ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 21 Μάρτη 1997
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Φαρμακερό όπλο ο ρατσισμός

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα κατά του Ρατσισμού

"Η μεγαλύτερη εξάπλωση της ρατσιστικής αντίληψης, που γνωρίζουμε τα τελευταία χρόνια, είναι αποτέλεσμα του συνολικού πισωγυρίσματος, που έφερε η ανατροπή του σοσιαλιστικού συστήματος στην Ευρώπη. Στο ιδεολογικό και πολιτικό οπλοστάσιο των εκπροσώπων των πολυεθνικών, ο ρατσισμός αποτελεί φαρμακερό όπλο, που στρέφεται εναντίον της ενότητας των εργαζομένων, των συμφερόντων τους και του πόθου τους για ένα καλό αύριο".

Με τη διαπίστωση αυτή, συνοδεύει το ΚΚΕ το χαιρετισμό του για τη σημερινή Παγκόσμια Μέρα κατά του Ρατσισμού. Αναλυτικότερα, η σχετική ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρει:

"Με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα κατά του Ρατσισμού, το ΚΚΕ εκφράζει την αλληλεγγύη του στα θύματα της ρατσιστικής αντίληψης και πρακτικής, σε κάθε εργαζόμενο που υποφέρει από τη θηριωδία της ιμπεριαλιστικής κυριαρχίας, καρπός της οποίας είναι ο ρατσισμός.

Η μεγαλύτερη εξάπλωση της ρατσιστικής αντίληψης, που γνωρίζουμε τα τελευταία χρόνια, είναι αποτέλεσμα του συνολικού πισωγυρίσματος που έφερε η ανατροπή του σοσιαλιστικού συστήματος στην Ευρώπη. Στο ιδεολογικό και πολιτικό οπλοστάσιο των εκπροσώπων των πολυεθνικών, ο ρατσισμός αποτελεί φαρμακερό όπλο, που στρέφεται εναντίον της ενότητας των εργαζομένων, των συμφερόντων τους και του πόθου τους για ένα καλό αύριο.

Στην περιοχή των Βαλκανίων ιδιαίτερα, η καλλιέργεια του ρατσισμού πηγαίνει χέρι - χέρι με την προσπάθεια της "νέας τάξης πραγμάτων" να υποτάξει τους λαούς, να τους κρατάει διαιρεμένους και ανήμπορους ν' αντιμετωπίσουν τις επεμβάσεις του ιμπεριαλισμού, την αντιλαϊκή πολιτική των κυβερνήσεών τους και του Μάαστριχτ.

Σήμερα, που υλοποιείται ο διευρυμένος ρόλος του ΝΑΤΟ και η θεσμοθετημένη απόφασή του να επεμβαίνει με κάθε τρόπο στα εσωτερικά των χωρών, επιβάλλεται, όσο ποτέ, ο αγώνας κατά του ρατσισμού να γίνει συστατικό στοιχείο της ενιαίας αντιιμπεριαλιστικής πάλης των λαών.

Οι λαοί δεν πρέπει να χωρίζονται με βάση το χρώμα, τη θρησκεία ή την καταγωγή. Πρέπει να ενώνονται στη βάση των κοινών συμφερόντων τους.

Αυτό το καθήκον είναι ανάγκη να συνειδητοποιηθεί σήμερα από περισσότερους εργαζομένους, και της Ελλάδας. Το δίλημμα "αντίσταση και πάλη για την κοινωνική πρόοδο ή υποταγή στο ιμπεριαλισμό, με όσα δεινά σημαίνει αυτό", προβάλλει επίκαιρο όσο ποτέ".

Η κυβέρνηση

Περίσσεψε χτες η κυβερνητική υποκρισία, με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Μέρα κατά των Φυλετικών Διακρίσεων. Μέσα από ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας, ο υπουργός Μ. Παπαϊωάννου δήλωσε ανερυθρίαστα πως τα δύο Προεδρικά Διατάγματα που επεξεργάζεται η κυβέρνηση για τους μετανάστες στη χώρα μας, είναι "γνήσια προοδευτικό και ανθρωπιστικό νομοθέτημα". Την ίδια ώρα βέβαια, είναι γνωστό πως τα δύο ΠΔ έχουν, ήδη, χαρακτηριστεί, τόσο από εργατικά συνδικάτα, όσο και από αντιρατσιστικές οργανώσεις ως κρυπτορατσιστικά. Είναι χαρακτηριστικό πως ακόμα και αυτό το "Συντονιστικό κοινοτήτων μεταναστών και αντιρατσιστικών οργανώσεων", που χαίρει της υποστήριξης του ίδιου του ευρωπαϊκού επιτρόπου Π. Φλιν, σε ανακοίνωσή του, αναφέρει πως τα ΠΔ θα οδηγήσουν "σε μαζικά πογκρόμ, διώξεις και εκκαθαρίσεις" μεταναστών. Επίσης, χτες, η οργάνωση "SOS Ρατσισμός", στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Δικηγορικό Σύλλογο Αθήνας, έδωσε στη δημοσιότητα κείμενο κριτικής και προτάσεων επί των δύο ΠΔ, στο οποίο, ανάμεσα στ' άλλα, αναφέρεται ότι ειδικά το 2ο ΠΔ "περιέχει απαράδεκτες διατάξεις και παραβιάζει ανθρώπινα δικαιώματα".

