ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 21 Μάρτη 1997
Σελ. /36
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΑΕΚ - ΠΑΡΙ Σ.Ζ. 0 - 3
Τυφλώθηκε από την παρισινή λάμψη

Η ΑΕΚ υπέκυψε στην ανωτερότητα των Γάλλων, που είχαν όμως και τη βοήθεια της διαιτησίας

"Σκόνη και θρύψαλα" έκανε η Παρί ΣΖ τα... όνειρα της ΑΕΚ και εν γένει του ελληνικού ποδοσφαίρου, αφού με το αφοπλιστικό 0 - 3 οι Παριζιάνοι χωρίς ιδιαίτερο κόπο πέρασαν στα ημιτελικά και έβαλαν πλώρη για τη δεύτερη συνεχόμενη κατάκτηση του Κυπέλλου Κυπελλούχων.

Ακόμη και ο πιο απαισιόδοξος φίλαθλος της Ενωσης δε θα μπορούσε να φανταστεί πως η ομάδα του "κατέρρευσε" δίχως λόγο και... αιτία; Δεν είναι έτσι όμως τα πράγματα. Πάντα η πραγματικότητα είναι σκληρή και ιδίως στον αθλητισμό όπου, συνήθως, ο καλύτερος κερδίζει. Για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, οι Γάλλοι ήταν ομάδα με λάμψη που τύφλωσε την ΑΕΚ και έδειξαν τα δόντια τους στα δύσκολα (σ.σ. και αυτό είναι το χαρακτηριστικό των μεγάλων ομάδων) και από το ναδίρ βρέθηκε χωρίς πολύ κόπο στο ζενίθ. Αντε τώρα να αμφισβητήσεις την παράδοση στο ποδόσφαιρο. Θυμηθείτε και τον αποκλεισμό του ΠΑΟΚ από την Παρί την περίοδο '92 - '93, με δύο γκολ του Γουεά. Το... κατεστημένο. Ακόμη και αν έχει τη βοήθεια της διαιτησίας (Merci Monsieur Nieto) που κακά τα ψέματα έδωσε... πόδι βοηθείας στους κυανέρυθρους. Τα δύο πρώτα γκολ του "εφιάλτη" Πατρίς Λοκό ξεκίνησαν από ελεγχόμενη θέση οφσάιντ στο 21' και το 43'. Νωρίτερα, στο 20' ο Λεγκέν είχε απευθείας φάουλ στο δοκάρι του Ατματσίδη. Η... κακή μέρα είχε αρχίσει από νωρίς.

Η ΑΕΚ; Δε μόχθησε όσο έπρεπε, και αυτό το μαρτυράει η μοναδική ευκαιρία του Κωστή στο 59' όταν όμως όλα περίπου είχαν κριθεί. Λέμε... περίπου, γιατί η χαριστική βολή των φιλοξενούμενων ήρθε στο 80' όταν και πάλι αυτός ο "δαίμονας" Λοκό έγραψε σαν σε προπόνηση το τελικό αποτέλεσμα.

Αν πρέπει (;) να μιλήσουμε για τακτική, λίγα λόγια και καλά. Ηταν θέμα κλάσης που δεν καθορίζεται από γεωμετρικά σχήματα πριν από τον αγώνα. Λοκό, Γκερέν, Ραϊ, Λεονάρντο, ήταν παιδιά ανώτερου ποδοσφαιρικού... Θεού. Από την ΑΕΚ διασώθηκαν οι κεφάτοι και τόσο... μόνο Κετσπάγια και Κωστής.

Ο διαιτητής Νιέτο ευνόησε τους Γάλλους και έδειξε κίτρινες στους Λεονάρντο, Λαμά, Κένεντι και Κοέ.

ΑΕΚ: Ατματσίδης, Μπορμπόκης, Κασάπης, Μανωλάς, Βλάχος (55' Β. Καραγιάννης), Μαχαιρίδης (71' Μαρτσέλο), Κετσπάγια, Σαβέβσκι, Μπατίστα (58' Μαλαδένης), Κωστής, Νικολαϊδης.

ΠΑΡΙ ΣΖ: Λαμά, Κένεντι, Ν' Γκοτί, Λεγκέν, Φουρνιέ (83' Αλζερινό), Κοέ, Γκερέν, Λερουά, Ραϊ, Λεονάρντο (81' Ρουζέ), Λοκό.

Γ. ΚΑΝΤΖΙΛΙΕΡΗΣ

Η επιστροφή της αγγλικής βίας

Εκτεταμένα επεισόδια στο Πόρτο προκάλεσαν οι οπαδοί της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Δεκάδες οι τραυματίες από τις συγκρούσεις με την Αστυνομία

Η επιστροφή των Αγγλων. Κάπως έτσι μπορεί να χαρακτηριστεί η πορεία της φετινής Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ που φιγουράρει στους τέσσερις του Τσάμπιονς Λιγκ. Το πρόβλημα όμως είναι ότι η επιστροφή των παιδιών "της γηραιάς Αλβιόνας" δεν αφορά μόνο το αγωνιστικό μέρος, αλλά και το εξωαγωνιστικό.

