ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 20 Ιούνη 2018
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΑΤΡΑΣ
Αυξημένες ευθύνες για τη νέα διοίκηση και τα σωματεία

Ανακοίνωση της «Ταξικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης»

Χαιρετισμό σε όλους τους εκλεγμένους αντιπροσώπους που πήραν μαζικά μέρος στις αρχαιρεσίες του Εργατικού Κέντρου Πάτρας, δίνοντας απάντηση στην προσπάθεια υπονόμευσης και ακύρωσής τους, απευθύνει με ανακοίνωσή της η «Ταξική Αγωνιστική Συσπείρωση» (ΤΑΣ - ο συνδυασμός των συνδικαλιστών που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ).

Η σημαντική αύξηση των δυνάμεων της ΤΑΣ και η ανάδειξή της σε πρώτη δύναμη, υπογραμμίζει, αποτελούν ελπίδα και ταυτόχρονα σηματοδοτούν αυξημένες ευθύνες στον αγώνα για να αλλάξει ρότα το Εργατικό Κέντρο Πάτρας. Σε αυτόν τον αγώνα, για να ξεμπερδέψει το ΕΚΠ από τις νοθείες και να σταματήσει να είναι σύμμαχος των αφεντικών, η ΤΑΣ απευθύνει πλατύ κάλεσμα συμμετοχής σε όλους τους εργαζόμενους της Πάτρας, με συσπείρωση γύρω από τη νέα διοίκηση του Εργατικού Κέντρου και τα σωματεία.

Με δύναμη και τόλμη για ένα Εργατικό Κέντρο στήριγμα όλων των εργατοϋπαλλήλων

Αναλυτικά, ολόκληρη η ανακοίνωση της «Ταξικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης» έχει ως εξής:

«Ολοκληρώθηκαν με μαζική συμμετοχή οι αρχαιρεσίες του Εργατικού Κέντρου Πάτρας, για ανάδειξη νέας διοίκησης του ΕΚΠ και αντιπροσώπων για τη ΓΣΕΕ.

Χαιρετίζουμε όλους τους αντιπροσώπους που πήραν μαζικά μέρος και έδωσαν απάντηση στην προσπάθεια υπονόμευσης και ακύρωσης των αρχαιρεσιών. Εδωσαν απάντηση στη λυσσαλέα και συνεχή προσπάθεια την ομάδας Νικολάου - Καραγεωργόπουλου που αξιοποιώντας όλους τους κρατικούς μηχανισμούς, ακόμη και εισαγγελείς, προσπάθησαν να ακυρωθεί η διαδικασία.

Η σημαντική αύξηση δυνάμεων της "Ταξικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης", η ανάδειξή της σε πρώτη δύναμη, είναι ελπίδα για την εργατική τάξη της πόλης μας. Θα βοηθήσει ώστε να δυναμώσει ο αγώνας για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων και των σύγχρονων αναγκών μας. Να οργανωθεί η απάντηση απέναντι στην αντεργατική επίθεση κυβέρνησης και εργοδοσίας.

Ταυτόχρονα, μας βάζει μπροστά σε νέες και αυξημένες ευθύνες. Θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις και μαζί με τις διοικήσεις των σωματείων, όλους τους εργαζόμενους, κάθε χώρου και κλάδου, να ανταποκριθούμε στα νέα καθήκοντα, στην προσπάθεια για να αλλάξει ρότα το ΕΚΠ.

Χαιρετίζουμε τη μαζική κινητοποίηση εργαζομένων με τα σωματεία τους, απλών ανθρώπων του μόχθου, συνταξιούχων, νεολαίας που υπερασπίστηκαν όλες αυτές τις μέρες τις συλλογικές μας διαδικασίες. Εβαλαν πραγματικά τη σφραγίδα τους στις εξελίξεις στο Εργατικό Κέντρο Πάτρας. Ακύρωσαν στην πράξη όλες τις προσπάθειες του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού.

