ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 20 Αυγούστου 2021
Σελ. /20
Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ
Μετακινήσεις υγειονομικών και ιδιώτες από την πίσω πόρτα, αντί για μέτρα προστασίας του λαού

Στην Κρήτη αποδυναμώνουν τα Κέντρα Υγείας για να μπαλώσουν τρύπες στα υποστελεχωμένα νοσοκομεία | Πληροφορίες για αξιοποίηση ιδιωτικών εταιρειών στην αντικατάσταση του ανεμβολίαστου προσωπικού

Με μετακινήσεις γιατρών από τα Κέντρα Υγείας στα νοσοκομεία του νησιού, κυβέρνηση και Υγειονομική Περιφέρεια επιχειρούν να μπαλώσουν τα κενά και τις ελλείψεις στο δημόσιο σύστημα Υγείας, καθώς αυξάνονται οι νοσηλείες και οι εισαγωγές ασθενών με Covid.

Με τον τρόπο αυτό, οι δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας οδηγούνται σε ακόμα μεγαλύτερο μαρασμό, ενώ ενισχύονται συνολικά τα χαρακτηριστικά του συστήματος Υγείας μιας νόσου. Τελευταίο παράδειγμα αποτελεί η μετακίνηση δύο γιατρών από το Κέντρο Υγείας Καστελίου στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του Βενιζέλειου Νοσοκομείου.

Στο μεταξύ, στα νοσοκομεία του νησιού νοσηλεύονταν χτες 227 ασθενείς, εκ των οποίων οι 199 σε κλινικές Covid και οι 28 σε ΜΕΘ (οι 24 διασωληνωμένοι). Οι κλίνες ΜΕΘ είναι σχεδόν όλες κατειλημμένες (πληρότητα 96,5%), ενώ στο Βενιζέλειο αποφασίστηκε να ανοίξει και τέταρτη κλινική Covid.

Χτες το βράδυ, σύμφωνα με πληροφορίες, μετατράπηκαν σε κλίνες ΜΕΘ Covid και οι έξι κλίνες στην ανάνηψη του ΠαΓΝΗ, με συνέπεια το «πάγωμα» της λειτουργίας των χειρουργείων, εκτός από τα επείγοντα περιστατικά. Νωρίτερα, περιστατικό που χρειάστηκε εισαγωγή στη ΜΕΘ διακομίστηκε στη Σάμο.

Τις μετακινήσεις και τις επιπτώσεις που θα έχουν στη λειτουργία του Κέντρου Υγείας καταγγέλλουν ο Σύλλογος Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Κρήτης και οι γιατροί του Κέντρου Υγείας Καστελίου. Στην επιστολή που υπογράφουν οι γιατροί του Κέντρου Υγείας, καταγγέλλουν την αποδυνάμωσή του, τη στιγμή μάλιστα που «η ανάγκη σε ανθρώπινο δυναμικό έχει πολλαπλασιαστεί», λόγω της καθημερινής στελέχωσης ιατρείου Covid, αλλά και της λειτουργίας δύο εμβολιαστικών κέντρων. Ακόμα και πριν από τις μετακινήσεις, όπως εξηγούν, η κατάσταση ήταν οριακή.

«Είμαστε μακριά από τον έλεγχο της πανδημίας»

Χτες, εξάλλου, ανακοινώθηκαν 3.273 νέα κρούσματα, 20 νέοι θάνατοι, ενώ 286 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, με την πληρότητα στις ΜΕΘ πανελλαδικά να είναι στο 60%. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 550.459 (ημερήσια μεταβολή +0,6%), ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 13.298 θάνατοι. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 276 και ο μέσος όρος εισαγωγών του επταήμερου είναι 251 ασθενείς.

Σύμφωνα με τη χτεσινή ενημέρωση από την επιτροπή των λοιμωξιολόγων, «έχουμε μπει για τα καλά στο 4ο κύμα της πανδημίας», «βρισκόμαστε μακριά από τον έλεγχο της πανδημίας», ενώ υπάρχει σχεδόν πλήρης επικράτηση της παράλλαξης «Δέλτα» στη χώρα και παγκοσμίως.

Σύμφωνα με την επιτροπή, η συγκεκριμένη παράλλαξη μπορεί να προκαλέσει λοίμωξη και στους εμβολιασμένους, αλλά στην πλειοψηφία πολύ ελαφριά και τα εμβολιασμένα άτομα φαίνεται να μεταδίδουν τον ιό για μικρότερο διάστημα.

Με βάση εξάλλου τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 128 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.409 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. Στη γεωγραφική κατανομή, 709 κρούσματα καταγράφηκαν στην Αττική, 336 στην Κρήτη, 318 στη Θεσσαλονίκη, 115 στην Αχαΐα, 113 στη Μεσσηνία και 100 στη Ρόδο. Ακόμα 170 βρίσκονταν υπό διερεύνηση.

Σε ό,τι αφορά τους εμβολιασμούς, μέχρι τις 18 Αυγούστου είχαν ολοκληρωθεί πλήρως 5.563.987. Κι ενώ είναι αποδεδειγμένες οι ευθύνες της κυβέρνησης στην καθυστέρηση των εμβολιασμών, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασ. Κοντοζαμάνης, απείλησε ξανά χτες, κατά την καθιερωμένη ενημέρωση, ότι όποιος από το υγειονομικό προσωπικό δεν εμβολιαστεί πριν λήξει η προθεσμία της υποχρεωτικότητας (31 Αυγούστου), «ο νόμος θα εφαρμοστεί» και θα επιβληθεί αναστολή καθηκόντων, χωρίς αποδοχές και χωρίς να προσμετράται ο χρόνος αναστολής ως χρόνος υπηρεσίας.

