Σε «προκαταρκτική συμφωνία» γύρω από τα ζητήματα που αφορούν τον υπό διαμόρφωση ενιαίο μηχανισμό εξυγίανσης των τραπεζών της ΕΕ κατέληξαν χτες οι υπουργοί Οικονομίας (Συμβούλιο ΕΚΟΦΙΝ) με τους εκπροσώπους του Ευρωκοινοβουλίου. Θολοί παραμένουν ακόμη οι όροι που αφορούν στον επιμερισμό της χασούρας μπροστά στο ενδεχόμενο κλυδωνισμών, στο ποιος θα αποφασίζει για το κλείσιμο των προβληματικών τραπεζών του ευρωπαϊκού χώρου. Ειδικότερα, οι εκπρόσωποι του Ευρωκοινοβουλίου, σε αντίθεση με την Κομισιόν, εμφανίζονται να μη θέλουν καμία ανάμειξη των εθνικών αρχών και κυβερνήσεων, αποδίδοντας στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τη μοναδική ευθύνη να αποφασίζει για την εκκαθάριση των προβληματικών τραπεζών. Ταυτόχρονα, υπερθεματίζουν και στην ταχεία συγκέντρωση κεφαλαίων στο ταμείο εκκαθάρισης των τραπεζών.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, οι δύο πλευρές συμφώνησαν στο κλείσιμο τραπεζών που αντιμετωπίζουν «σοβαρά προβλήματα», ενώ τον «πρωταρχικό ρόλο» στις αποφάσεις θα έχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Παράλληλα, επήλθε σύγκλιση σε ό,τι αφορά το χρονοδιάγραμμα για την πλήρη ανάπτυξη του Ταμείου Εξυγίανσης, το οποίο προβλέπεται να είναι έτοιμο σε διάστημα 8 ετών. Τα συνολικά κεφάλαια προδιαγράφονται να φτάσουν στα 55 δισ. ευρώ και θα εισφερθούν τμηματικά από τις ευρωπαϊκές τράπεζες. Αρχικά, η Κομισιόν υποστήριζε τη σταδιακή ανάπτυξη του Ταμείου σε ορίζοντα 10ετίας (με καταβολές ύψους 5,5 δισ. ευρώ ετησίως), έναντι 3ετίας σύμφωνα με τις αρχικές θέσεις εκπροσώπων του Ευρωκοινοβουλίου.
«Εκ μέρους της Ελληνικής Προεδρίας, καλωσορίζω θερμά τη σημερινή συμφωνία για το μηχανισμό, ο οποίος αποτελεί "κλειδί" για την τραπεζική ένωση στην ΕΕ. Ειλικρινά ελπίζω ότι η συμφωνία θα ανοίξει το δρόμο για έγκριση εντός του χρονοδιαγράμματος, ενόψει των ευρωεκλογών του Μάη», αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας. Ο επικεφαλής του Συμβουλίου Υπουργών της Ευρωζώνης (Γιούρογκρουπ) Γ. Ντάισελμπλουμ δήλωσε «ικανοποιημένος με το γεγονός ότι όλες οι πλευρές έκαναν ό,τι περνούσε από το χέρι τους για να υπάρξει έγκαιρα θετικό αποτέλεσμα». Η νομοθετική διαδικασία για τον Ενιαίο Μηχανισμό Εξυγίανσης προγραμματίζεται να επικυρωθεί στην τελευταία Σύνοδο της παρούσας Ευρωβουλής, στα μέσα Απρίλη.
Τους φόβους της αστικής τάξης «οι πολίτες να γυρίσουν την πλάτη στο πολιτικό κατεστημένο» και την εκτίμηση ότι «σοβεί έτσι ο κίνδυνος ενός συστημικού κενού, που αν δεν αναιρεθεί μπορεί να προσλάβει εκρηκτικές διαστάσεις καθώς το κοινωνικό πρόβλημα παραμένει μια ανοιχτή πληγή» εξέφρασε χτες ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δ. Δασκαλόπουλος κατά την ομιλία του στην Τριμερή Κοινωνική Σύνοδο Κορυφής, που πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες. Ο ίδιος προσπέρασε το γεγονός ότι η ανεργία και η λιτότητα δεν πέφτουν από τον ουρανό αλλά είναι αποτέλεσμα της δράσης των καπιταλιστών και ζήτησε πολιτικές λύσεις για την ανεργία, όχι από πόνο για τους ανέργους αλλά γιατί πλήττει την κοινωνική συνοχή. Ως εκ τούτου ζήτησε πολιτικές που θα διασφαλίζουν την «εργασιακή ειρήνη» την οποία χαρακτήρισε ως «υπόβαθρο της κοινωνικής συνοχής».
