ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 20 Αυγούστου 2000
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Νέες προσπάθειες διάσωσης με τις ελπίδες αμυδρές αλλά ζωντανές

Ρωσικά πλοία στο χώρο όπου βρίσκεται βυθισμένο το υποβρύχιο

Associated Press

Ρωσικά πλοία στο χώρο όπου βρίσκεται βυθισμένο το υποβρύχιο
ΜΟΣΧΑ.-

Οι τελευταίες πράξεις της δραματικής περιπέτειας του πληρώματος του ρωσικού πυρηνικού υποβρυχίου «Κουρσκ» παίζονται αυτό το Σαββατοκύριακο με τα φώτα της δημοσιότητας να εστιάζονται στις βρετανικές ομάδες διάσωσης, οι οποίες επρόκειτο χτες το απόγευμα να προσεγγίσουν το χώρο βύθισης του υποβρυχίου.

Μετά τις αποτυχημένες προσπάθειες των Ρώσων, τα βρετανικά συνεργεία διάσωσης, έχοντας αντιπάλους το χρόνο και τις δυσχερείς καιρικές συνθήκες που επικρατούν στη θάλασσα του Μπάρεντς, πλησίασαν χτες το μεσημέρι πολύ κοντά στην περιοχή που έχει εντοπιστεί το υποβρύχιο ΚΟΥΡΣΚ. Σύμφωνα με το Βρετανό υπουργό Αμυνας, τα μέλη της βρετανικής ομάδας διάσωσης και ένα μικρό, υψηλής τεχνολογίας, υποβρύχιο που μεταφέρει νορβηγικό πλοίο επρόκειτο να φθάσουν στο σημείο του δυστυχήματος μέχρι το Σάββατο το απόγευμα. Ο Βρετανός υπουργός Αμυνας εξέφραζε την ελπίδα έως εκείνη την ώρα πως το τύπου «LR5» υποβρύχιο, που περιγράφεται ως «υποθαλάσσιο ελικόπτερο», θα ήταν δυνατόν να συνδεθεί με τη στεγανή πόρτα του βυθισμένου υποβρυχίου.

Επιπλέον, σήμερα αναμένεται να φθάσουν στο χώρο του δυστυχήματος και 12 έως 15 Νορβηγοί δύτες, ιδιαιτέρως έμπειροι στην υποθαλάσσια άντληση πετρελαίου, προκειμένου να βοηθήσουν τη βρετανική αποστολή.

Πάντως, την ίδια ώρα, στη Μόσχα, ο εκπρόσωπος του ρωσικού ναυτικού, Ιγκόρ Ντίγκαλο, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο «ΝΤV», χαρακτήριζε την κατάσταση «παραπάνω από κρίσιμη διότι παρά τις μέχρι τώρα προσπάθειες δεν υπήρχαν απτά αποτελέσματα». Οσο για τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν; Ο Πούτιν, απαντώντας χτες στις εναντίον του σφοδρές επικρίσεις σε σχέση με την καθυστέρηση που παρατηρήθηκε στις ενέργειες για τη διάσωση του πληρώματος του υποβρυχίου «Κουρσκ», δήλωσε πως δεν επιβλέπει προσωπικά τις προσπάθειες διάσωσης «επειδή η άφιξη μη ειδικών αλλά και υψηλόβαθμων κυβερνητικών αξιωματούχων στο σημείο του δυστυχήματος δε βοηθάει, ενώ αντιθέτως δημιουργεί προβλήματα».

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
«Να σταματήσουν οι πολιτικές δίκες»

Με επιστολή τους προς το Γερμανό Πρόεδρο,  έξι Ρώσοι απόστρατοι αξιωματικοί ζητούν να σταματήσουν οι διώξεις του Εγκον Κρεντς και άλλων Ανατολικογερμανών αντιφασιστών

Με επιστολή τους προς τον πρόεδρο της ομοσπονδιακής δημοκρατίας της Γερμανίας, Γιοχάνες Ράου, έξι Ρώσοι κορυφαίοι στρατιωτικοί του Β΄ ΠΠ, απόστρατοι σήμερα, ζητούν να σταματήσουν οι διώξεις εναντίον πρώην αξιωματούχων της Γερμανικής Λαοκρατικής Δημοκρατίας (ΓΛΔ). Οι Ρώσοι βετεράνοι λένε στο Γερμανό πρόεδρο ότι είναι πια καιρός να σταματήσουν οι πολιτικές δίκες. Το πλήρες κείμενο της επιστολής έχει ως εξής:

«Αξιότιμε κύριε πρόεδρε,

Συμπληρώθηκαν 55 χρόνια από τον τερματισμό του 2ου παγκοσμίου πολέμου. Οι λαοί της γης γιόρτασαν την εξουδετέρωση του χιτλερικού φασισμού.

