ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 20 Ιούνη 2019
Σελ. /28
ΕΚΛΟΓΕΣ ΙΟΥΛΗΣ 2019

Κάλεσμα στην εργατική τάξη και σε όλους τους εργαζόμενους της χώρας να ενισχύσουν με την ψήφο τους το ΚΚΕ, το μόνο κόμμα που στηρίζει τα συμφέροντά τους, αγωνίζεται και διεκδικεί τα αιτήματά τους και φωτίζει το δρόμο που «βγάζει» έξω από τον φαύλο κύκλο της λιτότητας, της ανεργίας, των μνημονίων, της εργασιακής ζούγκλας, αλλά και της εμπλοκής της χώρας στα επικίνδυνα σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ, απηύθυνε χτες ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στη διάρκεια περιοδείας του στη γαλακτοβιομηχανία ΦΑΓΕ στη Μεταμόρφωση.

Τον Δ. Κουτσούμπα συνόδευαν η Λουίζα Ράζου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφια βουλευτής του Κόμματος στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, ο Πέτρος Αλέπης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, και ο Αποστόλης Γαρμπής, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο εργοστάσιο. Την αντιπροσωπεία του ΚΚΕ υποδέχτηκαν ο ιδιοκτήτης του ομίλου ΦΑΓΕ, Γ. Φιλίππου, και ο διευθυντής του εργοστασίου, Χάρης Κρομμύδας.

Ο Δ. Κουτσούμπας αφού περιηγήθηκε στα τμήματα παραγωγής, μίλησε σε συγκέντρωση των εργαζομένων και ακολούθησε συζήτηση μαζί τους.


ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΓΑΛΑΚΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ «ΦΑΓΕ»
Στις 7 Ιούλη να δυναμώσει το ΚΚΕ, για να δυναμώσει ο αγώνας των εργαζόμενων, να ανοίξει ο δρόμος για ριζικές ανατροπές

Αποσπάσματα από την ομιλία του Δ. Κουτσούμπα στους εργαζόμενους

Μιλώντας για τη μάχη των βουλευτικών εκλογών ο Δημήτρης Κουτσούμπας τόνισε: «Αυτές οι εκλογές, της 7ης του Ιουλίου, είναι πιο κρίσιμες από τις ευρωεκλογές, τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, γιατί κρίνεται ποια δύναμη θα βρίσκεται εδώ παρούσα, σταθερή, στήριγμα στους αγώνες των εργαζομένων, ικανή να οργανώσει τη διεκδίκηση με βάση τα δίκαια αιτήματα και του κλάδου σας αλλά και συνολικότερα των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων της χώρας μας, γιατί τα δύσκολα δεν είναι στο παρελθόν, εξακολουθούν να είναι μπροστά μας. Και αυτή η δύναμη είναι το ΚΚΕ. Μας ξέρετε και στους αγώνες και στη Βουλή με τις προτάσεις νόμου που έχουμε καταθέσει για ανακούφιση έστω στο ελάχιστο των μισθωτών, των συνταξιούχων, των άλλων λαϊκών στρωμάτων, και σ' αυτό το μετερίζι θα είμαστε μπροστά. Μας ξέρετε γιατί έχουμε αντιπαλέψει τις πολιτικές που εμπλέκουν τη χώρα μας σε επικίνδυνους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ, της ΕΕ. Βλέπετε τα πρόσφατα γεγονότα με την αύξηση της επιθετικότητας της άρχουσας τάξης της Τουρκίας σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο. Και βεβαίως σταθερά αντίπαλος σε αυτά, η φωνή που ενημερώνει τον λαό, που δεν τον εφησυχάζει, και κινητοποιεί δυνάμεις έτσι ώστε να φύγουμε από αυτά τα αδιέξοδα και από αυτούς τους επικίνδυνους σχεδιασμούς, είναι το ΚΚΕ. Αυτή η δύναμη, λοιπόν, αύριο στη Βουλή και μέσα στους λαϊκούς αγώνες θα μπορέσει να στηρίξει τα δίκαια αιτήματά σας, απέναντι στα προβλήματα που αντιμετωπίζετε. Και φυσικά να ανοίξουμε το δρόμο. Γιατί η πρόταση του ΚΚΕ, αυτό που λέμε εργατική εξουσία, ο λαός να βρεθεί πραγματικά στην εξουσία και να οικοδομήσει τη δική του κοινωνία, να φτιάξει μια νέα κοινωνική οργάνωση, μια λαϊκή οικονομία που να απολαμβάνει όλον αυτόν τον πλούτο που παράγει, αυτό το λέει μόνο το ΚΚΕ.


