ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 21 Ιούλη 2009
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΚΕ - ΚΝΕ
Κατάργησαν το χαράτσι στην Ακτή Βουλιαγμένης

Με μια δυναμική κινητοποίηση, προχτές Κυριακή, μέλη και φίλοι του ΚΚΕ και της ΚΝΕ άνοιξαν την παραλία, επιτρέποντας την ελεύθερη πρόσβαση στους λουόμενους, χωρίς να χρειαστεί να πληρώσουν το χαράτσι των 6 ευρώ

Μια τετραμελής οικογένεια καλείται να πληρώσει μέχρι και 24 ευρώ το Σαββατοκύριακο, μόνο για να μπει στην παραλία
Μια τετραμελής οικογένεια καλείται να πληρώσει μέχρι και 24 ευρώ το Σαββατοκύριακο, μόνο για να μπει στην παραλία
«Παραλίες ανοιχτές, δωρεάν για το λαό»! Με αυτό το σύνθημα, μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, μετά από πρωτοβουλία της Κομματικής Οργάνωσης Αθήνας του Κόμματος και της ΚΝΕ, την περασμένη Κυριακή, κατάργησαν στην πράξη το χαράτσι της εισόδου στην παραλία της Ακτής Βουλιαγμένης. Επέτρεψαν έτσι την ελεύθερη είσοδο των λουόμενων σε αυτή, όπως θα έπρεπε να είναι όλες τις μέρες του χρόνου, δίχως την εκμετάλλευση των ακτών, του αέρα, του ήλιου και της θάλασσας από τους μεγαλοεπιχειρηματίες.

Η ενέργεια αυτή ήρθε τη στιγμή που οι πιο όμορφες παραλίες της χώρας τσιμεντοποιούνται, φράζονται και παραδίδονται σε ιδιώτες. Η κυβέρνηση της ΝΔ - συνεχίζοντας την πολιτική των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ - παραδίδει δημόσιες εκτάσεις, παραλίες, ολυμπιακές εγκαταστάσεις, που όλα φτιάχτηκαν με χρήματα των εργαζομένων, στους επιχειρηματικούς ομίλους για εκμετάλλευση.

Λίγο μετά τις 10 το πρωί, με μια δυναμική κίνηση μέλη και φίλοι του ΚΚΕ και της ΚΝΕ αποκλείουν τα ταμεία της Ακτής Βουλιαγμένης. Αρχίζει η ελεύθερη πρόσβαση στην παραλία και συνεχίζεται απρόσκοπτα για περίπου δυόμισι ώρες. Η κίνηση αυτή γίνεται δεκτή με ενθουσιασμό από τους εργαζόμενους, που πήγαιναν για ένα μπάνιο και λίγη ξεκούραση. Γεγονός απόλυτα φυσιολογικό, αν αναλογιστούμε ότι η είσοδος στην παραλία της Βουλιαγμένης είναι εξαιρετικά υψηλή για μια λαϊκή οικογένεια. Τις καθημερινές είναι 5 ευρώ το άτομο και τα Σαββατοκύριακα ανεβαίνει στα 6 ευρώ και για τα παιδιά οι αντίστοιχες τιμές είναι 3 και 4 ευρώ.

