ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 21 Νοέμβρη 1997
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΟΧΙ στην εργασιακή "απορύθμιση"

Στις αλλαγές των εργασιακών σχέσεων που πλήττουν τους εργαζόμενους, στην κατάσταση που επικρατεί στην ΕΡΤ, αλλά και στο διεθνή οπτικοακουστικό χώρο, αναφέρεται η ΠΟΣΠΕΡΤ, στο ψήφισμα που εξέδωσε με τη λήξη των εργασιών του 15ου Συνεδρίου της. Η ΠΟΣΠΕΡΤ επισημαίνει ότι με τη συγκέντρωση, τη διαπλοκή στο χώρο των ΜΜΕ και με τη δημιουργία μεγάλων τραστ επιδιώκεται να επιβληθούν πολιτικές πρακτικές και "ιδεολογικές απόψεις υποταγής στα κυρίαρχα οικονομικά συμφέροντα". Οι εξελίξεις αυτές επιδρούν αρνητικά στις εργασιακές σχέσεις, με "κυρίαρχη έκφραση" την επίθεση στις θέσεις εργασίας και στο εισόδημα των εργαζομένων.

Οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ, στο ψήφισμά τους, καταγγέλλουν το καθεστώς "ομηρίας", που δημιουργείται στην κρατική ραδιοτηλεόραση και μιλούν για συνεχή υπονόμευση των εργαζομένων από τις εκάστοτε διοικήσεις και κυβερνήσεις. Επιθέσεις, που σήμερα εκτοξεύονται με τις επιλογές για υποχρεωτική συνταξιοδότηση και με την προσπάθεια "πλήρους απορύθμισης των εργασιακών σχέσεων στην ΕΡΤ".Δηλώνουν ότι θα αντιταχθούν στην προσπάθεια αυτή και θα αντιμετωπίσουν με συγκεκριμένες ενέργειες τις "παράνομες" μεθοδεύσεις αλλοίωσης των εργασιακών σχέσεων και τη δημιουργία καθεστώτος "ομηρίας", που πραγματοποιείται μέσω του "καμουφλάζ των "συμβάσεων έργου"". Δηλώνουν επίσης ότι θα συμμετέχουν ενεργά στους αγώνες του συνδικαλιστικού κινήματος για την αντιμετώπιση της μαύρης αγοράς εργασίας και την ικανοποίηση του συνταγματικού δικαιώματος της πλήρους απασχόλησης για όλους. Δηλώνουν, ακόμη, ότι θα αγωνιστούν για να αποκρούσουν τα "αντισυνταγματικά μέτρα υποχρεωτικής συνταξιοδότησης, που αποτελούν μορφή απόλυσης".

Σε σχέση με το ρόλο που μπορεί να παίξει η ΕΡΤ, διαπιστώνουν ότι σε μια περίοδο κατά την οποία το "τρίγωνο χρήμα - εξουσία - ΜΜΕ διαμορφώνει μια ισχυρή επικυριαρχία στους θεσμούς", η δημόσια και όχι η "κρατική υπό κυβερνητικό έλεγχο τηλεόραση", μπορεί να είναι το "στήριγμα της δημοκρατίας". Καταγγέλλουν τον πρόεδρο της ΕΡΤ Παναγιώτη Παναγιώτου, μεταξύ άλλων, για αλαζονική, υβριστική και αυταρχική συμπεριφορά απέναντι στους εργαζόμενους, για τη μη αξιοποίηση ικανών στελεχών και για την έλλειψη επιχειρησιακού σχεδίου. Οι εργαζόμενοι διεκδικούν την ανάπτυξη της εσωτερικής παραγωγής και κανόνες διαφάνειας για τις αναθέσεις σε εξωτερικές παραγωγές.

