ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 21 Δεκέμβρη 2011
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΜΕΓΑΛΟΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ
«Ανάπτυξη» με πλήρη υποταγή στο κεφάλαιο

Εφιαλτική πρόταση από το ΙΟΒΕ για τα «νέα» αναπτυξιακά και κοινωνικά πρότυπα που αξιώνει το κεφάλαιο

Νέο «αναπτυξιακό», αλλά και «κοινωνικό» πρότυπο ονειρεύονται οι μεγαλοβιομήχανοι, ώστε με πρόσχημα την οικονομική κρίση να μεταβάλουν ριζικά τους όρους εργασίας και κοινωνικής δράσης των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων, για να πετύχουν υπερεκμετάλλευση με συναίνεση, ταυτόχρονα με τη λειτουργία της οικονομίας με όρους «τσιφλικιού». Πλευρές αυτών των επιδιώξεων περιγράφονται συνοπτικά στην τελευταία τριμηνιαία έκθεση του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) για την ελληνική οικονομία. Αναφέρεται επίσης η άποψη των μεγαλοβιομηχάνων για τις αναγκαίες εξελίξεις σε επίπεδο Ευρωζώνης, προκειμένου να διασφαλιστούν ως ένα βαθμό τα ειδικότερα συμφέροντά τους στο πεδίο της εγχώριας οικονομικής δραστηριότητας.

Το «νέο αναπτυξιακό πρότυπο», κατά το ΙΟΒΕ, διακρίνεται από τη λογική της ολοκληρωτικής λεηλασίας του δημόσιου πλούτου, βασιζόμενο στα εξής: ΕΣΠΑ - κρατική περιουσία - ιδιωτικοποιήσεις - μείωση των δημόσιων δαπανών - απελευθέρωση αγορών και επαγγελμάτων - άρση επιχειρηματικών εμποδίων. Εκθειάζει την «ευκαιρία» των μηχανισμών στήριξης και θεωρεί ότι η αναμενόμενη στήριξη των τραπεζών δίνει τη δυνατότητα χάραξης 10ετούς αναπτυξιακού προγράμματος που θα βασίζεται στα παραπάνω. Και όπου η δημόσια διοίκηση δεν μπορεί να τα υλοποιήσει, να χρησιμοποιεί «υπηρεσίες του ιδιωτικού τομέα».

Το «νέο κοινωνικό πρότυπο» βασίζεται στην καλή εμπειρία της ...Νοτιοανατολικής Ασίας. Εκεί, αναφέρει το ΙΟΒΕ, η κρίση διήρκεσε λίγο επειδή υπήρξε συντονισμός της Πολιτείας με τους κοινωνικούς εταίρους και το κόστος της κρίσης μοιράστηκε μεταξύ τους με συναινετικές διαδικασίες!!! Θα ήταν αστείο, αν δεν ήταν σοβαρό και φρικτό. Το όραμα των πλουτοκρατών παραπέμπει σε ένα καθεστώς τρόμου εναντίον κάθε έννοιας κοινωνικής πρόνοιας. Βασίζεται σε ένα λογικό παράδοξο, αφού θεωρείται ότι πρέπει να γίνει αποδεκτό ένα νέο «κοινωνικό συμβόλαιο» για «περισσότερο ανταγωνισμό, ευελιξία και κινητικότητα», από τη μία, «αλλά συγχρόνως ένα δικαιότερο και αποτελεσματικότερο κοινωνικό κράτος», από την άλλη, που σημαίνει περιορισμένα και ελεγχόμενα προγράμματα πρόνοιας για τους απόλυτα φτωχούς και ολοκληρωτική εμπορευματοποίηση, δηλαδή υπηρεσίες επί πληρωμή για όλους τους άλλους.

