ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 20 Απρίλη 2017
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ KINAΣ - EE
Σχεδιασμοί διμερούς συντονισμού σε «καιρούς αβεβαιότητας»

Επισημάνσεις για τη συνεργασία των δύο πλευρών ενάντια στην ενίσχυση του προστατευτισμού και για τη διασφάλιση της «πολυπολικότητας»

Στιγμιότυπο από τον 7ο Στρατηγικό Διάλογο Κίνας - ΕΕ
Στιγμιότυπο από τον 7ο Στρατηγικό Διάλογο Κίνας - ΕΕ
ΠΕΚΙΝΟ.--

Το ενδιαφέρον περαιτέρω προσέγγισης Βρυξελλών και Πεκίνου, που φυσικά αναπροσαρμόζεται με φόντο την ευρύτερη όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, επιβεβαίωσαν οι επαφές που άρχισαν στο Πεκίνο στο πλαίσιο του 7ου Στρατηγικού Διαλόγου Κίνας - ΕΕ, την περασμένη Τρίτη. Οι δηλώσεις που έγιναν επιβεβαίωσαν την «κινητικότητα» που υπάρχει, με δεδομένες και τις κινήσεις των ΗΠΑ, π.χ. μέσα από την επανεξέταση μιας σειράς διεθνών συμφωνιών, αλλάζοντας τα δεδομένα για τις επενδυτικές κινήσεις ισχυρών μονοπωλίων σε διάφορες περιοχές του πλανήτη.

Στις διμερείς συναντήσεις, την ΕΕ εκπροσώπησε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Φεντερίκα Μογκερίνι, και την Κίνα το μέλος του Κρατικού Συμβουλίου Γιανγκ Τζιετσί.

Ο Γιανγκ Τζιετσί αναφέρθηκε στην «περίπλοκη διεθνή κατάσταση με τις πολλές εξελίξεις, προκλήσεις και προβλήματα», που διαμορφώνουν ένα πλαίσιο μέσα στο οποίο, όπως επισήμανε, «η εμβάθυνση της συνεργασίας Κίνας - ΕΕ και ο συντονισμός των θέσεών τους δεν αφορούν μόνο τα κοινά συμφέροντα των δύο πλευρών αλλά έχουν μεγάλη σημασία και για την ανάπτυξη των διεθνών πολιτικών και οικονομικών σχέσεων».

Από τη μεριά της, η Μογκερίνι είπε - σύμφωνα με το «Ασοσιέιτεντ Πρες» - ότι Κίνα και ΕΕ έχουν «μεγάλη ευθύνη» σε «καιρούς αβεβαιότητας». Σε συνάντηση που είχε με τον Κινέζο πρωθυπουργό, Λι Κετσιάνγκ, η Μογκερίνι είπε πως «όχι μόνο οι λαοί μας, αλλά πιθανώς και το "πολυπολικό σύστημα" χρειάζεται η Ευρώπη και η Κίνα να εργαστούν μαζί σε μερικά από τα μεγαλύτερα παγκόσμια ζητήματα που αντιμετωπίζουμε, από τις κλιματικές αλλαγές μέχρι τη μετανάστευση και την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, όπως επίσης και τις πολλές κρίσεις που έχουμε γύρω μας, όπως αυτές στην Κορεατική Χερσόνησο».

Από τη δική του πλευρά, ο Λι Κετσιάνγκ σημείωσε ότι οι επαφές στο πλαίσιο του Στρατηγικού Διαλόγου βασίστηκαν «σε μια σταθερή σχέση Κίνας - ΕΕ, με τη συνέπεια που επιδεικνύουν οι δύο πλευρές απέναντι στην πολυπολικότητα και το ελεύθερο εμπόριο και με την κοινή μας δέσμευση για τη βελτίωση της διεθνούς δομής διακυβέρνησης».

