ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 20 Απρίλη 2010
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ
Οι ανατροπές ήταν προδιαγεγραμμένες

Έγγραφο της Κομισιόν έρχεται να επιβεβαιώσει ότι οι αντιασφαλιστικές ανακοινώσεις της κυβέρνησης εντάσσονται στα όσα έχει συμφωνήσει για λογαριασμό του κεφαλαίου στο πλαίσιο της ΕΕ

Η εργατική τάξη έχει καθήκον και συμφέρον να μην αφήσει να περάσουν τα αντιασφαλιστικά σχέδια του κεφαλαίου, της κυβέρνησης και της ΕΕ
Η εργατική τάξη έχει καθήκον και συμφέρον να μην αφήσει να περάσουν τα αντιασφαλιστικά σχέδια του κεφαλαίου, της κυβέρνησης και της ΕΕ
Αλλοθι για να νομιμοποιήσει στη συνείδηση των εργαζόμενων και του λαού τα βάρβαρα αντιασφαλιστικά μέτρα που έχει προαποφασίσει αναζητά η κυβέρνηση και μ' αυτό το σκοπό προσπαθεί να αξιοποιήσει στην προπαγάνδα της το ΔΝΤ και την ΕΕ.

Σύμφωνα με χτεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα», η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με επιστολή της προς το υπουργείο Εργασίας, ζητά την αύξηση των γενικών ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 65 στα 67 χρόνια, ενώ επιφυλάξεις διατυπώνει και για την επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί σχετικά με την οικονομική τους «αποτελεσματικότητα».

Παράλληλα - σύμφωνα με πληροφορίες - εξετάζεται και η επίσπευση της εφαρμογής του νέου ασφαλιστικού από το 2013 και όχι από το 2018 όπως επισήμως μέχρι τώρα έχει ανακοινωθεί.

Στην πραγματικότητα, αυτό που συμβαίνει είναι ότι η κυβέρνηση και το κεφάλαιο ανιχνεύουν μέχρι που μπορούν να βάλουν το μαχαίρι, πόσο βαθιά θα μπορέσουν να πάνε τις ανατροπές. Η κυβέρνηση δεν έχει ανάγκη από καμιά «έξωθεν» πίεση για να ποδοπατήσει την κοινωνική ασφάλιση. Αλλωστε, τα βασικά μέτρα που έχει αποφασίσει και έχει ήδη ανακοινώσει, βρίσκονται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας, έχουν συναποφασιστεί στα όργανα της ΕΕ. Απλώς τώρα κατασκευάζεται το επικοινωνιακό περιτύλιγμα.

Επιπλέον, οι στρατηγικές κατευθύνσεις υπήρχαν στο προεκλογικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ, αποτελούν στρατηγική επιλογή του κυβερνώντος κόμματος. Γιατί το νομοσχέδιο που ετοιμάζει με πυρετώδεις ρυθμούς το υπουργείο Εργασίας για το Ασφαλιστικό, δεν αυξάνει απλώς τα όρια ηλικίας και δε μειώνει μόνο τις συντάξεις, αλλά επί της ουσίας καταργεί την ίδια τη δημόσια κοινωνική ασφάλιση.

Συγκεκριμένα, με τη νέα «αρχιτεκτονική» της κοινωνικής ασφάλισης, αυτή παύει να είναι και κοινωνική και ασφάλιση. Οι συντάξεις που θα δίνει το νέο σύστημα θα περικοπούν πάνω από το 1/3 σε σχέση με σήμερα. Για αυτή τη σύνταξη, θα απαιτούνται τουλάχιστον 40 χρόνια συνεχούς εργασίας. Ετσι, εκ των πραγμάτων τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης θα αυξηθούν δραματικά... για να φτάσουν ακόμα και στα 70! Το κράτος θα μειώσει δραστικά τη χρηματοδότηση των Ταμείων, όλες οι παροχές θα αποψιλωθούν.

Η νέα γενιά θα είναι το μεγάλο θύμα όλου αυτού του κατασκευάσματος. Με δεδομένη την παραπέρα ελαστικοποίηση της αγοράς εργασίας και την ανεργία, η νέα γενιά δεν θα ελπίζει ούτε σε σύνταξη ούτε σε υγειονομική περίθαλψη.

