ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 21 Απρίλη 2021
Σελ. /28
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Στάση εργασίας και συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας αύριο

Σε κινητοποιήσεις προχωρούν αύριο οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία, στο πλαίσιο της στάσης εργασίας που έχει προκηρύξει η Ομοσπονδία.

Οι εργαζόμενοι μεταξύ άλλων απαιτούν άμεσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των κλάδων. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με μόνιμο προσωπικό, υποδομές και εξοπλισμό, έγκαιρη προμήθεια όλων των ασφαλών και αποτελεσματικών εμβολίων κ.ά.

Στην Αθήνα θα γίνει συγκέντρωση στις 9 π.μ. στην πλατεία Μαβίλη και θα ακολουθήσει πορεία στο υπουργείο Υγείας. Στις 10 π.μ. στο υπουργείο είναι το ραντεβού των Σωματείων «Θριασίου» και ΚΑΤ.

Ανάλογες κινητοποιήσεις θα πραγματοποιηθούν και σε άλλες πόλεις. Στα Γιάννενα στις 12 μ. στην κεντρική πλατεία, στη Λευκάδα στις 9 π.μ. στην πύλη του νοσοκομείου και στη Χίο στις 11 π.μ. στην κεντρική πύλη του νοσοκομείου. Στο Ηράκλειο το Σωματείο Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ καλεί στη στάση εργασίας και στην κινητοποίηση στα γραφεία της 7ης ΥΠΕ. Επίσης, τη συμμετοχή του στη στάση εργασίας της ΠΟΕΔΗΝ αποφάσισε το Σωματείο Εργαζομένων ΓΝ Καβάλας.

Για την ίδια μέρα συντονίζουν τη δράση τους μέχρι στιγμής 5 σωματεία εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας του Αιγαίου. Τα Σωματεία Εργαζομένων Νοσοκομείων Σάμου, Χίου, Κω, Καλύμνου και Ρόδου και Κέντρων Υγείας του Αιγαίου με κοινή ανακοίνωσή τους σημειώνουν την ασφυκτική κατάσταση στα νοσοκομεία, που «έχουν μετατραπεί ουσιαστικά σε νοσοκομεία μιας νόσου, αφού οι ΜΕΘ των νοσοκομείων έχουν μετατραπεί σε ΜΕΘ Covid και εκατοντάδες συμπολίτες μας με άλλες παθήσεις δεν μπορούν να βρουν κρεβάτι στα δημόσια νοσοκομεία».

Στη Θεσσαλονίκη, αύριο, Πέμπτη 22/4, οι υγειονομικοί προγραμματίζουν συγκέντρωση στις 12 το μεσημέρι έξω από τα γραφεία της 3ης και 4ης ΥΠΕ στην Αριστοτέλους. Από εκεί θα ακολουθήσει πορεία έως το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης.

Με απόφασή της η ΕΝΙΘ ανακοινώνει συμμετοχή στην κινητοποίηση και στάση εργασίας από τις 11 π.μ. έως τις 3 μ.μ. Μεταξύ άλλων καταγγέλλει την εγκληματική ευθύνη της κυβέρνησης που συνεχίζει να αφήνει εκατοντάδες ασθενείς διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ, την ώρα που δεκάδες κλίνες στις ιδιωτικές κλινικές είναι κενές. Και ζητά «καθολική επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας, ιδίως των μεγάλων κλινικών ("Διαβαλκανικό", "Αγ. Λουκάς", "Γενική Κλινική", "Κυανούς Σταυρός" κ.ά.) που διαθέτουν το αναγκαίο και έμπειρο προσωπικό και τις κατάλληλες υποδομές. Ενταξή τους στο σύστημα εφημερίας, ώστε να καλυφθούν οι επιπλέον ανάγκες για όλους τους ασθενείς χωρίς όρους και προϋποθέσεις, με αξιοποίηση όλων των υποδομών τους και του προσωπικού με μισθοδοσία από το κράτος». Επίσης, ζητά μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στο ΕΣΥ, μονιμοποίηση όλων των επικουρικών και συμβασιούχων.