Επίσης, σύμφωνα με το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων «Σινχουά», ο Λι Κετσιάνγκ υπογράμμισε ότι με δεδομένη την άνοδο της αντι-παγκοσμιοποίησης και του προστατευτισμού, Κίνα και ΕΕ θα πρέπει να συμμορφωθούν με τους στόχους και τις αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Απηύθυνε κάλεσμα για κοινή δράση και σταθερή διμερή συνεργασία με στόχο τη διατήρηση της περιφερειακής σταθερότητας και της παγκόσμιας ειρήνης, την προώθηση μεταρρυθμίσεων και την αντιμετώπιση των ανασφαλειών που προκαλούνται στο διεθνές πλαίσιο.

Μάλιστα, η ίδια πηγή εμφάνισε την Μογκερίνι να εστιάζει και στη σημασία που δίνει η ΕΕ στην επιτάχυνση των διαπραγματεύσεων για την υπογραφή διμερούς επενδυτικής συμφωνίας.

Σε Ινδία και Ρωσία

Μετά την Κίνα, η Μογκερίνι θα βρεθεί σε Ινδία αλλά και Ρωσία. Στη μεν Ινδία θα έχει επαφές για την προετοιμασία της διμερούς Συνόδου Κορυφής που θα γίνει αργότερα μες στη χρονιά.

Στη δε Ρωσία, θα έχει επαφές με τον ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ, σχετικά με τις εξελίξεις σε Συρία, Λιβύη, Ιράν, Αφγανιστάν, ανατολική Ουκρανία, το Παλαιστινιακό αλλά και τις διμερείς σχέσεις.

ΑΛΒΑΝΙΑ
Πιέσεις με φόντο ενδοϊμπεριαλιστικές κόντρες σε Βαλκάνια - Μέση Ανατολή

ΤΙΡΑΝΑ.--

Ευρωπαίοι και Αμερικανοί αξιωματούχοι μετέβησαν τα τελευταία 24ωρα στην Αλβανία, προωθώντας ευρύτερες γεωπολιτικές επιδιώξεις και μονοπωλιακά συμφέροντα σε βάθος χρόνου. Οι υπουργοί Εξωτερικών Γερμανίας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ και Ολλανδίας Μπερτ Κβέντερς, εμφανίστηκαν τη Δευτέρα στα Τίρανα, ασκώντας πιέσεις στα κόμματα της αλβανικής αντιπολίτευσης, προκειμένου να τα πείσουν πως πρέπει να τερματίσουν την αποχή από τις συνεδριάσεις της βουλής και να συμμετάσχουν στις βουλευτικές εκλογές της 18ης Ιούνη. Ως γνωστόν, τα κόμματα της αντιπολίτευσης μποϊκοτάρουν τις κοινοβουλευτικές συνεδριάσεις και τις επικείμενες εκλογές, απαιτώντας, από τις 18 Φλεβάρη, την άμεση παραίτηση του Αλβανού πρωθυπουργού Εντι Ράμα και το διορισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης που θα αναλάβει να οδηγήσει τη χώρα στις κάλπες.

Ο Λουλζίμ Μπασά, αρχηγός του κεντροδεξιού Δημοκρατικού Κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, συναντήθηκε με τους υπουργούς Εξωτερικών Ολλανδίας και Γερμανίας, εξηγώντας τους γιατί εντείνει τις πιέσεις για την παραίτηση του πρωθυπουργού Εντι Ράμα. Ο Μπασά επανέλαβε το αίτημά του για το διορισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης, κατηγορώντας τον Ράμα πως δεν είναι σε θέση να εξασφαλίσει τον εκσυγχρονισμό του δικαστικού συστήματος, επαναλαμβάνοντας τις κατηγορίες πως χρηματοδοτεί μέρος της προεκλογικής εκστρατείας ή προσπαθεί να εξαγοράσει ψήφους με χρήματα από την παραγωγή και το λαθρεμπόριο ναρκωτικών.

