ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 20 Μάη 2008
Σελ. /32
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΦΟΙΤΗΤΕΣ - ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ
Με αγωνιστικές διεκδικήσεις, με ανατρεπτικό προσανατολισμό

Motion Team

Με αιτήματα αιχμής να μην εφαρμοστεί η κοινοτική οδηγία 36/05, να καταργηθεί συνολικά ο νόμος - πλαίσιο, να μην εφαρμοστεί καμία ρύθμιση για την αξιολόγηση - κατηγοριοποίηση και να αποσυρθεί το νομοσχέδιο για τα μεταπτυχιακά, φοιτητές και σπουδαστές εντείνουν τις διεργασίες στους συλλόγους τους.

Μέρα σταθμός των κινητοποιήσεων φοιτητών - σπουδαστών σε κάθε πόλη είναι η Παρασκευή 23 Μάη, που σηματοδοτεί και την αποφασιστικότητα για ανασυγκρότηση των οργάνων του φοιτητικού και σπουδαστικού κινήματος, καθώς έχει οριστεί ως έναρξη των συνεδρίων ΕΦΕΕ και ΕΣΕΕ. Ηδη σε κινητοποιήσεις την Παρασκευή καλούν οι σύλλογοι: Γεωλογικού Αθήνας, Κτηνιατρικής Καρδίτσας, Εστίας Χαλκίδας, Χημικών Μηχανικών και Εστίας Πάτρας και δυο ΔΣ συλλόγων στα Γιάννενα. Ο νέος γύρος γενικών συνελεύσεων ξεκίνησε χτες, με την πλειοψηφία των γενικών συνελεύσεων φοιτητών και σπουδαστών σε όλη τη χώρα να πραγματοποιούνται σήμερα και αύριο, ενώ προγραμματίζονται γενικές συνελεύσεις και την Πέμπτη.

Αποκαλυπτική για το ρόλο τους στο φοιτητικό κίνημα είναι η στάση των υπόλοιπων παρατάξεων. Η ΔΑΠ αναδεικνύεται ακόμα μια φορά ο πιο δριμύς υποστηρικτής της πολιτικής της κυβέρνησης, ενώ σε πολλά ΔΣ στους συλλόγους της Αθήνας η ΔΑΠ είτε δεν παραβρέθηκε ή αρνήθηκε να υπογράψει για τη διεξαγωγή γενικής συνέλευσης του συλλόγου (Δάσκαλοι, ΕΜΜΕ, Φιλοσοφική, Φυσικό, Χημικοί Μηχανικοί, ΑΣΟΕΕ). Ανάλογη στάση κράτησε μαζί με τη ΔΑΠ και η ΠΑΣΠ στους συλλόγους Μαθηματικού, Χημικού, Γεωπονικής και Πανεπιστημίου Πειραιά.

Να μη νομιμοποιηθεί ο νόμος - πλαίσιο

Με κάλεσμά της, η ΠΚΣ Πανεπιστημίου Πειραιά καλεί τους φοιτητές να απέχουν από τις πρυτανικές εκλογές που προγραμματίζονται για τις 28 Μάη, να μη νομιμοποιήσουν το νόμο - πλαίσιο. Οπως σημειώνει, «στόχος μας είναι να υπονομεύσουμε το νόμο - πλαίσιο, να παλέψουμε για τη συνολικότερη κατάργησή του. Εντάσσουμε την πάλη αυτή στη συνολικότερή μας αντίθεση στα μέτρα του κεφαλαίου, όπως η εφαρμογή της κοινοτικής οδηγίας για την αναγνώριση των ΚΕΣ, το νόμο για την έρευνα και το νομοσχέδιο για τα μεταπτυχιακά που έρχεται». Στην ανακοίνωσή της η ΠΚΣ υπενθυμίζει ότι «η έγκριση του εσωτερικού κανονισμού στη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου πέρασε με την ψήφο της ΔΑΠ, την ανοχή της ΠΑΣΠ και το ΣΥΡΙΖΑ να κάνει ανακοινώσεις για μια εκδήλωσή του τη μέρα που ψηφιζόταν. Μόνο η ΠΚΣ προσπάθησε να ενημερώσει και να κινητοποιήσει τον κόσμο». Η ΠΚΣ καλεί το ΔΣ του συλλόγου να πάρει απόφαση για αποχή από τις πρυτανικές εκλογές.