Ιδιαίτερα χαιρετίζουμε την προσπάθεια ορισμένων τίμιων συνδικαλιστών που, παρότι δεν συμφωνούν σε όλα μαζί μας, στάθηκαν παλικαρίσια σε αυτήν την πολύμηνη μάχη, είχαν ιδιαίτερη συμβολή στον αποκλεισμό της νοθείας και την εκλογή νέας διοίκησης. Στάθηκαν όρθιοι μέχρι τέλους, παρά τις πιέσεις και τη βρώμικη επίθεση.

Τους προηγούμενους μήνες δώσαμε μια σκληρή και μεγάλη μάχη. Μια μάχη δίκαιη για να είναι το ΕΚΠ το στήριγμα όλων των εργαζομένων, το αποκούμπι τους, ο συνάδελφός τους σε κάθε στιγμή στο χώρο δουλειάς, στη γειτονιά. Ηταν μάχη απέναντι στους μηχανισμούς εργοδοσίας και κυβέρνησης, στους ανθρώπους τους στο συνδικαλιστικό κίνημα.

Τους προειδοποιούμε! Δεν κάνουμε πίσω! Το ίδιο το αποτέλεσμα, οι ίδιοι οι εργαζόμενοι και τα σωματεία τους μας δίνουν δύναμη και θάρρος για να συνεχίσουμε!

Απευθύνουμε πλατύ κάλεσμα σε όλους τους εργαζόμενους της πόλης μας, τα σωματεία σε συσπείρωση γύρω από τη νέα διοίκηση. Μπορούν σήμερα με τη δράση τους και την ίδια τη λειτουργία τους να υπερασπιστούν τις συλλογικές μας διαδικασίες. Να υπερασπιστούν την πολύμηνη μάχη που δώσαμε για να αλλάξει ρότα το Εργατικό Κέντρο Πάτρας, να ξεμπερδέψει από τη νοθεία και τις παρατυπίες, να σταματήσει να είναι σύμμαχος των αφεντικών.

Σε αυτό το καθήκον έχουμε χρέος να ανταποκριθούμε και θα τα καταφέρουμε! Χρέος απέναντι στους εργαζόμενους. Από αυτούς και μόνο κρινόμαστε, σε αυτούς και μόνο απολογούμαστε».

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΙΣ ΠΡΟΒΛΗΤΕΣ ΙΙ ΚΑΙ ΙΙΙ ΤΟΥ ΛΙΜΑΝΙΟΥ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ
Ετοιμότητα για νέες κινητοποιήσεις απέναντι στις εργοδοτικές προκλήσεις

«Ολοι στον αγώνα για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων και την υπογραφή ΣΣΕ».

Αυτό το κάλεσμα απευθύνει στους εργαζόμενους στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ στο λιμάνι του Πειραιά το σωματείο τους, η Ενωση Εργαζομένων στη Διακίνηση Εμπορευματοκιβωτίων (ΕΝΕΔΕΠ), μπροστά στην απαράδεκτη στάση της εργοδοσίας στη χτεσινή συνάντηση για τη διαπραγμάτευση της Συλλογικής Σύμβασης, που οδήγησε στη διακοπή των συνομιλιών.

Το σωματείο καλεί με ανακοίνωσή του σε Γενική Συνέλευση, αύριο Πέμπτη, με ώρα έναρξης στη 1 μ.μ. για τους μεσημεριανούς και στις 3 μ.μ. για τους πρωινούς και τους βραδινούς.

Σε τριμερή συνάντηση που έγινε στις 12 Ιούνη στο υπουργείο Εργασίας, μετά από απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων, η εργοδοσία είχε δεσμευτεί να προχωρήσει σε συνάντηση με το Σωματείο με αντικείμενο τους όρους της ΣΣΕ. Στη σχετική συνάντηση που είχε οριστεί για χτες, όμως, οι εκπρόσωποί της εμφανίστηκαν προκλητικοί, αξιώνοντας λίγο - πολύ να προσδιορίσουν οι ίδιοι τη σύνθεση της αντιπροσωπείας των εργαζομένων.