Συμμετοχή στην κινητοποίηση και στη στάση εργασίας αποφάσισε και η συνέλευση των εργαζομένων στο Νοσοκομείο «Παπανικολάου». Επιπλέον αποφάσισε να οργανώσει αγωνιστική «υποδοχή» στον πρωθυπουργό που αναμένεται να επισκεφθεί το νοσοκομείο το Σάββατο 24/4.

Στη Νάουσα, το Εργατικό Κέντρο καλεί τα σωματεία, τους εργαζόμενους και τους ανέργους της πόλης σε συγκέντρωση στις 11 π.μ., έξω από το Νοσοκομείο.

Σε νέα κινητοποίηση με συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πύλη του Νοσοκομείου Χαλκίδας προχωρά αύριο Πέμπτη 22 Απριλίου, στις 12 μ. το Σωματείο Εργαζομένων του Νοσοκομείου. Στην ανακοίνωσή του για την κινητοποίηση δηλώνει την αποφασιστικότητά του να συνεχίσει δυναμικά τη δράση που έχει αναπτύξει όλο το προηγούμενο διάστημα για την ενίσχυση του Νοσοκομείου σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και παράλληλα εκφράζει τη στήριξή του στο δικαίωμα όλων των εργαζομένων με ελαστικές εργασιακές σχέσεις για μόνιμη και σταθερή δουλειά.

«ΘΡΙΑΣΙΟ» ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ
Σήμερα η συγκέντρωση στη Βουλή για την επαναλειτουργία του ως Γενικού Νοσοκομείου

Συγκέντρωση και στο «Ασκληπιείο» σήμερα στις 7 μ.μ.

Με συγκέντρωση διαμαρτυρίας σήμερα στις 6.30 μ.μ. στην Αθήνα, στην πλατεία Συντάγματος, συνεχίζεται ο αγώνας του Σωματείου Εργαζομένων του Νοσοκομείου «Θριάσιο», συνδικάτων και φορέων της Δυτικής Αττικής για την επαναλειτουργία του «Θριασίου» ως Γενικού Νοσοκομείου, την ενίσχυση του ίδιου και των Κέντρων Υγείας της Δυτικής Αττικής με επείγουσες προσλήψεις προσωπικού. Θα αναχωρήσει πούλμαν από το δημοτικό πάρκινγκ Ελευσίνας στις 5.30 μ.μ.

Η νέα κινητοποίηση, σε συνέχεια της απεργίας που πραγματοποιήθηκε στο Θριάσιο Πεδίο τη Δευτέρα 12/4, αποφασίστηκε σε σύσκεψη σωματείων που πραγματοποιήθηκε στις 15/4 στην Ελευσίνα. Mέχρι στιγμής καλούν τα εξής σωματεία: Σωματείο Εργαζομένων ΓΝΕ «Θριάσιο», Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής, κλαδικό Συνδικάτο Ενέργειας, Συνδικάτο Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, Σωματείο Εργαζομένων ΟΤΑ Θριασίου, Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων, Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ, Σύλλογος Γυναικών Ελευσίνας και Σύλλογος Εκπαιδευτικών ΠΕ Δυτικής Αττικής «Κώστας Βάρναλης».

«Συνεχίζουμε τον αγώνα ενάντια στη μετατροπή του μοναδικού νοσοκομείου της Δυτικής Αττικής σε νοσοκομείο μόνο για Covid, που αφήνει ακάλυπτους τους δεκάδες χιλιάδες κατοίκους και εργαζόμενους στη βιομηχανική περιοχή του Θριάσιου Πεδίου», σημειώνουν σωματεία και φορείς, επισημαίνοντας ότι ενώ παραμένουν κενές 250 οργανικές θέσεις προσωπικού, η ανακοινωμένη αύξηση του αριθμού των νοσηλευόμενων ασθενών με Covid από 129 σε 213 δεν συνοδεύτηκε ούτε από "υπόσχεση" για ενίσχυση με το αναγκαίο προσωπικό».

