ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 21 Μάη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΟΥ ΝΑΤΟ
Δρομολογούν επικίνδυνες εξελίξεις με επίκεντρο το Αιγαίο

Η στενότερη διασύνδεση ΝΑΤΟ - ΕΕ για την προώθηση των επικίνδυνων ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών τους «ξεχώρισε» στις χτεσινές εργασίες της Συνόδου

Από τη χτεσινή Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της λυκοσυμμαχίας
Από τη χτεσινή Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της λυκοσυμμαχίας
Λεπτομερείς σχεδιασμούς βάζουν στο χαρτί τα αρμόδια επιτελεία σε Ουάσιγκτον και Βρυξέλλες για τη συγκέντρωση και διασύνδεση ευρωατλαντικών στρατιωτικών δυνάμεων σε όλο τον άξονα Μαύρη Θάλασσα - Αιγαίο - Μεσόγειος, όπως φάνηκε κι απ' όσα ειπώθηκαν στη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ που ολοκληρώθηκε χτες στη βελγική πρωτεύουσα.

Σχεδιασμοί, η υλοποίηση των οποίων επιταχύνεται, καθώς κλιμακώνονται οι ανταγωνισμοί με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα για τον έλεγχο πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων, με τις σχετικές τελικές αποφάσεις να αναμένονται στις Συνόδους Κορυφής της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, τέλη Ιούνη και αρχές Ιούλη, αντίστοιχα.

Κεντρικό ρόλο στα παραπάνω διεκδικεί και η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, προς γεωστρατηγική αναβάθμιση του εγχώριου κεφαλαίου, αναλαμβάνοντας τεράστια ευθύνη για τους κινδύνους που γεννώνται για τον ελληνικό λαό, όλους τους λαούς της περιοχής.

Η Μεσόγειος, η «αξία» του ΝΑΤΟ και η... απόδειξή της στο Αιγαίο

Ο γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, εστιάζοντας στην κρίσιμη στρατηγικά ζώνη της Μεσογείου, και επιβεβαιώνοντας ότι η ανάπτυξη στο Αιγαίο της ΝΑΤΟικής αρμάδας SNMG2, τάχα για το Προσφυγικό, είναι μέρος ευρύτερων στρατιωτικών σχεδιασμών της λυκοσυμμαχίας, τόνισε:

«...Οσον αφορά τη Μεσόγειο, είναι κάτι που συζητάμε τώρα με την ΕΕ (...) ψάχνουμε πώς το ΝΑΤΟ μπορεί να προσφέρει υποστήριξη στις προσπάθειες της ΕΕ και να κάνουμε περισσότερα στη Μεσόγειο.

Νομίζω ότι το μάθημα που έχουμε μάθει από το Αιγαίο είναι ότι το ΝΑΤΟ μπορεί να προσθέσει αξία (...) επειδή το ΝΑΤΟ προσθέτει (σ.σ: στρατιωτικές) ικανότητες και δυνατότητες που δεν διαθέτει η ΕΕ. Για παράδειγμα, τα πλοία από την Τουρκία, τα πλοία από τον Καναδά, που αποτελούν μέρος της δραστηριότητας στο Αιγαίο και προέρχονται από χώρες εκτός ΕΕ.

Καλωσορίζω, επίσης, την ανακοίνωση των ΗΠΑ ότι θα προσφέρουν ένα πλοίο στη δραστηριότητά μας στο Αιγαίο».

Ο ίδιος, μιλώντας σε δημοσιογράφους, επιβεβαίωσε ότι η τέτοια συζήτηση με τους Αμερικανούς για αποστολή πλοίου τους στο Αιγαίο γίνεται εδώ και κάποιες βδομάδες, αλλά δεν διευκρίνισε τι τύπου πλοίο θα είναι και αν θα ενταχθεί στην SNMG2 ή αν θα καταπλεύσει εδώ στο πλαίσιο ξεχωριστής επιχείρησης.