Βραβεία

Στα πλαίσια της χτεσινής συνέντευξης, η "SOS Ρατσισμός" απένειμε και τα φετινά αντιρατσιστικά βραβεία. Για φέτος επιλέχθηκε να βραβευτούν: Ο βουλευτής του ΚΚΕ και επικεφαλής της "Αγωνιστικής Συνεργασίας για την Αθήνα" Λεων. Αυδής,η βουλευτής του ΣΥΝ και επικεφαλής του συνδυασμού "Πολίτες για την Αθήνα" Μ. Δαμανάκη και ο χρηματιστής Μ. Μορδοχάι.Αναφερόμενοι στον Λεων. Αυδή, οι εκπρόσωποι της οργάνωσης σημείωσαν τη δραστηριότητά του στο πλευρό των μουσουλμάνων, που κατοικούν στο Γκάζι, των Κούρδων του Αγ. Ανδρέα, την αντίθεση στο νομοσχέδιο για τη Συνθήκη Σένγκεν και την πολύχρονη προσφορά του σε μια σειρά δίκες στο πλευρό των αλλοδαπών. Παραλαμβάνοντας το βραβείο, ο Λεων. Αυδής δήλωσε πως έκανε απλά το χρέος του ως νομικός και ως μέλος του ΚΚΕ, που έχει στον πυρήνα της πολιτικής του και την πάλη ενάντια στο ρατσισμό.

Ιδού η Ρόδος...

Θεωρητικά, η σημερινή μέρα είναι παγκοσμίως αφιερωμένη στην πάλη κατά των φυλετικών διακρίσεων, κοινώς, είναι η παγκόσμια αντιρατσιστική μέρα. Κι αν κρίνουμε από την ανυπαρξία προαναγγελιών σχετικών εκδηλώσεων στο χτεσινό Τύπο, μάλλον φαίνεται να περνά απαρατήρητη. Μια γρήγορη αναζήτηση και στο περίφημο παγκόσμιο διαδίκτυο, το "Ιντερνέτ", έδειξε πως και από εκεί λείπουν οι σχετικές αναφορές, ακόμη και από τις σελίδες του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ο οποίος εξάλλου και καθιέρωσε το γιορτασμό αυτής της μέρας. Γιατί άραγε; Εξέλειπαν οι λόγοι, ή, ισχύει αυτό που από ορισμένες πλευρές λέγεται; Πως το φαινόμενο έχει εκλάβει πλέον τέτοιες διαστάσεις που καθιστούν ευθέως υποκριτική την εκδήλωση ενδιαφέροντος μόνο μια μέρα το χρόνο; Η πρώτη εκδοχή δε συζητιέται καν, ενώ η δεύτερη αν και γέρνει προς την αλήθεια δεν απαντά στο γιατί καλπάζει σήμερα ο ρατσισμός, ούτε βέβαια στο γιατί αυτός ο καλπασμός αποσιωπάται, ή, στην καλύτερη των περιπτώσεων αντιμετωπίζεται επιδερμικά.

