ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 20 Αυγούστου 2022 - Κυριακή 21 Αυγούστου 2022
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΡΟΧΩΡΟΥΝ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΩΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΣΤΕΦΑΝΟΒΙΚΕΙΟ
Βαθαίνει η εμπλοκή, μεγαλώνουν οι κίνδυνοι για τον λαό

Κατασκευή υποδομών με ορίζοντα χρήσης τουλάχιστον 25ετίας | Εντατική εκπαίδευση στον χαφιεδισμό για όσους δουλέψουν στο εργοτάξιο | Επέκταση των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων σε ολόκληρη τη χώρα και γιγάντωση της Αλεξανδρούπολης

Από τα σχέδια των Αμερικανών για επέκταση των υποδομών τους στο Στεφανοβίκειο
Από τα σχέδια των Αμερικανών για επέκταση των υποδομών τους στο Στεφανοβίκειο
Προχωρούν τα σχέδια των Αμερικανών για το Στεφανοβίκειο, μεγεθύνοντας τις δυνατότητες της αεροπορικής βάσης για χρήση από ελικοπτεράδες τους για τουλάχιστον 25 χρόνια μπροστά, βάζοντας και αυτήν την περιοχή στο στόχαστρο αντίπαλων ιμπεριαλιστικών κέντρων, ενόσω κλιμακώνεται η κόντρα των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ με Ρωσία και Κίνα για τον έλεγχο πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων. Επεκτείνεται δε η παρουσία τους και σε άλλα σημεία στη χώρα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία που έχει στη διάθεσή του ο «Ριζοσπάστης», το Σώμα Μηχανικού του Στρατού Ξηράς των ΗΠΑ (U.S. Army Corps of Engineers - USACE) αναζητεί εργολάβο για τη μελέτη και κατασκευή ενός νέου δικτύου επικοινωνιών οπτικών ινών μεταξύ του κτιρίου της διοίκησης, του Υπόστεγου υπ' αριθμ. 1, του Υπόστεγου 2, της Ζώνης SSA (Supply Support Activity Lot - SSA) και μιας μελλοντικής Ζώνης Συντήρησης (Large Area Maintenance Shelter - LAMS).

Θυμίζουμε ότι όπως έχει αποκαλύψει με σειρά δημοσιευμάτων του ο «Ριζοσπάστης», όλο το διάστημα από τον περσινό Νοέμβρη μέχρι τον φετινό Ιούλη το USACE έψαχνε να καταλήξει σε μια «δεξαμενή» από 7 κατασκευαστικές: «Aktor S.A.», έδρα Ελλάδα. «Conti Federal Services», LLC (CFS), ΗΠΑ. «Chenega Worldwide Support», LLC (Chenega), ΗΠΑ. «Environmental Chemical Corporation» (ECC), ΗΠΑ. «Macro Vantage Levant DMCC» (MVL DMCC), Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. «Sociedad Espanola De Montajes Industriales, S.A.» (SEMI), Ισπανία. Και JV SKE Italy 2012 (SKE JV), Ιταλία.

Στόχος, να προχωρήσουν έργα στη χώρα «για νέες εγκαταστάσεις και επισκευή - συντήρηση ακινήτων προς υποστήριξη των αμυντικών επιχειρήσεων των ΗΠΑ στην Ελλάδα», έργα που «θα εξυπηρετούν τις δυνάμεις ή/και τις εγκαταστάσεις των ΗΠΑ σε ολόκληρη την Ελλάδα».

Ενημέρωναν ακόμα ότι υπάρχει διαθέσιμο κονδύλι 49 εκατομμυρίων δολαρίων για μια περίοδο 5 ετών, συν μια δυνατότητα παράτασης για ένα εξάμηνο. Το μικρότερο συμβόλαιο θα έχει ύψος 50.000 δολάρια και το μεγαλύτερο 15.000.000, με δυνατότητα όμως αναπροσαρμογών.

Σε κάθε περίπτωση, το USACE εστιάζει σε πρώτη φάση στο Στρατόπεδο Περισσάκη, αεροπορική βάση και έδρα της 1ης Ταξιαρχίας της Αεροπορίας Στρατού. Υποδομή που δίνεται συνεχώς τα τελευταία χρόνια (ήδη από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ) στους Αμερικανούς για να αναπτύξουν δυνάμεις τους (ελικοπτεράδες), στο πλαίσιο της ευρύτερης ΝΑΤΟικής επιχείρησης «Atlantic Resolve», πολύ περισσότερο αυτήν την περίοδο και τα όσα εκτυλίχθηκαν από τον Φλεβάρη μέχρι σήμερα, με την κλιμάκωση της ιμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης στο Ουκρανικό.