Πηγή εσόδων θα αποτελέσει η «ανακατανομή πόρων από τη φοροδιαφυγή, τη σπατάλη στην υγεία, την άμυνα, τις ΔΕΚΟ, τους αυτόματους και παρωχημένους μηχανισμούς χρηματοδότησης της τοπικής αυτοδιοίκησης και τις υψηλές συντάξεις των "ευγενών ταμείων" (τα οποία παρεμπιπτόντως πρέπει να μετατραπούν σε ταμεία καθορισμένων εισφορών με παράλληλη ενίσχυση του λεγόμενου "τρίτου πυλώνα")». Να αξιολογούμε με βάση τα αποτελέσματα, λένε οι πλουτοκράτες και να διοχετεύονται πόροι εκεί που υπάρχει «πραγματικά» ανάγκη.

Το ΙΟΒΕ θεωρεί ότι η σωτηρία του ευρώ περνά μέσα από την εφαρμογή 4 βασικών αρχών, που συμπληρώνουν τη συμφωνία της 9ης του Δεκέμβρη, την οποία κρίνει σωστή, αλλά και ανεπαρκή. Πρόκειται για: Τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) ως ύστατου δανειστή. Την έκδοση ευρωομολόγου. Τη σταδιακή πολιτική και δημοσιονομική ενοποίηση και τη δημιουργία υπουργείου Οικονομικών της Ευρωζώνης. Την άρση της «μεροληψίας στασιμότητας», ώστε η δημοσιονομική προσαρμογή να επιτυγχάνεται όχι μόνο με μείωση των ελλειμμάτων τρεχουσών συναλλαγών, αλλά και με μείωση των αντίστοιχων πλεονασμάτων. Το ΙΟΒΕ κάνει λόγο για «παράλογη άρνηση» των κυβερνήσεων ορισμένων κρατών - μελών να υιοθετήσουν αυτές τις αρχές, όπως π.χ. η Γερμανία που έχει εγκλωβιστεί στην αρχική της ρητορεία για το ευρωομόλογο, ωστόσο κρίνει ότι μπροστά στις συνέπειες κατάρρευσης της Ευρωζώνης θα τις αποδεχθούν έστω και απρόθυμα, όμως θα έχει χαθεί χρόνος.

OIKONOMIKH KAI KOINΩΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Απέναντι και ενάντια στους εργαζόμενους

Η μείωση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών και του συντελεστή φορολογίας κερδών των επιχειρήσεων, σε συνδυασμό με τη λήψη νέων μέτρων, με πρόσχημα την κάλυψη των ελλειμμάτων του φετινού κρατικού προϋπολογισμού, αλλά και η εφαρμογή των καταιγιστικών μέτρων που θα συνοδεύουν τη δανειακή σύμβαση των 130 δισ. ευρώ και το νέο πρόγραμμα ελεγχόμενης χρεοκοπίας, αποτελούν τις προτεραιότητες της συγκυβέρνησης του μαύρου μετώπου, όπως τις ανέπτυξε ο υπουργός Οικονομικών, σε χτεσινή του ομιλία που πραγματοποιήθηκε σε ημερίδα της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (ΟΚΕ).

Το θέμα της ημερίδας της ΟΚΕ ήταν «από την κρίση στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη», με το φάντασμα της απόλυτης χρεοκοπίας των εργαζομένων να υπερίπταται της αίθουσας και να αποτελεί είτε έμμεσα είτε άμεσα το πνεύμα που διαπερνούσε την πλειοψηφία των ομιλιών.

Η παραχώρηση νέων προκλητικών προνομίων στις μεγάλες επιχειρήσεις, σε περίοδο οδυνηρής λιτότητας για τα λαϊκά στρώματα, αποτελεί, όπως τόνισε και ο Ευ. Βενιζέλος προτεραιότητα της συγκυβέρνησης. Σύμφωνα με τον υπουργό, πρέπει να εξεταστεί «πώς επιβαρύνεται η επιχείρηση και φορολογικά και από πλευράς ασφαλιστικού κόστους, είναι κάτι που πρέπει να το δούμε, για να βοηθήσουμε την ανάπτυξη, την απασχόληση, τον εργαζόμενο, τον άνεργο»!

