ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 21 Μάρτη 2006
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ- ΒΙΟΤΕΧΝΕΣ - ΕΜΠΟΡΟΙ
Να βάλουμε τέλος στις αυταπάτες

Πραγματοποιήθηκε χτες η αγωνιστική συγκέντρωση των ΕΒΕ

Αποψη από τη χτεσινή συγκέντρωση
Αποψη από τη χτεσινή συγκέντρωση
Επαγγελματίεςμ βιοτέχνες και έμποροι από διαφορετικές περιοχές, επαγγέλματα και σωματεία, αλλά με κοινά προβλήματα και κοινές απόψεις για την επίλυσή τους, ανταποκρίθηκαν χτες το βράδυ στο αγωνιστικό κάλεσμα της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας, στο θέατρο «ΔΙΑΝΑ». Περισσότερο ακόμη και από τα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν τους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς ΕΒΕ, ζητήματα ζωής γι' αυτούς, η ΟΒΣΑ μαζί με τα σωματεία μέλη και μη μέλη της, που συνδιοργάνωσαν τη χτεσινή συγκέντρωση, έδωσαν βαρύτητα στη στάση που από τα πράγματα είναι υποχρεωμένο να κρατήσει το συνδικαλιστικό κίνημα των ΕΒΕ καθώς και όλος ο κλάδος. Μια στάση που περιγραφόταν λακωνικά στα όσα έγραφε ένα μεγάλο πανό μέσα στο θέατρο: «Τέρμα στις αυταπάτες και στη μοιρολατρία - αντιπαλεύουμε την πολιτική του μεγάλου κεφαλαίου, χτίζουμε μέτωπο ανατροπής της αντιλαϊκής πολιτικής».

Στη συγκέντρωση μίλησε ο πρόεδρος της ΟΒΣΑ, Π. Γαλανόπουλος και χαιρέτισαν ο πρόεδρος των υδραυλικών Αθήνας Θ. Στρουμπούλης, των ηλεκτρολόγων Γεράσιμος Σιόνης, των φωτογράφων Γ. Αργυροκαστρίτης και από το ΠΑΜΕ ο Π. Γρατσάνης. Παρών στη συγκέντρωση ήταν και η πρόεδρος των εμποροϋπαλλήλων Αθήνας Ν. Τσαγκατάκη. Η παρουσία των εργαζομένων έδειξε με σαφήνεια την επιλογή των συμμαχιών της ΟΒΣΑ και των άλλων σωματείων απέναντι στον κοινό αντίπαλο, το μεγάλο κεφάλαιο.

Ο Π. Γαλανόπουλος μίλησε για τα προβλήματα, ασφαλιστικό, φορολογικό, την έλλειψη πολιτικών στήριξης των μικρών ΕΒΕ, αλλά και για τις λύσεις με τη διαμόρφωση αγωνιστικής συσπείρωσης των ΕΒΕ, με την αντίσταση στις πολιτικές της ΕΕ, με την απαίτηση για μια διαφορετική λογική οικονομικής ανάπτυξης. Τέλος, μπροστά στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές τόνισε ότι χρειάζεται Τοπική Αυτοδιοίκηση που θα συντονίζει τα αγωνιστικά της βήματα με το υπόλοιπο λαϊκό κίνημα.

Μετά τη συγκέντρωση, ακολούθησε πορεία στη Βουλή.

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΓΕΩΡΓΙΑΣ
Αρνούνται μέτρα στήριξης της πτηνοτροφίας

Σε... αναμονή επιμένει να καταδικάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τους πτηνοτρόφους, μη δίνοντας λύσεις στα οξύτατα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, μετά τον πανικό που προκάλεσε η γρίπη των πτηνών και την κατακόρυφη πτώση της κατανάλωσης. Εξαιτίας της αναβλητικότητας της Επιτροπής και της ολιγωρίας των υπουργών Γεωργίας των 25, ούτε στο Συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε χτες κατέστη δυνατή η λήψη απόφασης, που θα δώσει λύση στο αδιέξοδο.

Η αρμόδια επίτροπος Φράνσις Μπολ, έδειξε ότι «αντιμετωπίζει θετικά» το ενδεχόμενο λήψης μέτρων, φτάνει να μην είναι... άμεσα. Οπως δήλωσε η επίτροπος, στο Συμβούλιο (του Απρίλη) θα είναι σε θέση να φέρει προς συζήτηση συγκεκριμένα μέτρα στήριξης του τομέα της πτηνοτροφίας, αφού στο μεταξύ προηγηθεί η αλλαγή του θεσμικού πλαισίου και διεξαχθεί συζήτηση των μέτρων στήριξης στο Κολέγιο των Κοινοτικών Επιτρόπων, παρατείνοντας έτσι τα προβλήματα και την αγωνία των πτηνοτρόφων, που καταστρέφονται, ακόμα περισσότερο.

Ο Ευάγγελος Μπασιάκος, κινούμενος σαφώς στην ίδια κατεύθυνση και ζητώντας... επιλεκτικές παρεμβάσεις ζήτησε απόσυρση και αποζημίωση των κατεψυγμένων ποσοτήτων του κρέατος πουλερικών και των αυγών, ενώ έκανε λόγο για την ανάγκη ενίσχυσης στις περιπτώσεις καταστροφής αυγών εκκόλαψης, νεοσσών και πτηνών αναπαραγωγής, όσο και για ενισχύσεις για τη λειτουργία αποτελεσματικής ιδιωτικής αποθεματοποίησης, εισηγούμενος παράλληλα την έναρξη εκστρατείας επικοινωνίας και ενημέρωσης των καταναλωτών, προκειμένου να αποκατασταθεί στους καταναλωτές η εμπιστοσύνη τους στα πτηνοτροφικά προϊόντα.