Σε ό,τι αφορά την εφαρμοζόμενη πολιτική δεν βλέπει ότι μ' αυτήν γίνονται πράξη οι απαιτήσεις των καπιταλιστών, αλλά μόνο ότι «είχε πολλά κενά και λάθη και η οποία εφαρμόστηκε απρόθυμα και επιλεκτικά από ένα ανέτοιμο πολιτικό σύστημα».
Ως επιτυχία προσπάθησε να παρουσιάσει ο υπουργός Αμυνας, Δ. Αβραμόπουλος, μιλώντας στην Επιτροπή Αμυνας της Βουλής, τη συμφωνία της κυβέρνησης με τα αραβογερμανικά μονοπώλια, με την οποία ουσιαστικά προδιαγράφεται η δραστική συρρίκνωση, αν όχι το λουκέτο, του ναυπηγείου και, βέβαια, βγαίνουν εντελώς «λάδι» τα μονοπώλια παρά το πλιάτσικο στο οποίο επιδόθηκαν τόσο σε βάρος του ναυπηγείου όσο και των εργασιακών δικαιωμάτων και των μισθών των εργαζομένων.
Κατά πληροφορίες, στην κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση της Επιτροπής ο υπουργός ανέφερε: «Το υπουργείο Εθνικής Αμυνας πέτυχε, μέσα από μια απλή και σύντομη επαφή με τους υπευθύνους των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά: Την αποσύνδεση και αποδέσμευση του αμυντικού κομματιού, που είναι η παραλαβή των Υ/Β (υποβρυχίων), από το υπόλοιπο κομμάτι που αφορά τη λειτουργία και το μέλλον του Σκαραμαγκά. Την παραλαβή από το Πολεμικό Ναυτικό των τεσσάρων Υ/Β, "ΠΙΠΙΝΟΣ", "ΜΑΤΡΩΖΟΣ", "ΚΑΤΣΩΝΗΣ" και "ΩΚΕΑΝΟΣ", με την ευθύνη και τον συντονισμό του οποίου θα ολοκληρωθούν όλες οι απαραίτητες εργασίες, ώστε να ενταχθούν το ταχύτερο δυνατόν, επιχειρησιακά στον ελληνικό στόλο. Και αυτό θα γίνει με το ποσό των 75,5 εκατομμυρίων ευρώ, που βρίσκεται δεσμευμένο στον προϋπολογισμό του υπουργείου και προεβλέπετο ακριβώς για τον ίδιο στόχο, την ολοκλήρωση των Υ/Β».
Με λίγα λόγια, δεν είναι εξασφαλισμένο ότι μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος κατασκευής των υποβρυχίων το τμήμα αυτό του ναυπηγείου θα συνεχίσει να λειτουργεί, ενώ το εμπορικό τμήμα του είναι ήδη κλειστό.
Ο υπουργός φέρεται να διαβεβαίωσε ότι δεν θα απολυθεί κανένας εργαζόμενος «όσο θα εκτελείται το πρόγραμμα» των υποβρυχίων, όμως όσον αφορά τους μισθούς δύο χρόνων που τους οφείλει η εργοδοσία των αραβογερμανικών μονοπωλίων ανέφερε ότι αυτό είναι θέμα της επιχείρησης, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν καταδικαστικές αποφάσεις που επιβάλλουν την πληρωμή των εργαζομένων. «Θέμα διαπραγμάτευσης» με τον εργολάβο που θα αναλάβει το «έργο» είναι, για τον Δ. Αβραμόπουλο, και οι εργασιακές σχέσεις των εργαζομένων! Οσο για το ποιος είναι ο εργολάβος είναι και αυτό μία ακόμα πρόκληση. Το έργο θα αναλάβει η γερμανική HDW, πρώην ιδιοκτήτρια του ναυπηγείου και μέλος του γερμανικού ομίλου «Thyssen Krupp», που μαζί με τον αραβικό μονοπωλιακό όμιλο ADM έχουν βάλει στο χέρι το ναυπηγείο!
Σε ομιλία του στην ετήσια γενική συνέλευση του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων, ο Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του υπουργείου Εξωτερικών, σημείωσε: «H ευθύνη της πολιτείας είναι να ανοίγει νέες αγορές, να βοηθάει την ελληνική βιομηχανία να προωθήσει με στοχευμένο τρόπο το προϊόν της», συμπληρώνοντας ότι βασική προτεραιότητα του ΥΠΕΞ είναι και η αύξηση των εξαγωγών προς την Τουρκία, οι οποίες από το 1996 παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα, λόγω της Συμφωνίας Τελωνειακής Σύνδεσης ΕΕ - Τουρκίας.