Παραπέρα, έδωσε σαν παραδείγματα τέτοιας «στήριξης» από πλευράς ΝΑΤΟ την επιχείρηση ναυτικών περιπολιών της ΕΕ στη Μεσόγειο, με την κωδική ονομασία «SOPHIA» (με αντικείμενο υποτίθεται την αποτροπή προσφυγικών ροών), την παροχή «συνδρομής» από ιπτάμενα ραντάρ AWACS στο διεθνή εναέριο χώρο πάνω από τη Μεσόγειο, όπως και πάνω από Τουρκία, Συρία και Ιράκ, για παροχή προς την ΕΕ «πληροφοριών». Δεν απέκλεισε όμως αποστολή και πλοίων, σε άλλο ένα δείγμα τού πώς αξιοποιείται στα χέρια τους το Προσφυγικό, ως όχημα συγκέντρωσης πρόσθετων στρατιωτικών δυνάμεων εν μέσω όξυνσης των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών.

Εκτίμησε, δε, ότι τις επόμενες βδομάδες και σίγουρα μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, θα ολοκληρώσουν την αναβαθμονόμηση της επιχείρησης του ΝΑΤΟ «Αctive Endeavour» στην Ανατολική Μεσόγειο, από επιχείρηση ενάντια στην τρομοκρατία και την πειρατεία, σε μια «ευρύτερη επιχείρηση ναυτικής ασφάλειας».

Επαναλαμβάνοντας τον ισχυρισμό ότι το ΝΑΤΟ «κάνει τη διαφορά στο Αιγαίο», επέμεινε ότι «το ΝΑΤΟ μπορεί να προσθέσει αξία στο κεντρικό τμήμα της Μεσογείου με την επιτήρηση, ίσως και με άλλα καθήκοντα (...) θα το πράξουμε σε στενή συνεργασία με την ΕΕ, και συζητήσαμε ήδη με τον Ιταλό υπουργό Αμυνας τη δημιουργία ενός μηχανισμού συντονισμού έτσι ώστε να συντονίσουμε τις προσπάθειές μας στη Μεσόγειο, επειδή το ΝΑΤΟ είναι εκεί, το ΝΑΤΟ είναι στη Μεσόγειο. Το ερώτημα είναι πώς θα συντονίσουμε τις προσπάθειές μας με την ΕΕ και την ευρύτερη διεθνή κοινότητα».

Στενότερη διασύνδεση ΝΑΤΟ - ΕΕ

Σημειωτέον ότι οι τέτοιες συζητήσεις στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ για τη στενότερη διασύνδεση ΝΑΤΟ - ΕΕ, έγιναν χτες παρουσία και της ύπατης εκπροσώπου της ΕΕ για θέμα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας, Φεντερίκα Μογκερίνι.

Καλωσορίζοντάς την ο Γ. Στόλτενμπεργκ επεσήμανε με νόημα ότι «δουλεύουν δίπλα - δίπλα» για τον περιορισμό των προσφυγικών ροών στο Αιγαίο, έχουν «στενά συντονισμένη στάση» απέναντι στη Ρωσία μετά τις εξελίξεις στην Κριμαία, συντονίζουν την «υποστήριξή» τους στους «εταίρους» τους στα ανατολικά και τα νότια, και από το Φλεβάρη, ΝΑΤΟ και ΕΕ έχουν καταλήξει σε δύο επίσημους διακανονισμούς, για την κοινή άμυνα στον κυβερνοχώρο και την «πρακτική συνεργασία» στο Αιγαίο.

«Ετσι, πετύχαμε περισσότερες ρυθμίσεις τους τελευταίους τρεις μήνες απ' ό,τι τα προηγούμενα δεκατρία χρόνια», είπε χαρακτηριστικά ο ΝΑΤΟικός, ζητώντας μεγαλύτερη τέτοια συνεργασία στο μέλλον, π.χ. με «μεγαλύτερη συμμετοχή της ΕΕ στις ασκήσεις του ΝΑΤΟ, και μεγαλύτερη συμμετοχή του ΝΑΤΟ σε ασκήσεις της ΕΕ».