Κι εδώ ακριβώς παρουσιάζεται ένα πρόσθετο πρόβλημα. Πρώτον ως προς την αποσιώπηση του φαινομένου, στο εύρος που σήμερα έχει, (αφορά κάθε πλευρά της κοινωνικής ζωής). Και δεύτερο, ως προς το ότι η αποσιώπηση δεν είναι άσχετη με την αιτία που γεννά το φαινόμενο. Το γεγονός ότι στην έννοια ρατσισμός δίνεται σήμερα περιεχόμενο ευρύτερο των διακρίσεων που αρχικά είχαν στηριχτεί σε υποτιθέμενες βιολογικές διαφορές, δεν μπορεί να κρύψει επίσης ότι η βάση γέννησης του φαινομένου είναι η ίδια: Ενα σύστημα που στηρίζεται στην εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο και χρησιμοποιεί το φαινόμενο κάθε φορά κατά το δοκούν, δηλαδή κατά πώς κάθε φορά εξασφαλίζεται το μέγιστο κέρδος. Το γεγονός ότι το σύστημα επιδιώκει και ανάλογα με τους συσχετισμούς κατορθώνει ή όχι να περνά στο σώμα της κοινωνίας τη ρατσιστική αντίληψη, ενοχοποιώντας στη συνέχεια γι' αυτό, το σύνολο της κοινωνίας, δεν μπορεί, επίσης, να κρύψει τη γενεσιουργό αιτία. Δεν μπορεί να κρύψει, για παράδειγμα, το γεγονός ότι: Τον Γερμανό στρατιώτη που ξεσπά στους αλλοδαπούς, τον Πλεύρη που γαβγίζει ενάντια στους "ξένους", και τους δημοσιογράφους, που σε κάθε κλεφτρόνι ανακαλύπτουν έναν Αλβανό - χτες έναν Πακιστανό, όλους αυτούς τους ενώνει μια ιδεολογία: Η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Το πρόβλημα, επομένως, γι' αυτόν που θέλει πράγματι να μιλήσει και να δράσει αποτελεσματικά ενάντια στο ρατσισμό, είναι ότι δεν μπορεί να το κάνει χωρίς να μιλήσει ενάντια και στην αιτία.

Το γεγονός ότι με αφορμή το σημερινό εορτασμό θα εκδοθεί σωρεία ανακοινώσεων - στο στιλ "και δώστου κλάμα" - με συνοδευτικές εκκλήσεις προς τους πολίτες - άτομα να μην είναι ρατσιστές, χωρίς διόλου να θίγεται η αιτία, καταδείχνει, εκτός των άλλων, και τη γνώση του συστήματος ότι σ' αυτή τη φάση, μπορεί να παίζει "εκ του ασφαλούς" και με περίσσια υποκρισία "αντιρατσιστικά", αφού απέναντί του δεν έχει ένα πραγματικά ρωμαλέο κίνημα αμφισβήτησης του συστήματος και της ιδεολογίας του, παράγωγο της οποίας είναι και ο ρατσισμός κάθε είδους. Ισχύει, λοιπόν, και εδώ το "Ιδού η Ρόδος... " για όλους τους αγωνιστές ενάντια στο ρατσισμό. Για να μη μείνουν όλα τα υπόλοιπα απλά κι ανέξοδα φαξ.

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Συνάντηση με τον Γραμματέα του ΚΚ Ισραήλ

Συνάντηση θα έχει σήμερα Παρασκευή η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, επικεφαλής αντιπροσωπείας του Κόμματος, με τον ΓΓ του ΚΚ Ισραήλ, Μοχάμεντ Ναφάα,που βρίσκεται στην Αθήνα, στα πλαίσια της συνάντησης των δέκα κομμουνιστικών και εργατικών κομμάτων της Ανατ. Μεσογείου.

Η συνάντηση θα γίνει στις 17.00, στην έδρα της ΚΕ στον Περισσό.

ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΥΠΕΞ
Καμιά αλλαγή στην άποψή μας

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών διαψεύδει τις εικασίες σχολιαστών του τουρκικού Τύπου, που θεωρούν ότι οι φιλικές προς την Τουρκία παρατηρήσεις του Ελληνα υπουργού Εξωτερικών Θεόδωρου Πάγκαλου, αποτελούσαν "ανταπόδοση" παραχωρήσεων που έκανε "μυστικά" η Τουρκία, αλλά δεν αποκλείει το ενδεχόμενο παραπομπής των ελληνοτουρκικών στη διαιτησία τρίτης πλευράς. "Δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα οι ισχυρισμοί που αναφέρουν ότι η Αγκυρα δέχτηκε να προσφύγει στο Δικαστήριο της Χάγης για την υπόθεση των βραχονησίδων Ιμια, κατά τη διάρκεια της συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών στη Ρώμη", αναφέρει ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.

"Το θέμα των Ιμια και άλλων παρόμοιων γεωγραφικών σχηματισμών, είναι μόνο ένα από τα ελληνοτουρκικά προβλήματα που συνδέονται μεταξύ τους", σημειώνει η τουρκική ανακοίνωση και προσθέτει ότι "με κάθε ευκαιρία έχουμε δηλώσει ότι αν συμφωνήσουν και οι δύο πλευρές, για τα προβλήματα που συσχετίζονται μεταξύ τους, ως τότε μπορεί να αντιμετωπιστεί η προσφυγή σε τρόπους επίλυσης μέσω τρίτης πλευράς. Δεν υπάρχει καμιά αλλαγή στην άποψη της Τουρκίας", καταλήγει η ανακοίνωση.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org