Παρασκευή 21 Μάρτη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 35
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Η επιστροφή της αγγλικής βίας

Εκτεταμένα επεισόδια στο Πόρτο προκάλεσαν οι οπαδοί της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Δεκάδες οι τραυματίες από τις συγκρούσεις με την Αστυνομία

Η επιστροφή των Αγγλων. Κάπως έτσι μπορεί να χαρακτηριστεί η πορεία της φετινής Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ που φιγουράρει στους τέσσερις του Τσάμπιονς Λιγκ. Το πρόβλημα όμως είναι ότι η επιστροφή των παιδιών "της γηραιάς Αλβιόνας" δεν αφορά μόνο το αγωνιστικό μέρος, αλλά και το εξωαγωνιστικό.

Ετσι, "μαύρες μνήμες" ξύπνησαν τα σοβαρά επεισόδια που διαδραματίστηκαν στο Πόρτο λίγο πριν την έναρξη του αγώνα της Πόρτο με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, με πρωταγωνιστές Αγγλους φιλάθλους και Πορτογάλους αστυνομικούς. Συγκεκριμένα, λίγο πριν την έναρξη του παιχνιδιού η πορτογαλική αστυνομία προσπάθησε να σταματήσει πορεία περίπου 10.000 οπαδών της Μάντσεστερ προκειμένου να τους υποβάλει σε σωματικό έλεγχο. Ομως η ενέργεια αυτή εξόργισε του Αγγλους, με αποτέλεσμα να δημιουργήσουν επεισόδια βάζοντας φωτιές σε κάδους σκουπιδιών και εκτοξεύοντας αντικείμενα προς τους αστυνομικούς. Αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν να τραυματιστούν 15 αστυνομικοί, αλλά και πολλοί φίλαθλοι, ενώ προκλήθηκαν σοβαρές υλικές ζημιές. Οπως ανακοίνωσε η Αστυνομία, οι περισσότεροι από τους φιλάθλους ήταν κάτω από την επήρεια αλκοόλ.

Και όλα αυτά για ένα καθαρά τυπικού χαρακτήρα παιχνίδι, καθώς η νίκη των Αγγλων στον πρώτο αγώνα με 4 - 0 δεν άφηνε και πολλά περιθώρια ελπίδας στους Πορτογάλους. Πάντως ας σημειωθεί ότι σύμφωνα με δήλωση του προέδρου της Ανεξάρτητης Ομοσπονδίας Φιλάθλων της αγγλικής ομάδας, Τζον Φλοκς, κανείς δεν μπόρεσε να καταλάβει την απρόκλητα βίαιη συμπεριφορά των αστυνομικών, τόσο πριν αλλά και κατά τη διάρκεια και μετά το παιχνίδι.

Παρ' όλα αυτά όμως, τα γεγονότα στο Οπόρτο κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τη συνέχεια, ιδίως ενόψει των αγώνων με τη γερμανική Ντόρτμουντ για τα ημιτελικά. Ετσι η συνάντηση Γερμανών και Αγγλων φιλάθλων έχει βάλει πλέον σε σκέψεις τους υπεύθυνους της ΟΥΕΦΑ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