Παράλληλες ανατροπές

Ταυτόχρονα, και πριν την εφαρμογή του «νέου» συστήματος, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ προχωρά στις παρακάτω παράλληλες ανατροπές:

  • Στην επιβολή νέου ΛΑΦΚΑ, χαράτσι σε όλες τις συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ, με το οποίο θα αφαιμάξει συνολικά 400 εκατομμύρια ευρώ. Χαράτσι που βέβαια θα συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια.
  • Σχεδιάζεται και η μείωση των συντάξεων του ΟΑΕΕ με τη μείωση του ετήσιου ποσοστού αναπλήρωσης.
  • Μετατροπή της Ασφάλισης των δημόσιων υπαλλήλων και αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης από το 2013, από 5 έως 17 χρόνια στις γυναίκες εργαζόμενες. Αθροιστικά, όλα αυτά τα μέτρα μαζί με τις υπόλοιπες διατάξεις του νόμου Πετραλιά που βρίσκονται σε εξέλιξη, η κυβέρνηση επιδιώκει - μέχρι το 2015 - να αυξήσει τα όρια ηλικίας κατά δύο τουλάχιστον χρόνια και να μειώσει ήδη από σήμερα τις συντάξεις.
  • Εφαρμογή της αναθεωρημένης λίστας των ΒΑΕ που θα αυξήσουν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και θα μειώσουν τις εισφορές των εργοδοτών.
  • Αναθεώρηση του τρόπου απονομής των αναπηρικών συντάξεων και συρρίκνωσή τους.
  • Αύξηση της τιμωρίας στο 6% για κάθε χρόνο «πρόωρης» συνταξιοδότησης στο Δημόσιο, από το 4,5% που ισχύει σήμερα και συνολική μείωση κατά 30% στην πενταετία, στο ύψος των πρόωρων συντάξεων.
  • Μείωση των επικουρικών συντάξεων που δε θα ξεπερνούν το 20%.
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ
Σφαγή δικαιωμάτων στο τραπέζι της ανταγωνιστικότητας

Με όχημα τα υψηλά «σπρεντ», κυβέρνηση και πλουτοκρατία ετοιμάζονται να ενεργοποιήσουν το «μηχανισμό δανειοδότησης»

Αύριο Τετάρτη αναμένεται η έλευση των αντιπροσωπειών της ΕΕ και της ΕΚΤ στην Ελλάδα, οι οποίες από κοινού με το ΔΝΤ - η αντιπροσωπεία του οποίου βρίσκεται από χτες στη χώρα μας - θα ξεκινήσουν συζητήσεις με την ελληνική κυβέρνηση, με θέμα «την εξειδίκευση του μηχανισμού στήριξης». Των αντιλαϊκών μέτρων, δηλαδή, που θα πρέπει να ληφθούν προκειμένου να ενεργοποιηθεί η παροχή οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα.

Στο μεταξύ, αποκλίσεις μέχρι και 4,7 εκατοστιαίες μονάδες πάνω από τα δανειστικά γερμανικού κράτους κατέγραψαν χτες τα επιτόκια των ελληνικών κρατικών ομολόγων, στη δευτερογενή διαπραγμάτευση. Το γεγονός αυτό αποτελεί και πρόκριμα για τη σημερινή δημοπρασία εντόκων γραμματίων τρίμηνης διάρκειας μέσω της οποίας η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ θα σκοπεύει να δανειστεί από τους τραπεζίτες ποσά πάνω από 1,5 δισ. ευρώ.

Ηδη τόσο το τραπεζικό κεφάλαιο όσο και οι άλλες μερίδες της πλουτοκρατίας «επιλέγουν» το μηχανισμό στήριξης που έχει στηθεί αποκλειστικά σε δικό τους όφελος από την ΕΕ και το ΔΝΤ. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, θέση υπέρ της άμεσης ενεργοποίησης του μηχανισμού έχει πάρει και η ηγεσία της Τράπεζας της Ελλάδας. Με την ετήσια έκθεση, που θα δοθεί στη δημοσιότητα στο τέλος του μήνα, επιχειρούν να αξιοποιήσουν παραπέρα τις «αποκλίσεις» στο κρατικό χρέος προκειμένου να αξιώσουν ακόμη μεγαλύτερες περικοπές δαπανών, στην πολιτική δηλαδή που από κοινού έχουν ετοιμάσει η κυβέρνηση και τα κέντρα της πλουτοκρατίας.