Αξίζει να σημειωθεί ότι το θέμα της μείωσης των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών και της φορολόγησης των επιχειρηματικών κερδών, συζητήθηκε και συμφωνήθηκε στην τελευταία συνάντηση της τρόικας με τη συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑ.Ο.Σ.

Αντίθετα, ο λαός καλείται να φορτωθεί και με νέα βάρη. Κατ' αρχάς, με τα μέτρα που θα ληφθούν το 2012, προκειμένου να καλυφθούν τα ελλείμματα του κρατικού προϋπολογισμού του 2011. Κατά δεύτερο, με τις σαρωτικές διαρθρωτικές αλλαγές που θα συνοδεύουν τη νέα δανειακή σύμβαση και το πρόγραμμα λιτότητας. Αλλαγές οι οποίες αφορούν «τη λειτουργία της αγοράς, το άνοιγμα των επαγγελμάτων, την αναδιάρθρωση του δημόσιου τομέα, την αξιολόγηση των δημόσιων υπηρεσιών, την άρση των εμποδίων στην επιχειρηματικότητα...».

Πρόταξε, επίσης, το νέο εκβιαστικό δίλημμα, αποδοχή των νέων βάρβαρων μέτρων, γιατί σε διαφορετική περίπτωση δεν πρόκειται να εγκριθεί η νέα δανειακή σύμβαση και η απομείωση του κρατικού χρέους κατά 50% με τη συμμετοχή των τραπεζών.

Τις τελευταίες δεκαετίες «μπερδέψαμε την επένδυση με την αρπαχτή», σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δ. Δασκαλόπουλος. Θα μπορούσε κάλλιστα να είναι η αυτοκριτική των μεγαλοβιομηχάνων, εάν ήθελαν να την κάνουν. Ωστόσο, η συγκεκριμένη φράση αποτελεί τμήμα μιας αναφοράς - εμπαιγμού προς το λαό, καθώς με την καταχρηστική χρήση του πληθυντικού, ο πρόεδρος του ΣΕΒ μίλησε για αντικατάσταση του εργασιακού ήθους με το λάιφ στάιλ, εθισμό σε μία «αναπτυξιακή φούσκα», βασισμένη σε δανεικά, επιδοτήσεις και μίζες κ.ά. Επιτέθηκε βεβαίως και στο κομματικό - συντεχνιακό σύστημα που «πολεμά για να μην αλλάξει τίποτα», άσκησε σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση για καθυστερήσεις και πρότεινε αποκρατικοποίηση της οικονομίας και της κοινωνίας!!!

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Δ. Ασημακόπουλος είπε ότι τα μηνύματα που στέλνονται στην κοινωνία «χτυπούν» την κατανάλωση, αντίθετα πρέπει να σταλούν τέτοια, ώστε τα νοικοκυριά να «καταναλώνουν υγιώς». Λίγο πολύ κατηγόρησε τα νοικοκυριά που έχουν περιορίσει την κατανάλωσή τους ως υπεύθυνα για την αύξηση της ανεργίας.

Ο οικοδομικός κλάδος έχει «βουλιάξει» από την κρίση, είπε ο Δ. Καψιμάλης πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κατασκευαστών & Οικοδομικών Επιχειρήσεων Ελλάδος και ζήτησε μέτρα στήριξης του κατασκευαστικού κλάδου, ενώ ο Β. Κορκίδης, πρόεδρος της ΕΣΕΕ σημείωσε ότι οι μικρές εμπορικές επιχειρήσεις «καταρρέουν». Είπε ακόμη, ότι η πάταξη της φοροδιαφυγής πρέπει να συνοδευτεί και από αντίστοιχη πάταξη του παραεμπορίου και της παραοικονομίας και πρόσθεσε μιλώντας αναφορικά με τη μείωση του ΦΠΑ, ότι η χρήση της φοροκάρτας μπορεί να χρησιμεύσει σε αυτήν την κατεύθυνση.