Χτες έγιναν εκλογές για την ανάδειξη προέδρου στο ΤΕΙ Χαλκίδας, όπου όπως καταγγέλλει η ΠΚΣ, «σήμερα στελέχη της ΠΑΣΠ πιάστηκαν στα πράσα ενώ τηλεφωνούσαν με λίστες σε σπουδαστές, από γραφεία καθηγητών του Τμήματος Ηλεκτρολογίας», ενώ επισημαίνει ότι «καθηγητής εκβίασε σπουδάστρια ότι αν δεν ψηφίσει δε θα τη βαθμολογήσει σε εξέταση προόδου». Αναδεικνύεται περίτρανα πόσο «πατάσσει» τη διαπλοκή ο νέος νόμος - πλαίσιο!

Οι πρυτανικές εκλογές στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και Κρήτης αναβάλλονται για το επόμενο διάστημα.

ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ
«Αντιδρούν»... συμφωνώντας στην ουσία

Με «μπαράζ» ανακοινώσεων «απάντησαν» το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΝ στις δηλώσεις του υπουργού Παιδείας, ενώ επιδόθηκαν και σε έναν... εσωτερικό «χαρτοπόλεμο» αντεγκλήσεων μεταξύ τους, αποκαλύπτοντας τη στρατηγική τους σύμπλευση με τις αντιδραστικές πολιτικές που προωθεί η ΕΕ στην ανώτατη εκπαίδευση και συμπυκνώνονται με τις κατευθύνσεις της Μπολόνια.

Σε συνέντευξή της στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» η Α. Διαμαντοπούλου επανέλαβε την πάγια θέση του ΠΑΣΟΚ υπέρ των «μη κρατικών μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων με όρους και προϋποθέσεις». Το γραφείο Τύπου του ΣΥΝ, με ανακοίνωσή του σχετικά με τις δηλώσεις της Α. Διαμαντοπούλου, ανακαλύπτει ότι το ΠΑΣΟΚ «είναι αμετανόητα ενταγμένο στην επιχείρηση της ΝΔ να τινάξει στον αέρα την τριτοβάθμια εκπαίδευση της χώρας» και ότι ΠΑΣΟΚ και ΝΔ προσπαθούν να εντάξουν τα ΑΕΙ «στους κανόνες της αγοράς, αγνοώντας το σύνταγμα και την πρακτική της επιστήμης». Δεν έχει «σβήσει» όμως το μελάνι από τις δηλώσεις του προέδρου του ΣΥΝ, Αλ. Τσίπρα, στην «Athens Voice», που μόνο υπόκλιση δεν έκανε στους κανόνες της αγοράς!

Στο ΣΥΝ απάντησε το ΠΑΣΟΚ, σημειώνοντας ότι ανάμεσα στο «σοκ και δέος» των ιδιωτικών πανεπιστημίων της ΝΔ και «τον αδιέξοδο λαϊκισμό των "κλειστών πανεπιστημίων", υπάρχει η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για ένα δημόσιο, δημοκρατικό, ελεύθερο και ισχυρό πανεπιστήμιο, το οποίο βέβαια πρέπει να είναι ανοιχτό»!

Ο ΣΥΝ εμφανίζεται να δηλώνει υποκριτικά εναντίωση στην εμμονή του υπουργού Παιδείας, στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, ξεχνώντας τις ερωτήσεις του στην Κομισιόν για αναγνώριση των «πανεπιστημιακών τίτλων αλλοδαπής που παρέχουν τα ΚΕΣ» και την πρόσφατη τοποθέτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Θ. Λεβέντη, για να λειτουργούν τα ΚΕΣ με... άλλον τρόπο!

Για την καθολική ψηφοφορία φοιτητών στις πρυτανικές/προεδρικές εκλογές η Α. Διαμαντοπούλου σημειώνει ότι «είναι προς τη σωστή κατεύθυνση» και τονίζει ότι «είναι απορριπτέα κάθε μορφή βίαιης ανατροπής των διαδικασιών». Να θυμίσουμε ότι ο Στ. Μπαγεώργος, μέλος της ΠΓ του ΣΥΝ, έχει δηλώσει επίσης ότι η συγκεκριμένη ρύθμιση δεν είναι αρνητική, καθώς «υπερβαίνει τα γραφειοκρατικά σχήματα των εκπροσωπήσεων και συντείνει σε μορφή άμεσης δημοκρατίας»!