Ελεγχος για τα "090"

Η απαράδεκτη κατάσταση με τα "090" αρχίζει να μπαίνει επί τάπητος στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης. Τα μέντιουμ και οι χαρτορίχτρες, αλλά και κάθε άλλου είδους "υπηρεσίες" εξακολουθούν να ρυπαίνουν την ελληνική τηλεόραση, παραβαίνοντας νόμους και κώδικες δεοντολογίας. Ηδη το ΕΣΡ έχει έρθει σε επαφή με εκπροσώπους του ΟΤΕ, ζητώντας να εξετάσουν και να ελέγξουν τις συμβάσεις που έχει κάνει ο ΟΤΕ με τις εταιρίες που παρέχουν τέτοιου είδους "υπηρεσίες", ενώ ζήτησε από τον ΟΤΕ αντίγραφα αυτών των συμβάσεων για να ενημερωθούν τα μέλη του. Παράλληλα, κλιμάκιο του ΕΣΡ ανέλαβε να εξετάσει εάν συγκεκριμένες εκπομπές που προβάλλονται με το "Ο90", κινούνται στα πλαίσια του νόμου. Παραβάσεις με τα "Ο90", όπως έχει διαπιστωθεί, γίνονται και από τους τηλεοπτικούς σταθμούς εθνικής εμβέλειας, αλλά σε μεγαλύτερη έκταση γίνονται από τα περιφερειακά κανάλια. Το ΕΣΡ, όπως σημείωσε χτες ο πρόεδρός του Γιώργος Κασιμάτης, αυτή τη στιγμή δεν έχει την υποδομή και τα μέσα να ελέγξει όλους τους τηλεοπτικούς σταθμούς και για το λόγο αυτό ήδη έχει ζητήσει από την κυβέρνηση την ενίσχυση με ειδικό προσωπικό. Ακόμη και στο λεκανοπέδιο της Αττικής, όπως είπε χαρακτηριστικά ο Γ. Κασιμάτης, "δεν έχουμε τη δυνατότητα πλήρους ελέγχου". Το ΕΣΡ τις τελευταίες μέρες ολοκλήρωσε τις επαφές του με τους εκπροσώπους όλων των τηλεοπτικών σταθμών εθνικής εμβέλειας, με τους οποίους συζήτησε θέματα που έχουν να κάνουν με τη δεοντολογία και με τη νομιμότητα. Ο διάλογος που άνοιξε το ΕΣΡ με τους εκπροσώπους των τηλεοπτικών σταθμών έχει στόχο την επίλυση των ζητημάτων με διαδικασίες που κινούνται "έξω από το χώρο των κυρώσεων". Το ΕΣΡ θα επιβάλει κυρώσεις σε περίπτωση που οι τηλεοπτικοί σταθμοί παρ' όλες τις συστάσεις δε θα συμμορφώνονται. Συναντήσεις θα έχει το ΕΣΡ και με εκπροσώπους της ΕΡΤ και του "Filmnet", καθώς και με τους εκπροσώπους των περιφερειακών καναλιών.

Διαρκής παρανομία

Στα όρια της διαρκούς παρανομίας και μάλιστα "σταθερά", κινούνται οι μεγάλοι τηλεοπτικοί σταθμοί, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας της ΕΚΠΟΙΖΩ. Η ΕΚΠΟΙΖΩ διεξήγαγε έρευνα σε 7 τηλεοπτικούς σταθμούς: MEGA, ANTENNA, SKY, NEW, STAR, ΕΤ-1 και ΕΤ-2 για το χρονικό διάστημα από 4 μέχρι 10 Οκτώβρη και από την έναρξη έως τη λήξη του προγράμματος των καναλιών. Τα στοιχεία, τα οποία τα έλαβε από τη Media servise, αποδεικνύουν, σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΚΠΟΙΖΩ, το "μεγάλο πρόβλημα της ανακολουθίας ανάμεσα στην κείμενη νομοθεσία και στην τηλεοπτική πραγματικότητα, η οποία κινείται σταθερά στα όρια της διαρκούς παρανομίας".

Από τις εργασίες του 15ου Συνεδρίου της ΠΟΣΠΕΡΤ
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org