Ετσι, "μαύρες μνήμες" ξύπνησαν τα σοβαρά επεισόδια που διαδραματίστηκαν στο Πόρτο λίγο πριν την έναρξη του αγώνα της Πόρτο με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, με πρωταγωνιστές Αγγλους φιλάθλους και Πορτογάλους αστυνομικούς. Συγκεκριμένα, λίγο πριν την έναρξη του παιχνιδιού η πορτογαλική αστυνομία προσπάθησε να σταματήσει πορεία περίπου 10.000 οπαδών της Μάντσεστερ προκειμένου να τους υποβάλει σε σωματικό έλεγχο. Ομως η ενέργεια αυτή εξόργισε του Αγγλους, με αποτέλεσμα να δημιουργήσουν επεισόδια βάζοντας φωτιές σε κάδους σκουπιδιών και εκτοξεύοντας αντικείμενα προς τους αστυνομικούς. Αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν να τραυματιστούν 15 αστυνομικοί, αλλά και πολλοί φίλαθλοι, ενώ προκλήθηκαν σοβαρές υλικές ζημιές. Οπως ανακοίνωσε η Αστυνομία, οι περισσότεροι από τους φιλάθλους ήταν κάτω από την επήρεια αλκοόλ.

Και όλα αυτά για ένα καθαρά τυπικού χαρακτήρα παιχνίδι, καθώς η νίκη των Αγγλων στον πρώτο αγώνα με 4 - 0 δεν άφηνε και πολλά περιθώρια ελπίδας στους Πορτογάλους. Πάντως ας σημειωθεί ότι σύμφωνα με δήλωση του προέδρου της Ανεξάρτητης Ομοσπονδίας Φιλάθλων της αγγλικής ομάδας, Τζον Φλοκς, κανείς δεν μπόρεσε να καταλάβει την απρόκλητα βίαιη συμπεριφορά των αστυνομικών, τόσο πριν αλλά και κατά τη διάρκεια και μετά το παιχνίδι.

Παρ' όλα αυτά όμως, τα γεγονότα στο Οπόρτο κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τη συνέχεια, ιδίως ενόψει των αγώνων με τη γερμανική Ντόρτμουντ για τα ημιτελικά. Ετσι η συνάντηση Γερμανών και Αγγλων φιλάθλων έχει βάλει πλέον σε σκέψεις τους υπεύθυνους της ΟΥΕΦΑ.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
Η επιστροφή του ασώτου

Ο Κρις Καλατζής θέλει, ο Ολυμπιακός δεν... μπορεί. Το "καγκουρό" είχε συνάντηση με το διευθύνοντα σύμβουλο της ΠΑΕ Γιώργο Λούβαρη και του έκανε γνωστό ότι θέλει να επιστρέψει στις αγωνιστικές υποχρεώσεις τις ομάδας. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο παίκτης επικαλούμενος επαγγελματικούς λόγους έλειψε από τις υποχρεώσεις της Πειραϊκής ομάδας για 5 μήνες. Ομως η επιστροφή του... ασώτου δε θα γίνει αποδεκτή από τον Ντούσαν Μπάγεβιτς που έχει ξεγράψει από τα... κιτάπια του τον ομογενή ποδοσφαιριστή.

Εξάλλου χθες ο Μπάγεβιτς είχε συνάντηση με τον Σωκράτη Κόκκαλη και ασχολήθηκαν με την αγωνιστική πορεία της ομάδας. Μεταξύ άλλων μίλησαν και για το θέμα Καλατζή, καθώς και για την ανανέωση συμβολαίων των Ιβιτς, Αλεξανδρή.

Ο Ρέφικ Σαμπανάτζοβιτς για μια ακόμη αγωνιστική τέθηκε νοκ άουτ. Ο Μαυροβούνιος έχει θλάση βαριάς μορφής και έτσι στον κρίσιμο αγώνα του Χαριλάου ο Γιώργος Αμανατίδης θα καλύψει τη θέση του αμυντικού χαφ.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ
"Βρεθήκαμε σε κακή μέρα"