Ολα τα άλλα κόμματα βαδίζουν στον ίδιο μονόδρομο που μας έχει φέρει από το κακό στο χειρότερο και που δεν βλέπουμε πραγματικό φως στο τούνελ, παρότι προεκλογικά όλοι οι επίδοξοι κυβερνώντες τάζουν λαγούς με πετραχήλια.

Αρα λοιπόν στηρίξτε τη δύναμη που θα ανοίξει αυτόν το δρόμο, γιατί ξέρουμε όλοι και όλες ότι η Ελλάδα έχει παραγωγικές δυνατότητες. Ο πλούτος που παράγουν οι εργάτες, οι εργαζόμενοι σε αυτή τη χώρα πρέπει να γυρνάει σε αυτούς και όχι να πηγαίνει στις τσέπες των λίγων, στο μεγάλο κεφάλαιο, στα μονοπώλια, στα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, είτε εγχώρια είτε ξένα.

Και από αυτή τη σκοπιά, αυτή η δύναμη, αυτός ο δρόμος, εμείς πιστεύουμε, και εσείς - πιστεύω - το πιστεύετε, είναι ρεαλιστικός, μπορεί να ανοίξει. Μπορεί να μην είναι εφικτό άμεσα, αυτές τις μέρες, όμως πρέπει και η ψήφος στις εκλογές και η συμμετοχή των εργαζομένων και η δύναμη που θα δοθεί στο ΚΚΕ να ανοίξουν αυτόν το δρόμο».

Για το εργοστάσιο της ΦΑΓΕ και την πρόταση του ΚΚΕ

Ο Δ. Κουτσούμπας αναφέρθηκε επίσης στο παράδειγμα του εργοστασίου της ΦΑΓΕ και στον κλάδο των Τροφίμων - Ποτών, λέγοντας: «Υπάρχει δυνατότητα για ποιοτικά, πλούσια, υγιεινά προϊόντα, για τη διατροφή όλου του ελληνικού λαού, και τη δική σας και των άλλων εργαζομένων, των λαϊκών στρωμάτων, όλης της Ελλάδας, και με ισότιμες συναλλαγές - εμπορικές ανταλλαγές με άλλες χώρες που θα ενδιαφέρονται για τους λαούς τους, με κυβερνήσεις που θα μπορούν να έχουν διακρατικές συμφωνίες αύριο, γιατί η ζωή δεν θα αλλάζει μόνο εδώ, θα αλλάζει και σε άλλες χώρες. Ταυτόχρονα, παράλληλα θα κινούνται αυτά τα πράγματα.


Αρα λοιπόν αυτό να το σκεφτούμε καλά, γιατί η τεχνολογία, η επιστήμη έχει αναπτυχθεί. Εδώ στην Ελλάδα, ιδιαίτερα, υπάρχει ώριμο, έμπειρο εργατικό - τεχνικό - επιστημονικό δυναμικό. Ο εργάτης δεν χρειάζεται τον καπιταλιστή, οι επιχειρήσεις σήμερα δεν θέλουν τους καπιταλιστές για να λειτουργήσουν. Υπάρχει αυτοματοποίηση της παραγωγής, ο εργάτης μπορεί να διευθύνει την παραγωγή, μπορεί να έχει πραγματικά την εξουσία, να συμμετέχει σε αυτή, να κανονίζει τα πλάνα της παραγωγής και με βάση τον κεντρικό - επιστημονικό σχεδιασμό από το δικό του, το εργατικό κράτος. Η παραγωγική συνέλευση των εργοστασίων είναι αυτή η οποία θα μπορεί να καθορίζει.