Νέα κρούσματα

Δεύτερη περίπτωση μόλυνσης ανθρώπου με στελέχη του ιού Η5Ν1 ανακοίνωσαν προχτές οι αρχές της Αιγύπτου. Ο ασθενής, ένας 30χρονος εργάτης πτηνοτροφείου από τη βόρεια επαρχία Κουλγουβίγια, νοσηλεύεται από την περασμένη Πέμπτη και σύμφωνα με τους γιατρούς βρίσκεται στο στάδιο της ανάρρωσης... Αντίθετα, μοιραίο τέλος είχε την περασμένη Παρασκευή η περίπτωση μίας γυναίκας από την ίδια επαρχία, η οποια πέθανε λίγες μέρες μετά τη μόλυνσή της από τον ιό.

Την ίδια στιγμή, σε συναγερμό βρίσκονται και οι υγειονομικές αρχές του Ισραήλ, όπου έχουν επιβεβαιωθεί κρούσματα της νόσου σε έξι αγροτικές κωμοπόλεις στο κεντρικό και νότιο τμήμα της χώρας. Από την περασμένη Τετάρτη, οπότε πρωτοδιαπιστώθηκαν στο Ισραήλ τα πρώτα κρούσματα της ασθένειας σε πτηνοτροφείο με γαλοπούλες, ως χτες, έχουν θανατωθεί εκατοντάδες χιλιάδες πουλερικά... Επί του παρόντος δεν εντοπίστηκαν ύποπτα κρούσματα της νόσου στα παλαιστινιακά εδάφη της Δυτικής Οχθης και της Λωρίδας της Γάζας...

Επιβεβαιωμένα κρούσματα της γρίπης των πουλερικών διαπίστωσαν και οι αρχές της Μαλαισίας σε πτηνοτροφικές μονάδες στο κεντρικό και βόρειο τμήμα της χώρας. Ανακοίνωσαν την προληπτική θανάτωση μερικών δεκάδων χιλιάδων πουλερικών και τις εισαγωγές επιπρόσθετων δόσεων αντιγριπικών χαπιών «Ταμιφλού»...

Σε ιδιώτες το «ηλεκτρονικό» περιουσιολόγιο

Στο ιδιωτικό κεφάλαιο παραδίδεται η υλοποίηση του «πληροφοριακού συστήματος περιουσιολογίου», που - σύμφωνα με τις τωρινές εκτιμήσεις - αναμένεται να φτάσει σε 7,8 εκατ. ευρώ.

Η προκήρυξη του διαγωνισμού έγινε χτες από το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών.

Την καταχώριση των στοιχείων ακίνητης περιουσίας (φυσικών και νομικών προσώπων) θα πραγματοποιήσουν από κοινού, οι ιδιώτες και η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομίας.

ΒΕΝΖΙΝΟΠΩΛΕΣ - ΒΥΤΙΟΦΟΡΕΙΣ
Εξάγγειλαν κινητοποιήσεις την ερχόμενη βδομάδα

Ανακοίνωσαν κλείσιμο των πρατηρίων και ακινητοποίηση των βυτιοφόρων στις 30 και 31 Μάρτη

Κινητοποιήσεις με κλείσιμο των πρατηρίων υγρών καυσίμων και ακινητοποίηση βυτιοφόρων στις 30 και 31 Μάρτη εξήγγειλαν χτες τέσσερις συνδικαλιστικοί φορείς από το χώρο της διακίνησης υγρών καυσίμων. Στις κινητοποιήσεις συμμετέχουν η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδας, η Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Βυτιοφόρων Μεταφορών Υγρών Καυσίμων ΔΧ της Ενωσης Εμπόρων Υγρών Καυσίμων Νομού Αττικής και και το Σωματείο Περιφερειακών Ιδιοκτητών Εγκαταστάσεων Βόρειας Ελλάδας.

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσαν χτες οι εκπρόσωποι των τεσσάρων οργανώσεων κατήγγειλαν ότι η πολιτική που ασκούν οι κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια στον τομέα της διακίνησης των καυσίμων είναι πολιτική εξυπηρέτησης των μονοπωλίων και ανοχής των λαθρεμπόρων. Την ίδια στιγμή, υποστηρίζουν, η επιτροπή ανταγωνισμού και οι μηχανισμοί ελέγχου εξαντλούν την αυστηρότητά τους στους πρατηριούχους και στις μικρότερες ή μεγαλύτερες αποκλίσεις τιμών μεταξύ των πρατηρίων.

Μεταξύ άλλων, τόσο ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδας όσο και ο πρόεδρος των βυτιοφορέων ισχυρίζονται ότι μεγάλο μερίδιο στο τζίρο του λαθρεμπορίου (που εκτιμούν ότι ανέρχεται σε 1,5 δισ. ευρώ το χρόνο) έχουν τα ναυτιλιακά καύσιμα «φωτογραφίζοντας» ως υπεύθυνες κάποιες από τις δέκα εταιρίες που, όπως ανέφεραν, έχουν άδεια μεταφοράς ναυτιλιακών καυσίμων.

Οι τέσσερις συνδικαλιστικές οργανώσεις ζητούν την εξυγίανση, όπως λένε, της αγοράς και την εφαρμογή του νομοθετικού πλαισίου, πραγματικό έλεγχο όλων των εμπλεκόμενων επιχειρήσεων «στην ουσία της τελωνειακής και φορολογικής συνέπειας και όχι στο ανελέητο κυνήγι των επιχειρήσεών τους».Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