ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 20 Σεπτέμβρη 2023
Σελ. /32
Φωστήρες

Οσο εξοργιστικό είναι να προσπαθεί η κυβέρνηση να κρύψει τις ευθύνες της για την καταστροφή στη Θεσσαλία, άλλο τόσο είναι να βλέπεις επιστήμονες να λειτουργούν σαν «πλυντήριο» αυτής της εγκληματικής πολιτικής. Σαν αυτό δηλαδή που παρακολουθήσαμε χτες στην κρατική τηλεόραση, όπου σε πρωινή εκπομπή εμφανίστηκαν ξανά κάποιοι «ειδικοί» για να πουν ότι η απάντηση στις πλημμύρες είναι περιορισμένες «παρεμβάσεις» και πολλή «ευαισθητοποίηση - ενημέρωση» των κατοίκων, ώστε να μετριαστούν οι επιπτώσεις. Γιατί - λένε οι «φωστήρες» της επιστήμης - τα μεγάλα αντιπλημμυρικά έργα είναι μεν αναγκαία, αλλά ακριβά και θέλουν χρόνο για να γίνουν. Δηλαδή, «επιστήμη» στην υπηρεσία της πολιτικής του κόστους - οφέλους, που οδηγεί σε τραγωδίες τύπου Θεσσαλίας και Μάνδρας. Λες και δεν γνωρίζουν τις μελέτες που υπάρχουν εδώ και χρόνια για τους μεγάλους κινδύνους από πλημμυρικά φαινόμενα και για την πρόληψή τους, επισημαίνοντας την ανάγκη μεγάλων έργων, τα οποία όμως θεωρούνται κόστος από το κράτος. Γι' αυτό επιλέγονται φτηνότερες, αποσπασματικές και αναποτελεσματικές παρεμβάσεις, που τελικά πνίγουν τον λαό και τις περιουσίες του. Και δεν είναι μόνο αυτό. Οι ίδιοι λένε ότι, επειδή για τις πλημμύρες υπάρχει πρόγνωση (δεν είναι σεισμός που δεν μπορεί να προβλεφθεί), είναι πιο εύκολο να εκκενωθούν έγκαιρα πόλεις και χωριά, για να μην υπάρχουν ανθρώπινες απώλειες! Κι ας έχουν μείνει χιλιάδες οικογένειες στη Θεσσαλία χωρίς χωράφια, σπίτια και εισόδημα... Κι ας μετράμε τόσους νεκρούς στη λάσπη. Τι σόι «επιστήμονες» είναι όλοι αυτοί, που με κάθε ευκαιρία (πανδημία, Τέμπη, φυσικές καταστροφές) αναλαμβάνουν ρόλο κυβερνητικού εκπροσώπου;

Αυτονόητο

Θα μπορούσε να είναι ανέκδοτο αυτό που αναφέρουν διάφορα τοπικά site, ότι στις εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ την περασμένη Κυριακή ψήφισε και ο πρώην δήμαρχος Πάτρας (1998 - 2002) με τη στήριξη της ΝΔ και εκ νέου υποψήφιος το 2002 και το 2006, Ευάγγελος Φλωράτος! Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, ο ίδιος δήλωσε ότι χρειάζεται μια «ισχυρή αντιπολίτευση» που θα ασκεί «σωστή κριτική» στην κυβέρνηση! Δεν είναι βέβαια ο μοναδικός, αφού η «εκλογή προέδρου από τη βάση» και μάλιστα με «ανοιχτούς» εκλογικούς καταλόγους στα αρχηγοκεντρικά αστικά κόμματα, ανοίγει διάπλατα την πόρτα σε ποικιλώνυμα συμφέροντα, πολιτικά, γεωπολιτικά, επιχειρηματικά, να προσπαθήσουν να επηρεάσουν τη διαμόρφωση του αποτελέσματος. Στην προκειμένη περίπτωση, πάντως, ο πρώην Νεοδημοκράτης δήμαρχος και νυν στέλεχος της ΝΔ στην περιοχή μάλλον θεώρησε «αυτονόητο» να ψηφίσει στις εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ, αφού στην Πάτρα, ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ - ΝΔ έχουν έρθει πολύ «κοντά», «δουλεύοντας» παρασκηνιακά ακόμα και τη συνεργασία τους στον β' γύρο των δημοτικών εκλογών (αν υπάρξει τέτοιος) απέναντι στον κομμουνιστή δήμαρχο Κ. Πελετίδη. Και επιπλέον, έχει κάθε λόγο να στηρίζει ΣΥΡΙΖΑ για ...συμπολιτευόμενη αντιπολίτευση στη ΝΔ, είτε εκλεγεί η Αχτσιόγλου είτε ο Κασσελάκης, αφού την ίδια αντιλαϊκή πολιτική υπηρετούν και εκεί συγκλίνουν με την κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ. Η περίπτωσή του πάντως δεν είναι άλλο ένα ευτράπελο των εσωκομματικών εκλογών του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά αθροίζεται στους χιλιάδες λόγους που έχουν άνθρωποι ριζοσπάστες και αριστεροί να εγκαταλείψουν την αμαρτωλή σοσιαλδημοκρατία, όπου «αντινεοφιλελεύθεροι» και «αντιδεξιοί» συνυπάρχουν άνετα με πρώην δημάρχους, πολιτευτές και στελέχη της ΝΔ.

