ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 20 Απρίλη 2007
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΛΟΓΕΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΤΕΔΚΝΑ
Συμπαιγνία ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ

Αποχώρησαν οι ριζοσπαστικές δυνάμεις, αρνούμενες να νομιμοποιήσουν τον αντιδημοκρατικό κατήφορο των παρατάξεων του δικομματισμού και της συναίνεσης

Είναι η στιγμή που ψηφίζουν κατά του αιτήματος της ΔΑΣ. Δηλαδή, υπέρ μιας αντιδημοκρατικής διαδικασίας. Στο στιγμιότυπο διακρίνονται: Δεύτερος από αριστερά ο Γ. Πατούλης (ΝΔ) και στο βάθος ο Π. Φιλίππου (ΣΥΝ) και δίπλα του ο Δ. Ευσταθιάδης (ΠΑΣΟΚ)

Eurokinissi

Είναι η στιγμή που ψηφίζουν κατά του αιτήματος της ΔΑΣ. Δηλαδή, υπέρ μιας αντιδημοκρατικής διαδικασίας. Στο στιγμιότυπο διακρίνονται: Δεύτερος από αριστερά ο Γ. Πατούλης (ΝΔ) και στο βάθος ο Π. Φιλίππου (ΣΥΝ) και δίπλα του ο Δ. Ευσταθιάδης (ΠΑΣΟΚ)
Με απόσυρση των ψηφοδελτίων τους και αποχώρηση από την αίθουσα απάντησαν οι ριζοσπαστικές δυνάμεις στην επιλογή των εκπροσώπων του δικομματισμού και της συναίνεσης (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΝ), να παραβιάσουν κατάφωρα κάθε έννοια δημοκρατικής εκλογικής διαδικασίας, χτες, στη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης της Τοπικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής (ΤΕΔΚΝΑ) για την εκλογή του Διοικητικού της Συμβουλίου.

Με ειλημμένη την απόφαση για συνοπτικές διαδικασίες, που θα οδηγούσαν κατευθείαν στο «ζητούμενο», δηλαδή το μέτρημα των «κουκιών» των μονομάχων, αψηφώντας ακόμα και τελεσίδικες αποφάσεις δικαστηρίων, οι χτεσινές εκλογές για το ΔΣ της ΤΕΔΚΝΑ έγιναν με ενιαίο ψηφοδέλτιο της κάθε παράταξης, στο οποίο συμπεριλαμβάνονταν και οι υποψήφιοι του Λεκανοπεδίου για τη ΓΣ της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας.

Η εξέλιξη αυτή δεν αποτελεί κεραυνό εν αιθρία αφού έτσι κι αλλιώς ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ έχουν συνεργαστεί σε μια σειρά αντιλαϊκών αποφάσεων στο πλαίσιο των οργάνων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (μερική απασχόληση, παραχώρηση τομέων Υγείας - Πρόνοιας σε επιχειρηματικά συμφέροντα, ξεπούλημα δημοτικής περιουσίας, Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, δημοτικά χαράτσια σε βάρος του λαϊκού εισοδήματος, κ.ά.).

Την αντιδημοκρατική τακτική που ακολουθήθηκε χτες και που στερεί από τους εκλέκτορες το δικαίωμα να εκφραστούν υπέρ διαφορετικών συνδυασμών για κάθε όργανο και, ταυτόχρονα, απαγορεύει τις μεμονωμένες υποψηφιότητες σε ένα από τα δύο όργανα (ΚΕΔΚΕ ή ΤΕΔΚΝΑ), κατήγγειλε ο εκπρόσωπος της «Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης» (ΔΑΣ), δήμαρχος Νίκαιας, Στέλιος Μπενετάτος. «Πουθενά, σε κανένα άλλο όργανο, όπως ΓΣΕΕ, Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες, δεν προβλέπεται ενιαίο ψηφοδέλτιο, αλλά διαφορετικές ψηφοφορίες», σημείωσε χαρακτηριστικά. Και πρόσθεσε: «Αποτελεί υπονόμευση της εκλογικής διαδικασίας η απόφαση να μην τοποθετηθούν οι εκπρόσωποι των παρατάξεων, ώστε να γνωρίζουν οι εκλέκτορες γιατί ψηφίζουν τον κάθε συνδυασμό».

Δεν είδαν...

Οπως σημειώνεται χαρακτηριστικά σε ένσταση που κατέθεσε η ΔΑΣ στην εφορευτική επιτροπή, υπάρχει η υπ' αριθμόν 676/2005 τελεσίδικη απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών, η οποία ανενδοίαστα δέχεται ότι οι εκλογές για την ΤΕΔΚΝΑ και για την ΚΕΔΚΕ είναι δύο διαφορετικές διαδικασίες με διαφορετικό εκλογικό μέτρο. Επίσης, υπογραμμίζεται ότι «το άρθρο 9 παράγραφος 7 του ΠΔ 48/99 καθορίζει ρητά την κατάρτιση ψηφοδελτίων κάθε συνδυασμού, δηλαδή χωριστό ψηφοδέλτιο για το ΔΣ της ΤΕΔΚΝΑ και άλλο για τους εκπροσώπους στη ΓΣ της ΚΕΔΚΕ».

