ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 20 Απρίλη 2024 - Κυριακή 21 Απρίλη 2024
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ ΤΩΝ ΗΠΑ ΓΙΑ ΝΑ ΑΥΞΗΘΕΙ Η ΠΙΕΣΗ ΣΤΗΝ ΚΙΝΑ
Αναβαθμίζουν τη στρατιωτική τους παρουσία και προειδοποιούν με νέους δασμούς

Ενώ και η ΕΕ ζήτησε έρευνα κατηγορώντας ξανά το Πεκίνο για διακριτική μεταχείριση υπέρ κινεζικών εταιρειών

Ο Γερμανός καγκελάριος βρέθηκε στην Κίνα επικεφαλής πολυμελούς επιχειρηματικής αντιπροσωπείας

Xinhua

Ο Γερμανός καγκελάριος βρέθηκε στην Κίνα επικεφαλής πολυμελούς επιχειρηματικής αντιπροσωπείας
Στη νήσο Λουζόν των Φιλιππίνων έφτασε τη βδομάδα που πέρασε ο νέος επίγειος εκτοξευτής «Typhon Weapon System», ικανός να υποστηρίξει και πυραύλους Κρουζ Tomahawk, που οι ΗΠΑ αναπτύσσουν για πρώτη φορά στον Ινδο-Ειρηνικό, μετά την αποχώρησή τους (το 2019) από τη Συμφωνία για τον έλεγχο των πυρηνικών όπλων μεσαίου βεληνεκούς INF, που είχε υπογραφεί το 1987.

Οπως μετέδωσαν ασιατικά και άλλα ΜΜΕ υποδεχόμενα τη συγκεκριμένη εξέλιξη, πρόκειται για εξελιγμένο σύστημα που η «Lockheed Martin» επεξεργάστηκε στοχευμένα για να αξιοποιείται σε χερσαίες επιχειρήσεις, με εκτοξευτές που «αποτελούν βασικό συστατικό των νέων Task Forces (MDTF) του στρατού των ΗΠΑ, οι οποίες δημιουργήθηκαν για να αντιμετωπίσουν το ευρύ φάσμα απειλών που εγείρουν η Ρωσία και η Κίνα». Ακόμα σχετικά ρεπορτάζ ανέφεραν ότι αφού το σύστημα στάθμευσε πρώτα στη βάση Lewis-McChord της Ουάσιγκτον, διένυσε 8.000 μίλια ώστε 15 ώρες μετά, «ο πρώτος εκτοξευτής πυραύλων Κρουζ στην Αμερική από τον Ψυχρό Πόλεμο να προσγειωθεί στο έδαφος των Φιλιππίνων», σε άγνωστο αεροδιάδρομο στα βόρεια της Λουζόν, στο πλαίσιο της άσκησης ΗΠΑ - Φιλιππίνων «Salaknib 2024».

Φυσικά η εξέλιξη δεν πέρασε απαρατήρητη, με τον εκπρόσωπο του κινεζικού ΥΠΕΞ, Λιν Ζιαν, να εκφράζει λίγες ώρες μετά «σοβαρή ανησυχία» για την κίνηση και να κατηγορεί την Ουάσιγκτον για την «περαιτέρω κλιμάκωση στο κατώφλι της Κίνας για την επιδίωξη απόκτησης μονομερούς στρατιωτικού πλεονεκτήματος». Πρόσθεσε δε ότι «η κίνηση των ΗΠΑ αυξάνει τις εντάσεις στην περιοχή και τον κίνδυνο λαθεμένης εκτίμησης και λαθεμένου υπολογισμού», χωρίς να παραλείψει και σύσταση προς τη Μανίλα, «να σκεφτεί διπλά αν θα γίνει ακόλουθος των ΗΠΑ σε βάρος των δικών της συμφερόντων στην ασφάλεια ή αν θα σταματήσει να γλιστρά προς λάθος πλευρά...».

Πέρα όμως από την αναβάθμιση της στρατιωτικής τους παρουσίας στην περιοχή, οι ΗΠΑ κλιμακώνουν με νέα οικονομικά μέτρα για να μεγαλώσουν την πίεση κατά της Κίνας: Ο Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει μέχρι και τριπλασιασμό των δασμών για εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από την Κίνα. Σύμφωνα με πληροφορίες, για προϊόντα που σήμερα δασμολογούνται περίπου με 7,5% η αμερικανική κυβέρνηση εξετάζει αύξηση δασμών μέχρι και στο 25%, ενώ προτάσσει και έρευνα για τις κινεζικές εμπορικές πρακτικές στους τομείς της ναυπηγικής, της ναυτιλίας και της εφοδιαστικής αλυσίδας, αφήνοντας να πλανάται επιβολή και άλλων δασμών.