Αυτό δεν είναι μόνο όραμα, είναι και σχέδιο συγκεκριμένο. Και σήμερα και στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες υπάρχουν αυτές οι δυνατότητες. Υπάρχει η δυνατότητα να ανοίξει αυτός ο δρόμος. Και σας προτείνουμε να παλέψουμε γι' αυτό και να δημιουργήσουμε το λιθαράκι, να κάνουμε το βήμα για να πάμε εκεί, ανασυγκροτώντας το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, δημιουργώντας την Κοινωνική Συμμαχία όπου όλοι οι εργαζόμενοι μαζί με τους επαγγελματίες, τους αγρότες, άλλα λαϊκά στρώματα, τις γυναίκες τους, τα παιδιά τους, να ενωθούμε και να διεκδικήσουμε, γιατί αυτό είναι η ζωή μας, είναι το μέλλον μας».

Ισχυρό ΚΚΕ απέναντι σε οποιαδήποτε κυβέρνηση

Μιλώντας για την κυβέρνηση που θα προκύψει στις εκλογές, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ είπε χαρακτηριστικά: «Στις 7 του Ιούλη δεν υπάρχει δυνατότητα να έχουμε λαϊκή διακυβέρνηση με ανατροπή του καπιταλιστικού συστήματος, όλης αυτής της βαρβαρότητας, των μέτρων, των μνημονίων. Ομως στις 7 Ιούλη η όποια κυβέρνηση βγει, είτε είναι αυτοδύναμη είτε είναι συνεργασίας, θα συνεχίσει στον ίδιο δρόμο με τις δεσμεύσεις των τριών μνημονίων - και του τελευταίου που ψήφισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, παρότι λέει ότι έχουμε βγει από τα μνημόνια - και με τις "μεταμνημονιακές" δεσμεύσεις που έχει υπογράψει, με την εποπτεία της τρόικα, της Κομισιόν, των υπολοίπων εταίρων της. Κάθε τρίμηνο έρχονται εδώ, ελέγχουν και καθορίζουν τη δημοσιονομική πολιτική έτσι ώστε να μην ξεφύγει. Θα έχουμε τα ματωμένα πλεονάσματα μέχρι το 2060. Και όλα τα άλλα κόμματα, η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ αλλά και άλλα μικρότερα κόμματα, ορκίζονται σε αυτήν την κατεύθυνση. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ήδη έχει προνομοθετήσει τις ράγες στις οποίες θα κινηθεί η επόμενη κυβέρνηση.

Απέναντι σε μια τέτοια αντιλαϊκή κυβέρνηση θα πρέπει να υπάρχει αυτή η δύναμη - αυτή η ισχυρή δύναμη - μέσα στη Βουλή, μέσα στο λαό, μέσα στους αγώνες, που θα μπορεί να αποτρέπει τα χειρότερα, να εμποδίζει αντιλαϊκά μέτρα και να καταθέτει προτάσεις για δικαιώματα και αιτήματα των εργαζομένων και των κλάδων. Που θα μπορεί να κινητοποιεί το λαό με τους αγώνες και βεβαίως να ανοίγει αυτόν το δρόμο. Και αυτή η δύναμη είναι το ΚΚΕ.

Γι' αυτό μας ακούτε να λέμε ότι χρειάζεται ισχυρή εργατική - λαϊκή αντιπολίτευση. Αντιπολίτευση απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική, απέναντι σε όποια κυβέρνηση τολμά να χτυπά το εργατικό - λαϊκό κίνημα, να ξεζουμίζει τους εργαζόμενους, να παίρνει μέτρα το ένα μετά το άλλο.

Και βέβαια αυτά είναι οι αντιδραστικές κατευθύνσεις της ΕΕ, της συμμαχίας δηλαδή όπου συμμετέχει η Ελλάδα, τις οποίες υλοποιούν όλες αυτές οι κυβερνήσεις. Που υλοποίησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αύριο πιθανόν να είναι η κυβέρνηση της ΝΔ ή οποιαδήποτε άλλη, με συνεργασία με άλλους. Ηδη η κα Γεννηματά μίλησε για μετεκλογική συνεργασία του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ με τη ΝΔ.

