ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 21 Ιούνη 2001
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
«ΕΘΝΙΚΟ ΑΝΤΙΠΥΡΑΥΛΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΩΝ ΗΠΑ»
Στα όρια της ανοχής

O Τζ Ρόμπερτσον με τον Μπ. Κουσνέρ

Associated Press

O Τζ Ρόμπερτσον με τον Μπ. Κουσνέρ
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΣΙΚΑΓΟ - ΤΑΪΠΕΪ.-

Δραματικά επίκαιρο, αν και σε «αδιέξοδο», το σχέδιο των ΗΠΑ για την αντιβαλλιστική ασπίδα, συνεχίζει να αποτελεί υπογείως τον πυροδοτικό μηχανισμό της βόμβας που απειλεί να τινάξει στον αέρα την οικουμένη.

Κατ' αρχήν αποτελεί σημείο τριβής μεταξύ των «Δυτικών», καθότι η Γηραιά Ηπειρος εκφράζει τόσο τις ανησυχίες της όσο και τις αμφισβητήσεις της σε σχέση με τη δυναμική που τείνει να διαμορφώσει στη διεθνή σκηνή. Πολλοί αναλυτές κάνουν λόγο για «ρήγμα» ανάμεσα στις δύο πλευρές του Ατλαντικού και στους ίδιους τους κόλπους της Συμμαχίας, που έγινε φανερό και στην πρόσφατη Σύνοδο των ηγετών των κρατών - μελών του ΝΑΤΟ, στις Βρυξέλλες.

Τις εκτιμήσεις αυτές βάλθηκε να διαψεύσει - ουσιαστικά επιβεβαιώνοντάς τες, αφού αποδέχτηκε με αυτόν τον τρόπο το υφιστάμενο πρόβλημα - ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, Τζορτζ Ρόμπερτσον, ο οποίος βρίσκεται στις ΗΠΑ. «Δε συμμερίζομαι την άποψη πως η αντιβαλλιστική άμυνα διχάζει τη Συμμαχία», τόνισε ο Ρόμπερτσον, αρνούμενος πως τα αμερικανικά σχέδια έχουν προκαλέσει μια βαθιά διαφωνία ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες και τις ΗΠΑ. Πρόκειται «για μία αναπροσαρμογή των διατλαντικών σχέσεων ασφαλείας για να ανταποκριθεί στις προκλήσεις του 21ου αιώνα», δικαιολόγησε το αμερικανικό σχέδιο ο Ρόμπερτσον, μιλώντας ενώπιον του Συμβουλίου για τις Εξωτερικές Σχέσεις του Σικάγο. Ο Ρόμπερτσον βρέθηκε στο Σικάγο καθ' οδόν προς την Ουάσιγκτον, στην οποία είχε χτες συναντήσεις με τον υπουργό Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ και τον υπουργό Αμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ.

Παρά, όμως, τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις του Ρόμπερτσον, οι ανησυχίες και οι αντιρρήσεις υφίσταντο, κυρίως όσον αφορά την έναρξη μιας νέας και άκρως επικίνδυνης εξοπλιστικής κούρσας. Εξάλλου, θα ήταν το πλέον αναμενόμενο και το πιο φυσικό. Ουδεμία χώρα δε θα μπορούσε να καθίσει με σταυρωμένα τα χέρια, ειδικά αν νιώθει ότι απειλείται άμεσα, όπως παραδείγματος χάριν η Ρωσία και η Κίνα.

«Προειδοποιητικές βολές»

Ο Πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, δύο μέρες μετά την κατ' ιδίαν συνάντησή του με τον Αμερικανό ομόλογό του, Τζορτζ Ουόκερ Μπους, στη Λιουμπλιάνα της Σλοβενίας, το περασμένο Σάββατο, κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε σε αμερικανικά μέσα, προειδοποίησε ότι εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες προωθήσουν το πρόγραμμα της αντιπυραυλικής άμυνας, η Ρωσία θα ενισχύσει το πυρηνικό της οπλοστάσιο, με κίνδυνο να αρχίσει και πάλι η κούρσα των εξοπλισμών. Ο Πούτιν πρόσθεσε ότι η προσθήκη τέτοιων πολλαπλών κεφαλών θα έχει χαμηλό κόστος, αλλά θα πολλαπλασιάσει τις ικανότητες του ρωσικού πυρηνικού οπλοστασίου, τόνισε όμως ότι η χώρα του είναι ανοιχτή στο ενδεχόμενο αναθεώρησης, αλλά κατηγορηματικά αντίθετη στην πιθανότητα εγκατάλειψης της συνθήκης ABM του 1972, την οποία ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους θεωρεί ξεπερασμένη, απαντώντας κατ' αυτόν τον τρόπο στις δηλώσεις του Κόλιν Πάουελ ότι η Ουάσιγκτον είναι έτοιμη να παραβιάσει τη συνθήκη ABM, εάν αυτό είναι απαραίτητο για την εφαρμογή του προγράμματος αντιπυραυλικής άμυνας.

