ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 21 Ιούλη 2021
Σελ. /24
ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΣΥΝΔΙΚΑΤΩΝ - ΦΟΡΕΩΝ ΣΕ ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
«Δώστε λεφτά για την Υγεία, γιατρούς και εξοπλισμό στα νοσοκομεία!»

Απαίτηση για άμεσα μέτρα προστασίας της υγείας σε χώρους δουλειάς, συγκοινωνίες, σχολεία και πανεπιστήμια

Με μια μαζική και δυναμική συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Υγείας χτες το απόγευμα, δεκάδες συνδικάτα της Αττικής απαίτησαν να παρθούν εδώ και τώρα μέτρα προστασίας της υγείας και της ζωής των εργαζομένων και του λαού, με αποφασιστική ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας και άμεσα μέτρα προστασίας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, στα σχολεία και τα πανεπιστήμια.

Στη συγκέντρωση συμμετείχαν επίσης η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής (ΟΒΣΑ), η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ), φοιτητικοί σύλλογοι και άλλοι φορείς. Παραβρέθηκε επίσης αντιπροσωπεία της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ.

Με το σύνθημα «Δώστε λεφτά για την Υγεία, γιατρούς και εξοπλισμό στα νοσοκομεία», οι συγκεντρωμένοι απαίτησαν τη στήριξη του δημόσιου συστήματος Υγείας, κλιμακώνοντας τις αγωνιστικές παρεμβάσεις του συνδικαλιστικού κινήματος από τις πρώτες μέρες της πανδημίας. Χαρακτήρισαν «πρόκληση» τη δήλωση του πρωθυπουργού ότι δήθεν έχουμε περισσότερα νοσοκομεία απ' ό,τι χρειαζόμαστε, την ώρα που το δημόσιο σύστημα Υγείας «χτυπάει κόκκινο», με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ.

Εργαζόμενοι στα νοσοκομεία, στον Επισιτισμό - Τουρισμό, στο Φάρμακο, στο Μέταλλο, στις Τηλεπικοινωνίες, στον Πολιτισμό, εμποροϋπάλληλοι και ιδιωτικοί υπάλληλοι, με τα πανό των σωματείων τους, ανέδειξαν τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στους χώρους δουλειάς, κατήγγειλαν την προσπάθειά της να ρίξει το βάρος της ευθύνης για τη διασπορά του ιού στους ίδιους τους εργαζόμενους, να τους ενοχοποιήσει με το απαράδεκτο σύνθημα της «ατομικής ευθύνης».

Ταυτόχρονα προειδοποίησαν πως δεν θα επιτρέψουν καμία περιστολή δικαιωμάτων με πρόσχημα την πανδημία και κατήγγειλαν ότι η κυβερνητική πολιτική στρώνει το έδαφος στην εργοδοσία να ξεσαλώσει ακόμα περισσότερο, να απειλεί με μηνύσεις και απολύσεις, την ώρα που η ίδια η κυβέρνηση τροφοδοτεί με την πολιτική της τον ανορθολογισμό. Κόντρα σε όλα αυτά απαίτησαν δημόσιο πρόγραμμα δωρεάν εμβολιασμού, με εξαντλητική ενημέρωση, με πλήρη προληπτικό έλεγχο και σταθερή παρακολούθηση των εμβολιασμένων, στο πλαίσιο ενός ενισχυμένου συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Στην κινητοποίηση παραβρέθηκε πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ.