Ουσιαστικά μιλάμε για άχρηστη ψήφο σε αυτά τα κόμματα, για ψήφο αχρείαστη για τα λαϊκά συμφέροντα, γιατί θα την αξιοποιήσουν ενάντια στο λαό μας».

Η μόνη σίγουρη ψήφος για τους εργαζόμενους είναι η ψήφος στο ΚΚΕ

Ο Δ. Κουτσούμπας αναφέρθηκε και στα υπόλοιπα κόμματα, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν μπορεί να δίνουμε ξανά την ψήφο μας, να ενισχύουμε κόμματα τα οποία τα έχουμε γνωρίσει, τα έχουμε δοκιμάσει, ούτε βεβαίως να σκορπάμε την ψήφο μας σε άλλους. Πρέπει να απομονωθεί η Χρυσή Αυγή, να φύγει εντελώς από τη Βουλή. Να μην ενισχυθούν άλλα ακροδεξιά κόμματα, εθνικιστικά, που θέλουν να πάρουν το ρόλο μιας πιο "λάιτ" Χρυσής Αυγής, όπως είναι ο Βελόπουλος. Χαμένη ψήφος είναι εκεί για τον ελληνικό λαό, για τον εργάτη, την εργάτρια, τον εργαζόμενο, την εργαζόμενη.

Ούτε βεβαίως κι αυτά τα νέα κόμματα μίας χρήσης που εμφανίζονται. Παλιότερα είχαμε το Ποτάμι, είδατε πώς εμφανίστηκε, πού κατέληξε, εξαφανίστηκε. Είχαμε τους ΑΝΕΛ, πού ήταν, πού κατέληξαν, την Ενωση Κεντρώων. Τέτοια κόμματα εμφανίζονται σε τέτοιες περιόδους που έχει μια κρίση μικρότερη ή μεγαλύτερη το πολιτικό σύστημα και ψάχνει διεξόδους ώστε να βάλει νέα αναχώματα στο λαό, για να μην έρθει ο κόσμος στο ΚΚΕ. Τέτοιο κόμμα είναι του Βαρουφάκη, ο οποίος λένε ότι είναι εκλεκτός του Σόρος, του διεθνούς τοκογλύφου. Τον Βαρουφάκη τον γνωρίσαμε ως υπουργό Οικονομικών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, με το πρόγραμμα τότε του ΣΥΡΙΖΑ που έφερε σ' αυτήν την κατάσταση τη χώρα και οδηγηθήκαμε στο τρίτο μνημόνιο. Στην ουσία ο εμπνευστής του τρίτου μνημονίου, ο εμπνευστής τού να μη λένε την τρόικα τρόικα, για να κοροϊδέψουν τον ελληνικό λαό, ήταν ο Βαρουφάκης, να τη λέμε "θεσμούς" έλεγε τότε. Τα θυμόσαστε. Αυτός τα δημιούργησε όλα αυτά. Και βεβαίως το πρόγραμμά του σήμερα μιλάει για συνεργασία είτε με τη ΝΔ είτε με τον ΣΥΡΙΖΑ, παίζει και στα δύο ταμπλό.

Αρα λοιπόν τέτοια ψήφος του ελληνικού λαού και της νεολαίας είναι χαμένη. Η μόνη σίγουρη ψήφος, που δεν θα αλλάξει την άλλη μέρα των εκλογών, την επόμενη μέρα θα βρίσκεται εδώ και στη Βουλή και στα εργοστάσια, στους τόπους δουλειάς, στους δρόμους του αγώνα, θα είναι στο ΚΚΕ. Και μπορούμε να καταφέρουμε πράγματα αν η εργατική τάξη, ο λαός μάς δώσει αυτή τη δύναμη. Γιατί αυτή η δύναμη που έχουμε δεν φτάνει, χρειάζεται πολύ περισσότερη.

