ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 21 Μάη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Καμία ανοχή, καμία υποταγή στην αντιλαϊκή πολιτική!

Πολύμορφη πολιτική δραστηριότητα σε εργασιακούς χώρους και τις γειτονιές όλων των δήμων της Αττικής

Με σύνθημα «Καμία ανοχή - Καμία υποταγή στην αντιλαϊκή πολιτική. Υπάρχει άλλος δρόμος: Λαϊκή συμμαχία για τη λαϊκή εξουσία», η ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ αναπτύσσει μια πολύμορφη πολιτική δραστηριότητα στους εργασιακούς χώρους και στις γειτονιές όλων των δήμων της Αττικής.

Στόχος να συζητήσει οργανωμένα με χιλιάδες εργαζόμενους, αυτοαπασχολούμενους, νέους και νέες τα συμπεράσματα της πάλης ενάντια στην πολιτική του κεφαλαίου, της ΕΕ και της κυβέρνησης.

Να συζητήσει τους όρους και τις προϋποθέσεις που απαιτούνται για να δυναμώσει το εργατικό - λαϊκό κίνημα. Να δυναμώσει η συσπείρωση με το ΚΚΕ, που με συνέπεια και σταθερότητα προβάλλει ότι ο λαός μπορεί να απαλλαγεί από τα βάσανα της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης και να ικανοποιήσει τις ανάγκες του στη δουλειά - στη μόρφωση - σ' όλους τους τομείς της ζωής του, με τον ίδιο στο τιμόνι της εξουσίας.

Συγκεντρώσεις τις επόμενες μέρες

Στο πλαίσιο αυτό, προγραμματίζονται για τις επόμενες μέρες οι παρακάτω συγκεντρώσεις:

-- Αύριο, Κυριακή, στις 11 π.μ., σε συγκέντρωση στο Ιλιον, στο καφενείο «Μπούκα» (Αιακού 230), θα μιλήσει η Λιάνα Κανέλλη, βουλευτής του ΚΚΕ.

-- Τη Δευτέρα 23/5, στις 7.30 μ.μ., σε συγκέντρωση στο Μοσχάτο, στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου, θα μιλήσει ο Κώστας Ζιώγας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Την Τετάρτη 25/5, στις 7 μ.μ., σε συγκέντρωση στον Κορυδαλλό, στην πλατεία Αλησμόνητων Πατρίδων (παλιό Νεκροταφείο) θα μιλήσει ο Γιάννης Μερεντίτης, μέλος του Γραφείου της ΕΠ της ΚΟ Αττικής.

-- Την Τετάρτη 25/5, στις 7.30 μ.μ., σε συγκέντρωση στο Χαϊδάρι, στο θεατράκι στο Αίθριο, θα μιλήσει ο Βασίλης Βούλγαρης, Γραμματέας της ΤΕ Νοτιοδυτικών Συνοικιών.

-- Την Παρασκευή 27/5, στις 7.30 μ.μ., σε συγκέντρωση στην Αγία Βαρβάρα του Αιγάλεω, στην πλατεία 19ης Μάη, θα μιλήσει ο Πέτρος Αλέπης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Αλλες δραστηριότητες

-- Τη Δευτέρα 23/5, στις 7 μ.μ., η ΤΟ Καλλιτεχνών διοργανώνει στο Στέκι Νεολαίας & Πολιτισμού της ΚΝΕ (Τροίας 36) παρουσίαση του βιβλίου «Ευρωκομμουνισμός: Θεωρία και στρατηγική υπέρ του κεφαλαίου». Την παρουσίαση θα κάνει ο Αναστάσης Γκίκας, μέλος του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ.

-- Την Τρίτη 24/5, στις 8 π.μ., σε συγκέντρωση στο Νομισματοκοπείο θα μιλήσει η Λιάνα Κανέλλη, βουλευτής του ΚΚΕ.

ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗΣ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ
Καταγγέλλει μεθοδεύσεις μέσω του «Ελληνογερμανικού Ταμείου για το Μέλλον»

Την απόφασή του να μη συμμετάσχει στο λεγόμενο «Φόρουμ Μνήμης και Παιδείας» που διοργανώνει ο Ενωτικός Σύλλογος Λεχοβιτών, στο Λέχοβο Φλώρινας, τονίζει σε ανακοίνωσή του το Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα, καθώς χορηγός του «Φόρουμ» είναι το «Ελληνογερμανικό Ταμείο για το Μέλλον».

Θυμίζουμε ότι το εν λόγω Ταμείο συστάθηκε προ διετίας περίπου, με τη χρηματοδότηση της Γερμανίας, η οποία ενώ αρνείται να αποδώσει τα οφειλόμενα, χρηματοδοτεί και μάλιστα αδρά, μέσω του Ταμείου, δράσεις και προγράμματα για τη «συμφιλίωση» και την επεξεργασία των ιστορικών δεδομένων. Η υπόθεση μοιάζει σαν απόπειρα «στρίβειν διά του αρραβώνος», παράκαμψης δηλαδή των αποζημιώσεων και του χρέους που η Γερμανία οφείλει στον ελληνικό λαό και εξαγοράς του με «χάντρες και καθρεφτάκια».

Στην ανακοίνωσή του, το Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης των Γερμανικών Οφειλών, σημειώνει:

«Παρ' όλο που ο πρέσβης της Γερμανίας δήλωσε ότι δεν σχετίζονται τα θέματα των οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα με το θέμα του λεγόμενου "Ελληνογερμανικού Ταμείου για το Μέλλον", το Εθνικό Συμβούλιο θεωρεί ότι προηγείται το θέμα της εξόφλησης των οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα κι έπονται όλα τα άλλα.

Επειδή μάλιστα υπάρχουν μερικοί που ισχυρίζονται ότι με τα 115 εκατομμύρια γερμανικά μάρκα εξοφλήθηκαν, δήθεν, οι οφειλές της Γερμανίας προς την Ελλάδα, για να μη βρεθεί οποιαδήποτε άλλη γερμανική κυβέρνηση να πει το ίδιο, γι' αυτό δεν δεχόμαστε, σε καμία περίπτωση, να αξιοποιήσουμε οποιαδήποτε προσφορά από το "Ελληνογερμανικό Ταμείο για το Μέλλον", όπως και από το "Ελληνογερμανικό Ιδρυμα Νεολαίας".

Για τους παραπάνω λόγους, το Εθνικό Συμβούλιο δεν συμμετέχει στο συνέδριο που πραγματοποιείται τις επόμενες μέρες στο Λέχοβο και δεν το θεωρεί θετική εξέλιξη για την επίλυση του μείζονος ζητήματος των γερμανικών οφειλών.

Θεωρεί δε ότι οι παραπάνω ενέργειες αποτελούν ανεπίτρεπτες μεθοδεύσεις, τις οποίες και καταγγέλλουμε».

ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΑΔΕΙΕΣ
Δημοσιεύτηκε η προκήρυξη του διαγωνισμού

Δημοσιεύθηκε χτες στο ΦΕΚ η προκήρυξη του διεθνούς διαγωνισμού για τις 4 άδειες των ιδιωτικών τηλεοπτικών καναλιών. Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων συμμετοχής διαρκεί έως τις 4/7 και θα ακολουθήσει η ανακοίνωση των προεπιλεγέντων στις 14/7. Η προθεσμία για προδικαστικές προσφυγές ολοκληρώνεται στις 25/7 και έως τις 2/8 θα ανακοινωθεί ο οριστικός κατάλογος των συμμετασχόντων.