Εν τω μεταξύ, η προχτεσινή πυραυλική δοκιμή της Ταϊβάν, με πυραύλους «Πάτριοτ» - εκ των οποίων ο PAC-3 θεωρείται συστατικό της αντιβαλλιστικής άμυνας - συνιστά πιθανώς μία ακόμη προώθηση των σχεδίων του «Θεάτρου Αντιπυραυλικής Αμυνας» (ΤMD), που προωθούν οι ΗΠΑ για το ασιατικό πλατό. Σύμφωνα με την ανακοίνωση των Ενόπλων Δυνάμεων της Ταϊβάν, η άσκηση ήταν «απόλυτα επιτυχής και εξουδετερώθηκαν οι στόχοι, που ήταν ένας σταθερός στόχος και ένας εισερχόμενος πύραυλος».

Το γεγονός της δοκιμής προκάλεσε την έντονη δυσφορία της Κίνας, όσον αφορά ειδικότερα τους παραπάνω σχεδιασμούς για την υλοποίηση του TMD, που θα είναι η κατ' αρχήν υλοποίηση του σχεδίου «υιός του πολέμου των άστρων» στο υπογάστριό της, σε συνδυασμό ότι θεωρεί την ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων της Ταϊβάν από τις ΗΠΑ σαφέστατη επέμβαση στα εσωτερικά της Κίνας. Πάντως, αναλυτές σημειώνουν ότι πολύ δύσκολα μπορεί να είναι σύμπτωση το γεγονός ότι και οι Κινεζικές Ενοπλες Δυνάμεις πραγματοποιούν άσκηση ακριβώς στην ίδια στην περιοχή και σημειώνουν ότι το γεγονός αυτό αποτελεί την πιο σαφή ένδειξη για την άνοδο του «πολεμικού θερμομέτρου στην Ασία».

ΤΟΥΡΚΙΑ
Ανοίγουν οι ασκοί του Αιόλου;

ΑΓΚΥΡΑ.-

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Τουρκίας απέκλεισε χθες το ενδεχόμενο αναβολής της απόφασής του, που θα ανακοινωθεί μέσα στη βδομάδα, σχετικά με την απαγόρευση ή μη (αν και οι πιθανότητες τείνουν προς την πρώτη εκδοχή) του Κόμματος Αρετής, του μεγαλύτερου της αντιπολίτευσης, που έχει συνολικά στη δύναμή του 151 έδρες + 1 ανεξάρτητο βουλευτή.

Το αίτημα αναβολής που είχε υποβάλει ο ηγέτης του κόμματος Ρετζάι Κιουτάν, προκειμένου να γίνει Συνταγματική Τροποποίηση που θα καθιστούσε πιο δύσκολη την απαγόρευση κομμάτων, απερρίφθη και, σε περίπτωση που τα προγνωστικά επιβεβαιωθούν και το Φαζιλέτ («Αρετή») απαγορευτεί με το αιτιολογικό ότι προσπαθεί να «ανατρέψει τη συνταγματική τάξη και να εγκαθιδρύσει ισλαμιστικό καθεστώς», θα προκληθεί πολιτική αναταραχή στο, ήδη τεταμένο, πολιτικό σκηνικό της γείτονος.

Οι συμπληρωματικές εκλογές που θα προκηρυχτούν, εάν πράγματι κλείσει το Φαζιλέτ, είναι πολύ πιθανόν ότι θα φέρουν νέα χρηματιστηριακή αναμπουμπούλα, σε μια περίοδο που το προτασσόμενο από τους δανειστές της κυβέρνησης - ειδικά το ΔΝΤ και την Παγκόσμια Τράπεζα - είναι η «σταθερότητα» και η απαρέγκλιτη εφαρμογή του συμφωνημένου οικονομικού προγράμματος.

Η υπόθεση του Κόμματος Αρετής έρχεται στον αφρό στην περίοδο που αναμένεται η γνωμοδότηση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, σχετικά με την απόφαση απαγόρευσης του Κόμματος Ευημερίας του Νετσμεντίν Ερμπακάν, το 1998. Ηταν ακόμη ένα επιχείρημα που επικαλέστηκε ο Κιουτάν, ωστόσο ο πρόεδρος του ανώτατου δικαστηρίου Χασίμ Κιλίτς απέρριψε το αίτημα, με μια στεγνή ανακοίνωση: «Η διαδικασία συνεχίζεται».

Και αυτό παρά το ότι, προηγουμένως, ο πρωθυπουργός Μπουλέντ Ετσεβίτ είχε εκφράσει την άποψη ότι η αναβολή της απόφασης «θα βοηθούσε», προσθέτοντας πάντως πως είναι «στη διακριτική ευχέρεια του δικαστηρίου».

Το δικαστήριο είναι πιθανό με την απόφασή του να ανοίξει τους ασκούς του Αιόλου, με τους ανέμους που θα δραπετεύσουν να επηρεάζουν κυρίως τον κυβερνητικό συνασπισμό: Αν, όπως λένε φήμες, πολλοί βουλευτές του Φαζιλέτ προσχωρήσουν στο ακραιφνώς εθνικιστικό Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης, οι εσωκυβερνητικές ισορροπίες θα διαταραχτούν, πιθανότατα σε βαθμό μοιραίο για την ενότητα του τρικομματικού συνασπισμού. Ολοι, λοιπόν, περιμένουν.