«Για σύγκριση, το 2013 οι ελληνικές εξαγωγές προς τη Βουλγαρία, μία χώρα - μέλος της ΕΕ, με την οποία έχουμε ελεύθερη διακίνηση αγαθών, ανήλθαν σε 340 εκατομμύρια ευρώ. Το 2013, όμως, οι εξαγωγές μας προς την Τουρκία ανήλθαν μόλις σε 55 εκ. ευρώ, ακριβώς όσο και προς τη Σερβία, μία χώρα με το 5% του ΑΕΠ και το 10% του πληθυσμού της Τουρκίας. Αυτό οφείλεται αποκλειστικά στη Συμφωνία Τελωνειακής Σύνδεσης ΕΕ - Τουρκίας, που ισχύει από το 1996 και εμποδίζει την ελεύθερη πρόσβαση των τροφίμων στην τουρκική αγορά. Υστερα από μελέτη που κάναμε, εκτιμούμε ότι, αν δεν ίσχυαν οι υπερβολικοί περιορισμοί, οι εξαγωγές μας αγροτικών προϊόντων και τροφίμων - ποτών προς την Τουρκία θα ήταν υψηλότερες τουλάχιστον κατά 140 εκ. Οι απώλειές μας σε εξαγωγές, μόνο κατά την τελευταία δεκαετία, υπερβαίνουν το 1 δισ. ευρώ και αυτό πρέπει να αλλάξει», κατέληξε.
Ευρωπαϊκά εντάλματα σύλληψης εξέδωσε ο ανακριτής Σ. Γεωργουλέας για τον Ελληνοελβετό τραπεζίτη Φ. Λυγινό και τον αντιπρόεδρο της γερμανικής εταιρείας WEGMANN Ολαφ Εσλερ, γιατί δεν εμφανίστηκαν να απολογηθούν για τις κατηγορίες που αντιμετωπίζουν στην υπόθεση των μιζών για τα εξοπλιστικά προγράμματα. Η εμπλοκή τους προέκυψε μετά την απολογία του πρώην γενικού διευθυντή εξοπλισμών του υπουργείου Αμυνας, Αντ. Κάντα, που ομολόγησε ότι πήρε μίζες, μεταξύ άλλων, και για την προμήθεια αυτοκινούμενων πυροβόλων από την εταιρεία του Εσλερ.
Ο Ελληνοελβετός τραπεζίτης και ο συνάδελφός του Ζαν Κλόντ Οσβαλντ - και οι δυο πρώην στελέχη της DRESDEN BANK στη Γενεύη από το 2000 ως το 2005 - θεωρούνται πρόσωπα «κλειδιά» καθώς φέρονται να βοήθησαν στο στήσιμο του μηχανισμού νομιμοποίησης των χρημάτων που προέρχονταν από δωροδοκίες για εξοπλιστικά. Και οι δύο, μπαίνουν στο στόχαστρο και του ανακριτή Γ. Μαλλή, ο οποίος τους καλεί σε απολογία και είναι αυτός που ερευνά και την υπόθεση προμήθειας των υποβρυχίων από την HDW-FERROSTAAL. Να υπενθυμίσουμε, ότι ο Οσβαλντ απασχολεί και τους Γερμανούς δικαστές καθώς εμπλέκεται στο σκάνδαλο της SIEMENS. Μάλιστα είχε κληθεί από τους εφέτες ανακριτές που ερευνούν την υπόθεση στη χώρα μας, αλλά δεν εμφανίστηκε.
Συμφωνία για την καταβολή 10 εκ. ευρώ σε 8 δόσεις, για τη στήριξη της Τράπεζας Εμπορίου και Ανάπτυξης του Εύξεινου Πόντου, και ειδικότερα για την αγορά οικοπέδου και την κατασκευή νέου κτιρίου ή την αγορά και ανακαίνιση υπάρχοντος κτιρίου, για τη μόνιμη στέγαση του Οργανισμού στη Θεσσαλονίκη, υπέγραψαν χτες στη Θεσσαλονίκη ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Νότης Μηταράκης και ο Πρόεδρος της Παρευξείνιας Τράπεζας Αντρέι Κοντακόφ.
Η υπογραφή της συμφωνίας εντάσσεται στο πλαίσιο της πολιτικής της κυβέρνησης για τη στήριξη των ιδιωτικών επενδύσεων. Ο Αντρέι Κοντακόφ είπε ότι η ύπαρξη μόνιμων κτιριακών εγκαταστάσεων στη Θεσσαλονίκη θα δώσει τη δυνατότητα στην Τράπεζα να στρέψει τα κεφάλαιά της σε άλλες επενδυτικές δραστηριότητες και να βοηθήσει τις ελληνικές εταιρείες να επενδύσουν στην περιοχή του Εύξεινου Πόντου.