Σε αυτό το πλαίσιο, από τον Γενάρη ενημέρωναν τους ενδιαφερόμενους κατασκευαστικούς ομίλους ότι θέλουν την ανέγερση ενός Υπόστεγου Συντήρησης, όπως και την «αναβάθμιση της υποδομής επικοινωνιών» στο Στρατόπεδο Περισσάκη. Ακριβώς ό,τι λένε και τώρα δηλαδή, με τη νεότερη ενημέρωσή τους προς τους εργολάβους για τη μελλοντική Ζώνη LAMS και το νέο δίκτυο επικοινωνιών οπτικών ινών, για τη μελέτη και την κατασκευή του οποίου ορίζουν διάρκεια 690 ημερολογιακές μέρες. Προϋπολογίζουν ένα εύρος τιμών μεταξύ 250.000 και 500.000 δολαρίων και θέτουν ως «κατά προσέγγιση προθεσμία υποβολής προτάσεων» την 20ή Σεπτέμβρη 2022.

Για επ' αόριστον χρήση, με βάση την κατάπτυστη Συμφωνία

Ολα αυτά σε υλοποίηση όσων προβλέπονται στο 2ο Πρωτόκολλο Τροποποίησης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ, που υπεγράφη στις 14/10/2021 από τους υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών, κατά τη διάρκεια του τρίτου γύρου «Στρατηγικού Διαλόγου» μεταξύ των δύο κυβερνήσεων στην Ουάσιγκτον (ξεκίνησε το 2018, επί ΣΥΡΙΖΑ). Σε υλοποίηση επίσης της λεγόμενης «Εφαρμοστικής Διευθέτησης» (Implementing Arrangement) της Συμφωνίας, που υπεγράφη στην Αθήνα την 1η Νοέμβρη. Κείμενα που παρατείνουν «επ' αόριστον» την παραμονή αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων στην Ελλάδα, επεκτείνοντας το «αμερικανικό αποτύπωμα» και σε νέες τοποθεσίες.

Αλλωστε, όπως τονίζεται στα σχετικά κείμενα που διένειμε το USACE στους ενδιαφερόμενους κατασκευαστικούς ομίλους, ορίζοντας τις προδιαγραφές του έργου:

«Η εγκατάσταση και ο εγκατεστημένος εξοπλισμός πρέπει να είναι μόνιμη κατασκευή με αναμενόμενη διάρκεια ζωής άνω των 25 ετών»...

Εκπαίδευση και στον χαφιεδισμό

Ενδιαφέρον έχουν και οι προϋποθέσεις που βάζουν στους υποψήφιους αναδόχους για όσους προσλάβουν στο έργο, μπούσουλας όντας και για τις άλλες κατασκευές που σχεδιάζουν στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, στο σχετικό κεφάλαιο με τίτλο «ΑΝΤΙΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ / ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ» τονίζεται ότι θα τους γίνει «Εκπαίδευση για την αναφορά ύποπτων δραστηριοτήτων»:

«Ολο το συμβασιούχο προσωπικό θα λάβει αρχική και ετήσια επανεκπαίδευση από τον εκπρόσωπο της Δραστηριότητας (σ.σ. Αμερικανοί) πάνω στο τοπικό πρόγραμμα αναφοράς ύποπτων δραστηριοτήτων. Αυτή η τοπικά αναπτυγμένη εκπαίδευση παρέχει στο συμβασιούχο προσωπικό γενικές πληροφορίες για ύποπτη συμπεριφορά και καθοδήγηση σχετικά με την αναφορά ύποπτης δραστηριότητας στον διαχειριστή του έργου, στον εκπρόσωπο ασφαλείας ή στην οντότητα επιβολής του νόμου».

Αυτή η ...εκπαίδευση και επανεκπαίδευση θα γίνει με βάση προγράμματα όπως το «iWATCH Army», το οποίο βασίστηκε πάνω στο αντίστοιχο πρόγραμμα του Αστυνομικού Τμήματος του Λος Αντζελες και επισήμως «ενθαρρύνει και εξουσιοδοτεί την κοινότητα του Στρατού να εντοπίζει και να αναφέρει ύποπτη συμπεριφορά, που πιθανώς σχετίζεται με τρομοκρατική δραστηριότητα». Ξεκινά από την «ατομική επίγνωση της κατάστασης του περιβάλλοντος» όπου ζουν και εργάζονται στελέχη και, φυσικά, φτάνει μέχρι το να «αναφέρουν ύποπτη συμπεριφορά ή δραστηριότητες στη στρατιωτική αστυνομία ή στις τοπικές αρχές επιβολής του νόμου για έρευνα».