Τραγικότερη - και εξίσου αποκαλυπτική για το ρόλο του - φιγούρα ίσως όλων στη χτεσινή σύναξη, αποτέλεσε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χρ. Παναγόπουλος, που εξέφρασε το ...παράπονο, ότι τα τελευταία δύο χρόνια δε λειτούργησε ο κοινωνικός διάλογος, αντίθετα βλέπαμε «μόνον διατάγματα εκτελεστικού χαρακτήρα». Μιλώντας εκ μέρους του «κόσμου της εργασίας» όπως έλεγε χαρακτηριστικά, ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται να κάτσει ποτέ στο τραπέζι για να διαπραγματευτεί την καρατόμηση της ΕΓΣΣΕ και δεν παρέλειψε να καταγγείλει τις συνεχείς παραβιάσεις των ΣΣΕ από την πλευρά της εργοδοσίας. Εκλεισε την ομιλία του κατηγορώντας την τρόικα ότι λειτουργεί με «νεοφιλελεύθερες δοξασίες».

ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Αυξήσεις - φωτιά στο τέλος ΑΠΕ

Τρεις φορές πάνω για τους οικιακούς καταναλωτές

Αυξήσεις - φωτιά στο ειδικό τέλος Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) για το 2012 αποφάσισε χτες η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), επιβεβαιώνοντας την κυβερνητική μεθόδευση για αποσπασματική ανακοίνωση των επιβαρύνσεων στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, προκειμένου να αποπροσανατολιστούν οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά νοικοκυριά. Μεσοσταθμικά το τέλος διαμορφώνεται σε 5,43 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Στα οικιακά τιμολόγια το τέλος υπερτριπλασιάζεται από 1,95 ευρώ ανά μεγαβατώρα, στα 5,99 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Ποσοστιαία, η αύξηση είναι 207%!!! Οι εκπρόσωποι των φορέων ΑΠΕ κάνουν λόγο για 1,5 ευρώ μηνιαία αύξηση για ένα μέσο νοικοκυριό, που σημαίνει επιπλέον 6 ευρώ στο τετράμηνο μόνο για το τέλος ΑΠΕ!

Αναλυτικά, οι μεταβολές του τέλους ανά κατηγορία καταναλωτών, όπως αποφασίστηκαν χτες από τη ΡΑΕ, είναι:

  • Υψηλής Τάσης (ΥΤ) 2,96 από 1,04 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
  • Αγροτικής χρήσης ΜΤ 2,29 από 0,74 ευρώ.
  • Λοιπές χρήσεις ΜΤ 5,35 από 1,69 ευρώ.
  • Αγροτικής χρήσης ΧΤ 2,96 από 0,90 ευρώ.
  • Οικιακής χρήσης ΧΤ 5,99 από 1,95 ευρώ.
  • Λοιπές χρήσεις ΧΤ 7,38 από 2,49 ευρώ.

Η αύξηση του τέλους, που έρχεται να καλύψει τις όλο και αυξανόμενες οικονομικές ανάγκες για την απορρόφηση της ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ, συνιστά μόνο ένα μέρος των αυξήσεων που προωθεί η κυβέρνηση στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος.

Η απόφαση προβλέπει επίσης έκτακτο τέλος 55 εκατ. ευρώ για το 2012 στη λιγνιτική παραγωγή. Η ΡΑΕ επισημαίνει ότι το έλλειμμα του ΔΕΣΜΗΕ για την πληρωμή των παραγωγών ΑΠΕ το 2011 αναμένεται να κλείσει στα 194,7 εκατ. ευρώ. Οι νέες χρεώσεις έχουν σκοπό να καλύψουν το μισό έλλειμμα και να καλύψουν ανάγκες 292,8 εκατ. ευρώ για το 2012. Δεν αποκλείεται, μάλιστα, και νέα αναπροσαρμογή το 2012.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