ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 21 Μάη 2015
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΟΣ
Ιμπεριαλιστικές... αγωνίες και για την «άμυνά» της

Ενώ η κυβέρνηση Αναστασιάδη ιεραρχεί μέτρα για την προσέλκυση επενδυτών

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Το «ζωηρό» ενδιαφέρον της Ουάσιγκτον να επιδράσει στις νέες ισορροπίες που κυοφορούνται στην Ανατολική Μεσόγειο, και στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, επιβεβαιώνουν τα όσα αναφέρθηκαν σε χτεσινή συνάντηση που είχε ο πρόεδρος της κυπριακής Βουλής, Γιαννάκης Ομήρου, με τον πρόεδρο και εκτελεστικό διευθυντή του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, Νίκο Λαρυγκάκη. Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών της κυπριακής κυβέρνησης, ψηλά στην ατζέντα της συζήτησης βρέθηκε η άρση του εμπάργκο όπλων στην Κύπρο. Σύμφωνα με τον Ν. Λαρυγκάκη, την περασμένη βδομάδα κατατέθηκε στην αμερικανική Βουλή πρόταση για να συντάξει το υπουργείο Εξωτερικών «μια έκθεση που να αναλύει αν αυτή τη στιγμή η Κύπρος μπορεί να αμυνθεί στην περιοχή πάνω σε διάφορα προβλήματα που θα μπορούσαν να προκύψουν». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «η απάντηση θα πρέπει να είναι ότι δεν θα μπορεί και για αυτό τον λόγο θα χρησιμοποιηθεί αυτό ως βάση για άρση του εμπάργκο». Την ανάγκη να αρθεί το εμπάργκο έχουν διατυπώσει μια από σειρά αμερικανικές «δεξαμενές σκέψης», μαζί με προτάσεις όπως η ένταξη της Κύπρου στο «Συνεταιρισμό για την Ειρήνη» του ΝΑΤΟ αλλά και η επανεγκατάσταση μιας αμερικανικής «ρωμαλέας ναυτικής δύναμης» στην Ανατ. Μεσόγειο.

Βεβαίως, η ενίσχυση της «αμυντικής ικανότητας» της Κύπρου δεν απασχολεί τα αστικά επιτελεία από τη σκοπιά προάσπισης των λαϊκών συμφερόντων, παρά μόνο ως εργαλείο προώθησης ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών που γεννούν (και) για τον κυπριακό λαό ακόμα μεγαλύτερες απειλές. Μην ξεχνάμε ότι η κυπριακή κυβέρνηση έσπευσε από την πρώτη στιγμή να εκφράσει την προθυμία της για στήριξη του «διεθνούς συνασπισμού για την αντιμετώπιση των τζιχαντιστών», ενώ βρετανικά, γαλλικά αλλά και ρωσικά πλέον πολεμικά αεροπλάνα μπορούν να χρησιμοποιούν κυπριακά αεροδρόμια.

Επιπλέον, στο φόντο της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων, δεν είναι τυχαίο ότι επισπεύδονται μια σειρά από μέτρα που διευκολύνουν τις επενδύσεις (ιδιωτικοποιήσεις αεροδρομίων, κρατικών εταιρειών, όπως η τηλεπικοινωνιακή CYTA, άνοιγμα καταστημάτων όλες τις Κυριακές κ.τ.λ.)

Ζητούμενο η «ασφάλεια» για τις επενδύσεις

Χαρακτηριστική ήταν και η παρέμβαση που έκανε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, στην ετήσια Γενική Συνέλευση της Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων, όπου υπογράμμισε με έμφαση ότι έχει αναλάβει «προσωπικά» «εκστρατεία» για την προσέλκυση επενδυτών από το εξωτερικό και ανήγγειλε νέες φορολογικές ρυθμίσεις (βλέπε φοροαπαλλαγές) «ώστε να παραχωρούνται διευκολύνσεις για την προσέλκυση περαιτέρω επενδύσεων τόσο από το εσωτερικό όσο και από το εξωτερικό».