Η προσεχής έκθεση της κεντρικής τράπεζας είναι κομμένη και ραμμένη στις σημερινές ανάγκες της πλουτοκρατίας, δηλαδή στη γενικευμένη καρατόμηση σε μισθούς, μεροκάματα και συντάξεις και για το σύνολο του ιδιωτικού τομέα. Για την εξυπηρέτηση αυτού του στόχου την τιμητική της θα έχει «ειδική έρευνα» για το βαθμό «ανταγωνιστικότητας» των μερίδων της ντόπιας πλουτοκρατίας, που θα εμφανίζεται να χάνει πολλούς πόντους σε σχέση με την πλουτοκρατία άλλων κρατών. Η Τράπεζα της Ελλάδας εκτιμά ότι το παραγόμενο ΑΕΠ για το 2010 θα υποχωρήσει με ρυθμό πάνω και από το 2%, ενώ σε αλματώδη αύξηση βλέπουν και το επίπεδο του επίσημου πληθωρισμού.

ΑΧΤΙΔΑ Ν/Α ΣΥΝΟΙΚΙΩΝ ΤΗΣ ΚΟΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Καταγγέλλει προσπάθεια εκφοβισμού του λαού

Ανακοίνωση για παρέμβαση της Αστυνομίας σε εξόρμηση για την απεργία

Προσπάθειες εκφοβισμού του λαού από την αστυνομία και την κυβέρνηση καταγγέλλει η Αχτίδα Νοτιοανατολικών Συνοικιών της ΚΟΑ του ΚΚΕ. Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε την Παρασκευή 16/4 το βράδυ και ενώ ήταν σε εξέλιξη εξόρμηση του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στο «Carrefour» Αλίμου, την ώρα που οι εργάτες συζητούσαν για τις θέσεις του ΚΚΕ ενόψει της 48ωρης απεργίας, μοτοσικλετιστές αστυνομικοί της λεγόμενης ομάδας «Δίας» ζητούσαν εξακρίβωση στοιχείων, επικαλούμενοι ότι κάποιος τους ειδοποίησε τηλεφωνικά.

«Καταγγέλλουμε αυτές τις ενέργειες. Οσα και αν κάνουν, το ΚΚΕ και η ΚΝΕ θα δυναμώσουν τη δράση τους, τη συζήτηση με τους εργαζόμενους και τη νεολαία», σημειώνει η ανακοίνωση και συνεχίζει: «Ενώ το μαύρο μέτωπο κυβέρνησης - ΝΔ - ΛΑ.Ο.Σ. - ΕΕ και εργοδοτών σαρώνει εργασιακά δικαιώματα και κατακτήσεις 10ετιών για άλλη μια φορά η αντιλαϊκή επίθεση επιστρατεύει το χαρτί του εκφοβισμού απέναντι στα λαϊκά στρώματα.

Η συντονισμένη προσπάθεια των δυνάμεων του αστικού συστήματος και της εργοδοσίας μαζί με τους κατασταλτικούς μηχανισμούς να τρομοκρατήσει το λαϊκό κίνημα θα πέσει στο κενό. Ο λαός έχει τη δυνατότητα να πάρει την υπόθεση στα χέρια του, να βάλει τη σφραγίδα του στις εξελίξεις.

Οι εργαζόμενοι βγάζουν συμπεράσματα, έχουν τη δύναμη να επιβάλουν το δίκιο τους, να ανατρέψουν την αντιλαϊκή πολιτική, να χαράξουν νικηφόρα πορεία.

Η 48ωρη απεργία των ταξικών δυνάμεων, του ΠΑΜΕ, η κοινή πάλη, το μέτωπο των εργατών, αυτοαπασχολούμενων, μικρών ΕΒΕ μαζί με φοιτητές, σπουδαστές, μαθητές είναι ο δρόμος της νίκης ενάντια στα μονοπώλια, στην κυβέρνηση, στην ΕΕ, στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς. Για να μην πληρώσει την κρίση ο λαός, αλλά η πλουτοκρατία.

Καλούμε το λαό της περιοχής μας σε ξεσηκωμό, σε ανυποχώρητο αγώνα, έχουμε δικαίωμα σε μια καλύτερη ζωή που θα ικανοποιούνται ολόπλευρα οι λαϊκές ανάγκες».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