Ανύπαρκτα μέτρα προστασίας και πιέσεις για συγκάλυψη στον Επισιτισμό - Τουρισμό

Την απαράδεκτη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στον κλάδο του Επισιτισμού - Τουρισμού περιέγραψε στην ομιλία της η Αντιγόνη Μαυρομμάτη, μέλος της διοίκησης και ταμίας του κλαδικού Συνδικάτου της Αττικής. Οπως κατήγγειλε, «πιέζουν τους εργαζόμενους στην εστίαση και τα ξενοδοχεία να κάνουν τα στραβά μάτια στη μη τήρηση υγειονομικών πρωτοκόλλων και στην ανυπαρξία μέτρων προστασίας και φυσικά τους καλούν να κάνουν νέες θυσίες για τη διατήρηση της κερδοφορίας των επιχειρήσεων, γιατί μόνο έτσι θα διασφαλιστεί η θέση εργασίας τους. Είναι πολλά τα περιστατικά που ακόμα και μετά από επιβεβαιωμένα κρούσματα, γίνεται προσπάθεια συγκάλυψης και συνέχισης της λειτουργίας επιχειρήσεων, χωρίς να τηρούνται οι προβλεπόμενες διαδικασίες. Είναι δεκάδες οι καταγγελίες συναδέλφων από επιχειρήσεις εστίασης και πολυτελή ξενοδοχεία σε όλη την Αττική, για απανωτά κρούσματα COVID σε πελάτες και εργαζόμενους. Είναι δεκάδες και οι περιπτώσεις που η εργοδοσία απαιτεί οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, με δική τους ευθύνη και προσωπικό τους κόστος, να πραγματοποιούν διαγνωστικούς αυτοελέγχους».

«Η πολυδιαφημισμένη "επανεκκίνηση" του Τουρισμού», υπογράμμισε, «έγινε χωρίς καμία πρόβλεψη για μέτρα μαζικού ελέγχου των επισκεπτών - τουριστών, για αποσυμφόρηση αεροπλάνων και πλοίων που τους μεταφέρουν, ή για συχνούς ελέγχους μέσα στους χώρους δουλειάς, με rapid test και με ευθύνη της εργοδοσίας και του κράτους. Προβάλλουν λοιπόν τη χώρα ως έναν ασφαλή προορισμό με σύνθημα "All you need is GREECE" και με οδηγό το μοντέλο της αυτοδιάγνωσης, πετώντας το γνωστό μπαλάκι της ατομικής ευθύνης στον κάθε εργαζόμενο. Την ίδια ώρα όμως αποδεκατίζουν πλήρως το δημόσιο σύστημα Υγείας και τα δημόσια νοσοκομεία, τον έναν δηλαδή και απαραίτητο όρο για να είναι ένας προορισμός ασφαλής, τόσο για τους επισκέπτες όσο και για τους κατοίκους κάθε περιοχής. Είναι πολλά τα παραδείγματα μεγάλων τουριστικών προορισμών, στις Κυκλάδες, στα Δωδεκάνησα, στην Κρήτη αλλά και την Αττική, όπου οι τραγικές ελλείψεις και η υποστελέχωση των νοσοκομείων εκθέτουν σε διαρκή κίνδυνο την υγεία του λαού ακόμα και σε κανονικές συνθήκες, πόσο μάλλον τώρα σε περίοδο πανδημίας και ταυτόχρονα τουριστικής έκρηξης, με τον πληθυσμό να διπλασιάζεται ή και να τριπλασιάζεται».

Κυβέρνηση και εργοδοσία το ρίχνουν ξανά στην «ατομική ευθύνη»

«Ολο αυτό το χρονικό διάστημα μαζί με τα άλλα ταξικά σωματεία, με εργαζόμενους από κάθε χώρο δουλειάς, δώσαμε και δίνουμε τη μάχη για ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας των εργαζομένων, στους εργασιακούς χώρους, στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς», για να διασφαλιστεί η επίσπευση του εμβολιασμού, ανέφερε στην ομιλία του ο Στάθης Σταθουλόπουλος, πρόεδρος του Συνδικάτου Εργαζομένων Φαρμάκου Αττικής.

Ομως, «αντί η κυβέρνηση να ικανοποιήσει αυτά τα δίκαια αιτήματα του ταξικού κινήματος, να ενισχύσει τη νοσοκομειακή περίθαλψη, να πάρει ουσιαστικά μέτρα προστασίας, έρχεται πάλι σήμερα με την απαράδεκτη λογική της ατομικής ευθύνης (...) κλείνει το μάτι στην εργοδοσία ότι μπορεί να προχωρήσει ακόμα και στην τρομοκρατία και στις απειλές, ακόμα και σε απολύσεις εργαζομένων με πρόσχημα τον εμβολιασμό».