Την ένσταση, που υπέγραψαν 40 εκλέκτορες, απέρριψε ομόφωνα η τριμελής (με εκπροσώπους από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ) εφορευτική επιτροπή της ΓΣ, επιστρατεύοντας αστεία επιχειρήματα. Ενα από αυτά έλεγε πως και οι προηγούμενες ψηφοφορίες έγιναν με ενιαίο ψηφοδέλτιο, προσπερνώντας όμως ότι:

  • Το 1999 ο συνδυασμός έκανε ένσταση στην εφορευτική επιτροπή και στο υπουργείο Εσωτερικών, η οποία απερρίφθη
  • Το 2003 έκανε προσφυγή στα δικαστήρια και δικαιώθηκε

Ανάλογα επιχειρήματα χρησιμοποιήθηκαν και από τη νομική υπηρεσία της ΤΕΔΚΝΑ, τα οποία σε συνδυασμό με τις εξελίξεις καταδεικνύουν τη συμπαιγνία. Οπως προέκυψε, την απόφαση του Διοικητικού Εφετείου έγραψαν στα παλιά τους τα παπούτσια, τόσο το υπουργείο Εσωτερικών όσο και οι δυνάμεις των ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΝ σε ΤΕΔΚΝΑ και ΚΕΔΚΕ.

Σε προχτεσινό έγγραφο ερώτημα του Στ. Μπενετάτου, το υπουργείο απάντησε ότι «δεν προκύπτει η αναγκαιότητα ύπαρξης διαφορετικών ψηφοδελτίων για κάθε εκλογή». Το ίδιο υποστήριζε και η ΚΕΔΚΕ σε εγκύκλιό της με το επιχείρημα ότι «στις ΤΕΔΚ Αττικής και Θεσσαλονίκης ο αριθμός των αναλογούντων αντιπροσώπων για τη ΓΣ της ΚΕΔΚΕ είναι μεγαλύτερος του αριθμού των μελών των ΔΣ τους».

Φαίνεται ότι οι παραπάνω δυνάμεις, μπροστά στην επιλογή να προχωρήσουν με «σύμπνοια» - όπως δήλωσε ο Ν. Κακλαμάνης - στην εφαρμογή της πολιτικής που μετατρέπει τους δήμους σε επιχειρηματικά γραφεία, υποθηκεύουν τα πάντα. Χαρακτηριστικό είναι ότι ο δήμαρχος Αθηναίων απέδωσε ...δημοκρατικότητα στο σώμα επειδή έδωσε στον εκπρόσωπο της ΔΑΣ το χρόνο που του ζητήθηκε ώστε να τοποθετηθεί.

Η ανακοίνωση της ΔΑΣ

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η ΔΑΣ καταγγέλλει τις δυνάμεις των ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΝ, που απέρριψαν τις αυτονόητες δημοκρατικές διαδικασίες και προχώρησαν σε συνοπτικές ψηφοφορίες. Και σημειώνει: «Η ΔΑΣ με τον εκπρόσωπό της δήμαρχο Νίκαιας, Στέλιο Μπενετάτο, έθεσε τα εξής σοβαρά πολιτικά ζητήματα προς το σώμα:

1. Είναι απαράδεκτο να διεξάγεται ΓΣ χωρίς την παρουσίαση των θέσεων των συνδυασμών.

2. Είναι παράνομο και αντιδημοκρατικό να στερούν το δικαίωμα διαφορετικής επιλογής από τους ψηφοφόρους με την ύπαρξη ενός μόνο ενιαίου ψηφοδελτίου κάθε συνδυασμού για εκλογή στα δύο διαφορετικά όργανα.

Ομως, οι σύνεδροι εκπρόσωποι του δικομματισμού και της συναίνεσης απέρριψαν τις παραπάνω αυτονόητες δημοκρατικές διαδικασίες και προχώρησαν με συνοπτικές διαδικασίες - ψηφοφορίες σε εκλογή οργάνου. Οι εργαζόμενοι ας βγάλουν τα συμπεράσματά τους και από αυτή την αντιδημοκρατική τακτική».

ΚΑΥΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ
Απαράδεκτη οικονομικά και περιβαλλοντικά

Ενα τεράστιο πρόσθετο κόστος που κυμαίνεται από 640 εκατ. ευρώ έως 1,24 δισ. ευρώ το χρόνο (δηλαδή ένα πρόσθετο χαράτσι 60 έως 110 ευρώ ετησίως για κάθε Ελληνα) θα κοστίσουν οι περιβόητες ...«νέες τεχνολογίες» στη διαχείριση των απορριμμάτων, που προωθούν τόσο οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, όσο και οι εκπρόσωποί τους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, μαζί με αυτούς του ΣΥΝ, εξυπηρετώντας αποκλειστικά τις επιδιώξεις για νέες πηγές κερδοφορίας του μεγάλου κεφαλαίου.

