ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 20 Απρίλη 2002
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ
Κατά του πολέμου απανταχού της Γης

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Ηγγικεν η ώρα για το μεγάλο ραντεβού των διαδηλωτών. Οι συγκεντρώσεις, το πρόγραμμα των συζητήσεων και των συνελεύσεων και η θεματολογία είχαν καθοριστεί εδώ και καιρό. Πριν από τις 29 Μάρτη. Ομως, μετά την ολομέτωπη επίθεση του ισραηλινού στρατού και τη γενοκτονία που συντελείται στα Παλαιστινιακά Εδάφη, το ραντεβού των διαδηλωτών, που γίνεται κατά του πολέμου, της αμερικανικής πολιτικής, αλλά και της παρεμβατικής πολιτικής των διεθνών οικονομικών οργανισμών και ιδρυμάτων, αποκτά ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις.

Εκατοντάδες οργανώσεις συμμετέχουν από χτες στις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας που γίνονται στην αμερικανική πρωτεύουσα και ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των οργανώσεων «Ενωμένοι Διαδηλώνουμε» (United We March), «Κινητοποίηση για Παγκόσμια Δικαιοσύνη» (Mobilization for Global Justice), «Κινητοποίηση για την Κολομβία» (Colombia Mobilization), Επιτροπή Αλληλεγγύης με τον Παλαιστινιακό Λαό (Committe in Solidarity with the People of Palestine), Επανενωμένο Κόμμα των Μαύρων Πανθήρων (Black Panther Party Reunion) και «Διεθνής ΑΠΑΝΤΗΣΗ» (International ANSWER) για να λάβουν δραστήρια μέρος στην Αντισύνοδο κατά του ΔΝΤ και της ΠΤ, που θα πραγματοποιούν την ετήσια Κοινή Σύνοδό τους, αλλά και στις διαδηλώσεις.

Από χτες η αυλαία άνοιξε με μια ολονυκτία μπροστά στο Καπιτώλιο για την κατάργηση των «Σχολείων της Αμερικής» (SOA), καθώς και άλλες περιφερειακές εκδηλώσεις. Σήμερα, είναι προγραμματισμένη η μεγάλη διαδήλωση κατά του πολέμου ενάντια στην «τρομοκρατία», αλλά και αλληλεγγύης προς τον παλαιστινιακό λαό. Αύριο Κυριακή, η γιορτή αντίστασης και ελπίδας, ενώ η αυλαία θα είναι τη Δευτέρα, με τη μεγάλη διαδήλωση που απαιτεί το κλείσιμο των SOA, με κεντρικό σύνθημα να σταματήσει το «Σχέδιο Κολομβία» και το σχέδιο επέμβασης των ΗΠΑ στην Κολομβία.

ΔΙΚΗ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ ΣΤΗ ΧΑΓΗ
Νέες καταθέσεις - καρμπόν...

ΧΑΓΗ.- Ενας Κοσσοβάρος Αλβανός, δάσκαλος δημοτικού σχολείου, ο Ζαφίρ Μπεκιράι, κατέθεσε χτες ως μάρτυρας κατηγορίας στη δίκη του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς στη Χάγη, ισχυριζόμενος πως η κλιμάκωση της βίας των σερβικών αρχών έναντι των Κοσσοβάρων Αλβανών ξεκίνησε στο Πρίζρεν... μετά την έναρξη των ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών στην ΟΔ Γιουγκοσλαβία (24η Μάρτη 1999)(!).

Ο μάρτυρας υποστήριξε πως αυτός και η οικογένειά του απειλήθηκαν από τα πυρά Σέρβων στρατιωτών, που «μπήκαν ...στην πόλη τους», Πρίζρεν, στις 27 Μαρτίου 1999. «Πυροβολούσαν όλο το βράδυ, αναγκάζοντας τους Αλβανούς είτε να πάνε στην Αλβανία, είτε ...να σκοτωθούν από τα πυρά», είπε ο μάρτυρας κατηγορίας. Κατά την έναρξη της αντεξέτασής του από τον πρώην Πρόεδρο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, ο μάρτυρας επανέλαβε τους παραπάνω ισχυρισμούς, ενώ οι δικαστές παρεμπόδισαν, με κάθε αφορμή, το έργο αντεξέτασης του μάρτυρα, πράγμα το οποίο έκανε τον Μιλόσεβιτς να καταγγείλει τους δικαστές πως καθοδηγούν τους μάρτυρες, προκειμένου να ψευδομαρτυρήσουν...