Συνδέοντας ευθέως το χαρακτήρα της «λύσης» του Κυπριακού με τη διασφάλιση ευνοϊκών συνθηκών για τη δράση των μονοπωλίων, ο Ν. Αναστασιάδης έκανε λόγο για «προοπτικές "έκρηξης στην ανάπτυξη", που μπορεί να επιφέρει μια σωστή λύση, λειτουργική», ενώ πρόσθεσε: «Είναι ο κοινός τόπος στην οικονομία πως το αγαθό της ειρήνης είναι συνυφασμένο με την ασφάλεια. Και η ασφάλεια είναι η απαραίτητη προϋπόθεση για την επένδυση και την ανάπτυξη. Εσείς οι επιχειρηματίες το γνωρίζετε καλύτερα αυτό κι εμείς οι πολιτικοί οφείλουμε να το διασφαλίσουμε. Ενα απλό ερώτημα: Ποιος τολμά να επενδύσει στο Ιράκ, στη Συρία, στη Λιβύη ή στην Υεμένη, στις χώρες έντασης; (...) Θέλουμε να κάνουμε μία στροφή και είμαι ευτυχής που ηγούμαι της χώρας αυτή την περίοδο, όπου και άλλοι ηγέτες στην περιοχή μας είναι αποφασισμένοι να δώσουμε τα χέρια και να συνεργαστούμε».

Αναφερόμενος στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων επανέλαβε ότι «ο στόχος μας είναι αυτός που περιγράφουμε στην κοινή διακήρυξη της 11ης Φεβρουαρίου 2014» (όπου ξεκαθαρίζεται ο διχοτομικός χαρακτήρας των προτάσεων «λύσης») και μεταξύ άλλων κατέληξε: «Η Κύπρος, με λυμένο το Κυπριακό, θα είναι αναμφίβολα η πιο σταθερή χώρα στην περιοχή μας κι αυτό σε συνδυασμό με τις υπάρχουσες υψηλού επιπέδου υποδομές και το προσωπικό που διαθέτουμε δημιουργεί επιπρόσθετα κίνητρα για επίδοξους επενδυτές. Μπορούμε να καταστήσουμε τη χώρα μας ελκυστικό προορισμό για πολυεθνικές εταιρείες...».

Στο μεταξύ, χτες, αναμενόταν συνάντηση των διαπραγματευτών των δύο πλευρών, Ανδρέα Μαυρογιάννη και Οζντίλ Ναμί. Μεθαύριο, Σάββατο, ο Ν. Αναστασιάδης και ο ηγέτης του ψευδοκράτους, Μουσταφά Ακιντζί, θα έχουν μια «κοινωνική συνάντηση», ενώ η επόμενη επίσημη επαφή τους θα γίνει στις 28 Μάη.

ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΟΥ ΒΙΕΤΝΑΜ
Εκδήλωση για τον Χο Τσι Μινχ

Με μια σεμνή εκδήλωση στην πρεσβεία του Βιετνάμ στην Αθήνα γιορτάστηκε την Τρίτη η 125η επέτειος από τη γέννηση του Χο Τσι Μινχ. Ο «θείος Χο», όπως τον αποκαλούν οι Βιετναμέζοι, υπήρξε σημαντική προσωπικότητα του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος και ήταν ο ηγέτης του λαού του Βιετνάμ στον αγώνα του κατά της ιαπωνικής κατοχής, της γαλλικής αποικιοκρατίας και του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού.

Για τη ζωή και τη δράση του μίλησε ο σύμβουλος της πρεσβείας Huu Duc Pham. Στην εκδήλωση, παραβρέθηκε αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Νίκο Σοφιανό, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ο οποίος και χαιρέτισε εκ μέρους του Κόμματος, ενώ ο Ελληνας Βιετ Μινχ, Κώστας Σαραντίδης, έκανε σύντομη αναφορά στις τρεις συναντήσεις που είχε με τον πρόεδρο Χο Τσι Μίνχ κατά τη διάρκεια της συμμετοχής του στον αγώνα του βιετναμέζικου λαού.

