ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 21 Γενάρη 2000
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΕΑΕΑ ΕΥΟΣΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Απαράδεκτη η συμπεριφορά του

Οι αντιστασιακοί του παραρτήματος της ΠΕΑΕΑ του Δήμου Ευόσμου Θεσσαλονίκης εκφράζουν την αγανάκτησή τους, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους, «για την απαράδεκτη συμπεριφορά σε βάρος του "Ριζοσπάστη", εφημερίδα που 80 χρόνια τώρα μάχεται για την Ελλάδα και το λαό της, με δεκάδες θύματα και την περίοδο της Κατοχής και μετά. Από ποιον; Από τον "αντιστασιακό" Ε. Γιαννόπουλο. Τον κύριο αυτόν τον βλέπουμε στις τηλεοράσεις και σε κέντρα διασκέδασης να τον σκεπάζουν με εσώρουχα, και ως αντιστασιακοί βγάζουμε ιλαρά!».

«Αυτός ο κύριος θα μας κάνει ανδριάντες, μνημεία και άλλα έργα. Από πού; Μα από το αίμα αυτών που δούλεψαν και έδωσαν τη ζωή τους για να σταθεί όρθια η φωνή του "Ριζοσπάστη", που μας υπεράσπιζε όχι μόνο στην Κατοχή αλλά όλα τα χρόνια της κυκλοφορίας του, ακόμα και όταν ήταν στην παρανομία», σημειώνουν οι αντιστασιακοί.

Οσο για τον Αλέκο Ρόσιο, τον γνωστό ως Υψηλάντη, που αναφέρει πως γνώρισε τον Γιαννόπουλο, αναφέρουν: «Πού τον γνώρισε; Ο Αλέκος και στον ΕΛΑΣ και στο ΔΣΕ έδρασε σε Μακεδονία - Ηπειρο... Οσοι είμαστε γραμμένοι στο μητρώο μας, όλοι γνωριζόμαστε λίγο - πολύ».

Τέλος, οι αντιστασιακοί του Ευόσμου απαιτούν «να παραιτηθεί από υπουργός Δικαιοσύνης και ας κάνει 100 μηνύσεις, αλλά κάπου αλλού, όχι στο «Ριζοσπάστη». Πολλοί, πριν από αυτόν, επιχείρησαν με μέσα φοβερά και τρομερά να κάνουν τη φωνή του να σιγήσει. Δεν τα κατάφεραν! Ούτε ο Γιαννόπουλος θα τα καταφέρει».

ΠΕΑΕΑ ΖΩΓΡΑΦΟΥ
Αδικη και σκόπιμη η δίωξη

Το Παράρτημα Ζωγράφου της ΠΕΑΕΑ εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία του για την «άδικη, σκόπιμη πολιτική δίωξη κατά του "Ρ" από τον υπουργό Δικαιοσύνης».

«Εμείς οι αντιστασιακοί - σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση - δε δεχόμαστε διώξεις της εφημερίδας του τιμημένου ΚΚΕ, από άτομο που ισχυρίζεται ότι υπήρξε αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και πάλεψε μαζί με το ΚΚΕ για την απελευθέρωση της πατρίδας».

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΛΟΓΙΣΤΩΝ
Στρέφεται κατά της ελεύθερης πολιτικής έκφρασης

Το Διοικητικό Συμβούλιο της

Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Λογιστών (ΠΟΛ), καταδικάζει «με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τη δικαστική επίθεση που έχει εξαπολύσει ο υπουργός Δικαιοσύνης ενάντια στην εφημερίδα "Ριζοσπάστης". Ο κύριος Γιαννόπουλος, ο οποίος έχει αυτοαναγορευτεί σε εισαγγελικό κατήγορο, επιτίθεται εναντίον όλων εκείνων που έχουν διαφορετική από τον ίδιο πολιτική εκτίμηση ή άποψη και σε δεκάδες περιπτώσεις τους έχει "στολίσει" με προσβλητικές και χαμηλού επιπέδου χαρακτηρισμούς και εκφράσεις. Η νέα επίθεση ενάντια στο "Ριζοσπάστη", μια εφημερίδα που με συνέπεια υποστηρίζει τα συνδικαλιστικά δημοκρατικά δικαιώματα των εργαζομένων και του λαού, στρέφεται ανοιχτά κατά της ελεύθερης πολιτικής έκφρασης, της ελευθερίας του Τύπου, κατά του δημοκρατικού ελέγχου και κριτικής της εξουσίας.

Ο κύριος Γιαννόπουλος, πρέπει να αντιληφθεί ότι τα δημόσια πρόσωπα δεν επιτρέπεται, αξιοποιώντας την υπουργική εξουσία τους, να επιβάλλουν τις όποιες απόψεις τους στους πολίτες, με διώξεις, καταδίκες και φίμωση των ιδεών και απόψεων, αυτό μπορεί να γίνει μόνο με δημοκρατικό διάλογο, έντιμη πολιτική αντιπαράθεση και με σεβασμό στην αλήθεια και στην κοινωνική κριτική».

ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ ΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ
Κανείς δεν έχει δικαίωμα να φιμώνει όσους αντιστέκονται

«Ο κ. Γιαννόπουλος θεωρεί πως οποιαδήποτε αντίθετη φωνή πρέπει να φιμώνεται». Αυτό τονίζει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή του το ΔΣ της Σχολής Τεχνολογίας και Εφαρμογών του ΤΕΙ Πειραιά, που καταγγέλλει την απαράδεκτη συμπεριφορά του υπουργού Δικαιοσύνης, «ο οποίος, πιστός στις εντολές της κυβέρνησής του και σαν συνεχιστής του αντιδημοκρατικού κατήφορου, αυτή τη φορά στρέφεται εναντίον της ελευθερίας του Τύπου και του "Ριζοσπάστη" συγκεκριμένα», ενώ δηλώνει πως θα παλέψει με κάθε τρόπο ενάντια σε τέτοιου είδους φασιστοειδή αντικείμενα.