Στη Γερμανία όμως, υπάρχουν ακόμη περιπτώσεις διώξεων και φυλακίσεων αντιφασιστών. Αυτό είναι αφύσικο. Σημειώνονται διώξεις, δίκες και καταδίκες ενάντια στον τελευταίο πρόεδρο του κρατικού συμβουλίου της Γερμανικής Λαοκρατικής Δημοκρατίας (DDR) Εγκον Κρεντς, στον πρώην υπουργό εσωτερικών της ΓΛΔ, Εριχ Μίλκε, στον πρώην υπουργό Αμυνας, αρχιστράτηγο Χάιντς Κέσλερ και στους αναπληρωτές υπουργούς του ίδιου υπουργείου, Φριτς Στρέλετς και Χορστ Στέχμπαρντ. Τους γνωρίσαμε προσωπικά σαν γνήσιους πατριώτες του λαού τους. Ολη τους τη ζωή την αφιέρωσαν στον αγώνα κατά του χιτλεροφασισμού και των συνεπειών του. Εκπροσωπούσαν με τιμή τη χώρα τους, τη Γερμανική Λαοκρατική Δημοκρατία, και φρόντιζαν οι σχέσεις της χώρας με τη χώρα μας να είναι σωστές και ισότιμες και έπραξαν τα πάντα για να παραμερίσουν τα μίση και να εδραιωθεί η φιλία ανάμεσα στους δυο λαούς.

Γι' αυτό το λόγο έπρεπε να λογοδοτήσουν στα δικαστήρια της χώρας σας και αυτό δεν είναι μόνο η προσωπική μας γνώμη, αλλά και πολλών Γερμανών νομομαθών. Μόνο και μόνο επειδή προασπίστηκαν τους νόμους, τις αρχές και τα ιδανικά της χώρας τους. Δεν έκαναν τίποτα άλλο από το να πράξουν το καθήκον τους απέναντι στη διεθνώς αναγνωρισμένη χώρα τους, ως μιας αντιφασιστικής δημοκρατικής χώρας. Η χώρα τους είχε με όλες σχεδόν τις χώρες του κόσμου, ακόμη και με τη δική σας, την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας, διπλωματικές σχέσεις. Νόμους της ενωμένης πλέον Γερμανίας δεν παραβίασαν. Τέτοιες δίκες δεν μπορούν να αναγνωριστούν σα νόμιμες, βάσει του διεθνούς δικαίου, γιατί είναι δίκες πολιτικής χροιάς.

Κύριε πρόεδρε, πιθανότατα θα γνωρίζετε πολύ καλά ότι τέτοιες δίκες και άλλοι διωγμοί, πρακτικά έχουν πολιτικό χαρακτήρα και συναντούν μεγάλη αντίδραση. Το παρελθόν και το παρόν των σχέσεων των λαών μας έχει ταραχτεί σοβαρά γιατί οι πράξεις αυτές κινδυνεύουν να μας γυρίσουν πίσω, στην εποχή του "ψυχρού πολέμου".

Απευθυνόμαστε σε σας, κύριε πρόεδρε, με την ελπίδα ότι από δω και στο εξής θα μπορέσετε να δώσετε ένα τέλος σε αυτή την ανώμαλη κατάσταση. Δώστε αμνηστία σε όλους τους καταδικασμένους αντιφασίστες και σταματήστε πια αυτές τις διώξεις ενάντια στους πολίτες της DDR, που μόνο τους "παράπτωμα" ήταν να υπερασπίζονται τους νόμους της χώρας τους.

Με πολλή εκτίμηση

Γκ. Μ. Γεγκόροβ, Ναύαρχος στόλου

Μ. Μ. Σάγτζεβ, Αρχιστράτηγος

Ι. Ι. Πατίγκο, Στρατάρχης Αεροπορίας

Μπ. Β. Σνέτκοβ, Αρχιστράτηγος

Ν. Α. Μόσεβ, Στρατηγός

Φ. Π. Πρόσκοβ, Στρατηγός».