TOYΡΚΙΑ
Απεργίες σε μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες

ΑΓΚΥΡΑ.--

Απεργιακές κινητοποιήσεις με αίτημα αξιοπρεπείς μισθούς έχουν ξεκινήσει εργάτες σε μια σειρά μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες της Τουρκίας, όπως η «Τόφας» (κοινοπραξία στην οποία συμμετέχει και η ιταλική «Φίατ») και η «Ογιακ Ρενό» (κοινοπραξία της γαλλικής «Ρενό»). Η αστική εφημερίδα «Χουριέτ» έκανε λόγο στην ιστοσελίδα της για χιλιάδες απεργούς και «απεργιακό κύμα» που ξεκίνησε στις 14 Μάη, από μια μονάδα της «Ογιακ Ρενό» στη βορειοδυτική πόλη Μπούρσα.

Χτες, έγινε γνωστό ότι και η θυγατρική της «Φορντ», «Οτοζαν», ματαίωσε την εκτέλεση μιας εξτρά βάρδιας που είχε προγραμματιστεί, εξαιτίας -σύμφωνα με την ίδια- προβλημάτων «ανεφοδιασμού» που προκαλούν οι κινητοποιήσεις στον κλάδο. Σε κινητοποιήσεις, όμως, έχουν προχωρήσει και εργαζόμενοι σε μικρότερες εταιρείες κατασκευής εξαρτημάτων αυτοκινήτων, όπως οι «Κοσκουνιόζ» και «Μάκο».

«Τόφας» και «Ογιακ» αντιπροσωπεύουν σήμερα το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής αυτοκινήτων στην Τουρκία και συγκεντρώνουν τεράστια κέρδη. Μόνο για το 2014, τα καθαρά κέρδη της «Τόφας» έφτασαν τα 221,9 εκατ. δολάρια. Πάνω από το 80% της παραγωγής τους καταλήγει σε άλλες αγορές μέσω εξαγωγών.

Η αγωνιστική στάση των εργατών έχει ενοχλήσει ιδιαίτερα τη μεγαλοεργοδοσία. Ο επικεφαλής της Ενωσης των αυτοκινητοβιομηχάνων, TAYSAD, Μεχμέτ Ντουντάρογλου επιχείρησε να εμφανιστεί... απορημένος (!) για τις κινητοποιήσεις, υποστηρίζοντας σε ανακοίνωσή του ότι ο κλάδος έχει διακριθεί την τελευταία δεκαετία στη βελτίωση των συνθηκών εργασίας. Βέβαια, δηλώσεις σαν κι αυτές επιδιώκουν να κρύψουν την αυξανόμενη απόσταση ανάμεσα στον πλούτο που οι εργάτες παράγουν και του μέρους που «γεύονται», όσο κι αν κατά καιρούς υπάρχουν βελτιώσεις στις συνθήκες εργασίας. Αλλωστε, οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης που η τουρκική οικονομία εξασφάλισε τα προηγούμενα χρόνια, κατακτήθηκαν ακριβώς πάνω στην καταλήστευση του μόχθου των εργατών.

Κι ενώ εντείνεται η εκμετάλλευση των Τούρκων εργατών, η χώρα βαδίζει προς τις βουλευτικές εκλογές της 7ης Ιούνη, με τα αστικά κόμματα να ανταγωνίζονται για το ποιο θα υπηρετήσει καλύτερα τις ανάγκες της πλουτοκρατίας και θα εξασφαλίσει τις πιο ευνοϊκές για τα σχέδιά της διεθνείς συμμαχίες.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΚΟΥΑΛΑ ΛΟΥΜΠΟΥΡ.-- Οι υπουργοί Εξωτερικών της Μαλαισίας και της Ινδονησίας ανακοίνωσαν ότι οι χώρες τους θα σταματήσουν να επαναπροωθούν πίσω στη θάλασσα τα πλοία που μεταφέρουν πρόσφυγες «υπό τον όρο ότι η μετεγκατάστασή τους ή ο επαναπατρισμός τους θα γίνουν εντός του έτους από τη διεθνή κοινότητα». Τις τελευταίες βδομάδες, οξύνονται οι διεθνείς αντιδράσεις για την προκλητική εγκατάλειψη πάνω από 3.000 προσφύγων στην ανοικτή θάλασσα της Νοτιοανατολικής Ασίας, όπου, από τη μια μεριά, τα δίκτυα των δουλεμπόρων και, από την άλλη, οι αντιμεταναστευτικές πολιτικές δημιουργούν μια ασφυκτική κατάσταση για χιλιάδες ξεσπιτωμένους ανθρώπους.