Στο διαγωνισμό μπορούν να συμμετάσχουν ελληνικές ή ξένες ΑΕ και κοινοπραξίες που δραστηριοποιούνται αποκλειστικά στον τομέα των ΜΜΕ, με καταβεβλημένο μετοχικό κεφάλαιο τουλάχιστον 8 εκατ. ευρώ ως ίδια κεφάλαια, που, εάν υπολείπονται, καλύπτονται με αντίστοιχη εγγυητική επιστολή.

Η προκήρυξη περιλαμβάνει σειρά προϋποθέσεων (κτιριακές εγκαταστάσεις, περιεχόμενο προγράμματος, αριθμό εργαζομένων κ.ά.). Η τιμή εκκίνησης της δημοπρασίας ξεκινά από τα 3 εκατ. ευρώ και θα αυξάνεται σε κάθε γύρο κατά 500.000 ευρώ, ενώ το τίμημα μπορεί να καταβληθεί σε 3 ισόποσες δόσεις.

Εκδηλώσεις στη Νέα Υόρκη

Σε εκδήλωση της Λέσχης Φίλων του ΚΚΕ στη Νέα Υόρκη θα μιλήσει ο Κώστας Παπαδάκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και ευρωβουλευτής του Κόμματος, σήμερα Σάββατο, στις 19.30, με θέμα «Οι πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα και διεθνώς και οι θέσεις του ΚΚΕ». Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην Αστόρια, στο «Kefalos Society of America», 20-41 Steinway, NY11105.

Σήμερα, επίσης, ο Κ. Παπαδάκης θα μιλήσει σε δύο εκδηλώσεις - συζητήσεις που διοργανώνει η ιστοσελίδα «Μαρξισμός - Λενινισμός Σήμερα».

Πιο συγκεκριμένα, η πρώτη εκδήλωση πραγματοποιείται με θέμα «Σύγκρουση ιμπεριαλιστών: Πόλεμος και προσφυγιά στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή. Ο επικίνδυνος ρόλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ», στις 10 π.μ., Αίθουσα 1.120 1 - John Jay College of Criminal Justice, The City University of New York 860 11th Ave (Between 58th and 59th) New York.

Η δεύτερη εκδήλωση γίνεται με θέμα «Ενας και πλέον χρόνος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στην Ελλάδα - Η προοπτική του ΚΚΕ», στις 15.30,Αίθουσα 1.113-John Jay College of Criminal Justice, The City University of New York 860 11th Ave (Between 58th and 59th) New York.

Κληρώθηκαν οι τυχεροί λαχνοί της ΕΕΔΥΕ

Πραγματοποιήθηκε, χτες Παρασκευή, η κλήρωση του λαχνού της ΕΕΔΥΕ για το 2016 που κυκλοφόρησε σε όλη την Ελλάδα από τις Επιτροπές Ειρήνης.

Οι τυχεροί αριθμοί είναι:

  • 01256: Αντιστοιχεί σε ένα 4ημερο ταξίδι για 2 άτομα στη Βιέννη / Διακινήθηκε από την Επιτροπή Ειρήνης Αγρινίου.
  • 03504: Αντιστοιχεί σε ένα 4ημερο ταξίδι για 2 άτομα στη Βουδαπέστη / Διακινήθηκε από την Επιτροπή Ειρήνης Λάρισας.
  • 19956: Αντιστοιχεί σε ένα 4ημερο ταξίδι για 2 άτομα στην Πράγα / Διακινήθηκε από την Επιτροπή Ειρήνης Αγ. Δημητρίου, Αθήνα.

Η ΕΕΔΥΕ ευχαριστεί όλους όσοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα για οικονομική στήριξή της, αγοράζοντας και διακινώντας λαχνούς. Οπως σημειώνει, τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν θα διατεθούν για τις ανάγκες του αντιιμπεριαλιστικού - φιλειρηνικού αγώνα και την κάλυψη των εξόδων για τις προσεχείς εκδηλώσεις της ΕΕΔΥΕ.

Οι κάτοχοι των τυχερών λαχνών καλούνται να επικοινωνήσουν με την ΕΕΔΥΕ στα τηλέφωνα 210.38.44.853, 210.38.44.854, για τις λεπτομέρειες του ταξιδιού τους.

