ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 21 Ιούλη 2021
Σελ. /24
47ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»
«Να ζεις, να τολμάς, να προχωράς - Για την κοινωνία της πραγματικής ελευθερίας, τον σοσιαλισμό»

Ξεκινάει το ταξίδι του το 47ο Φεστιβάλ

«Να ζεις, να τολμάς, να προχωράς - Για την κοινωνία της πραγματικής ελευθερίας, τον σοσιαλισμό»

Με αυτό το σύνθημα, απάντηση σε κάθε νέο και νέα που προβληματίζεται για το «τι πρέπει να γίνει για να αλλάξουν τα πράγματα», μήνυμα - οδηγός για δράση, πάλης για τις σύγχρονες ανάγκες, για το πραγματικά νέο και καινοτόμο που βρίσκεται στην πολιτική πρόταση του ΚΚΕ, ξεκινάει το ταξίδι του το φετινό, 47ο Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του «Οδηγητή».

Ενα σύνθημα που «πατάει» στην πείρα που έχει συγκεντρωθεί όλη την προηγούμενη περίοδο και στέλνει μήνυμα ελπίδας και αντοχής για τις μάχες που έχει μπροστά της η νέα γενιά.

Ενα μήνυμα που εκφράζει τόσο την ορμή με την οποία το Κόμμα και η ΚΝΕ έδρασαν όλο αυτό το διάστημα, την ώθηση που αυτή η δράση δίνει για τη συνέχεια, όσο και την αστείρευτη δύναμη που δίνει η τεκμηριωμένη σιγουριά ότι αυτός ο κόσμος μπορεί και πρέπει να αλλάξει.

Η κάθε παραίνεση του συνθήματος και ένα βίωμα μέσα σε πρωτόγνωρες συνθήκες, ένα μήνυμα - στάση ζωής.

Να ζεις! Η περίοδος της πανδημίας, η αστική διαχείρισή της και η νέα καπιταλιστική κρίση έχουν κάνει πιο ξεκάθαρο από πριν το τι σημαίνει να ζεις, να τολμάς και να προχωράς. Κόντρα σε εκείνους που προσπαθούν να παρουσιάσουν την άθλια κατάσταση των συστημάτων Υγείας σε όλο τον καπιταλιστικό κόσμο ως φυσικό φαινόμενο, την καπιταλιστική κρίση ως αποτέλεσμα του ιού και συνεχώς επικαλούνται την «ατομική ευθύνη». Πως για να «περπατάς» ελεύθερος προς τα εμπρός χρειάζεται αγώνας ενάντια στο σύστημα της μισθωτής σκλαβιάς.

Να τολμάς! Γιατί τόλμη σήμερα είναι να αμφισβητείς τις «αιώνιες αλήθειες», τις ξύλινες και αραχνιασμένες αντιλήψεις ότι «ο καπιταλισμός μπορεί να γίνει ανθρώπινος αν γίνει καλύτερος ο κάθε άνθρωπος, αν σέβεται ο ένας τον άλλο και επιλέγουμε να μας κυβερνούν οι πιο ικανοί». Η πραγματική τόλμη είναι να μη «μουδιάζεις» από τα βάσανα που φέρνει η ζωή, να μη «χάνεσαι» σε δρόμους που έχουν ξαναπερπατηθεί και υπάρχει πείρα για το πού οδηγούν. Να αισθάνεσαι την αδικία, να μη μένεις ατάραχος απέναντι σε δραματικές εξελίξεις, αλλά να μη νιώθεις αδύναμος. Τόλμη είναι να μη μένει κανείς μόνος του, αλλά να επιλέγει τη συλλογικότητα, την αλληλεγγύη, την οργάνωση. Τολμηρός είναι ο νέος και η νέα που οργανώνονται στην ΚΝΕ, που θέτουν στη ζωή τους πιο υψηλούς στόχους, αξίες και ιδανικά. Γιατί τόλμη στην πράξη χωρίς τόλμη στις ιδέες δεν μπορεί να υπάρξει.

Να προχωράς! Το ΚΚΕ προχωράει με πρόγραμμα, σχέδιο και στόχο που οδηγεί σε μια νέα, ανώτερη οργάνωση της οικονομίας και της κοινωνικής ζωής. Οχι σε μια ατέρμονη περιπλάνηση, αλλά ακολουθώντας αυτό που η επιστημονική θεωρία, η μελετημένη πείρα και οι δυνατότητες της εποχής δείχνουν να στέκει μπροστά, τον σοσιαλισμό - κομμουνισμό. Τα τεράστια επιτεύγματα της επιστήμης, της «πράσινης» και ψηφιακής τεχνολογίας μπορούν να υπηρετήσουν τον εργαζόμενο άνθρωπο μόνο αν αντιστοιχηθούν με καινοτόμες σχέσεις παραγωγής. Αν ενταχθούν στον επιστημονικό κεντρικό σχεδιασμό στο έδαφος της κοινωνικοποιημένης ιδιοκτησίας και της εργατικής εξουσίας.

