ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 20 Απρίλη 2007
Σελ. /28
Ηταν κάτι ματωμένα χώματα

Του Γιάννη Δερμεντζόγλου από το «ΠΟΝΤΙΚΙ»
Του Γιάννη Δερμεντζόγλου από το «ΠΟΝΤΙΚΙ»
Προσπέρασέ τα όλα. Κοίτα μπροστά!

Πού να χάνεσαι τώρα, σαράντα χρόνια μετά, σε μνήμες για χούντες και μίση.

Κοίτα μπροστά, η δημοκρατία θριαμβεύει, το ίδιο και ο ιμπεριαλισμός

δες πώς λάμπουν από χαρά μεταλλαγμένοι αριστεροί και μετανοημένοι δεξιοί

μα ακόμα καλύτερα, άσε να σε λούσει η λάμψη που εκπέμπουν τα όπλα στο «νέο κόσμο».

Διαλέγεις μεταξύ «Μπερέτας» και «Ρέμινγκτον» και ξαμολιέσαι. Δεν έχει σημασία τι θα ψηφίσεις, η Εθνική Ενωση Οπλων αντιπροσωπεύεται επάξια μέσα και από τα δύο κόμματα. Α, και πού 'σαι: Ξέχνα κάτι παράξενες συνήθειες όπως την καλοκαιρινή άδεια. Βλάπτει την παραγωγικότητα.

Ασε τον εαυτό σου να σε πάει όπου θέλει ο αστικός Τύπος. Θα 'χεις ψηφίσει ξανά το δίδυμο, χωρίς καν να πάρεις χαμπάρι ότι γίνανε εκλογές.

΄Η, αλλιώς, διδάξου... εκτός κι αν ήδη οι αμερικανιές σ' έχουν ποτίσει τόσο, που να μην έχεις δρόμο επιστροφής από το «νέο κόσμο». Δική σου είναι η επιλογή. Κι εδώ που φτάνουν πια τα πράγματα, τα μισόλογα και οι κουβέντες με τις στρογγυλεμένες άκρες δεν έχουν θέση. Εδώ πια καλείσαι ευθέως να οπλιστείς: Σημαίνει να κάνεις όσο πιο ισχυρό το μόνο όπλο που μπορεί να τους αντιμετωπίσει: Το Κομμουνιστικό Κόμμα. Τίποτα λιγότερο.

Δες: Οι περίφημες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένας ωραίος τρόπος για να γεμίσει ακόμα περισσότερο το πουγκί του καπιταλιστή πουλώντας σου οικολογία. Γι' αυτό δε φταίει η τεχνολογία, αλλά η ιδιοκτησία πάνω σ' αυτή.

Κι άμα βλέπεις πρώτο τίτλο περί «ανοχύρωτου κράτους», ετοιμάσου για «τρεχάτε ποδαράκια μου».

Σκέψου μόνο: Και τους «ειδικούς φρουρούς» και τους «συνοροφύλακες» αρχικά τους πήραν σαν εξωαστυνομικό σώμα, για να μπορεί υποτίθεται η κανονική αστυνομία να αφεθεί απερίσπαστη στο κύριο έργο της. Ξέρεις ποιο είναι αυτό.

Ηδη οι «συνοροφύλακες» περιπολούν στο κέντρο της Αθήνας και οι «ειδικοί φρουροί» όπου να 'ναι αποκτούν δικαίωμα πρώτα να πυροβολούν και μετά να ρωτούν...

Ασχετο: Στο «διάλειμμα» πάμε σινεμά; Και μόνο για κείνη την ατάκα της νεράιδας «εδώ κεντάω τα τραγούδια μου», στην ταινία του Στράτου Στασινού «Πέρα από τη λίμνη», αξίζει το ταξίδι.


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


Ο ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ

ΠΡΩΤΑ ΔΙΑΛΕΓΕΙΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: «Τους μήνες που προηγήθηκαν του νέου λουτρού αίματος στη Βιρτζίνια μια περίεργη εκστρατεία έπαιρνε μέρος στις ΗΠΑ. Σε εκατοντάδες δημοτικά και γυμνάσια όλης της χώρας δίνονταν "κυνηγετικά μαθήματα", τα οποία, αν και προαιρετικά, οδήγησαν σε μια δραστική αύξηση του ενδιαφέροντος για το σπορ στις ηλικίες 11 - 16 (...) Τα παιδιά στα μαθήματα αυτά εξοικειώνονται με τα πυροβόλα όπλα, μαθαίνουν πώς να οπλίζουν και να πυροβολούν (...) Μέσα από "γενναιόδωρες" εισφορές εταιρειών που κατασκευάζουν όπλα, όπως η Μπερέτα και η Ρέμινγκτον, το πρόγραμμα γνώρισε ανέλπιστη επιτυχία και προβολή. Στο πρόγραμμα συμμετείχαν μόνο την τελευταία χρονιά περισσότερα από 8.300 παιδιά από 41 Πολιτείες (...) Ο μέσος κυνηγός υπολογίζεται ότι θα ξοδέψει περισσότερα από 15.000 ευρώ σε κυνηγετικό εξοπλισμό κατά τη διάρκεια της ζωής του (...) Ολη αυτή η εκστρατεία αποδεικνύει πόσο πανίσχυρο είναι το λόμπι της βιομηχανίας των όπλων (...) Η υποκρισία είναι ότι τον τελευταίο χρόνο δόθηκε αποβολή από το σχολείο σε μαθητές γυμνασίων των Ηνωμένων Πολιτειών απλά επειδή φόρεσαν ένα μπλουζάκι με τον Μάλκολμ Χ να κρατάει ένα όπλο ή απλά επειδή κουβάλησαν ένα νεροπίστολο στην τάξη, την ίδια ώρα που πραγματοποιούνται σεμινάρια που επιτρέπουν τη χρήση κανονικών όπλων» (του Δημ. Τζιαντζή στην «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»).