«Και στον δικό μας κλάδο», πρόσθεσε, «έρχονται μηνύματα για προσπάθεια της εργοδοσίας να μετακυλήσει τις δικές της ευθύνες στους εργαζόμενους. Ολο αυτό το χρονικό διάστημα που διαρκεί η πανδημία, οι εργοδότες θησαύρισαν αξιοποιώντας την ανάγκη του λαού μας για προστασία από την πανδημία, ενώ όλοι εμείς οι εργαζόμενοι εργαστήκαμε σε συνθήκες αυξημένης εντατικοποίησης για να μπορεί ο κάθε εργαζόμενος, ο κάθε συνταξιούχος να έχει πρόσβαση σε ατομικά μέσα προστασίας και άλλα απαραίτητα φάρμακα. Και στον δικό μας κλάδο είχαμε πολλά κρούσματα, παρά το ότι υπάρχει έτσι και αλλιώς αυστηρό πρωτόκολλο λόγω της παραγωγής φαρμάκου».

Αναφέρθηκε ακόμα στις συνέπειες που έχει στους λαούς ο οξυμένος ανταγωνισμός επιχειρηματικών ομίλων και κρατών γύρω από τα εμβόλια.

Απέναντι στις τεράστιες ελλείψεις του ΕΣΥ και τις νέες αντιλαϊκές εξαγγελίες

Ο Γιώργος Φερεντίνος, γιατρός και πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του νοσοκομείου «Ευαγγελισμού», μιλώντας στη συγκέντρωση ανέφερε χαρακτηριστικά: «Η ναυαρχίδα του ΕΣΥ, όπως αποκαλούν τον "Ευαγγελισμό", κινδυνεύει να μείνει χωρίς πλήρωμα και ενώ το 4ο κύμα είναι προ των πυλών. Μέχρι τον Απρίλη θα λήξουν οι συμβάσεις πάνω από 1.000 επικουρικών και λοιπών συμβασιούχων συναδέλφων ιατρών, νοσηλευτών, τραυματιοφορέων και καθαριστών, ενώ η τεχνική υπηρεσία είναι υπό διάλυση. Το νοσοκομείο είναι χωρίς υδραυλικό και με έναν μόνο ηλεκτρολόγο στις περισσότερες βάρδιες. Σχεδόν κάθε βδομάδα συμβαίνει ένα blackout, λόγω και των πεπαλαιωμένων εγκαταστάσεων και έως τώρα σαν από θαύμα δεν κινδύνεψε σοβαρά κάποιος ασθενής, κάτω βέβαια από την έγκαιρη παρέμβαση του προσωπικού που έτρεχαν να συνδέσουν τους ασθενείς στις ΜΕΘ στις γεννήτριες».

Κι όλα αυτά, ενώ το ήδη υπάρχον και εξαντλημένο προσωπικό συνεχίζει να δίνει τη μάχη σε τρία μέτωπα: Πανδημία, χρόνιες παθήσεις, εμβολιαστικό πρόγραμμα.

«Η μείωση της χρηματοδότησης κατά 572 εκατ. ευρώ εν μέσω πανδημίας είναι ενδεικτική τού πώς βλέπει η κυβέρνηση την ενίσχυση του ΕΣΥ», υπογράμμισε. «Μέχρι τον Απρίλη αναμένεται να απολυθούν 16.000 πανελλαδικά συμβασιούχοι υγειονομικοί συνάδελφοι και μαζί τους απολύεται από το ΕΣΥ και η εμπειρία 17 μηνών στη διαχείριση μιας πανδημίας. Οι εξαγγελίες για συγχώνευση νοσηλευτικών ιδρυμάτων με μόνο και αντιεπιστημονικό κριτήριο τη χιλιομετρική απόσταση, η λειτουργία των νοσοκομείων σαν αυτοτελών "επικερδών" επιχειρήσεων και η σύνδεση με τον ιδιωτικό τομέα συνθέτουν την εικόνα του νέου ΕΣΥ που ευαγγελίζεται ο πρωθυπουργός».

Ταυτόχρονα, κατήγγειλε ότι με διάφορους τρόπους «πληθαίνουν τα περιστατικά τρομοκράτησης των αγωνιστών υγειονομικών που με τον αγώνα τους αναδεικνύουν τις ευθύνες της κυβέρνησης, του υπουργείου και των διοικήσεων των νοσοκομείων κατά τη διαχείριση της πανδημίας».

