ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 21 Γενάρη 2000
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ο «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ» δεν μπαίνει στη γωνία

Ο «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ» δεν πρόκειται να φιμωθεί. Οι «πισώπλατες μαχαιριές», που κάποιοι επέλεξαν να δώσουν στην εφημερίδα της εργατικής τάξης, δε θα βρουν στόχο. Ο ανθρώπινος κλοιός προστασίας που έχει ορθωθεί γύρω από την εφημερίδα, δε θα επιτρέψει σε κανέναν υπουργό, σε καμιά κυβέρνηση να βάλει το «Ρ» στη γωνία.

Οι καθημερινές δηλώσεις συμπαράστασης και συνάμα καταδίκης στην πολιτική δίωξη του Ε. Γιαννόπουλου εναντίον της εφημερίδας μας, χαλυβδώνουν τη θέληση των συντακτών. Στο πλευρό του «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ» μέρα με τη μέρα στέκονται όλο και περισσότεροι άνθρωποι του πνεύματος και της πολιτικής ζωής του τόπου. Δίπλα στην εφημερίδα της εργατιάς συμπορεύονται και την υπερασπίζουν χιλιάδες συνδικαλιστές και εκπρόσωποι κοινωνικών φορέων της χώρας.

Η πληγή που θέλει να «ανοίξει» ο υπουργός Δικαιοσύνης (!!!) στην «καρδιά» της ελευθεροτυπίας και η απαγόρευση που θέλει να επιβάλει στην άσκηση του δικαιώματος πολιτικής κριτικής, δεν πρόκειται να βρουν ελεύθερο πεδίο. Τούτος ο τόπος, τούτος ο λαός, ποτέ δεν υπέκυψε. Ποτέ δε δέχτηκε να καταστρατηγηθούν τα δημοκρατικά δικαιώματά του. Ποτέ δεν παρέδωσε - σε κανέναν κατακτητή, σε κανένα δυνάστη - αμαχητί τα κεκτημένα δικαιώματά του. Πάντα διαφύλαξε τους θεσμούς και τα συνταγματικά του δικαιώματα, ακόμα και όταν κυβερνήσεις - σαν κι αυτή - έδιναν πλήρη ασυλία στους υπουργούς της...

ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ «ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ»
Εναρμονισμένη με τον αυταρχισμό της εξουσίας η αγωγή Γιαννόπουλου

Απαράδεκτη και επικίνδυνη χαρακτήρισε τη μήνυση του υπουργού Δικαιοσύνης εναντίον της εφημερίδας «Ριζοσπάστης», η Ολομέλεια της «Συμπαράταξης για την Αθήνα».

Σε ομόφωνο ψήφισμα, κατά την προχτεσινή συνεδρίαση της Ολομέλειας, υπογραμμίζεται: «Η παρουσίαση των γεγονότων και η κριτική για όλες τις πράξεις του δημόσιου βίου των πολιτικών αποτελεί καθήκον του Τύπου και συστατικό στοιχείο της ελευθεροτυπίας, άρα και της δημοκρατίας. Ο τιμητικός τίτλος του αντιστασιακού εξάλλου επαληθεύεται με την καθημερινή πράξη και τη στάση ζωής και δεν μπορεί να αντικατασταθεί με δικαστικές αποφάσεις».

Καταλήγοντας η Ολομέλεια της «Συμπαράταξης για την Αθήνα», σημειώνει στο ψήφισμά της πως η αγωγή του υπουργού Δικαιοσύνης κατά του «Ριζοσπάστη», αποτελεί ουσιαστικά κυβερνητική πολιτική δίωξη και σκοπεύει στη φίμωση της εφημερίδας, αλλά και κάθε φωνής που αντιστρατεύεται την κυβερνητική πολιτική. «Η δίωξη αυτή στρέφεται αντικειμενικά ενάντια στην ελευθεροτυπία και στο δημοκρατικό δικαίωμα της ελεύθερης έκφρασης και εναρμονίζεται με τον εντεινόμενο αυταρχισμό της εξουσίας και με την προσπάθεια συρρίκνωσης και απονεύρωσης των δημοκρατικών δικαιωμάτων και κατακτήσεων», υπογραμμίζεται χαρακτηριστικά στο ψήφισμα.

