ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 20 Απρίλη 2010
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Χτυπάει με ταξικό μίσος τα εναπομείναντα δικαιώματα

Καθολική και κλιμακούμενη επίθεση, με τις πλάτες της ΕΕ και του ΔΝΤ

Εργαζόμενοι κάθε ηλικίας, ανεξάρτητα από τομέα, χώρο δουλειάς, βρίσκονται στο στόχαστρο της κυβέρνησης, της ΕΕ και του ΔΝΤ
Εργαζόμενοι κάθε ηλικίας, ανεξάρτητα από τομέα, χώρο δουλειάς, βρίσκονται στο στόχαστρο της κυβέρνησης, της ΕΕ και του ΔΝΤ
Το έδαφος για τη λήψη ακόμα πιο σκληρών ταξικών υπέρ του κεφαλαίου μέτρων προετοιμάζει η κυβέρνηση, προεξοφλώντας ταυτόχρονα την προσφυγή της χώρας στο μηχανισμό δανειοδότησης της ΕΕ και του ΔΝΤ. Σήμερα ή αύριο η κυβέρνηση ξεκινά τις «διαβουλεύσεις» για την ενεργοποίηση του μηχανισμού δανειοδότησης με την τριμερή επιτροπή, της ΕΕ, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας - υπήρξε καθυστέρηση εξαιτίας των προβλημάτων στις διεθνείς αερομεταφορές.

Το κλιμάκιο του ΔΝΤ βρίσκεται ήδη στην Αθήνα και σύμφωνα με πληροφορίες έχει ξεκινήσει τις επαφές, ενώ χτες υπήρξαν σενάρια ακόμα και για ανακοίνωση της προσφυγής στο μηχανισμό σήμερα, ώστε να ακολουθήσουν μετά οι διαβουλεύσεις ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους τεχνοκράτες.

Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό, με τη συμμετοχή του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, διαφάνηκε ξεκάθαρα η πρόθεσή της να αξιοποιήσει το μηχανισμό των ιμπεριαλιστικών κέντρων για να προωθήσει το σύνολο των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, αλλά και νέο αντιλαϊκό πακέτο μέτρων.

Τους αντιδραστικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης φανερώνει και η τοποθέτηση του πρωθυπουργού στη διάρκεια της σύσκεψης. «Αν για να κάνουμε τις μεγάλες αλλαγές που απαιτούνται και να έχουμε μια πορεία σιγουριάς για να πάει η χώρα μπροστά χρειάζεται να καταφύγουμε στο μηχανισμό, θα το κάνουμε».

Θέλουν φτηνότερους εργάτες

Ο Γ. Παπανδρέου ουσιαστικά φανέρωσε ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να χρησιμοποιήσει το μηχανισμό για να περάσει τα προαποφασισμένα μέτρα, χαρακτηρίζοντας «ασφαλές καταφύγιο» και «δίχτυ ασφαλείας» το μηχανισμό της ΕΕ και του ΔΝΤ, που στόχο έχει να εξασφαλίσει φτηνότερο χρήμα για την πλουτοκρατία.

Η κυβερνητική αντιλαϊκή επέλαση που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη κινείται σε δύο επίπεδα:

α) Στην ενίσχυση της «ανταγωνιστικότητας» και «παραγωγικότητας» της οικονομίας μέσω των διαρθρωτικών ανατροπών. Στόχος είναι η πλήρης ανατροπή των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων, που θα καταστήσει ακόμα πιο φτηνή την τιμή της εργατικής δύναμης.

β) Στη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος και χρέους. Θα προέλθει από νέες περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες, πρόσθετους φόρους, απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας.

Δίνοντας ακριβώς το στίγμα των κυβερνητικών προθέσεων, ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό - τον ενημέρωσε για τα αποτελέσματα του πρόσφατου ΕΚΟΦΙΝ - είπε ότι οι συζητήσεις με τους τεχνοκράτες της ΕΕ και του ΔΝΤ, τις οποίες χαρακτήρισε «πολύ σημαντικές», θα ξεκινήσουν αύριο, Τετάρτη.

Επιπλέον, αναφερόμενος στις ανατροπές που προωθούνται για τη διασφάλιση των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου, τόνισε: «Η κυβέρνηση προχωρά με την εκτέλεση του προϋπολογισμού, τις διαρθρωτικές αλλαγές και όλα εκείνα που κάνουν την οικονομία δυνατή».

