ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 21 Ιούνη 2001
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΑΣ
Συνθήκες... τσουλήθρας των τιμών

Νέα αρνητικά ρεκόρ στο «ναό του χρήματος»

Στα κατώτατα επίπεδα της χρονιάς έφτασε χτες ο Γενικός Δείκτης των τιμών στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, ενώ «μαύρα» είναι τα μαντάτα που παρουσιάζουν τώρα οι διάφοροι «αναλυτές» για το μέλλον της Σοφοκλέους το επόμενο διάστημα. Πολλές δεκάδες μετοχές έχουν «χτυπήσει» ήδη τις κατώτατες τιμές των τελευταίων 30-35 μηνών, αλλά όλοι εκείνοι που υπόσχονταν στους ενδιαφερόμενους «καλύτερες μέρες» έχουν καταπιεί τη γλώσσα τους.

Κατά τη χτεσινή συνεδρίαση, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε πτώση 0,93% και έκλεισε στις 2.806,7 μονάδες, που είναι και το χειρότερο κλείσιμο της χρονιάς. Στη διάρκεια της συνεδρίασης απειλήθηκε και το όριο των 2.800 μονάδων, μια και ο δείκτης «έδειξε» 2.801,7. Χαρακτηριστικό του άσχημου κλίματος είναι το γεγονός ότι 287 μετοχές σημείωσαν απώλειες και μόλις 45 έκλεισαν με κέρδη.

Από την αρχή του χρόνου ο Γενικός Δείκτης έχει χάσει ήδη 16,5%, δηλαδή για να φτάσει στα επίπεδα της πρώτης συνεδρίασης του χρόνου πρέπει να αυξηθεί κατά 20%. Την ίδια στιγμή πολύ μεγαλύτερες είναι οι απώλειες για επιμέρους δείκτες. Πτώση ρεκόρ σημειώνεται στο δείκτη των εκδόσεων και εκτυπώσεων (-38%), ενώ κέρδη σημειώνουν μόνο ο δείκτης των ασφαλιστικών εταιριών (20%) και των τηλεπικοινωνιών (3,5%).


ΒΑΣΙΚΟΙ ΔΕΙΚΤΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
Αναθεωρούνται προς το χειρότερο

Μετά τη σύσκεψη με τον πρωθυπουργό, ο Γ. Παπαντωνίου, αν και αναθεώρησε προς τα κάτω το ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ και προς τα πάνω του πληθωρισμού, δήλωσε αισιόδοξος. Ο υπουργός συναντήθηκε και με τους ελεγκτές του ΔΝΤ

Η διεθνής οικονομία μπορεί να βουλιάζει, αλλά η ελληνική ανθίσταται σθεναρά... Αυτή, λίγο-πολύ, την εικόνα παρουσίασε με τις δηλώσεις του για την ελληνική οικονομία ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Γ. Παπαντωνίου, αμέσως μετά τη συνάντηση, διάρκειας μιάμισης ώρας, με τον πρωθυπουργό, Κ. Σημίτη, χτες το πρωί.

Παρά το αισιόδοξο όμως των δηλώσεων, προέβη σε νέα αρνητική αναθεώρηση, τόσο της αύξησης του ΑΕΠ (αυτή τη φορά την προσδιόρισε... πάνω από 4,5%) όσο και του πληθωρισμού. Οπως είπε, «...ο ρυθμός του πληθωρισμού θα είναι πολύ κοντά στο ρυθμό της ευρωζώνης, ελπίζουμε γύρω και κάτω από το 3%». Αρχικά μιλούσαν για άνοδο του ΑΕΠ 5% και ρυθμό αύξησης του πληθωρισμού 2,3%. Και έχουμε ακόμα να διανύσουμε άλλους έξι μήνες, ενώ η κατάσταση ύφεσης απλώνεται στην ευρωπαϊκή οικονομία. Ο υπουργός ανακοίνωσε ότι σε δύο βδομάδες θα δοθεί στη δημοσιότητα η εξαμηνιαία έκθεση του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας, με τα αναθεωρημένα βέβαια στοιχεία, που θα δείχνουν πληρέστερη εικόνα για την απόκλιση που αναμένει η κυβέρνηση σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις της.

Στις δηλώσεις του ο υπουργός απέφυγε να αναφερθεί σε όλα τα «ακανθώδη» θέματα, όπως ιδιωτικοποιήσεις, Ασφαλιστικό, χρηματιστήριο, για τα οποία οι θεσμικοί παράγοντες της οικονομικής ολιγαρχίας (ΣΕΒ κλπ.) ασκούν κριτική στην κυβέρνηση, κατηγορώντας τη για... ολιγωρία και καθυστερήσεις στην προώθηση του εκσυγχρονιστικού έργου.

Αν κρίνουμε από το ύφος των δηλώσεων του υπουργού για τα δημοσιονομικά, τότε η κυβέρνηση θα πρέπει να αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα με την εκτέλεση του προϋπολογισμού. Στις δηλώσεις του θεώρησε αναγκαίο να μιλήσει για τα καλά της «δημοσιονομικής πειθαρχίας», που «με τόσους κόπους και θυσίες εξασφαλίσαμε τα προηγούμενα επτά χρόνια». Υποστήριξε ακόμη: «Πρέπει να τηρούμε τα όρια δαπανών, πρέπει να εξασφαλίσουμε τον ικανοποιητικό ρυθμό φορολογικών εσόδων και να κρατήσουμε τα πλεονάσματα που έχουμε προϋπολογίσει». Οι δηλώσεις αυτές ενισχύουν τις πληροφορίες ότι η πορεία του τρέχοντος προϋπολογισμού δεν εξελίσσεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Προβλήματα εμφανίζονται και στο σκέλος των εσόδων, κυρίως λόγω της χρηματιστηριακής κρίσης (μειωμένη κερδοφορία επιχειρήσεων και μειωμένα έσοδα από τη φορολογία των χρηματιστηριακών συναλλαγών), αλλά και στο σκέλος των δαπανών. Στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους παραπονούνται συνεχώς ότι τα υπόλοιπα υπουργεία τούς υποβάλλουν συνεχώς αιτήματα, με τα οποία τους ζητάνε νέες πιστώσεις. Κάτι το οποίο είναι σε τελική ανάλυση και λογικό αν λάβουμε υπόψη πως για να πιαστούν οι περιβόητοι στόχοι της ΟΝΕ, οι κρατικές δαπάνες, κυρίως οι κοινωνικές, συμπιέστηκαν στα κατώτατα δυνατά επίπεδα.

