ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 21 Οχτώβρη 2020
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Τροπολογία για την αποκατάσταση γεωπόνων εκτιμητών του ΕΛΓΑ που κινδυνεύουν με απόλυση

Αναδείχθηκαν η συνολικότερη υποστελέχωση του Οργανισμού και οι συνέπειες για τους αγροτοκτηνοτρόφους

Από πρόσφατη κινητοποίηση πλημμυροπαθών αγροτών της Καρδίτσας
Από πρόσφατη κινητοποίηση πλημμυροπαθών αγροτών της Καρδίτσας
Αναδεικνύοντας για μια ακόμα φορά τη δραματική υποστελέχωση του ΕΛΓΑ (Οργανισμός Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων), που έχει ως αποτέλεσμα τις πολύ μεγάλες καθυστερήσεις στις εκτιμήσεις και την άμεση καταβολή των αποζημιώσεων των πληγέντων παραγωγών, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ κατέθεσε χτες στη Βουλή τροπολογία για τη μετατροπή σε αορίστου των συμβάσεων ορισμένου χρόνου 12 γεωπόνων εκτιμητών του ΕΛΓΑ, οι οποίοι κινδυνεύουν με απόλυση.

Οι γεωπόνοι αυτοί προσφέρουν επί χρόνια τις υπηρεσίες τους, με τις συμβάσεις τους να ανανεώνονται με δικαστικές αποφάσεις. Η διοίκηση του ΕΛΓΑ, παρά την υποστελέχωση του Οργανισμού, αντί να τους μονιμοποιήσει, άσκησε έφεση στις δικαστικές αποφάσεις!

Απόρριψη με συνοπτικές διαδικασίες από την κυβέρνηση

Η τροπολογία κατατέθηκε από το ΚΚΕ σε νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας. Στο ίδιο νομοσχέδιο κατατέθηκε τροπολογία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για τις αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ των παραγωγών που πλήγηκαν από τον «Ιανό», η οποία έδωσε αφορμή στα στελέχη της κυβέρνησης και των άλλων αστικών κομμάτων να αντιπαρατεθούν για το ποιος ευθύνεται για την υποστελέχωση του Οργανισμού και τις επιπτώσεις στους παραγωγούς αγρότες.

Ωστόσο, στο διά ταύτα, η κυβέρνηση απέρριψε ασυζητητί την τροπολογία του ΚΚΕ, χωρίς καν να γίνει αναφορά σε αυτή από τον αρμόδιο υπουργό. Από τον ΣΥΡΙΖΑ ο βουλευτής Στ. Αραχωβίτης ανέφερε ότι «η τροπολογία του ΚΚΕ είναι μια πολιτική λύση», χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει αν το κόμμα του θα την ψήφιζε, ενώ από τα άλλα κόμματα δεν ειπώθηκε λέξη.

Απολύουν έμπειρους εργαζόμενους ενώ υπάρχουν πάνω από 200 κενά!

Στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας του ΚΚΕ γίνεται αναφορά στην υποστελέχωση του Οργανισμού και μάλιστα σε μια περίοδο «που τα ακραία καιρικά φαινόμενα εμφανίζονται ολοένα και περισσότερο κατά τη διάρκεια του έτους».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που κατέθεσε η βουλευτής του ΚΚΕ, Διαμάντω Μανωλάκου, μιλώντας στη Βουλή, στον ΕΛΓΑ χρειάζονται πάνω από 500 γεωπόνοι εκτιμητές. Ωστόσο, σήμερα υπάρχουν μόνο 287, καθώς και 28 κτηνίατροι. Με την κινητικότητα και λόγω της μεγάλης πίεσης που υφίστανται οι εργαζόμενοι, μόνο το 2020 έφυγαν ή πήραν σύνταξη 40 γεωπόνοι έμπειροι εκτιμητές, δηλαδή το 18%.

