ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 20 Αυγούστου 2003
Σελ. /24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Η... τρομοκρατία των ιδιωτικοποιήσεων
  • Βασική αιτία για το μπλακ-άουτ της Πέμπτης είναι η διαδικασία της απελευθέρωσης της αγοράς, λένε τώρα Αμερικανοί ειδικοί
  • Αμετακίνητη η κυβέρνηση Σημίτη στα χρονοδιαγράμματα ξεπουλήματος

Αντιμέτωποι με τις συνέπειες της πολιτικής της «ελεύθερης αγοράς», που ισοδυναμεί με την παράδοση στο ιδιωτικό κεφάλαιο τομέων στρατηγικής σημασίας, όπως είναι η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, βρέθηκαν οι κάτοικοι των βορειοανατολικών πολιτειών των ΗΠΑ την προηγούμενη βδομάδα, που βυθίστηκαν στο σκοτάδι εξαιτίας του εκτεταμένου μπλακ-άουτ που σημειώθηκε, του μεγαλύτερου στην ιστορία της χώρας. Ενα μπλακ-άουτ οι τεχνικές αιτίες του οποίου ακόμα... αναζητούνται από τους αρμόδιους, ωστόσο είναι φανερό ότι η ρίζα του προβλήματος έχει να κάνει με αυτή καθεαυτή την παράδοση της παραγωγής ενέργειας στους αδίστακτους νόμους του κέρδους, που δεν μπορεί παρά να κινούνται σε εκ διαμέτρου αντίθετη κατεύθυνση από εκείνη της με κάθε τρόπο εξυπηρέτησης της κοινής ωφέλειας.

Την ίδια στιγμή βολές δέχεται και η ίδια η κυβέρνηση των ΗΠΑ για την πολιτική της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας από ποικίλες πλευρές. Χαρακτηριστικό είναι το άρθρο ενός από τους εκδότες του περιοδικού «The American Prospect», του Ρόμπερτ Κιούτνερ, ο οποίος μεταξύ άλλων γράφει: «Αναζητώντας την προέλευση του μπλακ-άουτ της περασμένης Πέμπτης η βασική αιτία έχει αγνοηθεί. Πρόκειται για την οικονομική διαδικασία της απελευθέρωσης της αγοράς. Η απελευθέρωση της αγοράς υποτίθεται ότι θα χρησιμοποιούσε την πειθαρχία της ελεύθερης αγοράς για την παραγωγή της απαραίτητης ποσότητας ηλεκτρικής ενέργειας στη σωστή τιμή. Η ηλεκτρική ενέργεια δε μοιάζει, όμως, με τα συνηθισμένα αγαθά. Η ηλεκτρική ενέργεια δεν μπορεί να αποθηκευτεί σε μεγάλες ποσότητες και το σύστημα χρειάζεται μεγάλη πλεονάζουσα παραγωγή και δυνατότητα διανομής για τις περιόδους κορύφωσης της ζήτησης, όπως συμβαίνει τις ζεστές μέρες του Αυγούστου. Το σύστημα ενέργειας απαιτεί επίσης εκτεταμένο σχεδιασμό και συντονισμό, καθώς και κίνητρα για τη διατήρηση και την αναβάθμιση των δικτύων διανομής. Το κύμα της απελευθέρωσης της αγοράς, το οποίο μεσουρανούσε στα τέλη της δεκαετίας του 1990 στις ΗΠΑ, οδήγησε στην κατάτμηση των επιχειρήσεων κοινής ωφελείας. Αποτέλεσε τον προάγγελο μιας νέας γενιάς εταιριών παραγωγής και εμπορίας ενέργειας. Η απελευθέρωση της αγοράς, όμως, απέτυχε σε όλα τα προαναφερθέντα για τρεις βασικούς λόγους.(...)