Σε δήλωσή του ο πρόεδρος του Σωματείου, Μάρκος Μπεκρής, επισημαίνει: «Η αντιπροσωπεία του Σωματείου προσήλθε στην προκαθορισμένη συνάντηση, όμως η εργοδοσία προσχηματικά και προσχεδιασμένα αμφισβήτησε τη σύνθεση της αντιπροσωπείας μας. Πρόκειται για την ίδια αντιπροσωπεία με την οποία συμμετείχαμε και στην τριμερή της προηγούμενης βδομάδας, αποτελούμενη από τρία μέλη του Σωματείου, τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Πειραιά, τον νομικό μας σύμβουλο και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΓΣΕΕ. Συγκεκριμένα, η εργοδοσία ζήτησε την αποβολή του εκλεγμένου στη ΓΣΕΕ και διέκοψε κάθε διάλογο».

Το Σωματείο έχει ενημερώσει τα αρμόδια υπουργεία Εργασίας και Ναυτιλίας ότι οι συνομιλίες διακόπηκαν με αποκλειστική ευθύνη της εργοδοσίας, ενώ καταγγέλλει πως η απαράδεκτη αυτή στάση αποδεικνύει πως η εργοδοσία δεν έχει καμιά διάθεση να τηρήσει τη δέσμευση για υπογραφή ΣΣΕ.

«Το Σωματείο και οι εργαζόμενοι είμαστε αποφασισμένοι να κλιμακώσουμε τον αγώνα για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων μας. Στη Γενική Συνέλευση θα συζητήσουμε και θα πάρουμε αποφάσεις για την κλιμάκωση αυτή», τονίζει ο Μ. Μπεκρής.

Οι εργαζόμενοι και το Σωματείο τους διεκδικούν: Υπογραφή ΣΣΕ με αυξήσεις, μόνιμη, σταθερή δουλειά και ένταξη στα ΒΑΕ. Σύσταση Επιτροπών Υγιεινής και Ασφάλειας. Η πόστα, δηλαδή η ομάδα εργασίας, να απαρτίζεται από 6 άτομα, όπως ισχύει για τους συναδέλφους τους λιμενεργάτες στον ΟΛΠ, αντί για 4 άτομα που είναι η σημερινή της σύνθεση, πράγμα που επιβαρύνει τους εργαζόμενους, τους εκθέτει σε συνθήκες εντατικοποίησης, κινδύνους ατυχημάτων και καταπόνηση του οργανισμού τους.

ΠΕΜΕΝ - «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» - ΠΕΕΜΑΓΕΝ
Κάλεσμα οργάνωσης και αγώνα για την υπογραφή ικανοποιητικών ΣΣΕ

Την ανάγκη οι ναυτεργάτες να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους και την υπογραφή ικανοποιητικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας (ΣΣΕ), απομονώνοντας τις δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, αναδεικνύουν με ανακοίνωσή τους τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ, μετά και τις χτεσινές αποφάσεις - πρόκληση που πήρε η πλειοψηφία της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΝΟ.

Η Εκτελεστική Επιτροπή συγκλήθηκε μετά από παρέμβαση των τριών ταξικών σωματείων, τα οποία μπροστά στην ένταση της επίθεσης και της αδιαλλαξίας εφοπλιστών και κυβέρνησης σε βάρος των δικαιωμάτων των ναυτεργατών, πρότειναν 24ωρη πανελλαδική απεργία σε όλες τις κατηγορίες πλοίων με προοπτική κλιμάκωσης την Τετάρτη 27/6 και σχεδιασμό πολύμορφων κινητοποιήσεων στα ποντοπόρα, μεσογειακά και ακτοπλοϊκά φορτηγά πλοία.

Οι δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, ωστόσο, με επικεφαλής τον γγ της ΠΝΟ, Γ. Χαλά, απέρριψαν την πρόταση των τριών σωματείων, ενώ συμπληρωματικά, όπως αναφέρουν τα σωματεία, «οι δυνάμεις του οπορτουνισμού, με επικεφαλής τον πρόεδρο της ΠΕΝΕΝ Νταλακογεώργο Α., δεν δίστασαν να προτείνουν μέχρι και "παγκόσμια απεργία"».