Παρ' όλα αυτά η κυβέρνηση απέρριψε τη μονιμοποίηση έστω των 12 γεωπόνων εκτιμητών, οι οποίοι, όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση, για αρκετά χρόνια προσφέρουν τις πολύτιμες, λόγω εμπειρίας και προσόντων, απολύτως απαραίτητες υπηρεσίες τους. Οι 12 εργαζόμενοι, τονίζει η αιτιολογική έκθεση, «με πρωτόδικες δικαστικές αποφάσεις είχαν δικαιωθεί και ο ΕΛΓΑ είχε υποχρεωθεί να δέχεται τις υπηρεσίες τους, πλην όμως με βάση δικαστική απόφαση σε δεύτερο βαθμό, που προκλήθηκε ύστερα από προσφυγή της διοίκησης του ΕΛΓΑ, κινδυνεύουν να υποχρεωθούν σε απόλυση, προς ανεπανόρθωτη βλάβη των ίδιων και των οικογενειών τους. Αλλά τελικά και προς βλάβη του ΕΛΓΑ, ο οποίος θα στερηθεί τις πολύτιμες υπηρεσίες τους».

Οσον αφορά την υποστελέχωση του ΕΛΓΑ, επισημαίνεται ότι «εμβαλωματικές λύσεις, όπως η πρόσληψη συμβασιούχων ορισμένου χρόνου (με 8μηνες συμβάσεις) ή η αύξηση του αριθμού των υπερωριών, δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα», γι' αυτό «χρειάζεται οι 12 γεωπόνοι εκτιμητές να παραμείνουν στον ΕΛΓΑ και η σχέση εργασίας τους να μετατραπεί σε αορίστου και βέβαια να υπάρξει και πρόσληψη μόνιμου προσωπικού που θα αξιοποιηθεί για τις εκτιμήσεις των ζημιών».

Σημειώνεται δε ότι «με την προτεινόμενη διάταξη επιχειρείται να δοθεί τέλος στην ταλαιπωρία των 12 πιο πάνω εργαζομένων στον ΕΛΓΑ, με πολυετή και εξειδικευμένη προϋπηρεσία καλύπτοντας σοβαρές και πάγιες ανάγκες του Οργανισμού».

Το άρθρο της τροπολογίας του ΚΚΕ

«Προσληφθέντες με συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου του νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου με τη επωνυμία "Οργανισμός Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων" με την ειδικότητα ΠΕ Γεωπόνου που εξακολουθούν να εργάζονται στον Οργανισμό κατά την ημέρα κατάθεσης της παρούσας, επί τουλάχιστον πέντε συναπτά έτη και για τους οποίους έχουν εκδοθεί δικαστικές αποφάσεις, αναφορικά με τη φύση της σχέσης εργασίας τους στον Οργανισμό, που δεν έχουν καταστεί μέχρι σήμερα αμετάκλητες, εντάσσονται, κατά παρέκκλιση κάθε αντίθετης διάταξης σε κενές οργανικές θέσεις του ως άνω Οργανισμού ή σε προσωποπαγείς θέσεις που θα συσταθούν στον ως άνω οργανισμό για το σκοπό αυτό.

Η ένταξη πραγματοποιείται με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού, κατόπιν αιτήματος των ως άνω ενδιαφερομένων, σύμφωνα με τις προϋποθέσεις, τους όρους και τις συνθήκες των λοιπών εργαζομένων με σχέση εργασίας αορίστου χρόνου, η οποία (απόφαση) λαμβάνεται εντός 2 μηνών από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου.

Οι πιο πάνω εργαζόμενοι, από την έναρξη ισχύος του παρόντος μέχρι τη λήψη της πιο πάνω απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού, εξακολουθούν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στον Οργανισμό με τους όρους που τις προσέφεραν μέχρι σήμερα».

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΛΗΓΕΝΤΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ «ΙΑΝΟ»
Προπαγανδιστικά παιχνίδια σε βάρος των κατεστραμμένων αγροτών

Εμπαιγμός σε βάρος των αγροτών που είδαν να καταστρέφεται ο μόχθος τους από τον κυκλώνα «Ιανό», αποδεικνύεται η πολυδιαφημιζόμενη από την κυβέρνηση και τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης νομοθετική ρύθμιση για την τάχα γρήγορη απονομή αποζημιώσεων. Η ρύθμιση κατατέθηκε χτες με τροπολογία σε νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας και αναμενόταν να ψηφιστεί αργά το βράδυ στην Ολομέλεια της Βουλής.