Κατάπτυστοι

«Παρατηρήσεις και προτάσεις» για το νομοσχέδιο - έκτρωμα του υπουργείου Εργασίας κατέθεσε η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, την ίδια ακριβώς μέρα που απέρριψε την πρόταση των ταξικών δυνάμεων για απεργία αύριο, Πέμπτη, κι ενώ εκατοντάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις σε όλη τη χώρα έχουν ήδη πάρει απεργιακές αποφάσεις. Οι προτάσεις της ΓΣΕΕ είναι βούτυρο στο ψωμί του υπουργού της εργοδοσίας, που επιχειρεί να περάσει ένα τόσο επικίνδυνο και εγκληματικό νομοσχέδιο. Στη διάταξη λοιπόν για το 13ωρο, η ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ προτείνει «να διασφαλίζεται, μέσω εντατικών ελέγχων, ότι δεν παραβιάζεται το ανώτατο όριο όχι μόνο της ημερήσιας, αλλά και της εβδομαδιαίας διάρκειας εργασίας των εργαζομένων, που δεν μπορεί να υπερβαίνει ανά περίοδο το πολύ 4 μηνών τις 48 ώρες κατά μέσο όρο, συμπεριλαμβανομένων των υπερωριών». Με άλλα λόγια, δεν έχουν κανένα πρόβλημα με τη 13ωρη δουλειά κάθε μέρα, αρκεί να εφαρμόζονται οι νόμοι και οι οδηγίες της διευθέτησης, που οδηγούν σε εξόντωση τους εργαζόμενους και σε πλήρη διάλυση του σταθερού ημερήσιου χρόνου εργασίας. Οσο για τις «συμβάσεις κατά παραγγελία», δίνουν άλλοθι στην κυβέρνηση να προχωρήσει, ζητώντας να τεθούν κάποιοι όροι για να μην κάνει ...καταχρήσεις η εργοδοσία! Ζητάνε, για παράδειγμα, «οι συμβάσεις αυτές να συνάπτονται αποκλειστικά για την κάλυψη έκτακτων αναγκών», «να μην υπερβαίνουν το 10% των απασχολουμένων της επιχείρησης» και άλλες τέτοιες αστειότητες. Επιβεβαιώνεται για άλλη μια φορά ο κατάπτυστος ρόλος της ηγετικής ομάδας της ΓΣΕΕ, στο πλευρό της εργοδοσίας και του κράτους της. Την απάντηση θα πάρουν όλοι - μαζί και οι εργατοπατέρες - αύριο, Πέμπτη, με τη μαζική συμμετοχή των εργαζομένων στην απεργία και τις απεργιακές συγκεντρώσεις.