ΡΩΣΙΑ
Πικετοφορία διαμαρτυρίας των ανθρακωρύχων

ΜΟΣΧΑ (Ανταπόκριση Ν. ΓΚΑΡΙΦΟΥΛΙΝΑ).-

Η μέρα της κοινής δράσης υπέρ του προοδευτικού σχεδίου Κώδικα Εργασίας που κατέθεσε στην Κρατική Δούμα ο βουλευτής και συμπρόεδρος της ένωσης συνδικάτων «Ζαστσίτα Τρουντά» Ολέγκ Σέιν, η οποία διεξήχθη στις 19 του Ιούνη, συνεχίστηκε και χτες από τους ανθρακωρύχους της Βορκουτά, του Κουζμπάς, του Κρασνογιάρσκ, του Ροστόβ επί του Ντον και του Τσελιάμπινσκ. Στις 9 η ώρα το πρωί μερικές δεκάδες εκπρόσωποι του Ανεξάρτητου Συνδικάτων των Ανθρακωρύχων από τις παραπάνω περιοχές που κατέφθασαν στη Μόσχα, πραγματοποίησαν δυναμική πικετοφορία στη γέφυρα Γκορμπάτι κοντά στην έδρα της ρωσικής κυβέρνησης, χτυπώντας τις κάσκες, όπως είχαν κάνει οι συνάδελφοί τους επί μερικούς μήνες το 1999. Ενώ τότε οι ανθρακωρύχοι διεκδικούσαν την απόσβεση των χρεών για τους μισθούς, τώρα το αίτημά τους είναι να μην υιοθετηθεί ο κυβερνητικός Κώδικας Εργασίας. Επικεφαλής της πικετοφορίας είναι ο πρόεδρος του Παραρτήματος του Συνδικάτου της Βορκουτά Βίκτορ Σεμιόνοφ. Σύμφωνα με δήλωσή του, αυτή τη φορά η πικετοφορία θα διαρκέσει μέχρι τις 22 του Ιούνη και θα χτυπούν τις κάσκες στη γέφυρα μόνο τη μέρα. Θα επιστρέψουν μετά στις περιοχές τους και θα συνεννοηθούν για τη διεξαγωγή των παραπέρα κοινών κινητοποιήσεων. Στην παράκληση των ανθρακωρύχων πήγε στην πικετοφορία ο Σέιν, ο οποίος απάντησε σε ερωτήσεις σχετικά με το συμφωνημένο από την ομάδα εργασίας της κυβέρνησης, της συμβιβασμένης Ομοσπονδίας Ανεξάρτητων Συνδικάτων και την Κρατική Δούμα αντεργατικό σχέδιο Κώδικα Εργασίας, το οποίο θα συζητηθεί στις 5 του Ιούνη στην Κρατική Δούμα. Ο Σέιν κάλεσε τους ανθρακωρύχους να συνεχίσουν τον αγώνα κατά του κυβερνητικού Κώδικα Εργασίας, ο οποίος περιορίζει τα δικαιώματα των εργαζομένων, τη νομική προστασία τους, το ρόλο των συνδικαλιστικών οργανώσεων στη ρύθμιση των κοινωνικών - εργασιακών σχέσεων.

ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Από στρατηγός, Πρόεδρος

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.-

Πληροφορίες από ανώτατες κυβερνητικές πηγές στο Πακιστάν αναφέρουν ότι ο πραξικοπηματίας στρατηγός Περβέζ Μουσαράφ κατέλυσε την άνω και την κάτω Βουλή της χώρας και ανέλαβε ο ίδιος την Προεδρία της χώρας, εκπαραθυρώνοντας τον ως χτες κατέχοντα το θώκο, Ραφίκ Ταράρ.

Οι ίδιες πηγές, που επικαλείται το αμερικανικό δίκτυο CNN, ανέφεραν ότι η κίνηση έγινε προκειμένου να αποκτήσει ο Μουσαράφ μεγαλύτερο πολιτειακό ειδικό βάρος, ενώ εκκρεμεί και η επίσκεψή του στην Ινδία (μέσα Ιούλη), όπου θα συναντηθεί με τον Ινδό πρωθυπουργό Αταλ Μπιχάρι Βάτζπαϊ. Ωστόσο, η κίνηση εκμηδενίζει τις ελπίδες ότι ο στρατηγός θα επανέφερε, όπως έχει δεσμευτεί, τη δημοκρατία στη χώρα επιτρέποντας τη διεξαγωγή εκλογών.

Η μόνη αντίδραση έως το βράδυ χτες είχε έρθει από την κυβέρνηση της Βρετανίας, της οποίας ο υπουργός Εξωτερικών, Τζακ Στρο, εξέφρασε τη «βαθιά ανησυχία» του για την εξέλιξη.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