Γι' αυτό απευθυνόμαστε σε όλους τους εργαζόμενους. Πρώτα απ' όλα σ' αυτούς που μας στήριξαν αυτά τα χρόνια, που μας στήριξαν στην προηγούμενη εκλογική μάχη. Οι 302 χιλιάδες ψηφοφόροι των ευρωεκλογών, οι πάνω από 400 χιλιάδες που μας ψήφισαν στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές. Αυτοί δεν πρέπει ούτε ένας να πει σήμερα "δεν πάω να ψηφίσω, θα πάω στο χωριό μου" ή "θα πάω στη παραλία". Πρέπει να πάνε όλοι αυτοί να ψηφίσουν, και όχι μόνο αυτοί.

Απευθυνόμαστε σε άλλους ανθρώπους, οι οποίοι μπορεί να στήριζαν άλλες επιλογές, ή να πήγαν δεξιά και αριστερά, σε αυτά τα κόμματα μίας χρήσης, και τους λέμε να έρθουν στο ΚΚΕ. Οι δυσαρεστημένοι της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ, μπορούν εδώ να βρουν το στήριγμα για την πορεία της επόμενης μέρας.

Σε όλους αυτούς απευθυνόμαστε και τους καλούμε να μας δώσουν αυτή τη δύναμη, γιατί δεν θα το βάλουμε κάτω. Θα είμαστε μπροστά στους αγώνες, θα ακούμε τι μας λένε, θα προβάλλουμε τα αιτήματα, θα ανοίγουμε αυτόν το δρόμο για ριζικές ανατροπές, έτσι ώστε πραγματικά, τελικά, να βρεθεί η εργατική τάξη στην εξουσία».

Για την τουρκική προκλητικότητα και τις επικίνδυνες εξελίξεις στην περιοχή

Ξεχωριστή αναφορά έκανε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στις επικίνδυνες εξελίξεις στην περιοχή: «Η ίδια πολιτική ταύτιση σε στρατηγικά ζητήματα γίνεται και με τα θέματα που άπτονται της τουρκικής προκλητικότητας στο Αιγαίο, στην Ανατολική Μεσόγειο, με τις αντιθέσεις και τους μεγάλους ανταγωνισμούς ισχυρών ιμπεριαλιστικών κρατών, που το φιτίλι για επικίνδυνες εξελίξεις στην περιοχή ανάβουν οι οργανισμοί στους οποίους συμμετέχει η χώρα, η συνεργασία δηλαδή με τους Αμερικάνους, με το ΝΑΤΟ, με την ΕΕ, οι οποίοι ευθύνονται για την προκλητικότητα της Τουρκίας.

Υπάρχουν ευθύνες σε κυβερνήσεις και στα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, όπως είναι η ΝΔ; Υπάρχουν. Διότι πριν από ένα μήνα βγήκε ο κ. Τσίπρας ως πρωθυπουργός και είπε ότι δεν θα γίνει και τίποτα βρε παιδιά, μια τζούφια γεώτρηση θα κάνουν στην Κύπρο, στην κυπριακή ΑΟΖ, γιατί το γεωτρύπανο δεν μπορεί να φτάσει κάτω. Και βλέπουμε να κάνει έκτακτο ΚΥΣΕΑ, βλέπουμε να λέει ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας και Αμυνας ότι η γεώτρηση προχωράει. Αλλά εγώ σας λέω και το άλλο ακόμα. Και τζούφια να ήταν η γεώτρηση, αυτό ήταν το πρόβλημα; Που αποπροσανατόλισε ο πρωθυπουργός όλο τον ελληνικό λαό και άνοιξε την όρεξη του Ερντογάν και της Τουρκίας; Ακόμα και τζούφια να ήταν η γεώτρηση, δεν καταλαμβάνει η Τουρκία έδαφος στην κυπριακή ΑΟΖ; Η Τουρκία έτσι προχωράει, βήμα το βήμα. Ούτε εμείς πιστεύουμε ότι αυτή τη στιγμή θέλει να βγάλει υδρογονάνθρακες, φυσικό αέριο. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο κυπριακό "οικόπεδο", αύριο όπως λέει θα βρεθεί δίπλα στο Καστελόριζο, στην ελληνική ΑΟΖ, που θα είναι πιο οξυμένο το πρόβλημα και θα υπάρχει άμεσος κίνδυνος πολεμικής εμπλοκής. Θέλει να κατοχυρώνει δικαιώματα. Σου λέει, θέλω να μπω εδώ, δεν ανήκει στην Ελλάδα, ανήκει στην Τουρκία. Αυτό που λέμε "γκρίζες ζώνες", αυτό κάνει η Τουρκία βήμα το βήμα. Και εμείς πέφτουμε σε αυτή τη λούμπα.