Γιατί αυτό πραγματικά αντιστοιχεί στην πρόοδο. Η κοινωνική σχέση που επιτρέπει τη χρησιμοποίηση των μέσων παραγωγής και την ανάπτυξη και κατανομή του εργατικού δυναμικού σύμφωνα με επιστημονικά διαμορφωμένους στόχους για τη λαϊκή ευημερία. Για να απελευθερωθούν από τα δεσμά της καπιταλιστικής ιδιοκτησίας και κερδοφορίας, που καθορίζει τι θα παραχθεί, με ποιους όρους, πότε, σε πλήρη αντίθεση με τις ανάγκες αυτών που πραγματικά παράγουν, τις ανάγκες της κοινωνίας.

Σήμερα, που μεγαλώνει συνεχώς το χάσμα ανάμεσα στο πώς θα μπορούσαμε να ζούμε και στο πώς τελικά ζούμε, αυτό παραμένει το μεγάλο πρόβλημα της εποχής. Να απαλλαγεί η κοινωνία από τον βραχνά, τον παρασιτισμό, την καπιταλιστική ιδιοκτησία. Να αλλάξει η τάξη που έχει στα χέρια της τα κλειδιά της οικονομικής ανάπτυξης και όχι απλά να φεύγει μια κυβέρνηση για να έρχεται μια άλλη.

Στέλνοντας στο μουσείο της Κοινωνικής Ιστορίας το σάπιο εκμεταλλευτικό σύστημα. Κίνητρο για την παραγωγή και την ανάπτυξη της οικονομίας να είναι οι διευρυνόμενες λαϊκές ανάγκες, βάζοντας οριστικό τέλος στον εφιάλτη της ανεργίας. Ανοίγοντας τον δρόμο ώστε να συμβαδίζει η εξέλιξη της επιστήμης και της τεχνολογίας με τη βελτίωση της ποιότητας ζωής, τη λαϊκή ευημερία.

Οι νέοι άνθρωποι να μπορούν να αναπτύξουν ελεύθερα όλες τις ικανότητες, τις κλίσεις και τα ενδιαφέροντά τους, να συμμετέχουν ενεργά, συνειδητά, δημιουργικά σε όλη την κοινωνική, πολιτική, πολιτιστική δραστηριότητα, να έχουν πραγματικά τη ζωή στα χέρια τους. Και όχι να ζουν σε ένα σύστημα όπου «ελευθερία» είναι η «ελευθερία» στο μέγιστο κέρδος, όπου όλα μπορείς να τα αμφισβητήσεις εκτός από το σύστημα και την εκμετάλλευση, όπου στο όνομα της ατομικής ελευθερίας «κουκουλώνεται» η πιο μεγάλη συλλογική σκλαβιά. Οπου καλούν τους νέους «ελεύθερα» να επιλέξουν πώς θα διαχειριστούν τη φτώχεια, την ανασφάλεια, την ανεργία, τους καλούν ακόμα και να ναρκωθούν ελεύθερα «για να τη βρουν», αφού χάνουν την πραγματική ζωή.

Οι σκοποί του ΚΚΕ και της ΚΝΕ είναι πραγματικά μεγάλοι. Συναντιούνται με τα όνειρα της νεολαίας για μια καλύτερη ζωή. Συναντιούνται στην πάλη για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο. Αυτό είναι το νέο, το καινοτόμο. Από αυτόν τον στόχο αντλεί το ΚΚΕ τη ζωντάνια και την αντοχή του.

Πλήθος καλλιτεχνών συμμετέχει στις εκδηλώσεις

Οι Οργανώσεις της ΚΝΕ μπαίνουν με ορμή στην προετοιμασία των κεντρικών εκδηλώσεων του Φεστιβάλ, αντλώντας δύναμη και αισιοδοξία από τα Μαθητικά και Φοιτητικά Φεστιβάλ που διοργανώθηκαν το προηγούμενο διάστημα και από την επιτυχία του 30ού Αντιιμπεριαλιστικού Διημέρου της ΚΝΕ στη Λέσβο.

Οι «μηχανές» για την προετοιμασία των όσων θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε στις κεντρικές εκδηλώσεις του 47ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» παίρνουν μπροστά. Οι ομάδες εργασίας έχουν συγκροτηθεί και με πολύ μεράκι φροντίζουν για να είναι όλα αντάξια των προσδοκιών. Αλλωστε, ο πήχης από τα προηγούμενα χρόνια έχει μπει ψηλά: Συναυλίες, αφιερώματα, εκθέσεις, θεατρικά, συζητήσεις κ.λπ.