Οι ελεγκτές του ΔΝΤ

Ως μοχλός πίεσης για την προώθηση από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ των λεγόμενων διαρθρωτικών αλλαγών - κάτι που άλλωστε αναμενόταν - λειτουργεί η αντιπροσωπεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) που βρίσκεται τις μέρες αυτές στη χώρα μας και πραγματοποιεί συναντήσεις με παράγοντες των οικονομικών υπουργείων, του υπουργείου Εργασίας, της Τράπεζας της Ελλάδας κλπ.

Στα πλαίσια αυτά, οι ελεγκτές του ΔΝΤ συναντήθηκαν με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας, Γ. Παπαντωνίου. Σύμφωνα με πληροφορίες από το περιβάλλον του υπουργού, ο τελευταίος... καθησύχασε τους εκπροσώπους του ΔΝΤ ότι το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων προχωρεί... Ανέφερε συγκεκριμένα ότι η «Ολυμπιακή Αεροπορία» θα ιδιωτικοποιηθεί μέσα στον Ιούλη, όπως και το 15% των μετοχών του ΟΤΕ που προτίθεται να παραδώσει η κυβέρνηση στα «θεσμικά ταμεία», μετά την αποτυχία εξεύρεσης «στρατηγικού συμμάχου». Οσο για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ - το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας υπενθυμίζει με ζήλο ότι η ευθύνη ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ βαρύνει τον Χριστοδουλάκη - αυτή μετατίθεται χρονικά για Οκτώβρη-Νοέμβρη του τρέχοντος έτους. Για το φλέγον θέμα του Ασφαλιστικού, μετά την άνευ όρων κυβερνητική υποχώρηση, στη μετωπική επίθεση τον προηγούμενο Απρίλη, ο Γ. Παπαντωνίου επιχείρησε να εξηγήσει τους δύσπιστους συνομιλητές του, ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να επιλύσει το πρόβλημα με κοινωνικό διάλογο...


ΤΙΜΕΣ ΥΓΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ
Πάνω το πετρέλαιο κάτω οι βενζίνες

Νέες μειώσεις στις τιμές των βενζινών - σούπερ και αμόλυβδης - που αποκλιμακώνονται τις τελευταίες βδομάδες, μετά τις απανωτές ανατιμήσεις μηνών, ανακοινώθηκαν χτες από το υπουργείο Ανάπτυξης. Ταυτόχρονα, όμως, αυξάνεται και πάλι η τιμή του πετρελαίου κίνησης, που έφτασε να πωλείται στη λιανική στην υψηλότερη τιμή του χρόνου.

Ειδικότερα, η τιμή της βενζίνης σούπερ μειώνεται κατά 5,5 δρχ. το λίτρο, της αμόλυβδης κατά 5,6 δρχ. το λίτρο, ενώ του πετρελαίου κίνησης αυξάνεται κατά 4,6 δρχ. το λίτρο.

Με βάση τα παραπάνω, οι «ενδεικτικές τιμές λιανικής πώλησης» που διαμορφώθηκαν από το υπουργείο Ανάπτυξης για τη βδομάδα από σήμερα και μέχρι την επόμενη Τετάρτη, έχουν ως εξής:

  • Για το λεκανοπέδιο της Αττικής και το νομό θεσσαλονίκης η τιμή της σούπερ στις 258,70 δρχ. το λίτρο, της αμόλυβδης στις 245,10 δρχ. και του πετρελαίου κίνησης στις 220,10 δρχ. το λίτρο.
  • Για τις περιοχές της Α' ζώνης τιμή της σούπερ στις 263,60 δρχ., της αμόλυβης στις 250 δρχ. και του πετρελαίου κίνησης στις 225,10 δρχ. το λίτρο.
  • Για τη Β' ζώνη, η «ενδεικτική τιμή λιανικής πώλησης» της σούπερ διαμορφώνεται στις 266,60 δρχ. το λίτρο, της αμόλυβδης στις 253 δρχ. το λίτρο και του πετρελαίου κίνησης στις 228,10 δρχ. το λίτρο.
  • Για τις περιοχές της Γ' ζώνης με 18% ΦΠΑ η «ενδεικτική τιμή λιανικής πώλησης» της σούπερ διαμορφώνεται στις 258,40 δρχ. το λίτρο, της αμόλυβδης στις 255 δρχ. και του πετρελαίου κίνησης στις 230,10 δρχ. το λίτρο, ενώ για τις περιοχές της ίδιας ζώνης με 13% οι αντίστοιχες τιμές είναι για τη σούπερ 258,40 δρχ. το λίτρο, για την αμόλυβδη 246,20 δρχ. το λίτρο και για το πετρέλαιο κίνησης 222,10 δρχ. το λίτρο.

ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ 21.6.2001


Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