Αρα, καθαρά πρέπει να πούμε στον ελληνικό λαό να μην εφησυχάζει, γιατί ο εφησυχασμός ανοίγει την όρεξη και της τουρκικής αστικής τάξης και των Αμερικάνων και του ΝΑΤΟ. Διότι οι Αμερικάνοι, που υποτίθεται ότι είναι σύμμαχοί μας, και το ΝΑΤΟ, είδατε τη διφορούμενη δήλωση. Λέει ότι "η Κυπριακή Δημοκρατία διεκδικεί ως δικαίωμα" να είναι δική της ζώνη αυτή. Αρα αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο η Τουρκία να έχει και δίκιο. Βγάζει την ουρά του απέξω δηλαδή, και ο Τραμπ και το ΝΑΤΟ και όλοι αυτοί οι οργανισμοί, και θα βάλουν τους λαούς, τη νεολαία, να σκοτώνονται στο βωμό των ιμπεριαλιστών.

Και δεν μιλάμε φυσικά για μια σειρά ζητήματα στα οποία έχουν τεράστιες ευθύνες η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα κόμματα, και η ΝΔ, που είναι σ' αυτήν την κατεύθυνση. Για παράδειγμα, την ώρα που μας λένε ότι δεν έχει χρήματα για τον ελληνικό λαό, δεν έχει για την Υγεία, για την Παιδεία, για μισθούς, για συντάξεις, πληρώνουμε 4 δισ. ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό για τις πολεμικές ανάγκες του ΝΑΤΟ. Γι' αυτό ο Τραμπ είπε μπράβο στην Ελλάδα, που είναι πρώτη από τα μέλη του ΝΑΤΟ που είναι συνεπής στις υποχρεώσεις της στη Συμμαχία αυτή, για να πηγαίνουν πολεμικά από δω κι από κει και να κάνουν τις πολεμικές στρατιωτικές επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ. Και Ελληνες στρατιώτες και πολεμικά πλοία και αεροπλάνα. Κοκορεύεται η κυβέρνηση γιατί υπερίπτανται πολεμικά ελληνικά αεροσκάφη πάνω από τη Β. Μακεδονία τώρα, και δεν υπερίπτανται τα τουρκικά.

Και βέβαια δεν μας λένε ότι πάνω από τα ελληνικά υπερίπτανται τα ρωσικά, με κίνδυνο άμεσης εμπλοκής, γιατί εδώ ανταγωνίζονται σε αυτήν την περιοχή Αμερικάνοι, Ρώσοι, Κινέζοι, Γερμανοί εκτός από Τουρκία, Ισραήλ, Ιράν και λοιπές περιφερειακές δυνάμεις που έχουν επίσης τα δικά τους τοπικά ή περιφερειακά συμφέροντα.

Αρα, λοιπόν, αυτά καθαρά πρέπει να τα πούμε στον ελληνικό λαό, διότι οι πολιτικές τους είναι που οδηγούν συνεχώς από το κακό στο χειρότερο και μπορεί να ανάψουν και τη σπίθα του πολέμου.

Για όλα αυτά τα ζητήματα, είτε αφορούν την οικονομία είτε αφορούν την εξωτερική πολιτική της χώρας και τις διεθνείς σχέσεις, θα πρέπει να σκεφτείτε με βάση την πείρα σας, και εσείς και όλος ο ελληνικός λαός».