Τα χειρότερα έρχονται

Κυβερνητικές πηγές αλλά και πληροφορίες που διέρρεαν από τους τεχνοκράτες της ΕΕ και του ΔΝΤ δεν απέκλειαν το γεγονός να προταθεί η διαμόρφωση ενός νέου «Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης», στο οποίο θα συμπεριληφθούν και νέα αντιδραστικά μέτρα, στην πορεία ενός πολυετούς αντιλαϊκού προγράμματος.

Είναι ενδεικτικό ότι ο επικεφαλής του Γιουρογκρούπ, Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ, στην ιστοσελίδα «euro2day», ανέφερε ότι το κλιμάκιο θα συζητήσει με την ελληνική κυβέρνηση και το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων.

Κυβερνητικοί κύκλοι χτες μετά τις συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου ανέφεραν ότι «είναι αναπόφευκτο να προσφύγουμε στο μηχανισμό». Μάλιστα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, κυβερνητικά στελέχη παρότρυναν το οικονομικό επιτελείο «να ανακοινώσει τα περαιτέρω μέτρα, αν αποφασιστούν, και την απόφαση για προσφυγή στο μηχανισμό για να ανατραπεί το κλίμα αβεβαιότητας στους πολίτες».

Ο Γ. Παπακωνσταντίνου μάλιστα σημείωνε ότι είναι πολύ σημαντική η επικείμενη συζήτηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το ΔΝΤ, για την εξειδίκευση του μηχανισμού στήριξης, καθώς, όπως ανέφερε, «αν αποφασίσει η ελληνική κυβέρνηση να τον χρησιμοποιήσει θα κινηθούμε πολύ γρήγορα».

Κυβερνητικοί παράγοντες αλλά και στελέχη των ιμπεριαλιστικών οργανισμών σημειώνουν ότι οι επαφές και οι συζητήσεις θα διαρκέσουν περίπου δυο βδομάδες και στη συνέχεια θα οριστικοποιηθεί η συμφωνία για την ενεργοποίηση του μηχανισμού.

Ανοιχτά όλα τα αντιλαϊκά μέτωπα

Την ίδια στιγμή ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Πεταλωτής, παρότι επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, ισχυριζόμενος ότι η κυβέρνηση δεν προτίθεται να πάρει άλλα μέτρα μέσα στο 2010, φρόντισε να συγκαλύψει τις πραγματικές κυβερνητικές προθέσεις για τις ανατροπές στο Ασφαλιστικό, τις απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, αλλά και τις μειώσεις στους μισθούς του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα.

«Τα μέτρα και οι αποφάσεις που πήραμε για το 2010 είναι υπεραρκετά, είναι περισσότερα από αυτά που θα μας ζητούσε το ΔΝΤ, αλλά και οι άλλοι φορείς που αποτελούν το μηχανισμό στήριξης», υποστήριξε ο Γ. Πεταλωτής, αλλά ξεκαθάρισε ότι «από το 2011 και 2012 θα εξειδικευτούν οι αποφάσεις και τα μέτρα» γιατί, όπως τόνισε, «το τριετές Πρόγραμμα Σταθερότητας έχει εξειδικευτεί μόνο για το 2010».

Ουσιαστικά, η κυβέρνηση κρατά ζεστή τη συζήτηση για τα επικείμενα νέα μέτρα, ανεξάρτητα από τις όποιες διαψεύσεις. Είναι ενδεικτικό ότι ο Γ. Πεταλωτής φρόντισε να μην απορρίψει τις προτάσεις του επιτρόπου οικονομικών υποθέσεων της ΕΕ, Ολι Ρεν, αλλά και του επικεφαλής του ΔΝΤ, Ντ. Στρος - Καν, για μείωση μισθών στον ιδιωτικό τομέα, και σημείωσε χαρακτηριστικά: «Κάποια από αυτά τα μέτρα που διαχέονται, πραγματικά είναι προτάσεις του ΔΝΤ,αλλά είναι προτάσεις και δεν έχει κλείσει καμία συζήτηση».

Δεν απέκλεισε επίσης στο άμεσο μέλλον να υπάρξει περικοπή του 13ου και του 14ου μισθού, αναφέροντας ότι «φτάνουν και αρκούν οι αποφάσεις και τα μέτρα που έχουμε πάρει έως τώρα», δίνοντας έμφαση στο παρόν. Σχετικά με το εάν τα μέτρα του νέου ασφαλιστικού συστήματος θα εφαρμοστούν το 2013 αντί του 2018, ο Γ. Πεταλωτής τόνισε ότι «οι συζητήσεις για το Ασφαλιστικό είναι σε εξέλιξη», δείχνοντας ότι οι αντιδραστικοί σχεδιασμοί για επιτάχυνση των ανατροπών είναι μέσα στα πλάνα της κυβέρνησης.