Η Φ. Μογκερίνι εστίασε στη «θαλάσσια ασφάλεια», λέγοντας: «Δουλεύουμε πολύ καλά μαζί στο Αιγαίο. Προφανώς αναζητούμε τρόπους, ώστε το ΝΑΤΟ να υποστηρίξει τις δραστηριότητες της ΕΕ, ιδίως την επιχείρηση "SOPHIA" στην Κεντρική Μεσόγειο (...) Αλλά και για την ασφάλεια στη θάλασσα σε ευρεία κλίμακα, σε άλλα μέρη του κόσμου», σηματοδοτώντας την πρεμούρα τους να αναπτύξουν από κοινού δράση σε μια σειρά κρίσιμες ζώνες του πλανήτη, όπου διακυβεύονται συμφέροντα των μονοπωλίων τους.

«Αγωνία» Κοτζιά για την «αποτελεσματικότητα» της λυκοσυμμαχίας...

Σε ό,τι αφορά την επιδίωξη της ελληνικής κυβέρνησης να παίξει ρόλο στους τέτοιους σχεδιασμούς, είναι χαρακτηριστικό ότι καθώς στην ημερήσια διάταξη της Συνόδου ήταν και η αποτίμηση της ΝΑΤΟικής δραστηριότητας στο Αιγαίο, ο συμμετέχων Ελληνας υπουργός Εξωτερικών, Ν. Κοτζιάς, έσπευσε να εκφράσει την... αγωνία του για την «αποτελεσματικότητα» της λυκοσυμμαχίας, αναφέροντας ότι «η δυσλειτουργία της ΝΑΤΟικής αποστολής, μειώνει ουσιαστικά την αποτελεσματικότητα της συμμαχικής δραστηριότητας»...

Η συγκεκριμένη επισήμανση, βέβαια, αφορά στα προσκόμματα που βάζει η Αγκυρα για την παραπέρα ανάπτυξη της ΝΑΤΟικής αρμάδας σε όλο το Αιγαίο, την ώρα που η ελληνική κυβέρνηση έχει δώσει διπλωματική άδεια για ανάπτυξη της SNMG2 παντού στο Αιγαίο, αναγνωρίζοντας ταυτόχρονα στο ΝΑΤΟ ρόλο επιδιαιτητή, απέναντι στις αξιώσεις της Αγκυρας...

Η συνέχεια από Δευτέρα

Σε κάθε περίπτωση, και καθώς ο ένας κόβει κι ο άλλος ράβει στην ολοένα και στενότερη διασύνδεση ΝΑΤΟ - ΕΕ, τη Δευτέρα συνεδριάζει στις Βρυξέλλες το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ (οι υπουργοί Εξωτερικών των κρατών - μελών), με παρόμοια, αν όχι ταυτόσημη, θεματολογία.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ελληνικό ΥΠΕΞ, στην ημερήσια διάταξη του Συμβουλίου περιλαμβάνεται η «Περιφερειακή Στρατηγική της ΕΕ για τη Συρία, το Ιράκ και την καταπολέμηση του Da'esh». Στις συζητήσεις εντάσσεται, επίσης, η μετανάστευση και η αξιολόγηση της παρούσας κατάστασης, καθώς και η πορεία εφαρμογής της συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας. Επιπλέον, το Συμβούλιο θα ασχοληθεί «με θέματα της Υποσαχαρικής Αφρικής και ειδικότερα με τις εξελίξεις στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και το Νότιο Σουδάν», ζώνες όπου έχουν διεισδύσει και θέλουν να μπουν και παραπέρα ευρωενωσιακά μονοπώλια.