ΠΕΚΙΝΟ.-- Ενα εννιαώροφο κτίριο στην πόλη Γκουιγιάνγκ της νοτιοδυτικής Κίνας κατέρρευσε μετά από κατολίσθηση, με τις αρχές να κάνουν λόγο χτες για τουλάχιστον 5 αγνοούμενους. Σε επίσημη ανακοίνωση, το περιστατικό αποδόθηκε στην έντονη βροχόπτωση.

ΡΩΜΗ.-- Η ιταλική αστυνομία συνέλαβε χτες τον Μαροκινό Αμπντελματζίντ Τουίλ κοντά στο Μιλάνο, εκτελώντας ένταλμα των τυνησιακών αρχών ως ύποπτο για συμμετοχή στην οργάνωση και εκτέλεση της τρομοκρατικής επίθεσης τζιχαντιστών τον περασμένο Μάρτη στο μουσείο Μπαρντό της Τυνησίας.

ΤΙΡΑΝΑ.-- Σε προεκλογική τροχιά εισέρχεται από σήμερα η Αλβανία, ενόψει των προγραμματισμένων για τις 21 Ιούνη δημοτικών εκλογών. Είναι οι πρώτες εκλογές που θα διεξαχθούν μετά τη νέα διοικητική διαίρεση, που ψηφίστηκε πέρσι τον Ιούλη και προβλέπει ότι η Αλβανία θα έχει πλέον 61 δήμους από 350 μαζί με τις επαρχίες, που είχε έως τώρα.

ΜΠΟΥΖΟΥΜΠΟΥΡΑ.-- Ο απερχόμενος Πρόεδρος του Μπουρούντι Πιερ Ενκουρουνζίζα ανέβαλε για τουλάχιστον μία βδομάδα τις βουλευτικές εκλογές, ανακοινώνοντας ότι θα διεξαχθούν 5 Ιούνη αντί για 26 Μάη. Χτες στην πρωτεύουσα, Μπουζουμπούρα, σημειώθηκαν νέες συγκρούσεις αστυνομικών και αντικυβερνητικών διαδηλωτών που αντιτίθενται στα σχέδια του Προέδρου να διεκδικήσει για τρίτη φορά τον προεδρικό θώκο, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό αρκετών διαδηλωτών.

ΚΑΪΡΟ.-- Ο Αιγύπτος Πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ ελ Σίσι διόρισε χτες τον Αχμεντ ελ Ζιντ στη θέση του υπουργού Δικαιοσύνης. Ο Ζιντ διατελεί πρόεδρος της Ενωσης Δικαστών και ήταν από τους θερμούς υποστηρικτές της ανατροπής του ισλαμιστή πρώην Προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι.

ΓΑΛΛΙΑ
Κινητοποιήσεις εκπαιδευτικών

ΠΑΡΙΣΙ.--

Σε κινητοποιήσεις προχώρησαν προχτές οι δάσκαλοι της Γαλλίας, αντιδρώντας στην εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, που, μεταξύ άλλων, στοχεύει να ενισχύσει την «αυτονομία» των σχολείων. Εκπαιδευτικοί από την πρωτοβάθμια βαθμίδα διαδήλωσαν στο Παρίσι αλλά και πολλές ακόμα πόλεις, καταγγέλλοντας ότι τα σχέδια της κυβέρνησης όχι μόνο δε θα ενισχύσουν τη δημόσια εκπαίδευση αλλά αντιθέτως τον κατακερματισμό της γνώσης.

Η γαλλική κυβέρνηση επιταχύνει μέτρα που, για διάφορους λόγους, δεν έχουν προχωρήσει μέχρι σήμερα, και στο πλαίσιο και των ευρωενωσιακών κατευθύνσεων προσαρμόζουν ακόμα πιο στενά το δημόσιο σχολείο στις σύγχρονες ανάγκες της «αγοράς».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