικητική πράξη που εμποδίζει να πραγματοποιηθεί η αναδάσωση.

Η υπόθεση που κρίθηκε από το δικαστήριο αφορούσε τμήμα ιδιωτικού δάσους, το οποίο μεταβιβάστηκε σε αγοραστές (συνεταιρισμό), αφού είχε προηγηθεί το 1951 η άρση της αναδάσωσης. Ωστόσο, η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση το 1993 επανεξετάζοντας το ζήτημα κήρυξε αναδασωτέα την ευρύτερη περιοχή - τμήμα της οποίας είναι και το επίμαχο δάσος - και ανακάλεσε την παλαιότερη απόφαση που εμπόδιζε την αναδάσωση.

Στη συνέχεια ο Συνεταιρισμός, στην ιδιοκτησία του οποίου ανήκει το δάσος, προσέφυγε στο ΣτΕ ζητώντας να ακυρωθεί η νομαρχιακή απόφαση. Το δικαστήριο έκρινε για λόγους δημοσίου συμφέροντος νόμιμη την απόφαση παρόλο που έχουν περάσει 41 χρόνια από την άρση της διαδικασίας της αναδάσωσης.

Το λιμάνι του Αιγίου

Σταματούν προσωρινά οι διαδικασίες του διαγωνισμού για την κατασκευή έργων αρχικού προϋπολογισμού 2,9 δισ. δραχμές στο λιμάνι του Αιγίου. Το ΣτΕ έκανε δεκτή την αίτηση αναστολής που έκανε εταιρία, η οποία μειοψήφησε στο διαγωνισμό, εναντίον της εταιρίας στην οποία κατακυρώθηκε το έργο. Στην προσφυγή της η αιτούσα εταιρία ζητούσε με τη διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων να ανασταλεί ο διαγωνισμός, επειδή δε συνεστήθη νόμιμα η επιτροπή εισήγησης του επίδικου έργου.

Το ΣτΕ με την υπ' αριθμό 154/1998 απόφασή του ανέστειλε τον διαγωνισμό γιατί πιθανολογείται παράβαση των κανόνων του εσωτερικού δικαίου και συνεπώς πρέπει να ανασταλεί η εκτέλεση της απόφασης που κατακύρωνε το έργο στη συγκεκριμένη εταιρία. Επίσης, σύμφωνα με το δικαστήριο πρέπει να ανασταλεί και η σύναψη της σύμβασης κατασκευής του έργου.

Ολοι στη μάχη της προστασίας των δασών

Ανακοίνωση της Αχτιδικής Επιτροπής Αιγιάλειας - Καλαβρύτων του ΚΚΕ

Την ανάγκη κινητοποίησης όλου του λαού της Αιγιάλειας και των Καλαβρύτων προκειμένου να αντιμετωπιστεί η πυρκαγιά που ξέσπασε το Σάββατο, επισημαίνει σε σχετική ανακοίνωσή της η Αχτιδική Επιτροπή της περιοχής του ΚΚΕ.

"Μπροστά στον τεράστιο κίνδυνο που αντιπροσωπεύει η πύρινη κόλαση", τονίζεται στην ανακοίνωση, "για μια τεράστιας έκτασης οικολογική καταστροφή, για την καταστροφή των αγροτικών εκμεταλλεύσεων και των περιουσιών των κατοίκων της περιοχής, αλλά και για την ίδια τη ζωή των κατοίκων, εκείνο που προέχει είναι η κινητοποίηση όλου του λαού της περιοχής για να αντιμετωπιστεί η πύρινη λαίλαπα. Με αυτόν τον τρόπο μπορούν να περιοριστούν οι καταστροφές στην περιοχή από τη φωτιά, για την οποία τεράστιες είναι οι ευθύνες της κυβέρνησης και η ανικανότητα του κρατικού μηχανισμού".

Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι οι πρόσφατες πυρκαγιές στην περιοχή, "δείχνουν ότι η Αιγιάλεια έχει γίνει στόχος εμπρηστών" και αναδεικνύουν "την πλήρη αδιαφορία της κυβέρνησης, αφού παρά τις συνεχιζόμενες προσπάθειες εμπρησμού στην ίδια περιοχή, μετά την πυρκαγιά του Διακοφτού, δεν πήρε κανένα μέτρο για την προστασία του δάσους και του περιβάλλοντος". Σημειώνεται επίσης, ότι δεν κινητοποιήθηκαν εγκαίρως όλες οι δυνάμεις κατάσβεσης. Χαρακτηριστικό είναι ότι τα αεροπλάνα ήρθαν αργά το απόγευμα κάνοντας μία μόνο ρίψη, αν και η πυρκαγιά είχε ξεσπάσει νωρίς το μεσημέρι.

Η Αχτιδική Επιτροπή ασκεί κριτική στην κυβέρνηση για το νόμο που αναθέτει την ευθύνη της δασοπυρόσβεσης από τη Δασική Υπηρεσία στο Πυροσβεστικό Σώμα, καθώς και την πολιτική υποταγής στις επιταγές της ΕΕ. Επισημαίνει ότι είναι αναγκαία η δημιουργία ενός μετώπου πάλης για την προστασία του δασικού οικοσυστήματος και του περιβάλλοντος και καταλήγει: "Στις επερχόμενες δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές, ας τους δώσουμε την απάντηση που τους πρέπει. Ας καταδικάσουμε με την ψήφο μας την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά και των άλλων κομμάτων που στηρίζουν αυτή την πολιτική".

"Ανεμος" με κλίση..!

Με την "ψυχή στο στόμα" ταξίδεψαν την Κυριακή το βράδυ οι επιβάτες του πλοίου "Ανεμος" του εφοπλιστή Νομικού. Να ελεγχθεί αμέσως το πλοίο ζητά η ΠΕΜΕΝ

"Με την ψυχή στο στόμα" ταξίδεψαν προχτές Κυριακή, το βράδυ, οι 500 περίπου επιβάτες που επέβαιναν στο επιβατηγό πλοίο "ΑΝΕΜΟΣ" του εφοπλιστήΝομικού,καθώς το πλοίο ταξίδευε με κλίση, ενώ την ίδια ώρα στη θαλάσσια περιοχή έπνεαν άνεμοι έντασης 7-8 μποφόρ! Το πλοίο απέπλευσε από τη Σάμο με μεγάλη κλίση προς τα αριστερά, προκειμένου να εκτελέσει το δρομολόγιο Ικαρία - Μύκονο - Σύρο - Πειραιά και να αποδείξει για πολλοστή φορά ότι οι εφοπλιστές δε διστάζουν να παίζουν κορόνα - γράμματα τις ζωές των επιβατών, ακόμα και όταν πρόκειται για ελάχιστο κέρδος.

Στο λιμάνι του Ευδήλου Ικαρίας το πλοίο κατέπλευσε στις 8.20 το βράδυ της Κυριακής. Οι επιβάτες που βρίσκονταν στο λιμάνι μόλις αντίκρισαν το μπαταρισμένο πλοίο, άρχισαν τις διαμαρτυρίες. Επί μία ώρα όλο το πλήρωμα της κουβέρτας, ακόμα και ο πλοίαρχος, ήταν στο πόδι προσπαθώντας με ανακατατάξεις στα φορτηγά οχήματα να... ισιώσουν το πλοίο. Οι επιβάτες απαιτούσαν από τους λιμενικούς που βρίσκονταν εκεί, να καλέσουν το λιμενάρχη του Ευδήλου για να ελέγξει τα αίτια της κλίσης. Ενας από τους λιμενικούς, οκ. Κυριαζής,ο οποίος κατόπιν ανέλαβε και την ευθύνη για το απόπλου του πλοίου, δήλωσε ότι ο λιμενάρχης έχει πάθει... λάστιχο στη μηχανή του!

