Παρασκευή 21 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΟΧΙ στην εργασιακή "απορύθμιση"

Στις αλλαγές των εργασιακών σχέσεων που πλήττουν τους εργαζόμενους, στην κατάσταση που επικρατεί στην ΕΡΤ, αλλά και στο διεθνή οπτικοακουστικό χώρο, αναφέρεται η ΠΟΣΠΕΡΤ, στο ψήφισμα που εξέδωσε με τη λήξη των εργασιών του 15ου Συνεδρίου της. Η ΠΟΣΠΕΡΤ επισημαίνει ότι με τη συγκέντρωση, τη διαπλοκή στο χώρο των ΜΜΕ και με τη δημιουργία μεγάλων τραστ επιδιώκεται να επιβληθούν πολιτικές πρακτικές και "ιδεολογικές απόψεις υποταγής στα κυρίαρχα οικονομικά συμφέροντα". Οι εξελίξεις αυτές επιδρούν αρνητικά στις εργασιακές σχέσεις, με "κυρίαρχη έκφραση" την επίθεση στις θέσεις εργασίας και στο εισόδημα των εργαζομένων.

Οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ, στο ψήφισμά τους, καταγγέλλουν το καθεστώς "ομηρίας", που δημιουργείται στην κρατική ραδιοτηλεόραση και μιλούν για συνεχή υπονόμευση των εργαζομένων από τις εκάστοτε διοικήσεις και κυβερνήσεις. Επιθέσεις, που σήμερα εκτοξεύονται με τις επιλογές για υποχρεωτική συνταξιοδότηση και με την προσπάθεια "πλήρους απορύθμισης των εργασιακών σχέσεων στην ΕΡΤ".Δηλώνουν ότι θα αντιταχθούν στην προσπάθεια αυτή και θα αντιμετωπίσουν με συγκεκριμένες ενέργειες τις "παράνομες" μεθοδεύσεις αλλοίωσης των εργασιακών σχέσεων και τη δημιουργία καθεστώτος "ομηρίας", που πραγματοποιείται μέσω του "καμουφλάζ των "συμβάσεων έργου"". Δηλώνουν επίσης ότι θα συμμετέχουν ενεργά στους αγώνες του συνδικαλιστικού κινήματος για την αντιμετώπιση της μαύρης αγοράς εργασίας και την ικανοποίηση του συνταγματικού δικαιώματος της πλήρους απασχόλησης για όλους. Δηλώνουν, ακόμη, ότι θα αγωνιστούν για να αποκρούσουν τα "αντισυνταγματικά μέτρα υποχρεωτικής συνταξιοδότησης, που αποτελούν μορφή απόλυσης".

Σε σχέση με το ρόλο που μπορεί να παίξει η ΕΡΤ, διαπιστώνουν ότι σε μια περίοδο κατά την οποία το "τρίγωνο χρήμα - εξουσία - ΜΜΕ διαμορφώνει μια ισχυρή επικυριαρχία στους θεσμούς", η δημόσια και όχι η "κρατική υπό κυβερνητικό έλεγχο τηλεόραση", μπορεί να είναι το "στήριγμα της δημοκρατίας". Καταγγέλλουν τον πρόεδρο της ΕΡΤ Παναγιώτη Παναγιώτου, μεταξύ άλλων, για αλαζονική, υβριστική και αυταρχική συμπεριφορά απέναντι στους εργαζόμενους, για τη μη αξιοποίηση ικανών στελεχών και για την έλλειψη επιχειρησιακού σχεδίου. Οι εργαζόμενοι διεκδικούν την ανάπτυξη της εσωτερικής παραγωγής και κανόνες διαφάνειας για τις αναθέσεις σε εξωτερικές παραγωγές.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