Οπως προκύπτει μάλιστα από πληροφορίες που μεταδόθηκαν χτες (Open) η κυβέρνηση σχεδιάζει να αξιοποιήσει ιδιωτικές εταιρείες για να αντικαταστήσει το ανεμβολίαστο προσωπικό που θα βγει σε αναστολή το επόμενο διάστημα, ανοίγοντας έτσι διάπλατα την πόρτα για την είσοδο των ιδιωτών και στη στελέχωση των δημόσιων μονάδων Υγείας.

Λένε «όχι» σε απειλές και ποινές

Στη μετατροπή του εμβολίου από ένα όπλο ενάντια στην πανδημία σε εργαλείο για την επίσπευση αντεργατικών ανατροπών αντιδρά η ΔΑΣ ΟΤΑ με αφορμή την αναστολή εργασίας 19 εργαζομένων της Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Βόλου επειδή δεν έχουν εμβολιαστεί, όπως προβλέπεται με τον νόμο της υποχρεωτικότητας για τους εργαζόμενους σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και ατόμων με αναπηρία στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Καταγγέλλει ότι η κυβέρνηση, «με την ενεργητική συμπαράταξη των δημοτικών αρχών και της Περιφέρειας, πετώντας το μπαλάκι στους εργαζόμενους μέσω της "ατομικής ευθύνης", προσπαθούν να κρύψουν τις δικές τους εγκληματικές ευθύνες».

Προσθέτει μάλιστα ότι «την ώρα που οι δομές, ιδιαίτερα αυτές που αφορούν τη φροντίδα των πιο ευάλωτων λαϊκών στρωμάτων, είναι χρόνια υποστελεχωμένες, είναι απαράδεκτο, εγκληματικό να γίνονται διαθεσιμότητες». «Λέμε ΝΑΙ στον μαζικό καθολικό εμβολιασμό (...) Λέμε ΟΧΙ στον "κοινωνικό αυτοματισμό" και τη στοχοποίηση εργαζομένων, στα σχέδια κυβέρνησης και δημάρχων για απολύσεις και παραπέρα ιδιωτικοποιήσεις», καταλήγει η ανακοίνωση.

Την ίδια ώρα που κυβέρνηση, Τοπική Διοίκηση και εργοδοσία προσπαθούν να κρύψουν τις ευθύνες τους πίσω από απειλές και ποινές στους εργαζόμενους, η εγκληματική απουσία μέτρων προστασίας σε χώρους - κρίκους της μετάδοσης γίνεται ακόμα πιο επικίνδυνη.

Αυτό συμβαίνει στον ΟΑΣΘ, όπου η ΔΑΣ καταγγέλλει την απόφαση της διοίκησης να καταργήσει την ελάχιστη προστασία του οδηγού, ανοίγοντας για τους επιβάτες την μπροστινή πόρτα των λεωφορείων, της οποίας είχε καταργηθεί η χρήση λόγω της πανδημίας, μαζί με την τοποθέτηση νάιλον, που απομόνωνε τη θέση του οδηγού.

Κι όλα αυτά σε έναν Οργανισμό όπου το προηγούμενο διάστημα καταγράφηκαν πάνω από 240 κρούσματα και 7 νεκροί εργαζόμενοι, σε σύνολο 2.000.

Απάντηση σε συκοφαντίες

Τέλος, απάντηση σε συκοφαντικά σχόλια και δημοσιεύματα, που ενοχλούνται από τις αντιδράσεις της ΟΕΝΓΕ στο μέτρο της διαθεσιμότητας για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους, η ΔΗΠΑΚ υπενθυμίζει ότι «οι νοσοκομειακοί γιατροί είναι στη συντριπτική τους πλειοψηφία εμβολιασμένοι και μάλιστα σήκωσαν το βάρος του εμβολιασμού των πολιτών από τα εμβολιαστικά κέντρα των νοσοκομείων (...)

Δεν είναι παράλογο να ενοχλούνται όλοι αυτοί οι παπαγάλοι της κυβέρνησης γιατί εξαρχής η ΟΕΝΓΕ επεσήμανε την ανάγκη μαζί με τον έγκαιρο και μαζικό εμβολιασμό να προχωρήσουν η επιβεβλημένη ενίσχυση του συστήματος Υγείας σε προσωπικό και χρηματοδότηση, η ανάπτυξη νέων δομών όπως και ο έλεγχος για μέτρα ασφαλείας σε ΜΜΕ, μεγάλους χώρους δουλειάς κ.λπ.

Ενοχλούνται γιατί η ΟΕΝΓΕ τούς χαλάει το αφήγημα και γιατί δεν συμφωνεί να τεθούν σε διαθεσιμότητα εργαζόμενοι με πρόσχημα τον εμβολιασμό τη στιγμή που η πολιτεία αρνείται να τηρήσει και τις ελάχιστες υποχρεώσεις της απέναντι στους υγειονομικούς και τον λαό. Θα συνεχίσουν να ενοχλούνται καθώς φαίνεται».
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org