ΙΡΑΚ
Πάνω από 300 οι νεκροί από τις αμερικανοβρετανικές επιδρομές

ΒΑΓΔΑΤΗ.-

Οι σποραδικές - και σε «καίριες» περιόδους - επιδρομές Αμερικανών και Βρετανών στο Ιράκ συνεχίζονται αδιαλείπτως εδώ και χρόνια προκαλώντας άμεσα εκατοντάδες θύματα... Σύμφωνα με τις τελευταίες ανακοινώσεις των ιρακινών αρχών, από την αρχή του χρόνου έως σήμερα τα θύματα των αμερικανοβρετανικών αεροπορικών επιδρομών έχουν προκαλέσει το θάνατο τουλάχιστον 315 πολιτών και τον τραυματισμό πολλών δεκάδων άλλων. Οσο για τις αμέτρητες χιλιάδες των θυμάτων που πεθαίνουν αργά και βασανιστικά καθημερινά από την αδιαφιλονίκητα φονική πρακτική των διεθνών κυρώσεων; Αυτή η πτυχή της ειδησεογραφίας φαίνεται πως είναι μία «άλλη ιστορία» που θα καταστεί δυνατόν να εκτιμηθεί συνολικά και ουσιαστικά μόνον με την πάροδο αρκετών ακόμη χρόνων...

Σύμφωνα, λοιπόν, με πρόσφατες δηλώσεις του γραμματέα του ιρακινού υπουργείου Εξωτερικών, Ναμπίλ Νέιμ, οι αμερικανοβρετανικές αεροπορικές επιδρομές προκάλεσαν το θάνατο σε 315 πολίτες μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο. Το ίδιο διάστημα, τραυματίστηκαν τουλάχιστον 900 άλλοι!

Την ίδια ώρα τόσο ο Ναμπίλ Νέιμ, που έκανε την παραπάνω ανακοίνωση σε ιρακινό τηλεοπτικό δίκτυο, όσο και τα τελευταία δημοσιεύματα όλων των ιρακινών εφημερίδων δε στηλίτευσαν μόνον τις αμερικανοβρετανικές επιδρομές αλλά και την πολιτική της Σαουδικής Αραβίας έναντι της Βαγδάτης. «Τόσο οι Σαουδάραβες όσο και οι Κουβεϊτιανοί είναι το ίδιο υπεύθυνοι για τις αεροπορικές επιδρομές και εάν το επιθυμούν μπορούν να τις σταματήσουν», σημειωνόταν χτες σε ενδεικτικό άρθρο ιρακινής εφημερίδας.

Στο μεταξύ, σήμερα, και τρεις μέρες μετά την επαναλειτουργία του Διεθνούς Αεροδρομίου της Βαγδάτης, αναμένεται στην ιρακινή πρωτεύουσα ρωσική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον υπουργό Πολιτικής Αμυνας, Καταστάσεων Εκτακτης Ανάγκης και Εκκαθαριστικών Επιχειρήσεων, στρατηγό Σεργκέι Σόιγκου. Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ΙΝΤΕΡΦΑΞ, ο Ρώσος υπουργός επισκέπτεται το Ιράκ για συνομιλίες με θέμα τις «ανθρωπιστικές αποστολές και τη συνεργασία των δύο χωρών σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης».

ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Νέα επίθεση αγνώστων προκαλεί τον τραυματισμό 9 Σέρβων μαθητών!

ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-

Η επίθεση δύο αγνώστων με χειροβομβίδες σε χωριό του Κοσσυφοπεδίου προκάλεσε χτες το πρωί τον τραυματισμό εννιά μικρών Σέρβων.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της ΚΦΟΡ, Τιμ Σέρελ-Κουκ, η επίθεση εκδηλώθηκε κοντά σε γήπεδο μπάσκετ στο χωριό Τσκβεν Βόντιτσα (περίπου 10 χλμ. βορειοδυτικά της Πρίστινα). Οι μικροί τραυματίες μεταφέρθηκαν άμεσα σε παρακείμενο νοσοκομείο, υποβλήθηκαν σε εξετάσεις και πήραν λίγες ώρες μετά εξιτήριο... Μάλιστα, ο Τιμ Σέρελ-Κουκ χαρακτήρισε την επίθεση «τρομοκρατική ενέργεια». Λίγη ώρα μετά την επίθεση, μία ομάδα περίπου 100 εξαγριωμένων Σέρβων πραγματοποίησε συγκέντρωση διαμαρτυρίας σε κεντρικό σημείο της Πρίστινα.

ΙΡΛΑΝΔΙΑ
Ενας «τίγρης» που νοσεί βαρύτατα...

Αποκαλυπτική συνέντευξη με τον Ντες Ο' Χάγκαν, μέλος της Πολιτικής και Κεντρικής Εκτελεστικής Επιτροπής του Κόμματος Εργατών Ιρλανδίας, για τα προβλήματα της σύγχρονης ιρλανδέζικης κοινωνίας, την πορεία της χώρας στην ΕΕ και τη λεγόμενη ειρηνευτική διαδικασία στη Βόρεια Ιρλανδία



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