Ο Γ. Πεταλωτής ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει άμεσα το σχέδιο των ιδιωτικοποιήσεων, ενώ δεν απέκλεισε να συνδυαστούν με απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, σημειώνοντας ότι «δεν μπορούμε να συζητήσουμε συγκεκριμένα και για το εργασιακό περιβάλλον, όταν δεν έχουν αποφασιστεί ακόμα ποιες αποκρατικοποιήσεις θα γίνουν».

Ευθεία επίθεση στις λαϊκές κινητοποιήσεις

Την ίδια ώρα ο πρωθυπουργός προχώρησε σε ευθεία επίθεση στις εργατικές κινητοποιήσεις, ζητώντας να «κάνουν στην άκρη όσοι δεν θέλουν η χώρα να αλλάξει (...) γιατί δεν θέλουν να χάσουν προνόμια». Είπε το φαιδρό ότι «η κριτική της αριστεράς είναι απολύτως ανεδαφική», ισχυριζόμενος ότι «οι θέσεις ηχούν ωραία, πρακτικά όμως δεν συνιστούν αλλαγή, δεν δίνουν λύση, αλλά συμβάλλουν στη στασιμότητα».

Επιχείρησε να τρομοκρατήσει τα λαϊκά στρώματα υποστηρίζοντας ότι αν «δεν υπάρξουν μέτρα, την κρίση θα την πληρώσουν όλοι», σε μια προσπάθεια να συγκαλύψει ότι τα μέτρα ισοπεδώνουν λαϊκά δικαιώματα και κατακτήσεις. Ο πρωθυπουργός όξυνε και την αποπροσανατολιστική αντιπαράθεση με τη ΝΔ αναφέροντας ότι με την πολιτική της «έπληξε την ανεξαρτησία της χώρας».

Χτες πραγματοποιήθηκε σύσκεψη και για τον τουρισμό, στην οποία συμμετείχαν οι υπουργοί Γερουλάνος, Γκερέκου, Ρέππας, Κατσέλη, Σαχινίδης και Δρούτσας, υπό τον Γ. Παπανδρέου, όπου υπήρξαν αποφάσεις για την ενίσχυση μέσω προγραμμάτων των μεγαλοεπιχειρηματιών του τουρισμού, ενώ αποφασίστηκε η άρση του «καμποτάζ». Το βράδυ, ο Γ. Παπανδρέου μίλησε στο συνέδριο της Διεθνούς Διαφάνειας στην Αθήνα.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Θυσίες για τον αγώνα, όχι για την πλουτοκρατία

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ για την άτυπη συνεδρίαση του Γιουρογκρούπ και τα νέα μέτρα κυβέρνησης - ΕΕ - ΔΝΤ

Σε σχόλιο το περασμένο Σάββατο για την άτυπη συνεδρίαση του Γιουρογκρούπ και τα νέα μέτρα κυβέρνησης - ΕΕ - ΔΝΤ, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ υπογραμμίζει:

«Οι εργαζόμενοι, οι νέοι, οι γυναίκες, δεν πρέπει να φοβηθούν την κυβέρνηση και τους συνεργάτες της, ΕΕ και ΔΝΤ. Εχουν καθήκον, αλλά και τη δύναμη και πρέπει να πάρουν τώρα θέση στον αγώνα κατά της κατάργησης της Κοινωνικής Ασφάλισης, της νέας μείωσης μισθών και συντάξεων, των απολύσεων. Η επιτυχία της 48ωρης απεργίας του ΠΑΜΕ πρέπει να είναι η αφετηρία των νέων ελπιδοφόρων αγώνων.

Θυσίες για τον αγώνα, για το μέλλον των παιδιών μας, όχι για την πλουτοκρατία».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Μονόδρομος η δράση με το ΚΚΕ

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ για τη βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική

Με προχτεσινό σχόλιο, για τη βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ επισημαίνει:

«Ολες οι εξελίξεις δείχνουν ότι οι εργαζόμενοι δεν πρόκειται να δουν άσπρη μέρα, αν δε γυρίσουν την πλάτη στο ΠΑΣΟΚ και στη ΝΔ, για να μπουν στη δράση με το ΚΚΕ, με σκοπό να ανατρέψουν την αντιλαϊκή πολιτική και τα στηρίγματά τους. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