Ως πρότυπο εκπαίδευσης στον χαφιεδισμό θα χρησιμοποιηθεί - με βάση την ενημέρωση που δίνεται στις κατασκευαστικές - και το «Corps Watch», πρόγραμμα ανεπτυγμένο από το Σώμα Μηχανικού του αμερικανικού στρατού και το οποίο σχεδιάστηκε «για να αυξήσει την ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τη σοβαρότητα των επιπτώσεων του εγκλήματος» σε εγκαταστάσεις του Σώματος ή γύρω απ' αυτές. Οσοι «είναι μάρτυρες ή υποψιάζονται ότι έχει διαπραχθεί έγκλημα κατά της περιουσίας του Σώματος, ενθαρρύνονται» να τηλεφωνήσουν «για να αναφέρουν πληροφορίες κλοπής, βανδαλισμού ή οποιασδήποτε άλλης απειλής ή ύποπτης δραστηριότητας κατά της περιουσίας του Σώματος, 24 ώρες το 24ωρο. Οι καλούντες μπορούν να παραμείνουν ανώνυμοι»...

Αναφέρεται τέλος ως πρότυπο εκπαίδευσης και το «See Something, Say Something», πρόγραμμα του υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ.

Σε όλα τα «μήκη και πλάτη» οι ΑμερικανοΝΑΤΟικοί

Ενδιαφέρον έχει και το γεγονός ότι ετοιμάζουν επιτόπια επίσκεψη για τους ενδιαφερόμενους αναδόχους, πριν την υποβολή προσφορών για τις οπτικές ίνες. Για να παραστούν, ωστόσο, θα πρέπει να συμπληρώσουν μια Αίτηση Πρόσβασης (AST GR Access Request).

Η Αίτηση εμπεριέχει βασικά μια σειρά σημεία της ελληνικής επικράτειας που έχουν σημασία για τους Αμερικανούς, όπου έχουν προσωπικό τους ή γενικώς ...ανθρώπους τους, και στα οποία θέλουν να ελέγχουν ποιος μπαίνει, τι θέλει και τι κάνει.

Συγκεκριμένα, αναφέρουν: ΓΕΣ και ΓΕΕΘΑ. Φυσικά την αμερικανική πρεσβεία. Το λιμάνι του Πειραιά και το κλιμάκιο της Διοίκησης Χερσαίων Αναπτύξεων και Διανομών των ΗΠΑ (SDDC - U.S. Army's Military Surface Deployment and Distribution Command), που φαίνεται να έχει αναπτυχθεί εκεί μια ανάσα από τους Κινέζους της COSCO. Το Στρατόπεδο Ζορμπά στου Γουδή, όπου εδράζεται το περιλάλητο Γραφείο Αμυντικής Συνεργασίας (Office of Defense Cooperation - ODC), το οποίο, ως κομμάτι της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ελλάδα, προωθεί τα στρατιωτικά σχέδια των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στη χώρα.

Εκτός Αττικής αναφέρουν το Στρατόπεδο Γεωργούλα στον Βόλο (το χαρακτηρίζουν μάλιστα Logistics Support Area Volos) και το λιμάνι της πόλης. Ακόμα: Το προαναφερθέν Στρατόπεδο Περισσάκη στο Στεφανοβίκειο. Την 113 Πτέρυγα Μάχης στη Λάρισα. Την αεροπορική βάση Ανδραβίδας. Το Στρατόπεδο Νταλίπη στη Θεσσαλονίκη και το αεροπορικό σκέλος του αεροδρομίου της πόλης. Καθώς επίσης την έδρα του Δ' Σώματος Στρατού στην Ξάνθη και το Στρατόπεδο Τριανταφυλλίδη στο γειτονικό Πετροχώρι.