ΜΕΤΑ «ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΖΕΣΑΙ»: «Το περασμένο Σάββατο ο Γουέιν Λαπιέρ, εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Εθνικής Ενωσης Οπλων (NRA), προειδοποίησε τα μέλη της κατά το ετήσιο συνέδριο στο Μισούρι, να προετοιμαστούν για "την καταιγίδα που ακολουθεί" (...) Η NRA είναι ένα από τα ισχυρότερα λόμπι των ΗΠΑ, με περισσότερα από 4 εκατομμύρια μέλη και ετήσιο προϋπολογισμό 180 εκατομμύρια δολάρια» (από την «ΗΜΕΡΗΣΙΑ»).

ΚΙ ΥΣΤΕΡΑ ΟΧΥΡΩΝΕΣΑΙ: «Οι μισοί Αμερικανοί δεν παίρνουν ολόκληρη την άδειά τους. Ανασφάλεια και εργασία μειώνουν την άδεια... (...) Το 1/3 απουσιάζει μόλις μία εβδομάδα ετησίως από την εργασία του, το 49% παίρνει άδεια περισσότερες από 11 ημέρες, ενώ μόλις το 13% λείπει για διάστημα μεγαλύτερο των πέντε εβδομάδων. Ενας στους τέσσερις εργαζόμενους μάλιστα δηλώνει ότι "υποχρεούται" να διατηρεί επαφή με τον προϊστάμενό του καθόσον απουσιάζει» (της Ντίας Ζαβρά στην «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Μέτρα για την ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ και την ασφάλιση των ναυτεργατών

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Ανοχύρωτο το κράτος

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Εικονική ασφάλεια

Η ΧΩΡΑ: Προβληματισμός για την ασφάλεια από τις τρεις νέες ένοπλες επιθέσεις

ΕΘΝΟΣ: ΚΩΣΤΑ βουλιάζουμε...

Η ΑΥΓΗ: Η κυβέρνηση βουλιάζει σε πολύμηνη κρίση

ΤΑ ΝΕΑ: Μαχαιρώματα κορυφής στη Ν.Δ.

ΤΟ ΒΗΜΑ: Κρύβονται δυο - τρεις υπουργοί!

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: ΛΕΟΝΤΕΙΟΣ σύμβαση με θύματα τα Ταμεία

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΣΦΙΓΓΑ Ο ΖΟΡΜΠΑΣ

Ο ΛΟΓΟΣ: ΑΝΩ - ΚΑΤΩ στη Βουλή από τα ομόλογα

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ: ΔΩΡΕΑΝ 8ήμερες εκδρομές για 33.180 εργαζόμενους

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Ψήφος υπέρ των μετοχών

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Στον ίδιο πάντα σκοπό

«Πλαστό το δίλημμα στον γαλλικό λαό. Θηλυκός Κέννεντυ η Σεγκολέν. Μπους ο Σαρκοζί. Κουραφέξαλα. Ο Κέννεντυ οργάνωσε την εισβολή και το φιάσκο στην Κούβα. Ο Κέννεντυ έστειλε τα πρώτα τάγματα πεζοναυτών στο Βιετνάμ. Και ο πατέρας Κέννεντυ ήταν κολλητός της Γερμανίας του Χίτλερ. Ρίξτε μια ματιά στην Ιταλία, τον Πρόντι και την Αριστερά. Ετσι θα καταλάβετε το βάρος της μετάλλαξης μερικών που τους φταίει ο συνωστισμός των φοιτητών και αρκετών του Συνασπισμού που πλακώνονται για μια θεσούλα στο Κοινοβούλιο των ερχόμενων εκλογών. Ο Μάσιμο Ντ' Αλέμα λοιπόν έριξε τον κεντροαριστερό συνασπισμό επειδή είναι ερωτευμένος με το ΝΑΤΟ και δεν ήθελε ούτε μισός Ιταλός φαντάρος να κάνει ρούπι από το μακελειό. Σκεφτείτε τη σοφία των παππούδων μας. Το σύστημα λατρεύει τη Δεξιά και χρησιμοποιεί για σφουγγαρίστρες τους πρώην της Αριστεράς. Εδώ ταιριάζει η ρήση του αείμνηστου Χαρίλαου "τι λάχανα, τι μπρόκολα". Γαλλιστί, τι λαχά τι μπρο. Δηλαδή Σεγκό, Σαρκό στον ίδιο πάντα σκοπό!» (Ο Δημήτρης Δανίκας στα «ΝΕΑ»).

Κατευθείαν από το Αμέρικα

«Η ομαλή και επανειλημμένη εναλλαγή στην εξουσία δύο μεγάλων δημοκρατικών κομμάτων - ενός κεντροδεξιού και ενός κεντροαριστερού, που κυβέρνησαν για 14 και 19 χρόνια, αντίστοιχα - πιστοποιεί την ωριμότητα της ξαναγεννημένης ελληνικής δημοκρατίας (...) αντί να κατηγορούμε τους νέους γιατί δε γνωρίζουν αρκετά το Πολυτεχνείο (...) ας θαυμάσουμε τον κόσμο που κτίζουν, χωρίς εμφυλιακά κόμπλεξ και πολιτικούς διχασμούς, όπου η δημοκρατία έχει ριζώσει για τα καλά και όπου, έστω και διστακτικά, η αξιοκρατία αρχίζει να αντικαθιστά την ισοπέδωση και τον κυνισμό» (ο Αθανάσιος Ελλις στην «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»).



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