Φανερά στεναχωρημένος ο Πέτρος Ραβούσης τόνισε μετά το παιχνίδι: "Ηξερα ότι η Παρί είναι μεγάλη ομάδα και σήμερα το απέδειξε. Είχα πει ότι το πιο δύσκολο μέρος της πρόκρισης θα παιζόταν στην Αθήνα και σήμερα φάνηκε. Το βρεγμένο τερέν βοηθάει παίκτες με καλή τεχνική. Λυπάμαι που δεν πήραμε το βαθμό για την Ελλάδα, αλλά αυτά έχει το ποδόσφαιρο. Βρεθήκαμε σε πολύ άσχημη ημέρα. Βλέπετε έχουμε να κάνουμε με ανθρώπους και όχι με μηχανές, να τις ρίξεις στον αγωνιστικό χώρο. Από δω και μπρος θα πρέπει να σκεφτόμαστε τις υπόλοιπες υποχρεώσεις μας και πρέπει γρήγορα να ξεπεράσουμε το σημερινό παιχνίδι. Ισως με λίγη τύχη τα πράγματα να ήταν διαφορετικά". Οσον αφορά το θέμα αν τα 2 γκολ της Παρί ήταν οφσάιντ, ο τεχνικός της ΑΕΚ τόνισε: "Δεν μπορώ να εκφέρω γνώμη γιατί από κει που ήμουνα δεν τα είδα. Αν όμως είναι έτσι τότε σίγουρα η διαιτησία διαμόρφωσε αποτέλεσμα".

Στην αντίπερα όχθη σε πελάγη ευτυχίας ο Ρικάρντο μίλησε για νίκη - βάλσαμο της Παρί που δείχνει τη διέξοδο από την κρίση.

"Στην αρχή ήταν δύσκολα και λόγω της ατμόσφαιρας, αλλά μετά το γκολ φέραμε το παιχνίδι εκεί που θέλαμε. Η πρόκριση παίζει πολύ σημαντικό ρόλο για μας, καθώς και το ότι θα βρεθούμε για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά στα ημιτελικά".

Πέρασαν Λίβερπουλ, Μπαρτσελόνα

Γι πρώτη φορά μετά από 12 χρόνια η Λίβερπουλ φιγουράρει στα ημιτελικά ενός ευρωπαϊκού κυπέλλου, αφού νίκησε άνετα στο Ανφιλντ με 3 - 0 τη νορβηγική Μπραν και πήρε έτσι το εισιτήριο για τους τέσσερις του Κυπέλλου Κυπελλούχων. Υπενθυμίζεται ότι στο πρώτο παιχνίδι οι δυο ομάδες είχαν αναδειχτεί ισόπαλες 1 - 1.

Εξάλλου η Μπαρτσελόνα απέσπασε ισοπαλία 1 - 1 στη Σουηδία με αντίπαλο την ΑΙΚ και χάρις στη νίκη της με 3 - 1 στο παιχνίδι της Ισπανίας πήρε την πρόκριση.

ΠΑΡΑΛΕΙΠΟΜΕΝΑ
"Φοβήθηκαν" οι Γάλλοι
  • Ευχαριστημένος πρέπει να έμεινε από την απόδοση του Τιμούρ Κετσπάγια ο Χανς Πέτερ Μπρίγκελ, που παρακολουθούσε τον Γεωργιανό για λογαριασμό της Καϊζερσλάουτερν που ενδιαφέρεται για την απόκτησή του.
  • Κάθε άλλο παρά ευχάριστα συναισθήματα δημιούργησε στη γαλλική αποστολή η ατμόσφαιρα που επικρατούσε στο Στάδιο "Ν. Γκούμας" όταν αφίχθηκε η Παρί Σεν Ζερμέν. Δυο ώρες πριν το παιχνίδι το γήπεδο ήταν γεμάτο στο μεγαλύτερο μέρος, ενώ ο ενθουσιασμός στους κιτρινόμαυρους οπαδούς ήταν διάχυτος. Αυτό έκανε τους Γάλλους να "κόβουν συνεχείς βόλτες" στο διάδρομο των αποδυτηρίων, προκειμένου όπως δήλωσαν να καταλάβουν πού βρίσκονται.
  • Μέχρι και στο Νέο Δελχί είδαν χτες την ΑΕΚ, αφού ο αγώνας μεταδόθηκε από τηλεοπτικό κανάλι της πρωτεύουσας της Ινδίας. Επίσης ο αγώνας μεταδόθηκε από την Ενωση Τηλεοπτικών Καναλιών των Αραβικών Εμιράτων καθώς και στη Βόρεια και Νότια Αμερική.
ΠΑΟ

Οριστικά νοκ άουτ από τον Κυριακάτικο αγώνα με τη Βέροια τέθηκε ο Γιώργος Αλεξόπουλος. Ο νεαρός παίκτης του Παναθηναϊκού έχει πρόβλημα στη μέση και έτσι ο Βέλιμιρ Ζάετς δεν μπορεί να τον υπολογίζει για το παιχνίδι του Ολυμπιακού Σταδίου κόντρα στους κυανέρυθρους της Μακεδονίας.

Απόντες θα είναι επίσης και οι Νίκος Λυμπερόπουλος, Κώστας Κωνσταντινίδης που είναι τιμωρημένοι. Αντίθετα επανέρχεται στην άμυνα ο Μαρίνος Ουζουνίδης που εξέτισε την ποινή του.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις ο Ζέκο αναμένεται να πραγματοποιήσει αρκετές αλλαγές στην 11άδα αν και κάτι τέτοιο δεν το έχει δείξει ως τώρα στις προπονήσεις της Παιανίας.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