Σημειωτέον, την περασμένη βδομάδα και η ΕΕ ζήτησε να ξεκινήσει έρευνα για διακριτική μεταχείριση που κατηγορεί το Πεκίνο ότι άσκησε υπέρ κινεζικών εταιρειών, στον τομέα της παραγωγής κινητήρων, όπως αντίστοιχα προηγήθηκε για τους τομείς των ηλιακών πάνελ και των ηλεκτροκίνητων τρένων.

Ενστάσεις θέτει και η Γερμανία

Θυμίζουμε άλλωστε ότι, μετά τις σχετικές ανησυχίες που εξέφρασε προ 15ημέρου η Αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών, Τζάνετ Γέλεν, αντίστοιχους προβληματισμούς διατύπωσε από την Κίνα (όπου έκανε τριήμερη περιοδεία, συνοδευόμενος από μεγαλοστελέχη γερμανικών κολοσσών) ο Γερμανός καγκελάριος, Ολαφ Σολτς, ο οποίος ζήτησε «ο ανταγωνισμός να είναι δίκαιος» και να μην «υπάρχει υπερπαραγωγή». Ζήτησε επίσης ξανά «ίσους όρους ανταγωνισμού (...) οι εταιρείες μας να μην έχουν περιορισμούς».

Πάντως, όπως σχολίασε και το αμερικανικό πρακτορείο «Ρόιτερς», όταν ο Σολτς ρωτήθηκε για τις νέες αναφορές της προέδρου της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, να ληφθούν μέτρα «προστασίας» της ΕΕ από την «κινεζική πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα», εμφανίστηκε έτοιμος να πάρει ορισμένες αποστάσεις, λέγοντας ότι η προστασία των ευρωπαϊκών συμφερόντων «πρέπει να γίνει από μια θέση ανταγωνιστικότητας με αυτοπεποίθηση και όχι από προστατευτικά κίνητρα».

Αλλωστε, το Βερολίνο μελετά τους όρους με τους οποίους θα διαπραγματευτεί τη συνεργασία του με το Πεκίνο, με φόντο και τον μεγάλο βαθμό «έκθεσης» των γερμανικών μονοπωλίων στην κινεζική αγορά, συνολικά το σημαντικό εύρος που χαρακτηρίζει τις διμερείς οικονομικές σχέσεις, παρά τις σοβαρές διαφωνίες των δύο πλευρών σε μια σειρά ζητημάτων.

Οπως μεταδόθηκε ευρέως με αφορμή την επίσκεψη Σολτς, εδώ και 49 χρόνια η Γερμανία είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Κίνας στην Ευρώπη. Ενώ τα τελευταία 8 χρόνια, χωρίς κανένα διάλειμμα, η Κίνα αποτέλεσε τον μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της Γερμανίας σε όλο τον κόσμο.

Ο Χε Γουέιγεν, στέλεχος του «Κέντρου για την Κίνα και την Παγκοσμιοποίηση», υποστήριξε ότι η επιβολή δασμών θα προκαλούσε απώλειες και στις δύο πλευρές, οι οποίες - συνέχισε - πρέπει να επικεντρωθούν στο πώς θα γίνει η πίτα μεγαλύτερη και όχι στο πώς αυτή θα μειωθεί, καταλήγοντας πως «αν η Κίνα και η Γερμανία μπορέσουν να συνεργαστούν στον τομέα της ηλεκτροκίνησης, αυτό θα πει ότι συνειδητοποιούν τον καλοπροαίρετο ανταγωνισμό».