Τα σωματεία καταγράφουν επίσης τις ελλείψεις στα Κέντρα Υγείας της περιοχής. Και καταγγέλλουν την κυβέρνηση που «αντί για την επίταξη ιδιωτικών κλινικών για την αποσυμφόρηση των δημόσιων νοσοκομείων από ασθενείς με Covid, αξιοποιούν την επιδημία για να επεκταθεί η επιχειρηματική δράση στην Υγεία, εξασφαλίζοντας σίγουρη "πελατεία" στις ιδιωτικές κλινικές με τη μετατροπή δημόσιων νοσοκομείων σε νοσοκομεία "μίας νόσου".

Υλοποιούν, όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, τη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ενωσης, σύμφωνα με την οποία η υγεία είναι ατομική ευθύνη και η υγειονομική περίθαλψη είναι εμπόρευμα που πρέπει να υπόκειται στους νόμους της αγοράς.

Αυτή η πολιτική αποτυπώνεται στο "Σχέδιο Ανάπτυξης της Ελληνικής Οικονομίας", που αποτελεί τη βάση για τα νέα μνημόνια και στο οποίο περιλαμβάνεται η λειτουργία των νοσοκομείων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, καθώς και η επέκταση των ιδιωτικοποιήσεων και των ΣΔΙΤ, με βάση τον νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ», καταλήγουν.

Στο «Ασκληπιείο» σήμερα

Σήμερα στις 7 μ.μ. οι εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο «Ασκληπιείο» Βούλας και φορείς της περιοχής προχωρούν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας μπροστά στην κεντρική πύλη του νοσοκομείου, ενάντια στην αναστολή της καθημερινής ορθοπεδικής εφημερίας του νοσοκομείου. Υπενθυμίζεται ότι αναστέλλεται η καθημερινή εφημερία και πλέον εφημερεύει κάθε 4η μέρα, στο μοναδικό δημόσιο νοσοκομείο στα νότια προάστια. «Την ώρα που μεγάλα νοσοκομεία της Αττικής έχουν κλείσει την πόρτα σε ασθενείς άλλων νοσηροτήτων ("Θριάσιο", "Ερυθρός", "Σισμανόγλειο", "Τζάνειο", "Σωτηρία"), την ώρα που η κυβέρνηση ανοίγει τα καταστήματα και τα Λύκεια αυξάνοντας έτσι την κίνηση στις μεγάλες οδικές αρτηρίες,η αναστολή της ορθοπεδικής εφημερίας του "Ασκληπιείου" έχει ως αποτέλεσμα να μένει σε ολόκληρη την Αττική μόνο το ΚΑΤ για την αντιμετώπιση του επείγοντος ορθοπεδικού περιστατικού», καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων του νοσοκομείου.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΚΑΙ ΦΟΡΕΩΝ ΘΗΒΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ
Στον αγώνα για την ενίσχυση του νοσοκομείου και των άλλων δομών Υγείας

Συλλαλητήριο το Σάββατο 24 Απρίλη, στις 11 π.μ. στην κεντρική πλατεία

Κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο για τη διεκδίκηση ενίσχυσης του νοσοκομείου και των δομών Υγείας της περιοχής και λήψης μέτρων προστασίας της υγείας και της ζωής των εργαζομένων και του λαού, που οργανώνει το Σάββατο 24 Απρίλη στις 11 το πρωί, στην κεντρική πλατεία Θήβας, απευθύνει η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων και Φορέων Θήβας για την Υγεία.

«Δεκατέσσερις μήνες μετά την έναρξη της πανδημίας και τρεις μήνες μετά την επιβολή "σκληρού" lockdown στην περιοχή μας, η κατάσταση του Γενικού Νοσοκομείου Θήβας και των άλλων δομών Υγείας επιδεινώθηκε αντί να βελτιωθεί», τονίζει στο κάλεσμά της η Συντονιστική Επιτροπή για το συλλαλητήριο του Σαββάτου, το οποίο έρχεται ως συνέχεια μιας σειράς δράσεων που έχει αναπτύξει το προηγούμενο διάστημα. Επισημαίνει παράλληλα τις μεγάλες ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και σε βασικές ειδικότητες, όπως παθολόγοι και αναισθησιολόγοι, καθώς και τις ιδιαιτερότητες της περιοχής, όπως οι μεγάλοι χώροι δουλειάς που λόγω της έλλειψης μέτρων πρόληψης έχουν μετατραπεί σε εστίες υπερμετάδοσης.