Πλήθος καλλιτεχνών δίνουν το «παρών»

Στο καλλιτεχνικό πρόγραμμα, μέχρι στιγμής στις εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα συμμετέχουν οι παρακάτω καλλιτέχνες (με αλφαβητική σειρά):

Αδάμου Ηβη

Αετόπουλος Γιώργος

Ανδρουλιδάκης Μανόλης

Αντωνοπούλου Ρίτα

Banda Morena

Βελεσιώτου Φωτεινή

Βελισάρης Γιώργος

Brak

Γιοκαρίνης Γιάννης

Γκιντίκι

Γλυκερία

Γραμμένος Σπύρος

Dason

Drugitiz

Δεληβοριάς Φοίβος

Δρογώσης Στάθης

Ζαμάνη Ματούλα

Ζαραλίκος Χριστόφορος

Ζήνα Πέγκυ

Ζιώγαλας Νίκος

Ζωγράφος

Ghetto Rock

Θαλασσινός Παντελής

Θηβαίος Χρήστος

Ικαρη Βιολέτα

Κορακάκης Βαγγέλης

Κανέλλος Δημήτρης

Καρακάση Ελένη

Καραλή Κίρκη

Καράκογλου Πολυξένη

Καραπατάκη Ιουλία

Καρμπάς Κώστας

Κασούρας Βασίλης

Κοινοί Θνητοί

Kooz

Κότσιρας Γιάννης

Μαλιάτσης Σάλας Αλέξανδρος

Μαλιάτσης Σάλας Κώστας

Μαργαρίτης Γιώργος

Μητσιάς Μανώλης

Μπάμπαλη Ανδριάννα

Μπαρμπαγιάννης Αποστόλης (Τσολιάς εν δε Τσόλια Μπαντ)

Μπάσης Δημήτρης

Μποφίλιου Νατάσσα

Μιθριδάτης

Μυστακίδης Δημήτρης

Νταλάρας Γιώργος

Παπαδόπουλος Θύμιος

Παπαδόπουλος Λάκης

Παπαζαχαριάκης Γιάννης

Παπακωνσταντίνου Βασίλης

Παπουτσάκη Κατερίνα

Πασχαλίδης Μίλτος

Πάχου Μιρέλα

Πρατσινάκης Βασίλης

Pulse r (Πάνος Βιτζηλαίος)

Raibo

Replica

Retro (Rebellion Connexion)

Senie Penie

Sober on Tuxedos

Sonic Polaroid

Stavento

Σπηλιόπουλος Αγγελος

Στροφή ΚΕΘΕΑ

Ταλέας Νίκος

Το Σφάλμα

Τριανταφυλλίδης Κώστας

Τσακνής Διονύσης

Τσουρής Γιωργής

Urban pulse

Vostok Train

Υπεραστικοί

Φάκαρος Νίκος

Φάμελος Μανώλης

Φαραντούρη Μαρία

Φλώρος Σπήλιος

Φραγκούλη Μαρία

Φρανκ

ΑΘΗΝΑ - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - ΠΑΤΡΑ
Οι ημερομηνίες των Φεστιβάλ

Το 47ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» ξεκινάει το ταξίδι του σε όλη τη χώρα και θα κορυφωθεί με τις εκδηλώσεις στην Αθήνα, στο Πάρκο Τρίτση, στο Ιλιον, στις 23 - 24 - 25 Σεπτέμβρη.

Στη Θεσσαλονίκη, το Φεστιβάλ προγραμματίζεται στις 16 - 17 - 18 Σεπτέμβρη στο πρώην Στρατόπεδο Καρατάσιου.

Στην Πάτρα, το Φεστιβάλ προγραμματίζεται στις 17 - 18 Σεπτέμβρη στο Νότιο Πάρκο.

Στη Θεσσαλονίκη η θεατρική παράσταση «Οι γειτονιές του κόσμου»

Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», η θεατρική παράσταση «Οι γειτονιές του κόσμου» του Γιάννη Ρίτσου, σε διασκευή και σκηνοθεσία της Νάντιας Δαλκυριάδου, έρχεται στη Θεσσαλονίκη τη Δευτέρα 26 Ιούλη, στις 21.00, στο ανοιχτό Θέατρο Συκεών «Μάνος Κατράκης».

Η ώρα προσέλευσης είναι 20.00. Η είσοδος στο θέατρο θα γίνεται με προσκλήσεις που διατίθενται στο βιβλιοπωλείο «Σύγχρονη Εποχή» (Πλάτωνος 7) και στις Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στη Θεσσαλονίκη. Πληροφορίες στο τηλέφωνο 6947270144 και στο email: stekiknethess@gmail.com



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