Από τη μεριά του, υποδεχόμενος τον Σολτς, ο Κινέζος Πρόεδρος, Σι Τζινπίνγκ, δήλωσε ότι «την περίοδο αυτή επιταχύνονται αλλαγές (διεθνώς) που δεν έχουν γίνει όλο τον τελευταίο αιώνα και η ανθρωπότητα αντιμετωπίζει αυξανόμενους κινδύνους και προκλήσεις». Επισήμανε ότι «αυτά τα προβλήματα μπορούν να επιλυθούν μόνο μέσω της συνεργασίας μεγάλων χωρών και καθώς η Κίνα και η Γερμανία είναι αντίστοιχα η δεύτερη και η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, η εδραίωση και η ανάπτυξη των σχέσεών τους έχουν σημασία που υπερβαίνει το διμερές πεδίο και έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην ευρασιατική ήπειρο και σε ολόκληρο τον κόσμο». Κατέληξε δε ότι «οι δύο χώρες πρέπει να δουν και να αναπτύξουν τις διμερείς σχέσεις από μια μακροπρόθεσμη και στρατηγική προοπτική και να συνεργαστούν για να δώσουν μεγαλύτερη σταθερότητα και βεβαιότητα στον κόσμο», αλλά και ότι πρέπει «να επαγρυπνούν έναντι του αυξανόμενου προστατευτισμού, να εξετάσουν το ζήτημα της παραγωγικής ικανότητας αντικειμενικά και διαλεκτικά από μια προσανατολισμένη στην αγορά και παγκόσμια προοπτική...».

Στην Κίνα ο Μπλίνκεν

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες την Παρασκευή ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ, Λιν Ζιαν, επιβεβαίωσε εμμέσως πλην σαφώς ότι «σύντομα» ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Αντονι Μπλίνκεν, θα επισκεφτεί την Κίνα, χωρίς «άλλες πληροφορίες για δημοσίευση προς το παρόν».

Επαφές συνεχίζει και ο Κινέζος ΥΠΕΞ, Γουάνγκ Γι, με εξαήμερη περιοδεία σε Ινδονησία, Παπούα - Νέα Γουινέα και Καμπότζη, με φόντο νέες πιθανές αναδιατάξεις συμμαχιών. Για παράδειγμα, ο υποψήφιος πρωθυπουργός στις Νήσους Σολομώντα, Πίτερ Κενιλορέα, δήλωσε ότι αν επικρατήσει στις βουλευτικές εκλογές θα ακυρώσει τη συμφωνία για την Ασφάλεια που λίγα χρόνια πριν «έκλεισε» με την Κίνα, αφού «μας "σημάδεψε" στον χάρτη της περιοχής για λάθος λόγους».

ΗΠΑ ΚΑΤΑ ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑΣ
Κυρώσεις και επιλεκτική ευαισθησία

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι επαναφέρει ορισμένες κυρώσεις σε βάρος των τομέων του πετρελαίου και του αερίου της Βενεζουέλας, επειδή η κυβέρνηση του σοσιαλδημοκράτη Προέδρου Νικολάς Μαδούρο δεν εφαρμόζει τη συμφωνία που υπεγράφη τον περασμένο Οκτώβρη στα Νησιά Μπαρμπάντος ανάμεσα στην κυβέρνησή του και σε τμήμα της αντιπολίτευσης για διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών φέτος στις 28 Ιούλη με την παρουσία διεθνών παρατηρητών. Ειδικότερα, αντιδρά στον αποκλεισμό της εκλεκτής των ΗΠΑ, Μαρία Κορίνα Ματσάδο, και της αντικαταστάτριάς της, Κορίνα Γιόρις.

«Είμαστε ανήσυχοι για το γεγονός ότι ο Μαδούρο και οι αντιπρόσωποί του εμπόδισαν τη δημοκρατική αντιπολίτευση να κατοχυρώσει τη συμμετοχή της υποψήφιας της επιλογής της, επιδόθηκαν σε διωγμό και εκφοβισμό αντιπολιτευόμενων και έθεσαν άδικα υπό κράτηση πολιτικούς και μέλη της κοινωνίας των πολιτών», ανέφερε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ.

Βέβαια, η ...ευαισθησία των ΗΠΑ είναι επιλεκτική και δείχνει τα παζάρια που κάνει με την κυβέρνηση Μαδούρο, η οποία την ίδια στιγμή έχει βάλει στο στόχαστρο το ΚΚ Βενεζουέλας, επιδιώκοντας να το θέσει εκτός νόμου (και με παρέμβαση στα εσωτερικά του) και αποκλείοντας τον υποψήφιο για την προεδρία Μανουέλ Ισίντρο Μολίνα, συνδικαλιστή δημοσιογράφο, τον οποίο στήριζαν το ΚΚΒ και άλλες αγωνιστικές δυνάμεις.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