Συναντήσεις του Μακέιν με στελέχη της ιρανικής αντιπολίτευσης

Το ίδιο διάστημα βρέθηκε στα Τίρανα ο Αμερικανός Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Τζον Μακέιν, που είναι πρόεδρος της Επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων της Γερουσίας, και συναντήθηκε στα Τίρανα με την Μαριάμ Ρατζάβι, που είναι πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Αντίστασης του Ιράν (ΡΜΟΙ/ΜΕΚ), μίας οργάνωσης - «ομπρέλα» αντιπολιτευόμενων ιρανικών οργανώσεων, μεταξύ των οποίων «Οι Μουτζαχεντίν Αντίστασης του Λαού του Ιράν», που επιδιώκουν την ανατροπή του σημερινού ιρανικού σιιτικού καθεστώτος στην Τεχεράνη από τη δεκαετία του '80.

Ο Μακέιν συνεχάρη τους «Μουτζαχεντίν του Λαού του Ιράν» για την «επιτυχή», όπως εκτίμησε, μετεγκατάσταση στην Αλβανία (από στρατόπεδα κοντά στη Βαγδάτη), που έγινε με μεσολάβηση της κυβέρνησης Ομπάμα, και σημείωσε χαρακτηριστικά: «Τώρα βλέπουμε μία ιρανική κυβέρνηση που επιχειρεί να παρατείνει την επιρροή και την τυραννία της σε όλη τη Μέση Ανατολή. Είναι γεγονός ότι ο (σ.σ. Σύρος Πρόεδρος) Μπασάρ Ασαντ δεν θα ήταν σήμερα στην εξουσία εάν δεν ήταν οι Φρουροί της Ιρανικής Επανάστασης, η βοήθεια του Ιράν και η "Χεζμπολάχ" (του Λιβάνου), που ήρθαν στην Συρία όταν ο Ασαντ ήταν έτοιμος να καταρρεύσει». Ο Μακέιν ευχαρίστησε την Μ. Ρατζαβί, προβλέποντας ότι... «κάποια μέρα το Ιράν θα ελευθερωθεί».

Είναι σημαντικό να παρατηρήσει κανείς πως ο Μακέιν, στο πλαίσιο περιοδείας στα Δυτικά Βαλκάνια που πραγματοποιεί από την περασμένη βδομάδα, επέλεξε να μεταβεί στα Τίρανα όχι για να ασκήσει τις γνωστές πιέσεις που άσκησαν οι Ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών στην αλβανική αντιπολίτευση ενόψει των αλβανικών βουλευτικών εκλογών του Ιούνη, αλλά για να συναντηθεί με οργάνωση Ιρανών αντικαθεστωτικών, ενώ απομένει ένας μήνας πριν τις κρίσιμες ιρανικές προεδρικές εκλογές της 19ης Μάη. Η παρουσία του στην περιοχή τη δεδομένη στιγμή έχει ιδιαίτερη σημασία με φόντο τα σχέδια της κυβέρνησης του Προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, να οξύνει την κόντρα με το (ανταγωνιστικό γεωπολιτικά στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής) Ιράν. Είτε με αφορμή το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, είτε την (άμεση ή έμμεση) εμπλοκή του σε στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία, την Υεμένη κ.α.

Ποιοι είναι οι «Μουτζαχεντίν του Λαού»

Οι «Μουτζαχεντίν του ιρανικού Λαού» πολέμησαν με όπλα το καθεστώς Χομεϊνί στο Ιράν και αργότερα, μετά τον ιρανο-ιρακινό πόλεμο στα τέλη της δεκαετίας του '80, κατέφυγαν στη Βαγδάτη, όπου παρέμεναν με ασφάλεια, υπό την προστασία του Ιρακινού Προέδρου Σαντάμ Χουσεΐν, έως τα τέλη της δεκαετίας του '90. Εως τότε χαρακτηρίζονταν... τρομοκρατική οργάνωση από τις ΗΠΑ και δυτικές ευρωπαϊκές χώρες. Ωστόσο, η στάση της Δύσης απέναντι στο «Εθνικό Συμβούλιο Αντίστασης του Ιράν» και δη στους «Μουτζαχεντίν του Λαού» άλλαξε κατά την ιμπεριαλιστική εισβολή που πραγματοποίησαν το 2003 στο Ιράκ οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους...