Από τη συζήτηση με τους εργαζόμενους

Μεγάλο ενδιαφέρον είχε η συζήτηση που ακολούθησε με τους εργαζόμενους. Ενας από αυτούς παρατήρησε ότι «πολύς κόσμος συμφωνεί με τις απόψεις του ΚΚΕ, αλλά αυτό δεν το βλέπουμε να αντιπροσωπεύεται στα ποσοστά των εκλογών» και ρώτησε «για ποιο λόγο συμβαίνει αυτό».

Ο Δ. Κουτσούμπας απάντησε ότι «πρέπει ο ελληνικός λαός να καταλάβει ότι έχει δύναμη» και ότι «η εργατική τάξη έχει τη δύναμη και πρέπει να την αξιοποιήσει σωστά, οπουδήποτε», είτε πρόκειται για το κίνημα, είτε για τις εκλογές. Πρόσθεσε ότι «το γεγονός ότι η κατάσταση είναι δύσκολη, ότι ζούμε σε αρνητικό συσχετισμό δυνάμεων, δεν λέει τίποτα» και ότι η ίδια συζήτηση γίνεται σε όλες τις χώρες του κόσμου, από τις δυνάμεις που παλεύουν για να πάρει πραγματικά ο λαός την εξουσία.

«Η απάντηση είναι αυτή: Πρέπει να το αποφασίσουμε και στην Ελλάδα και στη Γαλλία και στην Αγγλία και στην Ιταλία και στην Ισπανία και σε όλο τον κόσμο και σε όλη την Ευρώπη και πρώτα από όλα στη χώρα μας να ανοίγουμε αυτόν το δρόμο», είπε χαρακτηριστικά.

«Πάντα γίνεται η επιλογή, φεύγω από τον έναν - πάω στον άλλον, σε έναν από τους δυο. Αυτή η ιστορία πρέπει να τελειώσει, αλλά πρέπει να το αποφασίσετε εσείς, πρέπει να το αποφασίσουμε εμείς όλοι μαζί, άσχετα τι ψηφίζαμε μέχρι χτες», πρόσθεσε ο Δ. Κουτσούμπας και κατέληξε: «Γιατί τον εργάτη, τον υπάλληλο δεν τον ξεχωρίζει αν ήταν δεξιός, αν ήταν αριστερός, αν ήταν το ένα, το άλλο. Τον εργάτη τον ξεχωρίζει η εκμετάλλευση (...) αυτή είναι η διαφορά και εδώ πρέπει να είμαστε ενωμένοι όλοι και να επιλέγουμε ποια δύναμη μπορεί να ενισχύσει αυτήν την προοπτική».

* * *

Μια άλλη ερώτηση που τέθηκε αφορούσε «το ενδεχόμενο συνεργασίας με μικρότερες δυνάμεις της αριστεράς» και «αν υπάρχει μεγάλο χάσμα ανάμεσα στις απόψεις σας;».

Ο Δ. Κουτσούμπας απάντησε μεταξύ άλλων ότι «μεγάλο χάσμα με τον κόσμο που ακολουθεί αυτές τις δυνάμεις δεν υπάρχει και ήδη για παράδειγμα απ' τη ΛΑΕ έχουμε πάρα πολλούς υποψήφιους ή ανθρώπους που κάνουν δηλώσεις συμπόρευσης με το ΚΚΕ ακόμα κι απ' την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, από άλλες δυνάμεις που ήταν στον ΣΥΡΙΖΑ ή στο ΠΑΣΟΚ παλιότερα, έχουμε και στα ψηφοδέλτια του Κόμματος υποψήφιους που συμπορεύονται με το ΚΚΕ.