Οταν το μπλακ άουτ χτύπησε την περασμένη Πέμπτη πολλοί άνθρωποι σκέφθηκαν αρχικά ότι επρόκειτο για έργο τρομοκρατών. Αυτό το οποίο μας έπληξε ίσως να είναι εξίσου επικίνδυνο. Εμείς οι Αμερικανοί είμαστε όμηροι μιας απατηλής άποψης για την οικονομία, η οποία επέτρεψε μεγάλο μέρος των νοτιοανατολικών Ηνωμένων Πολιτειών να βυθιστεί στο σκοτάδι χωρίς ο εχθρός να κουνήσει το δαχτυλάκι του».

Οι ντόπιοι «εκσυγχρονιστές»

Την ίδια στιγμή, που ακόμα και στις ΗΠΑ φαίνεται να αμφισβητείται ή έστω να υπάρχει υποψία αμφισβήτησης της πολιτικής της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας, η ελληνική κυβέρνηση οδεύει ολοταχώς και απαρέγκλιτα στο δρόμο του ξεπουλήματος όλων των στρατηγικών τομέων παραγωγής και διάθεσης ενέργειας. Σύμφωνα με πληροφορίες, το χρονοδιάγραμμα που έχει χαράξει για το επόμενο διάστημα το υπουργείο Ανάπτυξης περιλαμβάνει μια σειρά από διαδικασίες σ' αυτό το πλαίσιο. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ανώτερο στέλεχος του υπουργείου, το Σεπτέμβρη θα αρχίζει η υλοποίηση του διαγωνισμού για κατασκευή ιδιωτικών μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ μέσα στον ίδιο μήνα αναμένεται ότι θα ολοκληρωθεί η διαδικασία ιδιωτικοποίησης του 35% της ΔΕΠΑ μέσω αναζήτησης στρατηγικού επενδυτή. Παράλληλα, στις 18 Σεπτέμβρη ολοκληρώνονται και οι νομικές διαδικασίες για το ξεπούλημα των ΕΛΠΕ στα συμφέροντα του ομίλου Λάτση.

Πάντως, στο φόντο των εκτεταμένων επιπτώσεων του μπλακ-άουτ στις ΗΠΑ, μεταξύ των οποίων ήταν να τεθούν εκτός λειτουργίας μεγάλες μονάδες επεξεργασίας και διάθεσης πετρελαίου, έκδηλη είναι η ανησυχία για την εξέλιξη των τιμών των καυσίμων, τη στιγμή μάλιστα που τις τελευταίες μέρες η τιμή του αργού πετρελαίου στις διεθνείς αγορές έσπασε το φράγμα το 30 δολαρίων.

Τέλος, σε εξέλιξη βρίσκονται τα παζαρέματα για το ποσοστό των αυξήσεων στα τιμολόγια της ΔΕΗ. Ετσι, τη στιγμή που οι αυξήσεις είναι ένα το κρατούμενο, πηγές του υπουργείου Ανάπτυξης κάνουν λόγο για εισήγηση της ΡΑΕ οι αυξήσεις να ανέλθουν στο ποσοστό του 3% έναντι 4% που εισηγήθηκε η διοίκηση της ΔΕΗ. Πάντως, σε κάθε περίπτωση, οι καταναλωτές θα κληθούν και πάλι να πληρώσουν τα κέρδη όσων συμμετέχουν στην ιδιωτικοποίηση της Επιχείρησης.


Εμπαίζονται οι εσπεριδοπαραγωγοί

Ανακοίνωση - καταγγελία της ΝΕ Αρτας του ΚΚΕ

Το διογκούμενο εμπαιγμό των κυβερνητικών παραγόντων και των υπευθύνων του ΕΛΓΑ σε βάρος των Αρτινών εσπεριδοπαραγωγών καταγγέλλει, σε ανακοίνωσή της, η Νομαρχιακή Επιτροπή Αρτας του ΚΚΕ, καλώντας παράλληλα τον αγροτικό κόσμο του νομού να διεκδικήσει αυτά που δικαιούται. Στην ανακοίνωση της ΝΕ Αρτας του ΚΚΕ τονίζονται τα εξής:

«Ο εμπαιγμός των κυβερνητικών παραγόντων και των υπευθύνων του ΕΛΓΑ ξεπέρασε κάθε προηγούμενο. Οι αντικειμενικές και δίκαιες αποτιμήσεις και αποζημιώσεις των καταστραφέντων από τον παγετό εσπεριδοειδών, που σας είχαν υποσχεθεί, κατέληξαν σε πρωτοφανείς και περίεργες μεθοδεύσεις, παράνομες περικοπές και εγκληματικές αδικίες.