Ενας άλλος μάρτυρας, ο Κοσσοβάρος Αλβανός αγρότης Ρεσίτ Σαλίχι κατέθεσε πως η σερβική αστυνομία λήστεψε την περιουσία του και πως ανάγκασε και άλλους συγχωριανούς του να παραδώσουν στις αρχές όσα χρήματα διέθεταν.

Προχτές είχε καταθέσει ο γνωστός Κοσσοβάρος Αλβανός εκδότης Βετόν Σουρόι. Ισχυρίστηκε πως Σέρβοι βιαιοπραγούσαν και επιδίδονταν σε «συστηματικές καταστροφές χωριών», υπακούοντας σε μια ιεραρχία που έφθανε στα υψηλά κλιμάκια του κράτους...

ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ
Παραιτήθηκε η κυβέρνηση

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ.-

Περίπου ένας μήνας χρειάστηκε να περάσει από την αποχώρηση της Φιλελεύθερης Συμμαχίας από το κυβερνητικό σχήμα συνασπισμού για να πέσει η κυβέρνηση του Μαυροβουνίου. Ο πρωθυπουργός Φίλιπ Βουγιάνοβιτς, υπέβαλε χτες την παραίτηση της κυβέρνησής του, αποστέλλοντας σχετική επιστολή στον πρόεδρο του Κοινοβουλίου του Μαυροβουνίου, Βέσνα Πέροβιτς και απαιτώντας από τον τελευταίο (που είναι στέλεχος της Φιλελεύθερης Συμμαχίας) να παραιτηθεί.

Ο Ιγκορ Λούξιτς, εκπρόσωπος του κόμματος του Φ. Βουγιάνοβιτς (Δημοκρατικό Κόμμα Σοσιαλιστών), είπε πως η παράταξη θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης, ενώ προέβλεψε πως οι γενικές εκλογές ίσως είναι αναπόφευκτες σε περίπτωση που το Δημοκρατικό Κόμμα Σοσιαλιστών δεν καταφέρει, μέχρι το τέλος της ερχόμενης βδομάδας, να σχηματίσει νέα κυβέρνηση συνασπισμού συμμαχώντας με άλλα κοινοβουλευτικά κόμματα.

Ως γνωστόν, η αφορμή που προκάλεσε την αποχώρηση της Φιλελεύθερης Συμμαχίας από την κυβέρνηση του Φ. Βουγιάνοβιτς ήταν οι διαφωνίες της πρώτης έναντι της συμφωνίας της 13ης Μάρτη (με μεσολάβηση Χ. Σολάνα) για την κατάργηση της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας και την αντικατάστασή της από ένα ιδιότυπο υβριδιακό κρατικό καθεστώς που θα ακούει στο όνομα «Σερβία - Μαυροβούνιο». Η Φιλελεύθερη Συμμαχία αντέδρασε εμμένοντας στη βραχυπρόθεσμη διεξαγωγή δημοψηφίσματος με στόχο την ανεξαρτησία του Μαυροβουνίου...

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Προς σύγκρουση τα Συνδικάτα

ΛΟΥΒΙΝΣΜΠΟΥΡΓΚ.-

Οι προειδοποιητικές απεργίες φαίνεται δε «φόβισαν» την Ενωση Βιομηχάνων και άκαμπτοι στις θέσεις τους, προκάλεσαν το αδιέξοδο κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για αυξήσεις μισθών στους εργαζόμενους στη βαριά βιομηχανία της Γερμανίας.