Το 2009 οι «Μουτζαχεντίν του Λαού» και επίσημα έπαψαν να θεωρούνται από τη Δύση «τρομοκράτες» και μεταφέρθηκαν από τη Βαγδάτη σε περιοχές της Αλβανίας, των ΗΠΑ, της Γαλλίας και ορισμένων βορειοευρωπαϊκών χωρών, προκειμένου να αξιοποιηθούν, αργότερα, ως «εργαλείο» εναντίον του Ιράν. Οι περισσότεροι από τους Ιρανούς αντικαθεστωτικούς (πάνω από 2.000) μεταφέρθηκαν στην Αλβανία.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΔΟΥΒΛΙΝΟ - ΠΕΚΙΝΟ.-- Κίνα και Ιρλανδία προχώρησαν στην υπογραφή επίσημου πρωτοκόλλου για την εξαγωγή βοδινού στην κινεζική αγορά, ανοίγοντας το δρόμο στις ιρλανδικές εξαγωγές κρέατος. Το πρωτόκολλο περιγράφει τις προϋποθέσεις υγιεινής για την εξαγωγή ιρλανδικού κατεψυγμένου βοδινού κρέατος στην Κίνα, ενώ πρόκειται για σημαντική εξέλιξη στην προσπάθεια που γίνεται για την εξαγωγή κρεάτων από την Ιρλανδία στην Κίνα, μετά την απαγόρευση εισαγωγής ιρλανδικού βοδινού το 2000, έπειτα από το ξέσπασμα της επιδημίας των τρελών αγελάδων.

ΤΖΑΚΑΡΤΑ.-- Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία για τις εκλογές που έγιναν χτες για την εκλογή νέου τοπικού κυβερνήτη στην Τζακάρτα (πρωτεύουσα Ινδονησίας), ο μέχρι πρότινος κυβερνήτης χριστιανός Μπασούκι Πουρνάμα έρχεται δεύτερος πίσω από τον μουσουλμάνο πρώην υπουργό Παιδείας, Ανις Μπασγουεντάν, που εμφανιζόταν να συγκεντρώνει 55% - 60%. Η προεκλογική μάχη έγινε σε συνθήκες μεγάλης πόλωσης με πολλές διαδηλώσεις κατά του Πουρνάμα, που τον τελευταίο καιρό είχε κατηγορηθεί για βλασφημία. Η Ινδονησία είναι η πολυπληθέστερη μουσουλμανικη χώρα του πλανήτη.

ΚΑΪΡΟ.-- Ενας Αιγύπτιος αστυνομικός σκοτώθηκε και άλλοι τέσσερις τραυματίστηκαν από επίθεση τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» κοντά στο ορθόδοξο μοναστήρι της Αγίας Αικατερίνης στη Χερσόνησο του Σινά.

ΣΑΚΡΑΜΕΝΤΟ.-- Ρατσιστικά ήταν τα κίνητρα που «όπλισαν» το χέρι του 39χρονου Αφροαμερικανού Κόρι Αλι Μοχάμεντ χτες στο Φρέσνο της Καλιφόρνια σε βάρος τεσσάρων λευκών Αμερικανών, εκ των οποίων οι τρεις σκοτώθηκαν και ένας τέταρτος τραυματίστηκε. Ο δράστης ήταν γνωστός με το παρατσούκλι «Μαύρος Ιησούς» και φώναξε «Αλλάχ Ακμπαρ» (Ο Αλλάχ είναι μεγάλος) όταν τον συνέλαβε η αστυνομία. Σύμφωνα με την αστυνομία, ο δράστης έχει παραβιάσει τη νομοθεσία για την οπλοκατοχή και τα ναρκωτικά, ήταν κατά περιόδους άστεγος και μέλος εγκληματικών οργανώσεων. Κατηγορείται για τέσσερις ανθρωποκτονίες και δύο απόπειρες ανθρωποκτονίας.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