Είναι πολλά λεφτά

«Ανοιξε» προχτές το πρωί η Ακτή Βουλιαγμένης και δεκάδες κόσμου απόλαυσε το μπάνιο χωρίς να πληρώσει το χαράτσι που του επιβάλλουν
«Ανοιξε» προχτές το πρωί η Ακτή Βουλιαγμένης και δεκάδες κόσμου απόλαυσε το μπάνιο χωρίς να πληρώσει το χαράτσι που του επιβάλλουν
«Είναι πολλά λεφτά», μας λέει ένας απ' τους λουόμενους. Και συνεχίζει: «Μόνο για να μπούμε, μια 4μελής οικογένεια, όπως εμείς, πρέπει να πληρώσουμε 24 ευρώ. Αν σε αυτά προσθέσουμε και τα χρήματα για ένα σάντουιτς ή έναν καφέ, τότε μπορεί να ξεπεράσουμε και τα 40 ευρώ». Πράγματι, ένα σάντουιτς μπορεί να φτάσει από 2 μέχρι 3,95 ευρώ, ένας καφές μέχρι από 2,60 μέχρι 3,90 ευρώ κι ένα αναψυκτικό στα 2 ευρώ. Κι όλα αυτά, όταν το κατώτατο ημερομίσθιο ενός ανειδίκευτου εργάτη είναι μόλις 33,04 ευρώ! «Ασφαλώς και πρέπει να είναι ανοιχτές οι παραλίες», λέει μια κυρία. «Νομίζετε ότι είναι εύκολο να πληρώνουμε ακόμη κι αυτά τα πέντε ή έξι ευρώ για ένα μπάνιο;». Υπάρχουν, βέβαια, και παραλίες που η τιμή για την είσοδο φτάνει ακόμη και τα ...15-20 ευρώ τα Σαββατοκύριακα.

«Ο λαός να διεκδικήσει το δικαίωμά του για δωρεάν παραλίες»

Η Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος, παραβρέθηκε στην προχτεσινή κινητοποίηση και με δηλώσεις της τόνισε: «Οι ακτές, οι παραλίες, τα δημόσια κτίρια, οι εγκαταστάσεις των Ολυμπιακών Αγώνων, όλα αυτά από την κυβέρνηση της ΝΔ παραδίνονται για κερδοφορία στο κεφάλαιο, συνεχίζοντας την πολιτική του ΠΑΣΟΚ. Με τη σημερινή ενέργειά του, το ΚΚΕ θέλει να φωνάξει δυνατά ότι οι ακτές, οι παραλίες, η θάλασσα, η σκιά, η δροσιά ανήκουν σε όλο το λαό. Δεν είναι εμπορεύματα. Γι' αυτό καλούμε όλο το λαό να διεκδικήσει το δικαίωμά του για ελεύθερες, δωρεάν παραλίες».

ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΘΗΒΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Σήμερα η συγκέντρωση για το εργοστάσιο καύσης

Στις 8.30 μ.μ., με κεντρικό σύνθημα «Οχι στο εργοστάσιο καύσης σκουπιδιών και επικίνδυνων αποβλήτων»

Σήμερα, Τρίτη 21 Ιούλη, στις 8.30 μ.μ., στην κεντρική πλατεία της πόλης, η Κομματική Οργάνωση Θήβας του ΚΚΕ πραγματοποιεί συγκέντρωση - συζήτηση, με κεντρικό σύνθημα «Οχι στο εργοστάσιο καύσης σκουπιδιών και επικίνδυνων αποβλήτων». Ομιλητές θα είναι οι Αθανάσιος Παντελόγλου βιοχημικός, Μπάμπης Ζιώγας χημικός μηχανικός και Βαγγέλης Ξένος, μέλος του Γραφείου Περιοχής Ανατολικής Στερεάς και Εύβοιας του ΚΚΕ.

Το τελευταίο διάστημα βρίσκεται σε εξέλιξη η απόπειρα κατασκευής εργοστασίου καύσης απορριμμάτων από την εταιρεία «ΗΛΕΚΤΩΡ» στην ευρύτερη περιοχή της Θήβας. Δηλαδή, σε μια περιοχή επιβαρυμένη κατά πολύ από τη μόλυνση του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα με εξασθενές χρώμιο και άλλα βαρέα μέταλλα, λόγω της ανεξέλεγκτης βιομηχανικής δράσης, σχεδιάζεται μια ακόμη μεγαλύτερη εστία μόλυνσης.