Στη Σοχώρα Ρεθύμνου

Οι Οργανώσεις Ρεθύμνου του ΚΚΕ και της ΚΝΕ και το τοπικό Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ καλούν σήμερα, Σάββατο, στις 10.30 π.μ., στη Σοχώρα, στο μνημείο της Εθνικής Αντίστασης, σε εκδήλωση τιμής στις θυσίες του κρητικού λαού στον αγώνα ενάντια στους ναζί κατακτητές.

Θα μιλήσει ο Γιώργος Μαργαρίτης, καθηγητής Σύγχρονης Ιστορίας του ΑΠΘ.

ΚΙΛΚΙΣ
Εκδήλωση για τους πολιτικούς πρόσφυγες

Εκδήλωση με θέμα: «Οι Πολιτικοί Πρόσφυγες του ΔΣΕ μιλούν για τη ζωή τους», διοργανώνει το παράρτημα Κιλκίς της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, την Κυριακή 22/5, στις 7 μ.μ., στο Συνεδριακό Κέντρο Κιλκίς.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης θα παρουσιαστεί η θεατρική παράσταση της Ιωάννας Στεφανίδου «Με τη σκέψη στην Πατρίδα», από τη θεατρική ομάδα «ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΚΗΝΗ» της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ Θεσσαλονίκης.

TE ΝΟΤΙΟΔΥΤΙΚΩΝ ΣΥΝΟΙΚΙΩΝ ΤΗΣ ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Καμία αναμονή, υπάρχει άλλος δρόμος για το λαό

Στο Αιγάλεω θα βρεθεί τη Δευτέρα 23/5 ο υπουργός Εργασίας της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, Γ. Κατρούγκαλος, για να παρουσιάσει, σε εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ, τους νόμους που ψήφισε για Ασφαλιστικό και Φορολογικό.

Με αφορμή αυτή την εκδήλωση, η ΤΕ Νοτιοδυτικών Συνοικιών της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ, σε ανακοίνωσή της, αναφέρει, μεταξύ άλλων:

«Οσο κι αν ο ΣΥΡΙΖΑ και η συγκυβέρνηση, μέσω του υπουργού της... Ανεργίας και της... Κοινωνικής Ανασφάλειας προσπαθήσουν να κάνουν τη νύχτα - μέρα (γιατί γι' αυτό πράγματι είναι ικανοί, το έχουν σπουδάσει το αντικείμενο), η αλήθεια που δεν μπορεί να κρυφτεί και τη ζει στο πετσί του ο λαός μας, είναι ότι τα νέα μέτρα που έρχονται θα είναι βαριά και ασήκωτα. Θα οδηγήσουν κυριολεκτικά στην εξόντωση τα λαϊκά νοικοκυριά, τις λαϊκές οικογένειες. (...)

Το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους, τους ανέργους, τους μικροεπαγγελματίες να βγάλουν τα δικά τους συμπεράσματα. Να συνειδητοποιήσουν τα μεγάλα ψέματα που είπε ο ΣΥΡΙΖΑ (...) Οτι μπορεί να εξανθρωπιστεί ο καπιταλισμός. Τώρα κλίνουν σε όλες τις πτώσεις το μονόδρομο του κεφαλαίου, του καπιταλισμού.

Το ΚΚΕ λέει στο λαό: Καμία ανοχή, καμία αναμονή. Υπάρχει άλλος δρόμος. Αυτός της Λαϊκής Συμμαχίας που μπορεί να συγκρουστεί με την καπιταλιστική εξουσία και να την ανατρέψει. Αυτός είναι ο δρόμος για την εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα, η Λαϊκή Εξουσία και Οικονομία. Ο λαός πρέπει να πιστέψει στη δύναμή του. Μπορεί να γίνει κυρίαρχος του πλούτου που παράγει».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