«Ο κ. Γιαννόπουλος θεωρεί πως οποιαδήποτε αντίθετη φωνή πρέπει να φιμώνεται. Κάνουμε γνωστό στον Γιαννόπουλο ότι κανένας δεν έχει το δικαίωμα να φιμώνει αυτούς που αντιστέκονται και δηλώνουμε πως κάθε τέτοια προσπάθεια θα μας βρει αντιμέτωπους», τονίζεται στην καταγγελία, ενώ σημειώνεται: «Ο κ. Γιαννόπουλος, με αυτή του τη στάση και με την εν γένει συμπεριφορά του και τα "κοσμητικά" επίθετα προς κάθε αντίπαλη φωνή, δείχνει περίτρανα πως όχι μόνο δεν βοήθησε στην Εθνική Αντίσταση αλλά ήταν συνεργάτης των Γερμανών. Αυτό άλλωστε έγινε φανερό και από τα στοιχεία που ο ίδιος προσκόμισε στο δικαστήριο».

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗ ΦΟΙΤΗΤΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΑΠΘ
Ανεπίτρεπτες τέτοιες ενέργειες

Το ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων της Πανεπιστημιακής Φοιτητικής Λέσχης του ΑΠΘ καταδικάζει την πρακτική του υπουργού Δικαιοσύνης για τη δίωξη της εφημερίδας «Ριζοσπάστης». Πιστεύουμε πως τέτοιες ενέργειες είναι ανεπίτρεπτες και θίγεται ωμά το δικαίωμα της ελευθεροτυπίας. Δηλώνουμε την αμέριστη συμπαράσταση στην εφημερίδα.

ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΛΑΡΙΣΑΣ
«Οχι» στον αυταρχισμό

Αυταρχική και αντιδημοκρατική χαρακτηρίζει τη δίωξη εναντίον του «Ριζοσπάστη» και ο Σύλλογος Υπαλλήλων - Εμποροϋπαλλήλων Λάρισας, που «στρέφεται κατά της ελευθεροτυπίας και της ελευθερίας της σκέψης».

Ο Σύλλογος καταγγέλλει πως οι πράξεις αυτές θυμίζουν άλλες εποχές και εκφράζει την αγωνιστική του συμπαράσταση στο «Ριζοσπάστη», που «όλα τα χρόνια της ύπαρξής του ήταν και είναι γνήσιος υπερασπιστής των αγώνων της εργατικής τάξης».

ΠΕΣΑΘΕΑ
Εγείρεται σοβαρό πολιτικό θέμα

Η ΠΕΣΑΘΕΑ με ανακοίνωσή της καταδικάζει την πολιτική δίωξη σε βάρος του «Ριζοσπάστη», επειδή άσκησε το δικαίωμα της αντικειμενικής πληροφόρησης του λαού.

«Οι δικαστικές διώξεις - σημειώνει - εγείρουν σοβαρό πολιτικό θέμα και μάλιστα όταν το δημοσίευμα του "Ρ" αποτελεί ρεπορτάζ, καλλιεργούν κλίμα τρομοκρατίας και είναι καταδικαστέα η με όποια μορφή φίμωση του Τύπου που υπερασπίζεται την ιστορία και τα ιδανικά της ΕΘνικής Αντίστασης».

Η ΠΕΣΑΘΕΑ εκφράζει τη συμπαράστασή της και την αλληλεγγύη της και δηλώνει ότι θα σταθεί στο πλευρό της εφημερίδας.

ΕΝΩΣΗ ΛΟΓΙΣΤΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Αρκετά με τον κ. Γιαννόπουλο...

Την αγανάκτησή του για τη νέα δικαστική δίωξη του «Ριζοσπάστη» από τον υπουργό Δικαιοσύνης, εκφράζει με ανακοίνωσή του το Διοικητικό Συμβούλιο της Ενωσης Λογιστών Αθήνας.

Το ΔΣ τονίζει στην ανακοίνωσή του ότι οι συνεχείς μηνύσεις του υπουργού Δικαιοσύνης εναντίον όσων δε συμφωνούν μαζί του και δεν υποκλίνονται στην εξουσία του στοχεύουν στο να τρομοκρατήσουν το λαό και να περιορίσουν την ελευθεροτυπία του. Το ΔΣ της Ενωσης καλεί τον πρωθυπουργό να απαλλάξει τον Ε. Γιαννόπουλο από τα καθήκοντα του υπουργού Δικαιοσύνης.

«Βεβαίως - υπογραμμίζεται - τη συμπεριφορά του υπουργού την κρίνει καθημερινά η κοινή γνώμη, που είναι αυτή που στην Κατοχή θεωρούσε συνεργάτες των κατακτητών ακόμη και αυτούς που είχαν την ανοχή των κατοχικών αρχών, που στη μετεμφυλιακή περίοδο φοβόταν αυτούς που ήταν στα μέσα και στα έξω, που ταυτίζει με την όποια εξουσία αυτούς που αντλούν προνόμια απ' αυτή».

«Τους κομμουνιστές - καταλήγει τέλος η ανακοίνωση - και το "Ριζοσπάστη" τους έκρυψαν στα σπίτια τους ακόμα και αντίθετοι πολιτικά άνθρωποι, γιατί γνώριζαν καλά ότι παλεύουν για όλου του κόσμου το ψωμί, το φως και το τραγούδι. Απλά - λαϊκά - ελληνικά και τίποτε άλλο. Αρκετά με τον κ. Γιαννόπουλο. Εχουμε και άλλες δουλιές».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