Παράγινε

Εχει παραγίνει το κακό... Με το που εμφανίζεται ο υποψήφιος για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ Κασσελάκης να ανακατεύει φασολάδα στη Θεσσαλία και να δηλώνει τη συμπόνοια του στους πλημμυροπαθείς, «απαντάει» η Αχτσιόγλου με βίντεο που τη δείχνουν να αγναντεύει τις καταστροφές στην ίδια περιοχή και να μιλάει για «χάρτες διαχείρισης κινδύνου πλημμύρας». Είναι ντροπή για τον κόσμο που υποφέρει να προσπαθούν με τέτοια επικοινωνιακά τερτίπια να τον κοροϊδέψουν. Είναι βαθιά γελασμένοι αν νομίζουν ότι έτσι θα βγάλουν τον ΣΥΡΙΖΑ από το κάδρο της διαχρονικής ευθύνης για το γεγονός ότι ο λαός είναι απροστάτευτος από φυσικές καταστροφές και το κράτος επιλεκτικά ανίκανο να τον θωρακίσει. Ειδικά για τη Θεσσαλία, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε στα χέρια της από το 2018 τις μελέτες που έδειχναν ότι είναι θέμα χρόνου να γίνει αυτό που έγινε. Και όχι μόνο δεν πήραν κανένα μέτρο αλλά συνέχισαν την ίδια εγκληματική πολιτική, που βάζει τις ανθρώπινες ζωές στη ζυγαριά του «κόστους», της δημοσιονομικής προσαρμογής, της ανταποδοτικότητας σε αναγκαίες υποδομές και έργα. Θα μπορούσαν, πάντως, για τις ανάγκες της προεκλογικής τους καμπάνιας, να κάνουν μια στάση και στη Μάνδρα, που για τους ίδιους λόγους πνίγηκε το 2017, αφήνοντας πίσω της η πλημμύρα 24 νεκρούς. Δεν ξέρουμε πώς μαγειρεύουν στην περιοχή τη φασολάδα ή αν διαθέτει πλέον χάρτες για τη διαχείριση της πλημμύρας. Ξέρουμε όμως ότι και το δικό της παράδειγμα επιβεβαιώνει πως το κράτος του κεφαλαίου και όλες οι κυβερνήσεις του ούτε θέλουν ούτε μπορούν να προστατεύσουν τον λαό από τις φυσικές απειλές.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1519 Ο Φερδινάνδος Μαγγελάνος σαλπάρει από τη Σεβίλλη της Ισπανίας με πέντε πλοία, προκειμένου να κάνει τον γύρο του κόσμου. Μόνο ένα από τα πλοία θα ολοκληρώσει το ταξίδι, ενώ ο ίδιος ο Μαγγελάνος θα σκοτωθεί σε μια μάχη με τους ιθαγενείς στις Φιλιππίνες.

1863 Πεθαίνει ο Γερμανός παραμυθάς Γιάκομπ Λούντβιχ Καρλ Γκριμ (αδερφοί Γκριμ).

1878 Γεννιέται ο Αμερικανός μυθιστοριογράφος Απτον Μπελ Σίνκλερ, συγγραφέας - μεταξύ άλλων - του «Βασιλιά Ανθρακα», ενός βιβλίου που στηρίχθηκε στους σκληρούς αιματηρούς αγώνες των ανθρακωρύχων στις ΗΠΑ.

1918 Οι δυνάμεις της αντεπανάστασης και οι Βρετανοί ιμπεριαλιστές εκτελούν 26 επαναστάτες του Μπακού. Πρόκειται για 26 μπολσεβίκους επιτρόπους, ανάμεσα στους οποίους ήταν και ο Ελληνας Ηρακλής Μεταξάς, μέλος του Κόμματος των Μπολσεβίκων από το 1913.

1942 Μέλη της ΠΕΑΝ (Πανελλήνια Ενωση Αγωνιζόμενων Νέων) ανατινάζουν τα γραφεία της δοσιλογικής οργάνωσης ΕΣΠΟ (Εθνική Σοσιαλιστική Πατριωτική Οργάνωση) στην Αθήνα.

1951 Το ΝΑΤΟ αποφασίζει την ένταξη σε αυτό της Ελλάδας και της Τουρκίας.

1955 Η Σοβιετική Ενωση παραχωρεί στη Γερμανική Λαοκρατική Δημοκρατία πλήρη κυριαρχία.

1960 Το Α' Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου εγκαινιάζεται στη Θεσσαλονίκη.

1965 Η Βουλή των Αντιπροσώπων στις ΗΠΑ εγκρίνει τη «χρήση βίας για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του κομμουνιστικού κινδύνου».

1971 Πεθαίνει ο τιμημένος με Νόμπελ μεγάλος Ελληνας ποιητής Γιώργος Σεφέρης (Γιώργος Σεφεριάδης). Η κηδεία του μετατρέπεται σε μαζική λαϊκή διαδήλωση κατά της χούντας.

1984 Παγιδευμένο φορτηγό στη Βηρυτό εκρήγνυται μπροστά στην πρεσβεία των ΗΠΑ, με αποτέλεσμα 20 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους και δεκάδες άλλοι να τραυματιστούν. Η αφορμή για να πλεύσει, δύο μέρες αργότερα, ο αμερικανικός στόλος προς τη λιβανική πρωτεύουσα έχει δοθεί.

1992 Το 49% των Γάλλων ψηφίζει «όχι» στο δημοψήφισμα για τη Συνθήκη του Μάαστριχτ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