Τέλος, θα αξιολογηθεί η λεγόμενη Παγκόσμια Στρατηγική της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΥΠΕΞ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΠΓΔΜ
Στο φόντο εξελίξεων στο εσωτερικό της ΠΓΔΜ

Στο περιθώριο της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, ο Ελληνας ΥΠΕΞ, Ν. Κοτζιάς, συναντήθηκε χτες με τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ, Ν. Πόποσκι.

Επισήμως, οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν στα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) που εγκαινιάστηκαν το 2015 με πρωτοβουλία της ελληνικής πλευράς και ειδικότερα στα αποτελέσματα του τελευταίου γύρου διαπραγματεύσεων που διεξήχθη στα Σκόπια τον περασμένο Απρίλη, καθώς και στην επιχειρησιακή συνέχεια που πρέπει να δοθεί, ενόψει του προσεχούς γύρου που θα γίνει στην Αθήνα τον επόμενο μήνα. Η ελληνική κυβέρνηση εμφανίζεται ικανοποιημένη από τα πρώτα, «θετικά» όπως κρίνει, αποτελέσματα της διαδικασίας των ΜΟΕ.

Παραπέρα, συζήτησαν τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις στην ΠΓΔΜ, όπου μετά από απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου δεν θα πραγματοποιηθούν οι πρόωρες βουλευτικές εκλογές που είχαν προγραμματιστεί για τις 5 Ιούνη, τις οποίες μποϊκόταραν τα κοινοβουλευτικά κόμματα, πλην του κόμματος VMRO-DPMNE, του έως πρότινος πρωθυπουργού, Ν. Γκρούεφσκι.

Ο Ν. Κοτζιάς εξέφρασε την ελπίδα για «γρήγορη επιστροφή στην ομαλότητα, σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές πολιτικές αξίες και την αναγκαία επίδειξη κουλτούρας συμβιβασμού εκ μέρους όλων των πολιτικών δυνάμεων της χώρας, προς όφελος όχι μόνο της ίδιας, αλλά και της ευρύτερης περιοχής της ΝΑ Ευρώπης»...

ΕΔΥΕΘ
Αύριο η πορεία ειρήνης στη Θεσσαλονίκη

Με αντιιμπεριαλιστική - αντιπολεμική συγκέντρωση και πορεία κορυφώνονται αύριο Κυριακή οι εκδηλώσεις της ΕΔΥΕΘ ενάντια στον ιμπεριαλισμό και τους πολέμους, τη φτώχεια και την πείνα που γεννά.

Η πορεία θα ξεκινήσει μπροστά από το ΝΑΤΟικό στρατηγείο, το οποίο έχει εγκατασταθεί στο πρώην 3ο Σώμα Στρατού, στις 11 π.μ., και θα καταλήξει στο μνημείο του Γρ. Λαμπράκη.

Πορείες ειρήνης και σε Μυτιλήνη και Βόλο

Αύριο Κυριακή θα πραγματοποιηθούν πορείες ειρήνης και σε Μυτιλήνη και Βόλο.

Η Επιτροπή Ειρήνης Λέσβου καλεί όλους τους εργαζόμενους, τους ανέργους, τους νέους και τις νέες, τους συνταξιούχους, να δώσουν μαζικό και μαχητικό «παρών» στην πορεία ειρήνης, στις 18.30, από το κέντρο κράτησης της Μόριας προς την πλατεία Σαπφούς. Η μεταφορά στη Μόρια θα γίνει με λεωφορείο του ΚΤΕΛ, που θα ξεκινήσει από την πλατεία Σαπφούς στις 18.00.

Η πορεία ειρήνης στο Βόλο θα ξεκινήσει από τις Αηδονοφωλιές στις 7 μ.μ., με τερματισμό στις 8 μ.μ., στο λιμάνι του Βόλου (Αργοναυτών - Ιωλκού), όπου θα γίνει και η εκδήλωση υποδοχής.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org