ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 21 Ιούνη 2019
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΕ - «ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΟ» 2019 - 2024
Μπαράζ αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων για την ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών μονοπωλίων

Η έγκριση του «στρατηγικού θεματολογίου» 2019 - 2024 και τα παζάρια για τους νέους επικεφαλής στα θεσμικά όργανα (προεδρίες Κομισιόν, Ευρωκοινοβουλίου, ΕΚΤ) βρέθηκαν μεταξύ άλλων στην ατζέντα της χτεσινής Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες (βλέπε και θέμα σελ. 5), ενώ στη σημερινή συνεδρίαση θα συζητηθεί η πορεία για την «εμβάθυνση της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης».

Σε αυτό το πλαίσιο, η Κομισιόν ενόψει και της αλλαγής σκυτάλης δημοσιοποίησε στο τέλος Απρίλη το «στρατηγικό θεματολόγιο» της ΕΕ, με κεντρικούς άξονες την κλιμάκωση των αναδιαρθρώσεων, την εμβάθυνση της ΟΝΕ, την παραπέρα αναβάθμιση της πολεμικής ικανότητας της ΕΕ και βέβαια την ένταση της εκμετάλλευσης της εργατικής τάξης με τη συνέχιση του «μετασχηματισμού της ευρωπαϊκής αγοράς εργασίας» για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ευρωπαϊκών μονοπωλίων.

Πάνω στη συναίνεση των κυβερνήσεων για τα βασικά ζητούμενα των ευρωπαϊκών μονοπωλίων, παράλληλα βέβαια και με τους ενδοαστικούς ανταγωνισμούς και τις διαιρέσεις που εκδηλώνονται με φόντο τους ισχνούς ρυθμούς οικονομικής ανάκαμψης, η Κομισιόν εστιάζει στις μελλοντικές δράσεις που θα «πρέπει» να επικεντρωθούν σε 5 άξονες και συγκεκριμένα:

1. Μετάβαση προς μια «πραγματική Ευρωπαϊκή Αμυντική Ενωση», ώστε η αμυντική συνεργασία εντός της ΕΕ να «καταστεί ο κανόνας και όχι η εξαίρεση». Ο πακτωλός χρημάτων που δίνονται για τα παραπάνω προγράμματα, που αποτελούν μέρος της «Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Αμυνας», είναι αποκαλυπτικός για την ένταση της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας της ΕΕ. Σύμφωνα με την υπάρχουσα πρόταση, ο προϋπολογισμός του «ολοκληρωμένου Ευρωπαϊκού Ταμείου Αμυνας» θα φτάσει σταδιακά στα επόμενα χρόνια στα 13 δισ. ευρώ.

2. «Ανταγωνιστική Ευρώπη»: Στον συγκεκριμένο άξονα δεσπόζει η «εμβάθυνση της ΟΝΕ» με τον «εκσυχρονισμό και την πλήρη υλοποίηση της ενιαίας αγοράς σε όλες τις πτυχές της», που σηματοδοτεί την κλιμάκωση των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων «σε όλο το εύρος».

Μεταξύ άλλων, στα επίδικα της «επόμενης μέρας» συγκαταλέγονται η αναβάθμιση του ESM με ρόλο διασώστη «ύστατης καταφυγής» για τις τράπεζες, η «Τραπεζική Ενωση» με παράλληλη επίτευξη της μείωσης των «κόκκινων» δανείων και του «επιμερισμού» των κινδύνων, που σηματοδοτεί ένταση των εκβιασμών προς τα λαϊκά στρώματα, το ζήτημα του λεγόμενου προϋπολογισμού της Ευρωζώνης κ.ά.

Επιπλέον, ως αντιλαϊκή παρακαταθήκη τονίζεται πως «πρέπει να συνεχίσουμε να στηρίζουμε τον μετασχηματισμό της ευρωπαϊκής αγοράς εργασίας, διασφαλίζοντας παράλληλα τον δίκαιο χαρακτήρα της», δείχνοντας δηλαδή προς την κατεύθυνση των νέων αντεργατικών ανατροπών για τη θωράκιση της καπιταλιστικής κερδοφορίας.

3. «Δίκαιη Ευρώπη»: «Πρέπει να συνεχίσουμε να επιτυγχάνουμε απτά αποτελέσματα όσον αφορά την υλοποίηση του Ευρωπαϊκού Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων», τονίζεται από την πλευρά της Κομισιόν.

Ενδεικτικά, ως «σύσταση που συνάδει με τις αρχές του Ευρωπαϊκού Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων», στο πλαίσιο του φετινού «Ευρωπαϊκού Εξαμήνου», η Κομισιόν έχει υποδείξει «ελάφρυνση της φορολόγησης της εργασίας», δηλαδή των ασφαλιστικών εισφορών που καταβάλλονται μέσω της εργοδοσίας, αλλά και παρεμβάσεις για την ανακύκλωση της «ευέλικτης» εργασίας, με κατεύθυνση την «αποτελεσματικότητα και την επάρκεια των ενεργών πολιτικών για την αγορά εργασίας», αλλά και την «ενίσχυση των συστημάτων κοινωνικής προστασίας», όπως βαφτίζουν τα μέτρα διαχείρισης της επίσημης φτώχειας.