Η μονάδα του εργοστασίου καύσης - που, σύμφωνα με την αίτηση της εταιρείας στη ΡΑΕ, θα βρίσκεται στη θέση Σέλτσι, εντός των ορίων του ΧΥΤΑ Δήμου Θήβας - θα τροφοδοτείται με 309.000 τόνους απορριμμάτων κατ' έτος, ανάμεσα στους οποίους θα περιλαμβάνονται ακόμη και «βιομηχανικά οργανικά υπολείμματα», 20.000 τόνων το έτος ή ακόμη και λάστιχα αυτοκινήτων - 10.000 τόνοι κατ' έτος.

Αυτή η καταστροφική για το λαό και τους εργαζόμενους της περιοχής εξέλιξη, φέρει τη σφραγίδα της κυβέρνησης της ΝΔ, αλλά και του ΠΑΣΟΚ, αφού τόσο ο δήμαρχος Θήβας όσο και ο νομάρχης Βοιωτίας, είναι αμφότεροι στελέχη του. Ευθύνη, όμως, φέρουν τόσο ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, όσο και οι «Οικολόγοι Πράσινοι», που καλλιεργούν αυταπάτες για τη δήθεν φιλοπεριβαλλοντική ΕΕ, όταν είναι οι Βρυξέλλες που με έγγραφό τους ζητούν την κατασκευή εργοστασίων καύσης.

Η ΚΟ Θήβας, σε σχετική ανακοίνωσή της, επισημαίνει πως είναι πολιτικό το ζήτημα που αντιμετωπίζει ο λαός της περιοχής, είτε αφορά το μολυσμένο νερό, είτε αφορά το εργοστάσιο καύσης...

Ποινικές διώξεις σε εταιρείες τηλεφωνίας

Σε ποινικές διώξεις εναντίον τεσσάρων εταιρειών τηλεφωνίας, με τις κατηγορίες της υπόθαλψης εγκληματία και απείθεια, προχώρησε χθες η Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας. Η δίωξη, που στρέφεται κατά παντός υπευθύνου του ΟΤΕ, της «FORTHNET», της «HOL» και της «TELLAS», αφορά την άρνησή τους στην παράδοση στοιχείων κατόχων αριθμών κινητών τηλεφώνων και συνδέσεων διαδικτύου, ενώ υπήρχαν μηνύσεις για διάπραξη αδικημάτων μέσω κινητών αλλά και μέσω διαδικτύου. Την περασμένη Παρασκευή, παρόμοια δίωξη είχε ασκηθεί εναντίον της «COSMOTE».

Ολες οι περιπτώσεις εμπίπτουν στη γνωμοδότηση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Γ. Σανιδά, προς τη Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής, σύμφωνα με την οποία οι εισαγγελικές και δικαστικές αρχές μπορούν να ζητούν σχετικά στοιχεία από τους παρόχους των υπηρεσιών επικοινωνίας (ΟΤΕ, εταιρείες κινητής τηλεφωνίας κλπ.) και οι τελευταίοι να τα παραδίδουν, χωρίς να χρειάζεται έγκριση της Αρχής Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) για την αποκάλυψη αδικημάτων που διαπράττονται μέσω των μέσων επικοινωνίας και κυρίως του διαδικτύου. Σημειώνεται ότι το απόρρητο αφορά στο περιεχόμενο της επιστολής και των εν γένει ανταποκρίσεων και όχι στα εξωτερικά στοιχεία της επικοινωνίας, π.χ. τα στοιχεία του αποστολέα ή του αποδέκτη.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη αποτελεί ένα ακόμα βήμα στην προσπάθεια της κυβέρνησης και των κατασταλτικών κρατικών μηχανισμών να προχωρήσουν στο εκτεταμένο φακέλωμα μέσω των τηλεπικοινωνιών, έχοντας απλά και μόνον υποψίες. Δεν είναι τυχαίο πως η γνωμοδότηση ήρθε μετά το νόμο για την ονομαστικοποίηση των καρτοκινητών τηλεφώνων.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org