Αυτό προκύπτει από μελέτη ομάδας επιστημόνων του ΤΕΕ, που δημοσιοποιήθηκε χτες σε ειδική εκδήλωση στην Αθήνα. Μελέτη, στην οποία, όπως επισήμανε χαρακτηριστικά στην παρέμβασή του ο βουλευτής του ΚΚΕ Ν. Γκατζής, «βρήκαμε αρκετά και τεκμηριωμένα στοιχεία που ενισχύουν παραπέρα, από επιστημονικοτεχνική άποψη, τις θέσεις του Κόμματός μας».

Ειδικότερα από τη μελέτη του ΤΕΕ:

  • Αποκαλύπτεται ότι οι «νέες τεχνολογίες» (καύση, πυρόλυση αεριοποίηση), αλλά και η βιολογική ξήρανση, που «φωτογραφίζεται» από τα περισσότερα Περιφερειακά Σχέδια Διαχείρισης Απορριμμάτων, δεν αποτελούν ενδεδειγμένες τεχνολογικές λύσεις ούτε από πλευράς κόστους, ούτε από πλευράς προστασίας του περιβάλλοντος. Αντίθετα, η μόνη ενδεδειγμένη λύση, μετά την πρόληψη και την επαναχρησιμοποίηση, βρίσκεται στην ανακύκλωση στην πηγή και στη μηχανική βιολογική επεξεργασία.
  • Αποδείχτηκε ότι το κόστος των μονάδων επεξεργασίας και διάθεσης αποβλήτων είναι διπλάσιο, αν τις μονάδες αυτές τις διαχειρίζεται το ιδιωτικό κεφάλαιο και όχι οι δημόσιοι φορείς.
  • Εντοπίζεται ο κατακερματισμός του Εθνικού Σχεδιασμού σε υπερβολικό πλήθος μικρών εγκαταστάσεων επεξεργασίας και διάθεσης και γι' αυτό προβάλλεται τεκμηριωμένα η πρόταση για τη δημιουργία ευρύτερων γεωγραφικά διαχειριστικών ενοτήτων (8 Ολοκληρωμένες Εγκαταστάσεις Διαχείρισης Απορριμμάτων - ΟΕΔΑ επαρκούν για ολόκληρη την ηπειρωτική Ελλάδα).
  • Αποκαλύπτεται ότι είναι σκέτη κοροϊδία η εξαγγελία της σημερινής κυβέρνησης ότι μέχρι τις 31-12-2008 θα έχουν εξαλειφθεί οι ανεξέλεγκτες χωματερές.

Οσον αφορά την περίπτωση της Αττικής, η μελέτη επιβεβαιώνει ότι θα πρέπει να αναζητηθούν χώροι επεξεργασίας και διάθεσης και εκτός Αττικής, με ταυτόχρονο αποκλεισμό του επιβαρυμένου Θριάσιου.

Οπως επισήμανε στην παρέμβασή του ο Ν. Γκατζής, είμαστε αντίθετοι σε κάθε μορφή ιδιωτικοποίησης μέρους ή του συνόλου της καθαριότητας, διεκδικούμε να διασφαλιστούν έγκαιρα, με ευθύνη και δαπάνες του κράτους, οι πόροι που απαιτούνται για την εκτέλεση των απαιτούμενων έργων, είμαστε αντίθετοι στην εφαρμογή ΣΔΙΤ στον ευαίσθητο αυτό τομέα. Επίσης, ζητούμε να παρθούν ουσιαστικά μέτρα για τη βελτίωση των όρων εργασίας στη διαχείριση των απορριμμάτων. Ειδικά για την Αττική, ζητούμε να αρχίσει άμεσα η διαδικασία της οριστικής παύσης λειτουργίας του ΧΥΤΑ Α. Λιοσίων και να ξεκινήσουν οι διαδικασίες απορρύπανσής του. Τέλος, προτείνουμε τα αντισταθμιστικά τέλη να περιοριστούν στο αρχικό τους ύψος, δηλαδή 1,5% επί των τακτικών εσόδων των ΟΤΑ, έναντι του 4,4%, με προοπτική κατάργησής τους.

Ορισμένα μέλη του απερχόμενου ΔΣ της ΤΕΔΚΝΑ που συναίνεσαν στις απαράδεκτες και αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις είναι οι: Πέτρος Φιλίππου, πρόεδρος (ΣΥΝ), Κώστας Ασκούνης, αντιπρόεδρος (ΠΑΣΟΚ), Δημήτρης Νικολάου, ΓΓ (ΝΔ), Σταύρος Γεωργόπουλος (ΠΑΣΟΚ), Παντελής Ειρηνάκης (ΠΑΣΟΚ), Δημήτρης Καλογερόπουλος (ΝΔ), Βασίλης Κοκουβίνος (ΠΑΣΟΚ), Κώστας Μακρυνόρης (ΝΔ), Γιώργος Μαστοράκος (ΠΑΣΟΚ), Βαγγέλης Μέξης (ΝΔ), Κωνσταντίνα Σουμπασάκη (ΣΥΝ), Διονύσης Χατζιδάκης (ΝΔ).



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