ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 20 Μάη 2008
Σελ. /32
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Ζητά συστράτευση για την ιδιωτικοποίηση και υποβάθμιση της Ανώτατης Εκπαίδευσης

Το «πράσινο φως» από τον πρωθυπουργό για τους χειρισμούς του στο μέτωπο της εκπαίδευσης έλαβε χτες ο υπουργός Παιδείας, Ευ. Στυλιανίδης, κατά την πρωινή συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου και επέμεινε στις προκλητικές δηλώσεις του, σύμφωνα με τις οποίες «οι πρυτανικές αρχές και το φοιτητικό κίνημα και οι διδάσκοντες» πρέπει να συστρατευτούν και όχι απλά να υποταχθούν, αλλά να υπερασπιστούν τις αναδιαρθρώσεις στο όνομα της «δημοκρατίας, αλλά και των ίδιων των ιδρυμάτων».

Ως «πάγιο αίτημα της ακαδημαϊκής κοινότητας και του φοιτητικού κινήματος» προσπάθησε να παρουσιάσει ο υπουργός Παιδείας Ευ. Στυλιανίδης την «αυτονομία» των ΑΕΙ, δηλαδή τη λειτουργία τους με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Επιχείρησε δε να εμφανίσει όσους αντιδρούν στις αναδιαρθρώσεις ως «υπονομευτές» του δημόσιου πανεπιστημίου.

Παραμένει αναπάντητο όμως από την κυβέρνηση το ερώτημα γιατί εφόσον οι αναδιαρθρώσεις αποτελούν «αίτημα του κινήματος», υπήρξαν και συνεχίζουν να υπάρχουν σθεναρές αντιδράσεις στο νόμο - πλαίσιο και η κυβέρνηση αναγκάστηκε να περιλάβει στις διατάξεις του νόμου τον ωμό εκβιασμό ότι αν δεν εφαρμοστούν συγκεκριμένες πλευρές του, θα κοπεί η χρηματοδότηση των ιδρυμάτων... Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ. Ρουσόπουλος, στη χτεσινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις του κυβερνητικού εκβιασμού, λέγοντας ότι ο νόμος «ψηφίστηκε από τη Βουλή των Ελλήνων», άρα λίγο - πολύ η εφαρμογή του είναι λαϊκή βούληση και δεν μπορεί η εφαρμογή ενός νόμου να θεωρείται εκβιασμός!

Οπως φάνηκε από τις χτεσινές δηλώσεις του υπουργού Παιδείας, αλλά και του κυβερνητικού εκπροσώπου, η κυβέρνηση εμμένει και στην προσπάθειά της για ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, ως μοχλό πίεσης προς την «ιδιωτικοποίηση» των δημοσίων, ενώ ανοίγει και νέο μέτωπο αναγγέλλοντας την έναρξη διαλόγου για το ζήτημα της πρόσβασης στην Ανώτατη Εκπαίδευση.

Σε μια Ανώτατη Εκπαίδευση, όμως, που διαρκώς θα υποβαθμίζεται. Ενδεικτικό ήταν το σχετικό απόσπασμα από τη συνέντευξη του Ευ. Στυλιανίδη στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» ειδικά για τα ΤΕΙ (στα οποία υπόσχεται δήθεν την κατοχύρωση επαγγελματικών δικαιωμάτων): «Θα πρέπει οι ειδικότητες των ΤΕΙ να οδηγούν σε δεξιότητες και σε γνώσεις που είναι χρήσιμες για την ένταξη στην αγορά εργασίας». Δηλαδή, να τα κάνουμε ΙΕΚ(!), χαμηλού επιπέδου επαγγελματικές σχολές, που θα παρέχουν πτυχία με σύντομη ημερομηνία λήξης, όπως υπαγορεύει η αγορά, δηλαδή το κεφάλαιο. Από αυτή την αντίληψη γίνεται φανερό και το τι είδους «επαγγελματικά δικαιώματα» θα είναι αυτά που θα δώσει η κυβέρνηση: Δικαίωμα στην ευελιξία, στην εργασιακή ανασφάλεια και περιπλάνηση, στη διά βίου κατάρτιση, στη μερική ζωή...

Πιέζουν για ιδιωτικά... με το βλέμμα στα δημόσια

Επιμονή στη δημιουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων δείχνει η κυβέρνηση, ξεκαθαρίζοντας ότι τα επιθυμεί γιατί θα λειτουργήσουν ως μοχλός πίεσης για την ιδιωτικοοικονομική λειτουργία των υπαρχόντων δημόσιων ΑΕΙ.

«Η ελληνική κυβέρνηση πιστεύει στην απελευθέρωση του μη κρατικού πανεπιστημίου και θεωρεί ότι ο πιο σοβαρός και υπεύθυνος τρόπος για να γίνει αυτό είναι η αναθεώρηση του άρθρου 16», δήλωσε χτες εξερχόμενος του μεγάρου Μαξίμου ο υπουργός Παιδείας, Ευ. Στυλιανίδης. «Η συνύπαρξη του μη κρατικού με το δημόσιο πανεπιστήμιο, απελευθερώνει τις δημιουργικές δυνάμεις του δημοσίου πανεπιστημίου», είπε ο υπουργός, δείχνοντας ότι όταν η κυβέρνηση μιλά για ιδιωτικά πανεπιστήμια, έχει και πάλι στραμμένο το βλέμμα στα δημόσια ιδρύματα και το πώς αυτά θα βαδίσουν το δρόμο της «ιδιωτικοποίησης». Αυτό επιβεβαίωσε με τον τρόπο του και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ. Ρουσόπουλος στη χτεσινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, δηλώνοντας με νόημα ότι «η άμιλλα βοηθάει»...