Τα προπαγανδιστικά παιχνίδια της κυβέρνησης σε βάρος των κατεστραμμένων αγροτών ανέδειξαν στις τοποθετήσεις τους οι βουλευτές του ΚΚΕ, το οποίο καταψήφισε την τροπολογία.

Στην ομιλία της η βουλευτής του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου τόνισε καταρχάς ότι δεν αποζημιώνεται το σύνολο της καταστροφής:«Αν και θα δοθούν περισσότερα χρήματα σε σχέση με τον ισχύοντα κανονισμό για μια μόνο χρονιά, ωστόσο οι αποζημιώσεις ακολουθούν τις άδικες αρχές του κανονισμού του ΕΛΓΑ και γι' αυτό δεν εξασφαλίζουν πλήρη αποζημίωση υποδομών, παραγωγής και κυρίως δεν αναπληρώνουν το χαμένο εισόδημα στο 100%, όπως υποστηρίζει η κυβέρνηση. Αυτό συμβαίνει γιατί η ασφαλιζόμενη αξία υπολείπεται της πραγματικής αξίας της παραγωγής που καταστράφηκε, ειδικά φέτος, που ήταν ποσοτικά και ποιοτικά μια καλή χρονιά, κυρίως για το βαμβάκι». Οπως επισήμανε, ο «Ιανός» χτύπησε σε μια περίοδο που γινόταν η συλλογή του βαμβακιού και η αναμενόμενη απόδοση, σε πολλές περιπτώσεις, ξεπερνούσε τα 400 κιλά ανά στρέμμα. Ομως, ο ΕΛΓΑ ασφαλίζει τελικά μόνο 340 κιλά το ανώτερο.

Εξήγησε ότι για να υπάρξει αποζημίωση στο 100% της ασφαλιζόμενης αξίας θα πρέπει «η απόδοση της γεωργικής έκτασης να είναι πολύ υψηλής παραγωγικότητας», δηλαδή «να φτάνει και να ξεπερνάει τα 450 κιλά ανά στρέμμα». Με άλλα λόγια, όλος ο ντόρος της κυβέρνησης αφορά ελάχιστες περιπτώσεις.

Επιπλέον, δεν έχουν συμπεριληφθεί οι αγρότες περιοχών όπως της Εύβοιας και της Χαλκιδικής, που καταστράφηκαν επίσης από πλημμυρικά φαινόμενα, όπως και της Λακωνίας, που καταστράφηκαν από πυρκαγιές και η περιοχή είχε κηρυχτεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Δεύτερον, χοντροκομμένη κοροϊδία αποδεικνύονται και οι κυβερνητικές δεσμεύσεις για άμεση καταβολή των αποζημιώσεων. Μάλιστα, ο αρμόδιος υπουργός, Μ. Βορίδης, είχε κάνει λόγο για προκαταβολή μέσα στον Οκτώβρη. Οπως ανέδειξε η Δ. Μανωλάκου, τελικά η καταβολή της αποζημίωσης εναποτίθεται αποκλειστικά και μόνο «στη θέληση να το αποφασίσει η διοίκηση του ΕΛΓΑ μέχρι το τέλος του Γενάρη». Κάλεσε την κυβέρνηση να απαντήσει πώς θα ζήσουν αυτοί οι άνθρωποι μέχρι τότε, με δεδομένο μάλιστα ότι επειδή ήταν η περίοδος συγκομιδής θα έμπαιναν αυτήν την περίοδο κάποια χρήματα στα αγροτικά νοικοκυριά. Μεταφέροντας τα αιτήματα των αγροτών απαίτησε να δοθεί προκαταβολή για όλες τις περιοχές μέχρι τις 15 Νοέμβρη το αργότερο και να μην υπολείπεται από το 70% της ζημιάς.

«Τροπολογία κατ' εξαίρεση» χαρακτήρισε την κυβερνητική νομοθετική ρύθμιση ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος.