Ανέδειξε εξάλλου την προκλητική προσπάθεια της κυβέρνησης να τσουβαλιάσει κάθε δίκαιη λαϊκή διεκδίκηση για την Υγεία με το κίνημα των «αρνητών» της πανδημίας και των εμβολίων, όταν στην πραγματικότητα η ίδια η αντιλαϊκή διαχείριση της πανδημίας είναι η βάση όπου υπονομεύεται ο εμβολιασμός του πληθυσμού και τροφοδοτείται ο ανορθολογισμός.

  • Στο τέλος της κινητοποίησης, εκ μέρους Συλλόγων Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και ΕΛΜΕ απευθύνθηκε κάλεσμα συμμετοχής στο αυριανό συλλαλητήριο στα Προπύλαια, ενάντια στο αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης.
Μαζική κινητοποίηση από σωματεία και φορείς και στη Θεσσαλονίκη

Τα συνθήματα «Δώστε λεφτά για την Υγεία, όχι για τις τράπεζες και την εργοδοσία» και «Πάρτε μέτρα τώρα στους χώρους εργασίας, δεν θα γίνουν τάφοι εν μέσω πανδημίας» κυριάρχησαν χτες στη μαζική πορεία εργατικών συνδικάτων, συνταξιουχικών σωματείων και φοιτητικών συλλόγων στη Θεσσαλονίκη, διεκδικώντας άμεσα μέτρα προστασίας από την πανδημία στους χώρους δουλειάς και ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος Υγείας.

Από το βήμα της συγκέντρωσης που προηγήθηκε στο Αγαλμα Βενιζέλου, η Νεκταρία Παπαδούλη, πρόεδρος της Ενωσης Λογιστών Θεσσαλονίκης, κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση αποσιωπά τις ευθύνες της για τον συνεχιζόμενο συγχρωτισμό και την απουσία ουσιαστικών μέτρων σε κρίσιμους χώρους, όπως η ΒΙΠΕ Σίνδου και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, με τη γνωστή τραγική κατάσταση στον ΟΑΣΘ.

«Την ώρα μάλιστα που καθημερινά προστίθενται νέα στοιχεία για το πόσο πιο εύκολα μεταδίδεται η παραλλαγή "Δέλτα", τα λεωφορεία του ΟΑΣΘ έχουν μειωθεί τους καλοκαιρινούς μήνες και δεν κυκλοφορούν οχήματα διότι δεν έχουν κλιματισμό», συνέχισε.

Πρόσθεσε πως σε περιοχές με μεγάλη τουριστική κίνηση, όπως η Θεσσαλονίκη και η Χαλκιδική, η κυβέρνηση συνεχίζει με τα ίδια «πρωτόκολλα» - λάστιχο στον Τουρισμό για την εξασφάλιση των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων.

MotionTeam

Τέλος, κάλεσε τους εργαζόμενους και τα σωματεία, καθώς η κυβέρνηση ετοιμάζει νέο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο, να μην αφήσουν χρόνο να πάει χαμένος και να θέσουν τις προϋποθέσεις για επιτυχημένο και μαζικό συλλαλητήριο στη ΔΕΘ.

Ο Χρήστος Καραχρήστος, γενικός γραμματέας της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης, ανέδειξε την τραγική κατάσταση στα νοσοκομεία και στις άλλες δημόσιες δομές Υγείας, τονίζοντας πως «η κυβέρνηση προκλητικά ισχυρίζεται ότι το ΕΣΥ είναι οχυρωμένο (...) Για άλλη μια φορά ψεύδονται ανερυθρίαστα. Η ίδια η πραγματικότητα τους διαψεύδει».

Οι προσλήψεις που έγιναν αφορούν ελάχιστο μόνιμο προσωπικό, σημείωσε, που δεν φτάνει να καλύψει όχι μόνο τα τεράστια κενά που προϋπήρχαν, αλλά ούτε τα κενά των υγειονομικών που θα συνταξιοδοτηθούν μέχρι τέλος του χρόνου, ενώ τα κενά στα νοσοκομεία της πόλης προσεγγίζουν το 30% των θέσεων για ειδικευμένους γιατρούς.

«Αυτά τα κενά δεν αποτελούν απλά νούμερα», τόνισε χαρακτηριστικά, «αλλά ελλείψεις που αφορούν το σήμερα και δημιουργήθηκαν διαχρονικά από όλες τις κυβερνήσεις ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ».