Αφορμή για την πρωτοβουλία της σύγκλησης της Εκτελεστικής Επιτροπής και τις προτάσεις των τριών σωματείων έδωσε το έγγραφο που απέστειλε ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ) στις 14/6, στο οποίο προκλητικά αναφέρει για την υπογραφή ΣΣΕ για τους ναυτεργάτες των ακτοπλοϊκών και επιβατηγών πλοίων, ότι «δεν μπορεί να τεθεί ζήτημα αύξησης των μισθολογικών συνθηκών των πληρωμάτων»! Ως πρόσχημα επικαλείται τις τιμές αύξησης των καυσίμων.

Το έγγραφο της εφοπλιστικής Ενωσης στάλθηκε λίγες μέρες πριν τη διαπραγματευτική συνάντηση με τη διοίκηση της ΠΝΟ, η οποία έχει προγραμματιστεί για αύριο.

Οπως υπογραμμίζουν τα σωματεία, «αυτές οι δυνάμεις οπλίζουν την επιθετικότητα των εφοπλιστών, της κυβέρνησης, για να μην εφαρμόζονται ούτε τα ελάχιστα των ΣΣΕ, να διευρύνεται η ανασφάλιστη εργασία, οι μειώσεις των οργανικών συνθέσεων με την εντατικοποίηση της εργασίας, η φοροεπιδρομή στο λαϊκό εισόδημα κ.ά.».

Καταγγέλλουν ακόμα ότι ο γγ της ΠΝΟ δεν «δραστηριοποιείται» μόνο στο εσωτερικό, αλλά συμμετέχει σε συνεδριάσεις των ITF (Διεθνής Οργάνωση Μεταφορών) και ILO (Διεθνές Γραφείο Εργασίας), χωρίς να έχει πάρει έγκριση από την ΕΕ για το πλαίσιο που θα παρουσιάσει εκεί, κλείνει συμφωνίες με τους εφοπλιστές έναντι αμοιβής για να μην εφαρμόζεται η κλαδική ΣΣΕ και η Κοινωνική Ασφάλιση για όλους τους ναυτεργάτες (π.χ. μπλε κάρτα) και βέβαια δεν ενημερώνει την Εκτελεστική Επιτροπή για τα όσα αποφασίζονται σε αυτές τις οργανώσεις.

ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Σήμερα η κινητοποίηση για την Υγεία

Κινητοποίηση για τα προβλήματα της Υγείας στην περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας οργανώνουν εργατικά σωματεία, σήμερα, Τετάρτη, στις 10 π.μ., έξω από το Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ. Η κινητοποίηση αποφασίστηκε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε μετά από κάλεσμα του Συλλόγου Προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών, Ιατρείων και Εργαστηρίων Βορείου Ελλάδος.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν επίσης τα Σωματεία Εργαζομένων των Νοσοκομείων «Θεαγενείου» και ΑΧΕΠΑ, το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Νομού Θεσσαλονίκης, το Συνδικάτο Οικοδόμων, η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων, το Συνδικάτο Χημικής Βιομηχανίας και το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού Θεσσαλονίκης.

Σύσκεψη για το «Ασκληπιείο» Βούλας

Σήμερα, επίσης, σε σύσκεψη για τα προβλήματα στο «Ασκληπιείο» Βούλας καλεί τους εργαζόμενους του νοσοκομείου και όλους τους μαζικούς φορείς της περιοχής η Επιτροπή Αγώνα Γλυφάδας. Η σύσκεψη θα γίνει στις 7 μ.μ., στο αμφιθέατρο του «Ασκληπιείου».

Οπως αναφέρεται στο κάλεσμα, το «Ασκληπιείο» είναι το μοναδικό δημόσιο νοσοκομείο στη Νοτιοανατολική Αττική, σε μια περιοχή που έχει γεμίσει από ιδιωτικά μεγαθήρια («Metropolitan», «Ιατρικό» κ.ά.). «Η πολιτική κυβέρνησης - ΕΕ συρρικνώνει τις δημόσιες υπηρεσίες Υγείας, έχει φέρει τα πράγματα στο απροχώρητο. Στόχος της είναι να μεταφερθούν κονδύλια από την Υγεία για την ισχυροποίηση της επιχειρηματικής δράσης και την εξυπηρέτηση των δανειστών, να αυγατίσουν τα κέρδη των επιχειρηματιών της Υγείας», καταγγέλλει η Επιτροπή.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