Η ΝΕ Αρτας του ΚΚΕ, με δηλώσεις και ανακοινώσεις της, είχε ζητήσει τη δίκαιη και αντικειμενική αποτίμηση των ζημιών σε κάθε κτήμα χωριστά και την έγκαιρη καταβολή των χρημάτων στους δικαιούχους.

Για μια ακόμα φορά, αποδεικνύεται στην πράξη ότι οι κυβερνώντες τη χώρα μας, είναι μακριά από τα σοβαρά και οξυμένα προβλήματα της αγροτιάς».

Ακολούθως σημειώνεται: «Με την ευρωπαϊκή πολιτική τους και τις απαράδεκτες μεθοδεύσεις και σχεδιασμούς τους επιταχύνουν τις διαδικασίες περιθωριοποίησης και ξεκληρίσματος των αγροτών. Αποδείχτηκε πλέον στην πράξη ότι τέτοιες πολιτικές όχι μόνο δε βελτιώνουν την οικονομική και κοινωνική θέση σας, αλλά κάθε μέρα που περνά, με μαθηματική ακρίβεια, σας οδηγεί στην οικονομική εξαθλίωση και τον αφανισμό.

Σας καλούμε να αντιδράσετε με κάθε μέσο και, τρόπο για τις απαράδεκτες, μεθοδευμένες και άδικες εκτιμήσεις των ζημιών σας και να απαιτήσετε την άμεση αποκατάσταση των αδικιών και την έγκαιρη καταβολή των χρημάτων σας. Δηλώνουμε ότι όπως πάντα, και αυτή τη φορά, θα είμαστε στο πλευρό σας, αγωνιζόμενοι για τα δίκαια αιτήματά σας», καταλήγει η ανακοίνωση της ΝΕ Αρτας του ΚΚΕ.


ΚΙΛΚΙΣ
Να δοθούν άμεσα οι αποζημιώσεις

Να φροντίσει η πολιτεία άμεσα για την αποζημίωση των πληγέντων σιτοπαραγωγών του νομού Κιλκίς, αφού διαθέτει πλέον τα στοιχεία για τις ζημιές που έχουν προκληθεί, ζητά με ανακοίνωσή της η ΝΕ Κιλκίς του ΚΚΕ. Οπως σημειώνεται, μεγάλες ήταν οι καταστροφές στην καλλιέργεια σιτηρών, που στην περιοχή Κιλκίς είναι το κυριότερο καλλιεργήσιμο αγροτικό προϊόν.

«Οι βροχοπτώσεις μετά τη σπορά και σε συνέχεια η παγωνιά, οι χιονοπτώσεις και μετά η παρατεταμένη ξηρασία, οδήγησαν σε καταστροφικές αποδόσεις 60 με 70 κιλά ανά στρέμμα και τη συνολική παραγωγή μειωμένη, κάτω από το 50% της φυσιολογικά αναμενόμενης», τονίζεται στην ανακοίνωση.

«Είναι γνωστή βέβαια, συνεχίζει, η αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και η αναλγησία του υπουργείου Γεωργίας που συμμορφώνεται πάντα στις "σφιχτές" αντιαγροτικές ντιρεκτίβες της ΕΕ, γι' αυτό και ο Κιλκισιώτης σιτοκαλλιεργητής δεν πρέπει να μείνει με σταυρωμένα χέρια, περιμένοντας το έλεός τους.

Απαιτείται άμεση διεκδίκηση για δίκαιες αποζημιώσεις για τη φετινή καταστροφή. Να μην έχουμε την «τύχη» των περίφημων ΠΣΕΑ 2000, 2001, 2002. Μόνο αγωνιστικά μπορούμε να κάνουμε την κυβέρνηση να ασχοληθεί και να λύσει το πρόβλημα στο νομό μας που παρακμάζει οικονομικά».

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org