Με τις ηγεσίες τους βεβαίως έχουμε σοβαρές διαφωνίες και βεβαίως έχουν τεράστιες ευθύνες για την εξέλιξη αυτής της κατάστασης και της πορείας μέχρι εδώ σήμερα (...) εμείς δεν ξεχωρίζουμε τον κόσμο, εμείς απευθυνόμαστε σε όλους τους εργαζόμενους ό,τι κι αν ψήφιζαν, ό,τι κι αν ήταν, να συμπορευτούν με το ΚΚΕ και με ανοιχτή καρδιά και χωρίς όρους και προϋποθέσεις που βάζουν άλλοι (...) Το ΚΚΕ παίζει με καθαρά χαρτιά σ' αυτά τα ζητήματα και έχει καθαρή πολιτική, με τους εργαζόμενους, τους απλούς τους ανθρώπους, που μπορεί να είναι μέλη άλλων κομμάτων, δεν έχουμε κανένα πρόβλημα, τείνουμε το χέρι και τους καλούμε να συμπορευτούν μαζί μας».

* * *

Ειδικότερα για το θέμα του ΝΑΤΟ, ρωτήθηκε «πώς θα αντιμετωπίσει το ΚΚΕ μια απειλή σε περίπτωση που έχουμε φύγει απ' το ΝΑΤΟ;». Ο Δ. Κουτσούμπας απάντησε ότι «η ανασφάλεια που έχει δημιουργηθεί στη χώρα και στην περιοχή, η αποσταθεροποίηση όταν γίνεται, γίνεται απ' το ΝΑΤΟ. Την εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο την έκανε το ΝΑΤΟ, οι Αμερικάνοι που ήταν σύμμαχοί μας! Τον βομβαρδισμό της Γιουγκοσλαβίας τον έκαναν τα ΝΑΤΟικά αεροπλάνα, μέσα στην Ευρώπη, στα σύνορά μας».

Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση έφερε το ΝΑΤΟ στο Αιγαίο όχι για να ελέγχει το προσφυγικό κύμα σε σχέση με την Τουρκία, αλλά «για να περιπολούν εδώ και να μην αφήνουν τα ρώσικα πλοία ή τα κινέζικα ή άλλα πλοία ανταγωνιστικών κρατών, να μην έρχονται εδώ για τα δικά τους οικονομικά συμφέροντα! Γιατί θέλουν να μοιράσουν τους ενεργειακούς πόρους. Αυτή δυστυχώς είναι η ουσία. Αρα να σκεφτούμε βαθύτερα και να δούμε ποιος δίνει ασφάλεια και σταθερότητα και ποιος βοηθά την ειρήνη».

* * *

Μια τελευταία ερώτηση αφορούσε το «πότε θα πάρουμε αύξηση στους μισθούς μετά από 10 χρόνια μνημόνια» και γιατί ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ «μιλάνε για φορολογία αόριστα και δεν μιλάνε για ΣΣΕ ούτε για αυξήσεις στους εργαζόμενους».

Ο Δ. Κουτσούμπας απάντησε: «Αν άκουσες χτες τι είπε ο πρόεδρος του ΣΕΒ και οι εκπρόσωποι των βιομηχάνων που δώσανε συγχαρητήρια στον κ. Τσίπρα και στην κυβέρνησή του γιατί έχει υλοποιήσει και υλοποιεί ήδη το 82% των προτάσεων του ΣΕΒ (...) θα δώσεις την απάντηση και εσύ μόνος σου και όλοι. Είπε μπράβο επίσης στην παρέμβαση που έκανε ο κ. Μητσοτάκης ότι και η κυβέρνηση της ΝΔ αν έρθει, θα υλοποιήσει αυτή την πολιτική.

Αρα λοιπόν γι' αυτό δεν γίνεται αύξηση μισθών, διότι οι βιομήχανοι θέλουν περισσότερα κέρδη και βεβαίως η κερδοφορία τους θέλει μείωση μισθών, μείωση κοινωνικών παροχών, θέλει ελαστικές εργασιακές σχέσεις και πάει λέγοντας. Θέλει αυτήν τη ζούγκλα που βιώνουμε. Αρα λοιπόν πρέπει τα πυρά μας, και τώρα η ψήφος είναι τα πυρά μέχρι τις 7 Ιούλη, πρέπει να τα στρέψουμε σωστά, στους πραγματικούς αντιπάλους και στα κόμματα, το πολιτικό προσωπικό που λέμε εμείς που υπηρετεί αυτούς τους αντιπάλους των εργαζομένων».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