ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 21 Νοέμβρη 2001
Σελ. /40
ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΥΡΩΣΤΡΑΤΟ
Προκλητικά πολεμοκάπηλος ο Παπαντωνίου!

«Ουσιαστική προσθήκη στο δικό μας αμυντικό οικοδόμημα».., ισχυρίστηκε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Γιάννος Παπαντωνίου, ότι αποτελεί η απόφαση για τη δημιουργία ευρωστρατού, στον οποίο η Ελλάδα θα συμμετέχει με 6.500 στρατιώτες, στρατιωτικά αεροσκάφη, πλοία και πυραύλους. Συγκεκριμένα, ο Γ. Παπαντωνίου, με χτεσινές δηλώσεις του, στους δημοσιογράφους παρουσίασε τη «σπουδαία» απόφαση που έλαβε το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τη δημιουργία Ευρωπαϊκής Δύναμης Ταχείας Επέμβασης 60.000 ατόμων, στο οποίο συμμετείχαν 45 υπουργοί Εξωτερικών, Αμυνας και Δημόσιας Τάξης της ΕΕ.

Ο Γ. Παπαντωνίου, δήλωσε επίσης, ότι «ο ευρωστρατός αποκτά μακροχρόνια μια άλλη δυναμική» και άρα σύμφωνα πάντα με τον υπουργό «θα αποκτήσει αξιοπιστία στη διαχείριση κρίσεων που μπορεί να προκύψουν σε διάφορα σημεία είτε της περιοχής μας, αλλά και ευρύτερα του πλανήτη»!!

Παράλληλα, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, συνέδεσε τις αποφάσεις για τη δημιουργία του ευρωστρατού «με τη διεθνή τρομοκρατία». Οπως είπε ο Γ. Παπαντωνίου, «όλοι εμείς οι Ευρωπαίοι, οι Αμερικάνοι και οι άλλοι συγκροτούμε τη μεγάλη αυτή συμμαχία εναντίον της τρομοκρατίας, θα πρέπει να προετοιμαζόμαστε για ένα μακροχρόνιο αγώνα που θα έχει σαν αντικείμενο την εξάρθρωση αυτών των τρομοκρατικών δικτύων»... Τέλος, ανήγγειλε, ότι υπήρξε κοινή συμφωνία «για ενίσχυση των αμυντικών προϋπολογισμών» στις χώρες όπου αυτοί «βρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα».

«Η Ελλάδα έχει κάθε λόγο να αισθάνεται ικανοποιημένη γι' αυτή την εξέλιξη. Πρώτα από όλα, γιατί πιστεύει σε μία ΕΕ με εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας», ήταν η δήλωση για το συγκεκριμένο θέμα του κυβερνητικού εκπροσώπου Χρ. Πρωτόπαπα.

Γην και ύδωρ προσφέρει η Ελλάδα

Στον ευρωστρατό οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις θα διαθέσουν 6.500 άνδρες. Ο Στρατός Ξηράς θα συμμετέχει με μια ταξιαρχία, ένα τάγμα, επιθετικά και μεταγωγικά ελικόπτερα και το επιτελείο του Γ' Σώματος Στρατού. Το Πολεμικό Ναυτικό θα διαθέσει οκτώ πλοία και ένα αεροπλάνο. Η Πολεμική Αεροπορία θα διαθέσει 42 μαχητικά αεροσκάφη, τέσσερα μεταγωγικά, μια συστοιχία πυραύλων «Πάτριοτ» και δυο μονάδες αντιαεροπορικών πυραύλων μέσου βεληνεκούς.

ΝΕΟΙ ΠΑΜΕ - ΝΕΑΝΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ
Κάλεσμα συμμετοχής στην ολονύχτια αντιπολεμική εκδήλωση

