Παρασκευή 21 Μάρτη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Φαρμακερό όπλο ο ρατσισμός

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα κατά του Ρατσισμού

"Η μεγαλύτερη εξάπλωση της ρατσιστικής αντίληψης, που γνωρίζουμε τα τελευταία χρόνια, είναι αποτέλεσμα του συνολικού πισωγυρίσματος, που έφερε η ανατροπή του σοσιαλιστικού συστήματος στην Ευρώπη. Στο ιδεολογικό και πολιτικό οπλοστάσιο των εκπροσώπων των πολυεθνικών, ο ρατσισμός αποτελεί φαρμακερό όπλο, που στρέφεται εναντίον της ενότητας των εργαζομένων, των συμφερόντων τους και του πόθου τους για ένα καλό αύριο".

Με τη διαπίστωση αυτή, συνοδεύει το ΚΚΕ το χαιρετισμό του για τη σημερινή Παγκόσμια Μέρα κατά του Ρατσισμού. Αναλυτικότερα, η σχετική ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρει:

"Με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα κατά του Ρατσισμού, το ΚΚΕ εκφράζει την αλληλεγγύη του στα θύματα της ρατσιστικής αντίληψης και πρακτικής, σε κάθε εργαζόμενο που υποφέρει από τη θηριωδία της ιμπεριαλιστικής κυριαρχίας, καρπός της οποίας είναι ο ρατσισμός.

Η μεγαλύτερη εξάπλωση της ρατσιστικής αντίληψης, που γνωρίζουμε τα τελευταία χρόνια, είναι αποτέλεσμα του συνολικού πισωγυρίσματος που έφερε η ανατροπή του σοσιαλιστικού συστήματος στην Ευρώπη. Στο ιδεολογικό και πολιτικό οπλοστάσιο των εκπροσώπων των πολυεθνικών, ο ρατσισμός αποτελεί φαρμακερό όπλο, που στρέφεται εναντίον της ενότητας των εργαζομένων, των συμφερόντων τους και του πόθου τους για ένα καλό αύριο.

Στην περιοχή των Βαλκανίων ιδιαίτερα, η καλλιέργεια του ρατσισμού πηγαίνει χέρι - χέρι με την προσπάθεια της "νέας τάξης πραγμάτων" να υποτάξει τους λαούς, να τους κρατάει διαιρεμένους και ανήμπορους ν' αντιμετωπίσουν τις επεμβάσεις του ιμπεριαλισμού, την αντιλαϊκή πολιτική των κυβερνήσεών τους και του Μάαστριχτ.

Σήμερα, που υλοποιείται ο διευρυμένος ρόλος του ΝΑΤΟ και η θεσμοθετημένη απόφασή του να επεμβαίνει με κάθε τρόπο στα εσωτερικά των χωρών, επιβάλλεται, όσο ποτέ, ο αγώνας κατά του ρατσισμού να γίνει συστατικό στοιχείο της ενιαίας αντιιμπεριαλιστικής πάλης των λαών.

Οι λαοί δεν πρέπει να χωρίζονται με βάση το χρώμα, τη θρησκεία ή την καταγωγή. Πρέπει να ενώνονται στη βάση των κοινών συμφερόντων τους.

Αυτό το καθήκον είναι ανάγκη να συνειδητοποιηθεί σήμερα από περισσότερους εργαζομένους, και της Ελλάδας. Το δίλημμα "αντίσταση και πάλη για την κοινωνική πρόοδο ή υποταγή στο ιμπεριαλισμό, με όσα δεινά σημαίνει αυτό", προβάλλει επίκαιρο όσο ποτέ".

Η κυβέρνηση

Περίσσεψε χτες η κυβερνητική υποκρισία, με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Μέρα κατά των Φυλετικών Διακρίσεων. Μέσα από ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας, ο υπουργός Μ. Παπαϊωάννου δήλωσε ανερυθρίαστα πως τα δύο Προεδρικά Διατάγματα που επεξεργάζεται η κυβέρνηση για τους μετανάστες στη χώρα μας, είναι "γνήσια προοδευτικό και ανθρωπιστικό νομοθέτημα". Την ίδια ώρα βέβαια, είναι γνωστό πως τα δύο ΠΔ έχουν, ήδη, χαρακτηριστεί, τόσο από εργατικά συνδικάτα, όσο και από αντιρατσιστικές οργανώσεις ως κρυπτορατσιστικά. Είναι χαρακτηριστικό πως ακόμα και αυτό το "Συντονιστικό κοινοτήτων μεταναστών και αντιρατσιστικών οργανώσεων", που χαίρει της υποστήριξης του ίδιου του ευρωπαϊκού επιτρόπου Π. Φλιν, σε ανακοίνωσή του, αναφέρει πως τα ΠΔ θα οδηγήσουν "σε μαζικά πογκρόμ, διώξεις και εκκαθαρίσεις" μεταναστών. Επίσης, χτες, η οργάνωση "SOS Ρατσισμός", στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Δικηγορικό Σύλλογο Αθήνας, έδωσε στη δημοσιότητα κείμενο κριτικής και προτάσεων επί των δύο ΠΔ, στο οποίο, ανάμεσα στ' άλλα, αναφέρεται ότι ειδικά το 2ο ΠΔ "περιέχει απαράδεκτες διατάξεις και παραβιάζει ανθρώπινα δικαιώματα".

Βραβεία

Στα πλαίσια της χτεσινής συνέντευξης, η "SOS Ρατσισμός" απένειμε και τα φετινά αντιρατσιστικά βραβεία. Για φέτος επιλέχθηκε να βραβευτούν: Ο βουλευτής του ΚΚΕ και επικεφαλής της "Αγωνιστικής Συνεργασίας για την Αθήνα" Λεων. Αυδής,η βουλευτής του ΣΥΝ και επικεφαλής του συνδυασμού "Πολίτες για την Αθήνα" Μ. Δαμανάκη και ο χρηματιστής Μ. Μορδοχάι.Αναφερόμενοι στον Λεων. Αυδή, οι εκπρόσωποι της οργάνωσης σημείωσαν τη δραστηριότητά του στο πλευρό των μουσουλμάνων, που κατοικούν στο Γκάζι, των Κούρδων του Αγ. Ανδρέα, την αντίθεση στο νομοσχέδιο για τη Συνθήκη Σένγκεν και την πολύχρονη προσφορά του σε μια σειρά δίκες στο πλευρό των αλλοδαπών. Παραλαμβάνοντας το βραβείο, ο Λεων. Αυδής δήλωσε πως έκανε απλά το χρέος του ως νομικός και ως μέλος του ΚΚΕ, που έχει στον πυρήνα της πολιτικής του και την πάλη ενάντια στο ρατσισμό.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