Και σημειώνει: «Γίνεται φανερό ότι η προστασία της υγείας του λαού δεν χωράει στο στενό κορσέ της υποχρηματοδότησης, των προσλήψεων με το σταγονόμετρο, των ελαστικών μορφών απασχόλησης των υγειονομικών και της έλλειψης εξοπλισμού. Η υγεία μας αντιμετωπίζεται επί σειρά ετών ως περιττό "κόστος". Την ίδια ώρα που δίνουν πακτωλό χρημάτων σε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, το Νοσοκομείο της Θήβας και οι άλλες δομές Υγείας ξεχαρβαλώνονται».

Η Συντονιστική Επιτροπή διεκδικεί την επίταξη του ιδιωτικού τομέα, μέτρα θωράκισης του ΓΝ Θήβας με προσωπικό και υποδομές, όπως και των δομών ΠΦΥ, της μονάδας ΕΚΑΒ κ.λπ.

Το κάλεσμα υπογράφουν: Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θήβας, Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου Θήβας, Ιατρικός Σύλλογος Θήβας, Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών Βοιωτίας, τα κλαδικά Σωματεία Φαρμάκου, Χημικής Βιομηχανίας, Μετάλλου, Τροφίμων και Ποτών, Οικοδόμων, τα επαγγελματικά Σωματεία Υδραυλικών, Εργοληπτών Ηλεκτρολόγων, πωλητών λαϊκής αγοράς, TAXI NET, Καταστημάτων Εστίασης, τα Σωματεία Συνταξιούχων ΟΑΕΕ και ΙΚΑ Θήβας, Σύλλογος Γονέων και Φίλων ΑμεΑ Θήβας "Οι άγιοι Ανάργυροι", οι Ομάδες Γυναικών της Θήβας και Τανάγρας της ΟΓΕ, ο Μελισσοκομικός Συνεταιρισμός Θήβας, οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι «Ο Λάιος», Κοντίτου Θήβας, Βαγίων «Μήτρος Μπινιάρης» και η Κινηματογραφική Λέσχη Θήβας.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΩΝ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΦΟΡΤΗΓΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ
Στέλνουν καρκινοπαθή στον ιδιωτικό τομέα και του ζητούν χιλιάδες ευρώ

Κινητοποίηση σήμερα στο υπουργείο Υγείας

Τον «Γολγοθά» που βιώνουν χιλιάδες εργατικές - λαϊκές οικογένειες με χρονίως πάσχοντες που πρέπει να κάνουν εξειδικευμένες θεραπείες και αποκλείονται από το δημόσιο σύστημα Υγείας μιας νόσου αναδεικνύει η περίπτωση καρκινοπαθούς φορτηγατζή. Οπως καταγγέλλει το Σωματείο Φορτηγών Οδικών Μεταφορών Αττικής, ο συγκεκριμένος ασθενής χρήζει άμεσα θεραπειών, «εντούτοις παραπέμπεται για μετά από 3 μήνες, λόγω της κατάστασης ασφυξίας που επικρατεί και στα αντικαρκινικά νοσοκομεία». Η άλλη «επιλογή», σύμφωνα με το Σωματείο, είναι να αποτανθεί στον ιδιωτικό τομέα, φυσικά έναντι καταβολής χιλιάδων ευρώ, και πιο συγκεκριμένα του ζητούν 5.000 ευρώ για τη θεραπεία του!

Το Σωματείο, από την πλευρά του, με αφορμή και το συγκεκριμένο περιστατικό, απαιτεί «να παρθούν τώρα άμεσα μέτρα ώστε να εξασφαλιστούν οι αναγκαίες θεραπείες για τους χρονίως πάσχοντες ασθενείς» και καλεί σε κινητοποίηση σήμερα Τετάρτη, στις 10 π.μ. στο υπουργείο Υγείας. Το Σωματείο απαιτεί να παρθούν τώρα άμεσα μέτρα ώστε να εξασφαλιστούν οι αναγκαίες θεραπείες για τους χρονίως πάσχοντες ασθενείς, μέτρα θωράκισης του δημόσιου συστήματος Υγείας, άμεση επίταξη του ιδιωτικού τομέα χωρίς αποζημίωση κ.λπ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