Την Παρασκευή, 30 Νοέμβρη, έξω από την αμερικάνικη πρεσβεία

Κοινό αγωνιστικό βήμα, νεολαίας και εργαζομένων, ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, αποτελεί η ολονύχτια αντιπολεμική εκδήλωση, που συνδιοργανώνουν η Γραμματεία Νέων του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου (ΠΑΜΕ) και η Νεανική Δράση για την Ειρήνη (ΝΔΕ), την Παρασκευή 30 Νοεμβρίου, έξω από την πρεσβεία των ΗΠΑ. Φιλοδοξία και μέλημα των συνδιοργανωτών είναι η εκδήλωση να αποτελέσει έναν ανοιχτό χώρο έκφρασης κάθε νεολαιίστικου και άλλων μαζικών φορέων, όπου θα μπορούν ο καθένας με το δικό του τρόπο να δηλώσει την αντίθεσή του στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και τη διάθεσή του να συμπορευτεί με το εργατικό και λαϊκό κίνημα στον αγώνα για την υπεράσπιση και διεύρυνση των δικαιωμάτων και κατακτήσεών τους.

Στην εκδήλωση, που θα διαρκέσει από τις 9 το βράδυ της Παρασκευής μέχρι τις 5 το πρωί του Σαββάτου, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση - κάλεσμα, θα υπάρχει πολύωρο καλλιτεχνικό πρόγραμμα από νεανικές ομάδες θεάτρου, μουσικής και χορού, χαιρετισμοί φορέων και, φυσικά, θα υπάρξει φροντίδα για «φαγητό εκστρατείας» για τους παραμένοντες ως αργά το πρωί.

Στη σύσκεψη, που έγινε χθες το βράδυ στο Συνδικάτο Οικοδόμων για την καλύτερη προετοιμασία της εκδήλωσης, συμμετείχαν, εκτός από τη Γραμματεία Νέων του ΠΑΜΕ και τη ΝΔΕ, σύλλογοι και επιτροπές νέων από το χώρο των ιδιωτικών σχολών, των οικοδόμων, των καλλιτεχνών κ.ά.

Ο Γ. Σταυρόπουλος, από τη Γραμματεία του ΠΑΜΕ, επισήμανε πως πρόκειται για έναν ιμπεριαλιστικό πόλεμο και ότι ο ελληνικός λαός ανησυχεί από την αδικαιολόγητη συμμετοχή της ελληνικής κυβέρνησης στον πόλεμο αυτό.

Ανοιχτή συνάντηση κάθε νέου, που αγωνιά, προβληματίζεται και θέλει να συμπορευτεί με το εργατικό κίνημα, χαρακτήρισε την αντιπολεμική εκδήλωση η Χρ. Αποστόλου από τη Γραμματεία Νέων του ΠΑΜΕ.

Η αντίθεση στον πόλεμο, τόνισε ο Γ. Γκιόκας από τη ΝΔΕ, αποτελεί βασική προϋπόθεση για την υπεράσπιση και διεύρυνση των κατακτήσεων στη δουλιά, στην υγεία, στη μόρφωση, στον πολιτισμό κ.α.

Μίλησαν, επίσης, ο Κ. Μαστοράκης, εκπρόσωπος του Συλλόγου Σπουδαστών Ιδιωτικών Σχολών και του Συλλόγου Σπουδαστών Θεάτρου και Χορού, ο Κ. Σταυρόπουλος από τους Νέους Καλλιτέχνες και ο Π. Κωνσταντίνου από την Πρωτοβουλία για τη Γένοβα.

Χαρακτηριστική ήταν η τοποθέτηση ενός νεολαίου φαντάρου, που τόνισε ότι πολλοί φαντάροι έχουν εκφράσει τη διαφωνία τους στον πόλεμο, παρόλο το κλίμα που υπάρχει στο στρατό και πως αρκετοί από αυτούς θα πάρουν μέρος στην εκδήλωση.

Η σύσκεψη έκλεισε με τη δέσμευση όλων να αναλάβουν από σήμερα κιόλας πρωτοβουλίες προπαγάνδισης της εκδήλωσης και αξιοποίησης της σχετικής ανακοίνωσης και της αφισέτας που έχει ήδη βγει.

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Ομιλία στη Φιλοσοφική Σχολή

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, θα μιλήσει σε συγκέντρωση φοιτητών, που διοργανώνει ο τομέας της Φιλοσοφικής Σχολής της ΚΝΕ. Η συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί σήμερα Τετάρτη 21 Νοεμβρίου, στη 1 το μεσημέρι, στο Αμφιθέατρο AULA της Φιλοσοφικής. Το θέμα της ομιλίας είναι «Η επικαιρότητα του σοσιαλισμού».

