ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 20 Σεπτέμβρη 2023
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΚΡΙΒΕΙΑ - ΦΤΩΧΕΙΑ
Ο κύκλος της φοροληστείας συνεχίζεται

Eurokinissi

Ο κύκλος της φοροληστείας σε βάρος του λαού συνεχίζεται, με τα νοικοκυριά να «ματώνουν» και το εισόδημά τους να εξαϋλώνεται, με άμεση επίπτωση να αναγκάζεται να κόβει από βασικές του ανάγκες για να μπορέσει να τα βγάλει πέρα.

Ηδη, τα έσοδα από φόρους το οκτάμηνο Ιανουάριος - Αύγουστος 2023 έχουν φτάσει τα περίπου 40 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 3,4 δισ., σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε χτες το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών. Την ώρα που οι μισθοί είναι καθηλωμένοι και η ακρίβεια θερίζει το λαϊκό εισόδημα, η κυβέρνηση πανηγυρίζει αφενός μεν για το «ματωμένο πλεόνασμα» που διευρύνεται και φτάνει τα 5,585 δισ. ευρώ (έναντι στόχου για 2,314 δισ. ευρώ), αφετέρου γιατί με αυτό θα επιστρέψει κάποια ψίχουλα στους πληγέντες από τις πλημμύρες στη Θεσσαλία. Και ανακοινώνει μέτρα που δεν καλύπτουν στο ελάχιστο τις πραγματικές ανάγκες του λαού.

Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου, «το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 43,105 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 47 εκατ. ευρώ. Το υπόλοιπο ποσό της υπερεκτέλεσης προέρχεται από την καλύτερη απόδοση των φόρων εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων του προηγούμενου έτους που εισπράχθηκαν σε δόσεις μέχρι και το τέλος Φεβρουαρίου 2023, καθώς και από την καλύτερη απόδοση στην είσπραξη των φόρων τρέχοντος έτους». Το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 43,105 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 47 εκατ. ευρώ ή 0,1% έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί για το αντίστοιχο διάστημα στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2023. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι τα έσοδα από φόρους τον Αύγουστο ανήλθαν σε 6,243 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 1,170 δισ. ευρώ ή 23,1%.

Ράλι τιμών σε σούπερ μάρκετ και βενζινάδικα

Την ίδια στιγμή, ο πληθωρισμός «καλπάζει» και τον Αύγουστο αυξήθηκε ακόμα περισσότερο σε σχέση με τα προκαταρκτικά στοιχεία της επίσημης στατιστικής υπηρεσίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση των τελικών στοιχείων της Eurostat, οι τιμές καταναλωτή στην Ελλάδα σημείωσαν άνοδο της τάξεως του 3,5% τον περασμένο μήνα σε σύγκριση με έναν χρόνο νωρίτερα, παραμένοντας στο ίδιο επίπεδο σε σχέση με τον Ιούλιο. Σε επίπεδο Ευρωζώνης, ο αντίστοιχος δείκτης «έτρεξε» με ρυθμό 5,2%, χαμηλότερα από το 5,3% του Ιουλίου και της πρώτης ανάγνωσης.

Η αύξηση στις τιμές τροφίμων και ποτών και τον Αύγουστο ήρθε ως συνέχεια στις μεγάλες αυξήσεις, που έφτασαν το 9,7%. Επίσης, κατά 4,7% ενισχύθηκαν οι τιμές των μη ενεργειακών βιομηχανικών προϊόντων και κατά 5,5% οι τιμές στον κλάδο των υπηρεσιών.

Επιπλέον, συνεχίζεται το διεθνές ράλι ανόδου στις τιμές του πετρελαίου την Τρίτη. Το brent διαπραγματευόταν λίγο πριν τις 10 το πρωί της Τρίτης πάνω από τα 95 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αργό πλησίαζε τα 93 δολάρια το βαρέλι. Σε επίπεδο 30ημέρου και από τις χαμηλότερες τιμές του Αυγούστου, η αύξηση ξεπερνά το 15% στο brent και το 18% στο αργό. Στην ελληνική αγορά τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι και στην Αττική ετοιμάζεται να κυριαρχήσει η τιμή άνω των 2 ευρώ για την αμόλυβδη. Ηδη, τις τελευταίες μέρες, η μέση τιμή στην Ελλάδα είχε φτάσει τα 2,037 ευρώ, ενώ το πετρέλαιο κίνησης τα 1,844 ευρώ.


ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Μέτρα στο πλαίσιο της ... «δημοσιονομικής σταθερότητας»

Το μαύρο άσπρο επιχείρησε να κάνει χτες ο υπουργός Οικονομικών, κατά την παρουσίαση της εξειδίκευσης των μέτρων που εξήγγειλε στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός. Ο Κ. Χατζηδάκης είχε το θράσος να μιλήσει για μέτρα «στήριξης των εισοδημάτων και των πολιτών», που το μόνο που έχουν να περιμένουν είναι φοροεπιδρομή και ψίχουλα για ανακύκλωση της φτώχειας.

Ξεκαθαρίζοντας με το «καλημέρα» τις κυβερνητικές προθέσεις, ο υπουργός Οικονομικών έκανε λόγο για «στήριξη των πολιτών με τήρηση της δημοσιονομικής σταθερότητας» και αναφέρθηκε στους τέσσερις άξονες των πρωτοβουλιών που θα αναλάβει το υπουργείο. Αυτοί αφορούν:

1. Το τραπεζικό σύστημα, όπου προβλέπεται η επέκταση της χορήγησης δανείων (ακόμα και στεγαστικών) και από μη τραπεζικά ιδρύματα, καθώς η κυβέρνηση εμφανίζει ως δήθεν ελάφρυνση τον δανεισμό και την υπερχρέωση των νοικοκυριών.

2. Την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, δηλαδή το φορολογικό σαφάρι κατά των ελεύθερων επαγγελματιών, μέσα από ένα πλέγμα μέτρων για τον έλεγχο των συναλλαγών, όπως διασύνδεση ταμειακών μηχανών με τα POS και διαβίβαση των δεδομένων σε πραγματικό χρόνο στην ΑΑΔΕ, υποχρεωτικά ηλεκτρονικά τιμολόγια, καθολική εφαρμογή ηλεκτρονικών βιβλίων, επέκταση της υποχρεωτικής κατοχής συστήματος ηλεκτρονικών πληρωμών (EFT/POS) στους υπόλοιπους κλάδους της λιανικής αγοράς που σήμερα δεν έχουν την υποχρέωση, αύξηση του προστίμου χρήσης μετρητών άνω των 500 ευρώ κ.ά.

3. Τη «στήριξη του εισοδήματος», όπως βαφτίζονται τα ψίχουλα διαχείρισης της φτώχειας, π.χ. το επίδομα θέρμανσης, το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα και η αύξηση των συντάξεων κατά 3%, τη στιγμή που η ακρίβεια τρέχει με ιλιγγιώδεις ρυθμούς, «μένοντας πιστοί στην επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 0,7% του ΑΕΠ φέτος».

4. Τα μέτρα για τις φυσικές καταστροφές, τα οποία επί της ουσίας φορτώνουν στον λαό το κόστος των ζημιών από την απουσία αντιπλημμυρικών μέτρων, φέρνοντας νέα χαράτσια, όπως «τέλος κλιματικής αλλαγής», υποχρεωτική ασφάλιση κτιρίων, αποθεματικών κ.ά. για επιχειρήσεις, κ.ο.κ.

«Δίνουμε στους πολίτες αυτά που έχουμε και όχι αυτά που δεν έχουμε, μένοντας πιστοί στη βασική μας γραμμή για δημοσιονομική σταθερότητα και σοβαρότητα», τόνισε ο Κ. Χατζηδάκης, δίνοντας το στίγμα της πολιτικής στην οποία παραμένει προσηλωμένη η κυβέρνηση, η οποία «έχει» για το κεφάλαιο αλλά «δεν αντέχει» για την κάλυψη των οξυμένων λαϊκών αναγκών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