Και, τέλος, 4 σημεία στην Αλεξανδρούπολη: Το Στρατόπεδο Κανδηλάπτη (μια ανάσα από τον κόμβο της Εγνατίας - του αποδίδουν μάλιστα τον χαρακτηρισμό Logistics Support Area «Αlex A»). Το Στρατόπεδο Γιαννούλη (του αποδίδουν τον χαρακτηρισμό Logistics Support Area «Αlex Β»). Την έδρα της 12ης Μηχανοκίνητης Μεραρχίας Πεζικού (με την οποία συνεργάζονται στενά σε όλες τις απανωτές τα τελευταία χρόνια διεκπεραιώσεις δυνάμεών τους στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία και γενικά ό,τι οι ίδιοι ονομάζουν «ευρωπαϊκό θέατρο επιχειρήσεων») στην πόλη. Και φυσικά το λιμάνι και το αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης, σημεία εισόδου και εξόδου στις σχετικές διεκπεραιώσεις.

Γιγαντώνεται η «Σούδα του Βορρά»

Γενικά ο ακριτικός λιμένας είναι άλλο ένα σημείο που ξεχωρίζει στους σχεδιασμούς τους, εξ ου και έλαβε το προσωνύμιο «Σούδα του Βορρά». Διόλου τυχαία, άλλωστε, πρόσφατα στην πόλη έδεσε για μετακίνηση αμερικανοΝΑΤΟικών δυνάμεων το τεράστιο αμερικανικό μεταγωγικό «USNS Mendonca», το μεγαλύτερο πλοίο που ελλιμενίστηκε ποτέ στην Αλεξανδρούπολη (290 μέτρων και 35.000 τόνων). Είναι δε χαρακτηριστικό ότι προηγήθηκε τρισδιάστατη βυθομέτρηση της λιμενολεκάνης και του διαύλου του λιμένα, ώστε να πιστοποιηθεί αρμοδίως ο ασφαλής ελλιμενισμός για πλοία αυτού του μεγέθους. Και όχι μόνο αυτό...

Ακριβώς για την υλοποίηση των αποφάσεων που πάρθηκαν τέλη Ιούνη στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ (π.χ. ότι οι «σύμμαχοι» «θα αναπτύξουν επιπλέον ισχυρές και ετοιμοπόλεμες δυνάμεις στην ανατολική μας πτέρυγα», η Δύναμη Ταχείας Ανάπτυξης του ΝΑΤΟ θα γιγαντωθεί με αύξηση του προσωπικού της σε πάνω από 300.000 άτομα, και οι Σχηματισμοί Μάχης του ΝΑΤΟ διπλασιάζονται από 4 σε 8, απλωμένοι πλέον σε Βουλγαρία, Εσθονία, Ουγγαρία, Λετονία, Λιθουανία, Πολωνία, Ρουμανία και Σλοβακία), ο ακριτικός λιμένας έχει μπει πλέον στον σχεδιασμό και άλλων ΝΑΤΟικών δυνάμεων προς χρήση των στρατευμάτων τους.

Ενδεικτικά, πριν λίγες μέρες έπιασε Αλεξανδρούπολη το ιταλικό μεταγωγικό πλοίο «Severine», το οποίο ξεφόρτωσε και στη συνέχεια φόρτωσε στρατιωτικό υλικό των Ενόπλων Δυνάμεων της Ιταλίας.

Επιπρόσθετα, αρχές Αυγούστου έγιναν στην Αλεξανδρούπολη - σύμφωνα με τη διοίκηση του Οργανισμού Λιμένα - «ταυτόχρονα τρεις ανεξάρτητες επιχειρήσεις διαμεταφοράς στρατιωτικού υλικού» (Αμερικανών, Βρετανών και Ιταλών), εξ ου και στις εγκαταστάσεις του ΟΛΑ (ο οποίος διαφημίζει τον χώρο ως «εξειδικευμένο σε στρατιωτικά logistics λιμένα») προηγήθηκε briefing με εκπροσώπους από όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες, τις Ενοπλες Δυνάμεις, τα Σώματα Ασφαλείας και τους ...πρωτάρηδες στην περιοχή Ιταλούς (υψηλόβαθμοι αξιωματικοί του «Esercito Italiano»).

Επιβεβαιώνεται έτσι ότι στην πρεμούρα της ντόπιας αστικής τάξης να αναβαθμιστεί γεωστρατηγικά μέσα από τη συμμετοχή της στους ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς, για μια καλύτερη μερίδα από την καπιταλιστική «λεία» της περιοχής, όλη η χώρα έχει γίνει ένα ξέφραγο αμπέλι των ΑμερικανοΝΑΤΟικών, με ό,τι κινδύνους συνεπάγεται αυτό για τον λαό μας εν μέσω όξυνσης των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών.


Θ. Μπ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