ΓΙΩΤΑ ΒΕΗ
Το θέμα είναι πολιτικό

Η τραγουδίστρια Γιώτα Βέη, δήλωσε στο «Ρ»: «Το θέμα είναι πολιτικό και εγώ θέλω να ελπίζω ότι ο κύριος υπουργός τελικά δε θα προχωρήσει σε αυτή τη δίωξη. Πιστεύω ότι ως υπουργός Δικαιοσύνης θα αποφύγει αυτού του είδους το, μπορώ να πω, σκάνδαλο. Τις αποζημιώσεις τις βλέπω περιττές και υπερβολικές, τόσο που δεν πραγματοποιούνται».

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Πρωτοφανής ενέργεια για τα πολιτικά μας ήθη

Ενέργεια πρωτοφανής για τα πολιτικά ήθη της χώρας μας, με εξαίρεση αυτά της περιόδου του εμφυλίου πολέμου, χαρακτηρίζει η

Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα των Συνταξιουχικών Οργανώσεων Θεσσαλονίκης τη μήνυση που υπέβαλε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Ε. Γιαννόπουλος, εναντίον του «Ρ» και την αγωγή με την οποία ζητά αποζημίωση 500 εκατ. δρχ., γιατί δημοσίευσε τις καταθέσεις μαρτύρων στο δικαστήριο, που αμφισβητούσαν την αντιστασιακή του δράση.

«Διαμαρτυρόμαστε και καταγγέλλουμε την απαράδεκτη και αντιδεοντολογική συμπεριφορά του κ. Γιαννόπουλου, που στόχο έχει τη φίμωση κάθε αντιπολιτευτικής κριτικής του Τύπου, στην προσπάθειά του να ενημερώνει το λαό για τα σχέδια και τη συμπεριφορά των κυβερνώντων απέναντι στις διεκδικήσεις εργαζομένων, συνταξιούχων, αγροτών, μικρομεσαίων, μαθητών, φοιτητών. Προκαλεί πολλές σκέψεις η σιωπή του κ. πρωθυπουργού», καταλήγει η ανακοίνωση της ΣΕΑ Συνταξιουχικών Οργανώσεων Θεσσαλονίκης.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Θα σταθούμε στο πλάι του «Ρ»

Τις αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις του υπουργού Δικαιοσύνης καταγγέλλει το Συνδικάτο Οικοδόμων Θεσσαλονίκης, με αφορμή όπως αναφέρει, τη μήνυση που κατέθεσε εναντίον του «Ριζοσπάστη» και την αγωγή με την οποία διεκδικεί 500 εκατ. δραχμές, με προφανή στόχο να «γονατίσει» οικονομικά την εφημερίδα.

«Στο όλο εγχείρημα του υπουργού Δικαιοσύνης κάνει πλάτες η κυβέρνηση. Με αυτό τον τρόπο προσπαθεί να τρομοκρατήσει, να φιμώσει τη φωνή της αντίστασης, τη φωνή της εργατικής τάξης. Το Συνδικάτο Οικοδόμων θα συμπαρασταθεί με όλες του τις δυνάμεις στην εφημερίδα ''Ριζοσπάστης'' και θα σταθεί δίπλα στον αγώνα που δίνει καθημερινά για την ενημέρωση των εργαζομένων και του λαού», καταλήγει η ανακοίνωση του Συνδικάτου Οικοδόμων Θεσσαλονίκης.

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ - ΕΠΙΔΟΜΑΤΟΥΧΟΙ ΙΚΑ
Καταδικαστέα η δίωξη

Καταδικαστέα κρίνει την ποινική δίωξη εναντίον του «Ρ» ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων - Επιδοματούχων ΙΚΑ Αθήνας - Πειραιά, που καταγγέλλει την προσπάθεια καλλιέργειας κλίματος τρομοκρατίας στο χώρο του Τύπου. Ο σύνδεσμος επισημαίνει τις τεράστιες ευθύνες του πρωθυπουργού και εκφράζει τη συμπαράστασή του στο «Ρ».