Οπως σημείωσε, έχει προσωρινό χαρακτήρα και αφορά μόνο τους αγρότες που ασφάλισαν την παραγωγή τους, δηλαδή αφήνει έξω όσους δεν μπόρεσαν να την ασφαλίσουν, προσθέτοντας ότι αυτό είναι αποτέλεσμα της πολιτικής των κυβερνήσεων ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ που επέβαλαν «τη συμμετοχή των αγροτών στην ασφάλιση της παραγωγής τους», για να επιτευχθεί η διαρκής μείωση της κρατικής συμμετοχής στον ΕΛΓΑ που έφτασε τα τελευταία 10 χρόνια να μην έχει μπει ούτε ευρώ, στρώνοντας δρόμο για την ιδιωτικοποίησή του.

Ως επιπρόσθετο παράδειγμα που δείχνει την κυβερνητική κοροϊδία σε βάρος των αγροτών, ανέφερε ο Ν. Καραθανασόπουλος τους αγρότες των Ιονίων Νήσων, των οποίων τα λιόδεντρα καταστράφηκαν από τον «Ιανό». Για να επανέλθουν θα χρειαστούν τουλάχιστον 5 χρόνια. «Θα καλυφθεί η απώλεια του εισοδήματος αυτών των αγροτών;» ρώτησε την κυβέρνηση.

Απαίτησε επίσης να ικανοποιηθεί εδώ και τώρα το αίτημα του αγροτικού κινήματος για προκαταβολή του 70% των αποζημιώσεων μέχρι τα μέσα Νοέμβρη.

Συνελεύσεις και αρχαιρεσίες

-- Σε αρχαιρεσίες προχωρά ο Σύλλογος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Λευκάδας - Βόνιτσας, με το εξής πρόγραμμα: Αύριο Πέμπτη (1 μ.μ. - 8 μ.μ.), στο Νυδρί (παλιό δημαρχείο). Την Παρασκευή 23/10 (12 μ. - 7 μ.μ.), Εργατικό Κέντρο. Το Σάββατο 24/10 (10 π.μ. - 5 μ.μ.), Εργατικό Κέντρο. Τη Δευτέρα 26/10 (2 μ.μ. - 7 μ.μ.), Εργατικό Κέντρο.

-- Το Σάββατο 24/10 (10 π.μ. - 2 μ.μ.), στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου, θα γίνουν οι εκλογές στο Σωματείο Εργαζομένων στο ξενοδοχείο της Ρόδου «Miramare Wonderland».

-- Το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΤΑ Αττικής προχωρά σε Γενική Συνέλευση την Κυριακή 25/10, στις 10 π.μ. στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης στο Περιστέρι (Παναγή Τσαλδάρη και Αιόλου, μετρό «Αγιος Αντώνιος»).

Σήμερα η σύσκεψη κατοίκων στο Λαύριο

Την άθλια μεθόδευση σε βάρος του λαού της Λαυρεωτικής, με τα συστημένα γράμματα που αποστέλλει το υπουργείο Οικονομικών προς τους ιδιοκτήτες κατοικιών της ευρύτερης περιοχής, ισχυριζόμενο πως είναι «δημόσια περιουσία», καταγγέλλει το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής και διοργανώνει σύσκεψη κατοίκων σήμερα Τετάρτη, στις 6 μ.μ. στο φοινικόδασος (στο θεατράκι).

ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ
Κινητοποίηση αύριο στη Θεσσαλονίκη
  • Αγωνιστική κινητοποίηση οργανώνουν αύριο Πέμπτη οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις στη Θεσσαλονίκη, στις 11 π.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου. Στην κινητοποίηση θα πάρουν μέρος συνταξιούχοι από τη Θεσσαλονίκη, την Πιερία, το Κιλκίς και τη Χαλκιδική.
  • Σήμερα Τετάρτη, στις 11 π.μ., στην Κατερίνη, θα πραγματοποιηθεί ανοιχτή σύσκεψη των συνταξιούχων έξω από το Εργατικό Κέντρο, με ομιλητή τον Δήμο Κουμπούρη, πρόεδρο της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ.
  • Σε συγκέντρωση επίσης σήμερα Τετάρτη, στις 10.30 π.μ. στην πλατεία Δημαρχείου, καλεί ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων ΙΚΑ Περιστερίου - Κολωνού, με αιτήματα που αφορούν τις συντάξεις αλλά και την προστασία της υγείας του λαού.


Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