Γι' αυτό και η κυβέρνηση βιάζεται να θεσμοθετήσει τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Αν και προτιμάει να το κάνει μέσω της αναθεώρησης του άρθρου 16, δεν αποκλείει - ισχύοντος του άρθρου 16 ως έχει σήμερα - να ιδρυθούν ιδιωτικά (στην ουσία τους) πανεπιστήμια με τη μορφή των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου. «Η διασταλτική ερμηνεία του άρθρου 16 επιτρέπει τη δημιουργία Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου (...) πάντοτε υπάρχει ως δυνατότητα», είπε χαρακτηριστικά χτες ο υπουργός.

Σ' αυτήν τη ...«δυνατότητα», η κυβέρνηση έχει και την ουσιαστική συναίνεση του ΠΑΣΟΚ, όπως εξάλλου την είχε και για την αναθεώρηση του άρθρου 16 (ανεξάρτητα αν το ΠΑΣΟΚ αποχώρησε συνολικά από τη διαδικασία της αναθεώρησης). Τόσο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπανδρέου όσο και ο Ευ. Βενιζέλος έχουν υπεραμυνθεί της ίδρυσης πανεπιστημίων από συνδικαλιστικούς φορείς, από δήμους και νομαρχίες, από την εκκλησία κ.ά. ΝΠΔΔ.

Για να λειτουργήσουν όμως αυτά τα «πανεπιστήμια» θα βασιστούν σε ιδιώτες χορηγούς, σε μεγάλες επιχειρήσεις που απλά θα έχουν ως προκάλυμμα το οποιοδήποτε ΝΠΔΔ, όπως παραδέχτηκε και ο υπουργός Παιδείας με δηλώσεις του στην «Ημερησία» του Σαββατοκύριακου: «Εκτιμώ ότι επενδυτικό ενδιαφέρον υπάρχει. Υπάρχει από σοβαρούς Ελληνες χορηγούς, από μεγάλα ιδρύματα, από επιχειρηματίες, από επιχειρήσεις»... Στην ίδια εφημερίδα, λέει ότι ο «σκόπελος» του άρθρου 16 μπορεί να ξεπεραστεί είτε με την ενσωμάτωση στο ελληνικό δίκαιο της ευρωπαϊκής οδηγίας για τα ΚΕΣ, είτε με γνωμοδότηση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου ότι το κοινοτικό δίκαιο υπερισχύει του ελληνικού.

Το κίνημα να απαντήσει στους κυβερνητικούς εκβιασμούς

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ

Το ΚΚΕ, με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του Κόμματος, καλεί το φοιτητικό και σπουδαστικό κίνημα, τους καθηγητές, να απαντήσουν στους κυβερνητικούς εκβιασμούς και σε όσους συναινούν στην εφαρμογή των αναδιαρθρώσεων στην ανώτατη εκπαίδευση. Ολόκληρη η ανακοίνωση, που αποτελεί απάντηση στις δηλώσεις του υπουργού Παιδείας, έχει ως εξής:

«

Η θέση ευθύνης των φοιτητών - σπουδαστών, καθηγητών και εργαζομένων δεν είναι να σκύψουν το κεφάλι και να αποδεχτούν την υλοποίηση της αντιδραστικής πολιτικής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, όπως τους καλεί ο υπουργός Παιδείας, αλλά να κλιμακώσουν αποφασιστικά την πάλη τους για την ανατροπή της.

Ο περιορισμός της συζήτησης μόνο στο θέμα του άρθρου 16 του Συντάγματος αποτελεί αποπροσανατολισμό, τη στιγμή που η κυβέρνηση, με τη συναίνεση του ΠΑΣΟΚ, εφαρμόζει τις κατευθύνσεις της ΕΕ, ιδιωτικοποιεί και παραδίδει την τριτοβάθμια εκπαίδευση στον έλεγχο του κεφαλαίου: Με την επιχείρηση εφαρμογής του αντιδραστικού νόμου - πλαισίου, των "μπίζνες πλαν", της αξιολόγησης, των εσωτερικών κανονισμών, όπως επιθυμεί η πλουτοκρατία. Με την εφαρμογή της οδηγίας της ΕΕ που εξισώνει τα πτυχία των ΑΕΙ - ΤΕΙ με αυτά των Κέντρων Ελευθέρων Σπουδών (ΚΕΣ).

Το ΚΚΕ καλεί το φοιτητικό και σπουδαστικό κίνημα, τους καθηγητές, να απαντήσουν στους κυβερνητικούς εκβιασμούς και απειλές, στη συναίνεση του ΠΑΣΟΚ, στους καθηγητές που βάζουν πλάτη στην εφαρμογή του νόμου - πλαισίου, με μαζικές διαδικασίες, αξιοποιώντας όλες τις μορφές πάλης, να ορθώσουν εμπόδια σε κάθε βήμα υλοποίησης της πολιτικής ΕΕ - κεφαλαίου και των κομμάτων τους.

Η πρόταση του υπουργού για κατάργηση των εισαγωγικών εξετάσεων για την τριτοβάθμια εκπαίδευση δεν πρέπει να ξεγελάσει τους μαθητές και τους γονείς των λαϊκών οικογενειών. Δεν πρόκειται για κατάργηση, αλλά για αλλαγή της μορφής τους. Η πρόταση του υπουργού, που στα βασικά της σημεία είναι ίδια με τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ, αποτελεί υλοποίηση κατευθύνσεων της ΕΕ. Οδηγεί σε πολλαπλές εξετάσεις εντός των κατηγοριοποιημένων και υποβαθμισμένων ΑΕΙ - ΤΕΙ. Οι ταξικοί φραγμοί στη μόρφωση θα συνεχιστούν και θα δυναμώσουν».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