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΙΚΑ ΑΓΡΙΝΙΟΥ
Θέλουν να φιμώσουν το «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ»

Η διοίκηση του Συνδέσμου Συνταξιούχων ΙΚΑ Αγρινίου και Περιχώρων, με ομόφωνη απόφασή της, εκφράζει την αμέριστη συμπαράσταση στην εφημερίδα μας. Στο κείμενο της απόφασης τονίζεται: «Με απόφασή μας εκφράζουμε τη συμπαράστασή μας στην εφημερίδα "ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ", που σύντομα θα βρεθεί στο σκαμνί του κατηγορούμενου για πράξεις που μόνο αδίκημα δε συνιστούν, με απώτερο σκοπό τη φίμωση της εφημερίδας που συμπαραστέκεται σ' όλους τους λαϊκούς αγώνες και υπερασπίζεται τη Δημοκρατία και την ανεξαρτησία της χώρας μας».

Και καταλήγουν οι συνταξιούχοι στην απόφασή τους: «Ο "ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ" είναι το δημοσιογραφικό όργανο του ΚΚΕ και οι όποιες κατηγορίες προς αυτόν στοχεύουν το ίδιο το Κόμμα και το λαϊκό κίνημα, που στη μακρόχρονη πορεία του ήταν και είναι μαχόμενο στο πλευρό των καταπιεσμένων και αδικημένων».

ΕΝΩΣΗ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΑΓΡΙΝΙΟΥ
«Κάτω τα χέρια από τον "Ριζοσπάστη"»

To ΔΣ της Ενωσης Οικοδόμων Αγρινίου, με ομόφωνη απόφασή του, καταδικάζει την ενέργεια του κ. Γιαννόπουλου να διώξει δικαστικά και να φιμώσει την εφημερίδα «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ».

«Ο κ. Γιαννόπουλος - σημειώνεται στην ανακοίνωση - και συνολικά η κυβέρνηση Σημίτη φαίνεται να ενοχλούνται γιατί ο "ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ" αντιστέκεται στη βαρβαρότητα του σημερινού σάπιου συστήματος. Το ΔΣ της Ενωσης Οικοδόμων εκφράζει την αμέριστη συμπαράστασή του στην εφημερίδα "ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ" και καλεί όλους τους οικοδόμους, όλους τους εργαζόμενους να τον στηρίξουν με όλα τα μέσα.

Είμαστε σίγουροι ότι κάθε τέτοια προσπάθεια φίμωσης της εφημερίδας θα πέσει στο κενό. Ο "ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ" θα συνεχίσει να είναι θερμός και αμετακίνητος υποστηρικτής των εργατικών συμφερόντων, θα συνεχίσει να προβάλει και να στηρίζει τους αγώνες μας.

Κάτω τα χέρια από τον "ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ"».

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΤΕΑΜ - ΙΚΑ
Φασιστική επίθεση

«Απαράδεκτη, προκλητική και φασιστική επίθεση» χαρακτηρίζει τη δίωξη που άσκησε ο υπουργός Δικαιοσύνης εναντίον του «Ριζοσπάστη», με ανακοίνωσή του το Σωματείο Συνταξιούχων του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης Μισθωτών.

«Η επίθεση αυτή - τονίζεται στην ανακοίνωση - είναι επίθεση στην εργατική τάξη της χώρα μας. Προσπαθούν να φιμώσουν κάθε φωνή αντίστασης, κάθε φωνή που καταγγέλλει τις αντεργατικές επιλογές της κυβέρνησης, κάθε φωνή που προβάλλει τα αιτήματα του ελληνικού λαού. Και τέτοια φωνή είναι ο "Ριζοσπάστης" που στέκεται δίπλα μας, στα προβλήματά μας αλλά και στους καθημερινούς αγώνες μας. Δηλώνουμε ότι τέτοιες ενέργειες δε θα περάσουν. Προσπάθησαν και σε άλλες εποχές αλλά δεν τα κατάφεραν».

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ
«Κατάπτυστη» ενέργεια.

Η δίωξη κατά του «Ρ» είναι καθαρά πολιτική και εντάσσεται στο συνολικό αυταρχικό πλέγμα που στοχεύει στην τρομοκράτηση του λαού.

Αυτό καταγγέλλει με ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων Πολιτικών Δημοσίων Υπαλλήλων Αθηνών, με την επισήμανση ότι «οι εμπνευστές και ο αυτουργός αυτής της κατάπτυστης ενέργειας, ας είναι σίγουροι ότι θα πάρουν την κατάλληλη απάντηση, τόσο με τις λαϊκές αντιδράσεις όσο και μέσα από τις επικείμενες εκλογές.

Καταλήγοντας, οι εκπρόσωποι του Συνδέσμου υπογραμμίζουν ότι η «τρομοκρατία δε θα περάσει».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