Παρά τις διαμαρτυρίες, το πλοίο σήκωσε τον καταπέλτη στις 9.30, χωρίς ωστόσο να έχει αποκατασταθεί πλήρως το πρόβλημα, αφού η κλίση είχε απλώς μειωθεί. Ορισμένοι από τους επιβάτες αρνήθηκαν να ταξιδέψουν. Να σημειωθεί ότι το πλοίο από το λιμάνι του Ευδήλου έφτασε στο λιμάνι του Πειραιά μετά από 13 περίπου ώρες, όταν το δρομολόγιο αυτό διαρκεί συνήθως 8 με 9 ώρες!

Το "ΑΝΕΜΟΣ" εκτός ότι είναι 23 ετών, έχει υποστεί - όπως αναφέρεται σε σχετικό δελτίο Τύπου της ΠΕΜΕΝ - και εκτεταμένες μετασκευές και υπερκατασκευές,οι οποίες συνήθως προκαλούν προβλήματα ευστάθειας.

Η ΠΕΜΕΝ απαιτεί από τη Διεύθυνση Επιθεώρησης Εμπορικών Πλοίων "να διενεργήσει - όπως σημειώνεται - έλεγχο στο πλοίο "ΑΝΕΜΟΣ", προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπάρχει πρόβλημα ευστάθειας". Επίσης σχετικά με τη συμπεριφορά του λιμενάρχη, η ΠΕΜΕΝ απαιτεί από τον υπουργό να διευκρινίσει ποιος είναι ο ρόλος των κατά τόπους λιμενικών αρχών.

ΝΕ ΑΧΑΪΑΣ ΚΚΕ
Εμπρηστής η κυβερνητική πολιτική

Ο πραγματικός υπεύθυνος της βιβλικής καταστροφής στην Αχαϊα από τις πυρκαγιές - καταγγέλλει σε χτεσινή ανακοίνωση η Νομαρχιακή Επιτροπή Αχαϊας του ΚΚΕ - είναι η κυβερνητική πολιτική. Είναι η εγκληματική της πολιτική στη δασοπυρόσβεση και τη δασοπροστασία.

Αποτελεί - σημειώνει η ΝΕ Αχαϊας - προμελετημένο εγκληματικό σχέδιο - και όχι ανικανότητα - το οποίο εντάσσεται στη γενικότερη φιλοσοφία ξεπουλήματος της δημόσια περιουσίας.

Τα στοιχεία της εγκληματικής δραστηριότητας της κυβέρνησης, όπως τα απαριθμεί η ΝΕ του ΚΚΕ, προκύπτουν πράγματι προμελετημένα: Η πολιτική εμπορευματοποίησης της γης, μέσα από την οποία προχωρεί στον αποχαρακτηρισμό χιλιάδων στρεμμάτων δασικής έκτασης, η οποία παραδίδεται στους ιδιώτες σε τιμή ευκαιρίας. Η αποδιάρθρωση των δασικών υπηρεσιών και η μεταφορά της δασοπυρόσβεσης στο Πυροσβεστικό Σώμα. Η πολιτική περικοπής των δημοσίων δαπανών, με αποτέλεσμα τα μέσα δασοπυρόσβεσης να μένουν ανεπαρκή. Η μη ανακήρυξη σε αναδασωτέες των ήδη καταστραμμένων περιοχών.

Εγκληματικές χαρακτηρίζει όμως η ΝΕ Αχαϊας του ΚΚΕ και τις ευθύνες των νομαρχιακών και δημοτικών αρχών, οι οποίες στηρίζουν την κυβερνητική πολιτική και δεν παίρνουν κανένα μέτρο δασοπροστασίας. Από την εγκληματική κυβερνητική πολιτική, τα δάση και την οικολογική ισορροπία της περιοχήςμπορεί να περιφρουρήσει μόνο ο λαός, καταλήγει η ΝΕ του ΚΚΕ,τον οποίο καλεί να πάρει μέρος στην κατάσβεση και να βοηθήσει με κάθε τρόπο τις πληγείσες περιοχές.

Δε λείπει και η μάντρα παλιών αυτοκινήτων μέσα από τον προστατευόμενο, υποτίθεται, Υμηττό

Εκεί που θα έπρεπε να φυτρώνουν δέντρα, κάθε βδομάδα σχεδόν ξεφυτρώνει και ένα νέο κτίσμα



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