ΟΓΕ
Τη 1η Δεκέμβρη το Γυναικείο Καραβάνι Ειρήνης

Η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας διοργανώνει Καραβάνι Ειρήνης το Σάββατο, 1η Δεκέμβρη. Η ΟΓΕ καλεί όλες τις οργανώσεις του λαϊκού κινήματος σε αγωνιστικό συναγερμό, για μια μεγάλη συμμετοχή γυναικών σ' αυτήν την πανελλαδική αντιπολεμική κινητοποίηση.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων του «καραβανιού» συμπεριλαμβάνει:

- Στις 12.30 άφιξη στη Λάρισα, στην πλατεία Λαού και πορεία μέχρι την πλατεία Ταχυδρομείου, όπου και θα πραγματοποιηθεί αντιπολεμική εκδήλωση.

- Στις 3 μ.μ. άφιξη στον Τύρναβο και μικρή στάση στην πλατεία Τυρνάβου.

- Αντιπολεμική εκδήλωση και επίδοση ψηφίσματος στο Στρατηγείο του ΝΑΤΟ, στις 4 μ.μ.

Η αναχώρηση για την Αθήνα θα γίνει στις 5 μ.μ.

Δηλώσεις συμμετοχής θα γίνονται δεκτές μέχρι τις 23/11 στους κατά τόπους συλλόγους γυναικών, μέλη της ΟΓΕ και στα κεντρικά γραφεία της Ομοσπονδίας, τηλ. 36.29.460, 36.18.651, καθημερινά, 5.30 - 8.30 το απόγευμα.

Στη Θεσσαλονίκη

Οι Οργανώσεις Γυναικών Θεσσαλονίκης, μέλη της ΟΓΕ, οργανώνουν συμμετοχή στο Καραβάνι Ειρήνης Γυναικών και καλούν όλες τις τοπικές Επιτροπές Ειρήνης, τα σωματεία, την Αντιπολεμική Επιτροπή και άλλους μαζικούς και επαγγελματικούς φορείς της πόλης και του νομού να κινητοποιηθούν και να συνεργαστούν.

Για δηλώσεις συμμετοχής κι άλλες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αποταθούν στις Αδαμίδου Σοφία, τηλ. 924.169 και Γραμματικοπούλου Δέσποινα, τηλ. 338.525 - 947.838.

ΚΕΡΑΤΣΙΝΙ
Αντιπαλεύουμε τη βαρβαρότητα...

«Πώς θα δυναμώσουμε την αντίστασή μας, στο Αντιπολεμικό Μέτωπο, ώστε να μη συνθηκολογήσουμε στη βαρβαρότητα και να παραμείνουμε άνθρωποι;». Το ερώτημα αυτό θέτουν τα μέλη της Επιτροπής κατά του Πολέμου Κερατσινίου. Ενα ερώτημα που φιλοδοξούν να απαντήσουν μέσα από τις αντιπολεμικές εκδηλώσεις που διοργανώνουν και στις οποίες συμμετέχουν πλήθος μαζικών φορέων της περιοχής.

Την Κυριακή 25 του Νοέμβρη, στις 6.30 το απόγευμα στο Δημαρχείο Κερατσινίου (Ελ. Βενιζέλου και Μ. Ασίας) στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, η Επιτροπή Κατά του Πολέμου διοργανώνει εκδήλωση-συζήτηση και καλεί τους κατοίκους της περιοχής να πάρουν μέρος. Το θέμα τεράστιο και επίκαιρο: «Ο πόλεμος του Αφγανιστάν στο σημερινό κόσμο της "παγκοσμιοποίησης". Προσχήματα-αιτίες, αλήθειες και ψέματα».

Στην εκδήλωση θα μιλήσουν οι Γιώργος Ρούσης, καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου, Θανάσης Παφίλης, εκτελεστικός γραμματέας του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης και γγ της ΕΕΔΥΕ και ο δημοσιογράφος Γιάννης Διακογιάννης.

Αντιπολεμική ποίηση θα απαγγείλουν οι ηθοποιοί Τίτος Βανδής και Ελένη Γερασιμίδου.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