4. «Βιώσιμη Ευρώπη»: Οι σχετικές παρεμβάσεις εμφανίζονται να περιστρέφονται στην «καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής», στην αποδοτικότερη χρήση πόρων, στην «πράσινη ανάπτυξη», στις «βιώσιμες καινοτομίες». Αυτά βέβαια συνδέονται με τις «πράσινες» μπίζνες και το άνοιγμα νέων πεδίων κερδοφορίας στο κεφάλαιο όσο και με το κύριο ζήτημα της «ενεργειακής ασφάλειας» και τη μείωση του «ενεργειακού κόστους», που με τη σειρά τους αποτελούν κρίσιμο ζήτημα για την ανταγωνιστικότητα των Ευρωπαίων βιομηχάνων.

Στο πλαίσιο μάλιστα του νέου μακροπρόθεσμου προϋπολογισμού 2021 - 2027, τα κονδύλια που θα διοχετευθούν σε μονοπώλια και επιχειρηματικούς ομίλους για την «ανάπτυξη της καινοτομίας» και τη θωράκιση της κερδοφορίας τους θα φτάσουν στα 100 δισ. ευρώ, σύμφωνα με την πρόταση της Κομισιόν.

5. «Ευρώπη που ασκεί επιρροή». Πρόκειται για την προσπάθεια ανάληψης ηγετικού ρόλου στο πλαίσιο των γεωπολιτικών ανταγωνισμών με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα. Σε αυτό το κάδρο εντάσσεται και ο «ενισχυμένος διεθνής ρόλος του ευρώ (που) θα αυξήσει επίσης την οικονομική και νομισματική κυριαρχία της Ευρώπης».

Σε αυτό το πλαίσιο, η Κομισιόν ήδη έχει εκδώσει «σύσταση για την προώθηση της ευρύτερης χρήσης του ευρώ στις διεθνείς ενεργειακές συμφωνίες και συναλλαγές». Οπως αναφέρεται, «με τον τρόπο αυτό θα υποστηριχθεί ο στόχος της ΕΕ να οικοδομήσει μια Ενεργειακή Ενωση που κατοχυρώνει τον ασφαλή, βιώσιμο και προσβάσιμο ενεργειακό εφοδιασμό».

Σκληρά παζάρια για τα «πόστα»

Πέρα από την αντιλαϊκή «στρατηγική ατζέντα» της ΕΕ για το διάστημα 2019 - 2024, στο επίκεντρο της χτεσινής Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες πρώτο θέμα ήταν το παζάρι για τα πόστα της Ευρωένωσης (πρόεδρος Κομισιόν, Συμβουλίου, ύπατος εκπρόσωπος Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας, διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας), το οποίο συνεχιζόταν μέχρι αργά χτες το βράδυ, ενδεικτικό κι αυτό των σφοδρών ανταγωνισμών στο εσωτερικό της ιμπεριαλιστικής ένωσης.

Παράλληλα, το Συμβούλιο παρέτεινε έως τις 23 Ιούνη 2020 τα περιοριστικά μέτρα και τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας για την ενσωμάτωση της Κριμαίας και επαναλαμβάνεται η «προσήλωση της ΕΕ στην κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας», τη στιγμή που και αυτή μαζί με τις ΗΠΑ συνέβαλαν στην επέμβαση στα εσωτερικά της χώρας από το 2013.

Ο Δ. Κουτσούμπας στο δελτίο ειδήσεων του «Alpha»

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, θα παραχωρήσει συνέντευξη στο δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού «Alpha» και τον δημοσιογράφο Αντώνη Σρόιτερ, σήμερα Παρασκευή στις 19.00.

Το πρόγραμμα του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, σήμερα Παρασκευή στις 8.30 μ.μ. θα μιλήσει σε συγκέντρωση της Κομματικής Οργάνωσης Αττικής του ΚΚΕ με θέμα «Παρέμβαση για το εργασιακό μέλλον της νεολαίας: Ζωή με "ευκαιρίες" ή ζωή με δικαιώματα;». Η συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στο Περιστέρι, στο Πάρκο Εθνικής Αντίστασης (έναντι ΟΤΕ).

Συγκέντρωση της Περιφερειακής Οργάνωσης Σπουδάζουσας Αττικής της ΚΝΕ

Με ομιλητές τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπα, και τον Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ, Ν. Αμπατιέλο

Η Περιφερειακή Οργάνωση Σπουδάζουσας της Οργάνωσης Περιοχής Αττικής της ΚΝΕ μπροστά στη μάχη των βουλευτικών εκλογών οργανώνει μεγάλη συγκέντρωση με ομιλητές τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, και τον Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ, Νίκο Αμπατιέλο, αύριο Σάββατο, στη Φοιτητική Εστία του Πανεπιστημίου Αθηνών, στις 8 μ.μ.

Θα ακολουθήσουν συναυλία με τους Λάκη Παπαδόπουλο, Γιάννη Γιοκαρίνη, Μανώλη Φάμελλο, Νίκο Ζιώγαλα, stand up comedy με τον Χριστόφορο Ζαραλίκο και λαϊκό παραδοσιακό γλέντι με το συγκρότημα «Ρεμπετιέν».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