Κατά τη διάρκεια της πορείας που ακολούθησε στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, πραγματοποιήθηκε επίσης παρέμβαση έξω από το κτίριο όπου στεγάζεται το προξενείο των ΗΠΑ, όπου ο Αστέρης Παναγιώτου, μέλος του ΔΣ του ΣΕΤΕΠΕ, εκφώνησε ψήφισμα συμπαράστασης των σωματείων στον λαό της Κούβας και καταδίκης του ιμπεριαλιστικού σχεδίου και του δολοφονικού εμπάργκο των ΗΠΑ.

  • Αντίστοιχη συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε και στη Νάουσα, από το Εργατικό Κέντρο Νάουσας, με ομιλήτρια την Στέλλα Ιακωβίδου, μέλος του ΔΣ του ΕΚΝ.
Κινητοποιήσεις αύριο σε Καρδίτσα και Πάτρα

Κινητοποίηση για άμεσα μέτρα στήριξης του δημόσιου συστήματος Υγείας και προστασίας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς διοργανώνει αύριο Πέμπτη το Εργατικό Κέντρο Πάτρας. Η συγκέντρωση θα γίνει στις 7.30 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο.

Οπως σημειώνει στο κάλεσμά του, σχετικά με την κατάσταση στην περιοχή, παρά τις διεκδικήσεις σωματείων και φορέων, «η κυβέρνηση και η 6η ΥΠΕ συνεχίζουν να αδιαφορούν, δεν απάντησαν καν στην επείγουσα ανοιχτή επιστολή που υπέγραψαν 86 σωματεία, σύλλογοι και φορείς της Πάτρας με πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου και ζητούσαν άμεσα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας.

Η κατάσταση παραμένει τραγική! Τα τέσσερα νοσοκομεία του νομού μας δουλεύουν στο "κόκκινο", με τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομές, με μετακινήσεις γιατρών από το ένα νοσοκομείο στο άλλο, αλλά και σε εμβολιαστικά κέντρα. Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση σχεδιάζει νέες συγχωνεύσεις και λουκέτα σε νοσοκομεία, ακόμα μεγαλύτερη εμπορευματοποίηση των αναγκαίων υπηρεσιών Υγείας. Ταυτόχρονα, τα Κέντρα Υγείας της Πάτρας, με μετακινήσεις προσωπικού και γιατρών από τις ΤΟΜΥ, προσπαθούν να υλοποιήσουν το σχέδιο εμβολιασμού, με αποτέλεσμα να μην εξυπηρετούνται άλλα περιστατικά και χιλιάδες ραντεβού να έχουν ακυρωθεί».

Στην Καρδίτσα

Απαιτώντας να αποσυρθεί το αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο, αλλά και διεκδικώντας μέτρα προστασίας της υγείας και της ζωής των εργαζομένων και του λαού από την πανδημία, το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Υπαλλήλων με σχέση Ιδιωτικού Δικαίου και το Συνδικάτο Οικοδόμων Καρδίτσας οργανώνουν κινητοποίηση αύριο Πέμπτη στις 8 μ.μ., στην κεντρική πλατεία (Alpha Bank). Την κινητοποίηση στηρίζει με απόφασή του και το Νομαρχιακό Τμήμα Καρδίτσας της ΑΔΕΔΥ.

ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
Απαιτούν μέτρα για ασφαλές άνοιγμα των σχολείων τον Σεπτέμβρη

Παράσταση διαμαρτυρίας σήμερα στο υπουργείο Παιδείας

Σε παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας προχωρούν σήμερα στις 10 το πρωί Σύλλογοι Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, ΕΛΜΕ, η Πρωτοβουλία Αναπληρωτών και ο Σύλλογος Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση Αττικής «Ο Βύρων», απαιτώντας άμεσα μέτρα για να ανοίξουν με ασφάλεια τα σχολεία τον Σεπτέμβρη και για στήριξη του δημόσιου συστήματος Υγείας.

Διεκδικούν να εξασφαλιστούν άμεσα κατάλληλες αίθουσες, να αραιώσουν οι μαθητές στις τάξεις, να εξασφαλιστεί η καθαριότητα στα σχολεία, να γίνουν προσλήψεις εκπαιδευτικών με βάση τις πραγματικές ανάγκες.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org