Στην ίδια λογική, ο όμιλος προβληματισμού ΑΡ.ΣΗ. (πλατφόρμα του ΣΥΝ), με ανακοίνωσή του σημειώνει: «Μας ανησυχεί το γεγονός ότι η καθολική ψηφοφορία των φοιτητών, πάγιο προοδευτικό αίτημα, μπαίνει στη μέγκενη της τυφλής άρνησης» και προσθέτει «το δημόσιο πανεπιστήμιο πρέπει να βγει από την κρίση που το μαστίζει (...) δεν υπάρχει άλλο πλαίσιο από τη μέγιστη αυτοτέλεια του πανεπιστημίου, την ουσιαστικοποίηση των διαδικασιών του, τη λογοδοσία και την πλήρη διαφάνεια σε όλες τις λειτουργίες του, σε συνθήκες επαρκούς χρηματοδότησης». Στο ίδιο πνεύμα, η Α. Διαμαντοπούλου ισχυρίζεται ότι «χρειάζεται μια συνολική μεταρρύθμιση, με κεντρικό στόχο την αυτονομία των πανεπιστημίων, την κινητικότητα εντός των πανεπιστημίων, την αξιολόγηση και τη λογοδοσία».

Με μια ανακοίνωση - όργιο οπορτουνισμού η νεολαία του ΣΥΝ αφού εξαίρει ως «τον πλέον δημοκρατικό τρόπο» τη ρύθμιση του νόμου - πλαισίου της ΝΔ για την εκλογή οργάνων διοίκησης (που άλλωστε αποτελεί πάγια θέση του ΣΥΝ) σημειώνει ότι... δε συμμετέχει στις εκλογές, καθώς «διακυβεύεται η αυτονομία και η ακαδημαϊκή αυτοτέλεια των ιδρυμάτων».

Ετσι, «καταγγέλλει» το νόμο - πλαίσιο... με τον οποίο όμως - εν μέρει (;) - συμφωνεί, αφού βλέπει ότι έχει καλές (εξαιρετικά καλές μάλιστα) και αρνητικές πλευρές. Ενα... «ρετούς» στο νόμο - πλαίσιο θα ήταν αρκετό για τη νεολαία του ΣΥΝ. Ταυτόχρονα, επιμένει να κρύβει από τους φοιτητές ότι τα τετραετή αναπτυξιακά προγράμματα, οι μάνατζερ, η περικοπή δωρεάν προγραμμάτων, οι πιστωτικές μονάδες και τα ΚΕΣ, αποτελούν θέσεις του ΣΥΝ και ήδη καθηγητές που πρόσκεινται στο ΣΥΝ βάζουν πλάτη για να υλοποιηθούν.

ΔΗΠΑΚ
Παλεύει για κινητοποιήσεις των πανεπιστημιακών

Παρά τις δυσκολίες που δημιουργεί η στάση των άλλων δυνάμεων, η Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση (ΔΗΠΑΚ) πανεπιστημιακών δίνει με αποφασιστικότητα τη μάχη για τη 48ωρη απεργία των πανεπιστημιακών στις 20 και 21 Μάη και τη μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή τους στις κινητοποιήσεις. Παράλληλα προβάλλει την ανάγκη συνολικής ρήξης με τις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις που προωθούνται, παλεύοντας ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την κατάργηση του νόμου - πλαισίου.

Για άλλη μια φορά καλεί τους πανεπιστημιακούς να μη νομιμοποιήσουν με τη συμμετοχή τους στις πρυτανικές εκλογές και αυτό το σκέλος του νόμου - πλαισίου.

Η «Πανεπιστημονική» των ΤΕΙ

Την ίδια στιγμή σε αποχή από τις προεδρικές εκλογές καλεί όλη την εκπαιδευτική κοινότητα, τους σπουδαστές, τους καθηγητές, τους διοικητικούς υπαλλήλους των ιδρυμάτων η «Πανεπιστημονική» των ΤΕΙ. Με αυτό τον τρόπο τους καλεί να εκφράσουν τη συνολική τους αντίθεση στο νόμο - πλαίσιο και να αναδείξουν την αναγκαιότητα συνολικής ρήξης με την αντιεκπαιδευτική πολιτική.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