Οπως ανακοίνωσε το συνδικάτο των εργαζόμενων στη βαριά βιομηχανία «IG Metall», δεν επιτεύχθηκε συμφωνία με την εργοδοσία, παρά τις μαραθώνιες διαπραγματεύσεις και πλέον θα κληθούν οι εργαζόμενοι να αποφασίσουν για τις κινητοποιήσεις του κλάδου. Οι συνδικαλιστές ζητούν αύξηση 6,5% για να καλυφθούν οι απώλειες εισοδήματος που έχουν υποστεί οι εργαζόμενοι τα δύο τελευταία χρόνια, αφού οι αυξήσεις κατά 3% το 2000 και 2,1% το 2001 εξανεμίστηκαν λόγω του πληθωρισμού.

Η αποτυχία των διαπραγματεύσεων «θεωρείται» πλήγμα και για τον καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ, λίγους μήνες πριν από τις εκλογές του Σεπτέμβρη, καθώς υπάρχει κίνδυνος αν αποφασιστούν απεργιακές κινητοποιήσεις να ανακοπεί η πορεία ανάκαμψης της οικονομίας της χώρας.

ΟΔ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ
Τώρα θυμήθηκαν να συντάξουν κατηγορητήρια κατά του ΟΥΤΣΕΚΑ...

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ-ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-

Μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουν εκδοθεί τα πρώτα κατηγορητήρια σε βάρος Κοσσοβάρων Αλβανών, πρώην στελεχών και μελών της αυτονομιστικής οργάνωσης ΟΥΤΣΕΚΑ, ισχυρίστηκε χτες η επικεφαλής γενική εισαγγελέας του ΔΠΔ της Χάγης, Κάρλα Ντελ Πόντε, μετά τις συναντήσεις της στην Πρίστινα με τον Πρόεδρο του Κοσσυφοπεδίου, Ιμπραχίμ Ρουγκόβα, και τον πρωθυπουργό, Μπαϊράμ Ρετζέπι.

Η Ντελ Πόντε, που μετά την προχτεσινή επίσκεψή της στο Βελιγράδι πήγε χτες στην Πρίστινα, πρόσθεσε πως είναι ήδη σε εξέλιξη τρεις έρευνες του ΔΠΔ της Χάγης σε βάρος μελών του ΟΥΤΣΕΚΑ. Η ίδια προτίμησε να μην αποκαλύψει τα ονόματα των τριών Κοσσοβάρων Αλβανών.

Ο πρωθυπουργός Μπαϊράμ Ρετζέπι, κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις της Ντελ Πόντε, αρκέστηκε να δηλώσει πως «κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου» και πως «το ΔΠΔ έχει το δικαίωμα να ερευνήσει οπουδήποτε σημειώθηκαν μάχες».

Ο δε ύπατος εκπρόσωπος του ΟΗΕ στο Κοσσυφοπέδιο, Μ. Στάινερ, δήλωσε μετά τη συνάντησή του με την Ντελ Πόντε πως «δεν υπάρχει εθνικότητα που να είναι υπεράνω του νόμου όταν έχουμε υποθέσεις εγκλημάτων πολέμου».

Επίθεση με χειροβομβίδα

Επίθεση με χειροβομβίδα εξαπέλυσαν χτες το πρωί άγνωστοι κατά εστιατορίου σερβικής ιδιοκτησίας στην πόλη Πρέσεβο (Νότια Σερβία, απέχει ελάχιστα χιλιόμετρα απ' το Κοσσυφοπέδιο). Οι άγνωστοι προκάλεσαν μόνο σοβαρές υλικές ζημιές τόσο στο εστιατόριο, όσο και σε παρακείμενα σταθμευμένα αυτοκίνητα. Ανακοίνωση των τοπικών αρχών χαρακτηρίζει την επίθεση «τρομοκρατική ενέργεια» και γνωστοποιεί πως διενεργούνται ήδη έρευνες για τον εντοπισμό των δραστών.

ΗΠΑ
Πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα

ΜΑΪΑΜΙ.-

Εξι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και δεκάδες τραυματίστηκαν όταν η αμαξοστοιχία της εταιρίας «Amtrak», που μετέφερε αυτοκίνητα και στην οποία επέβαιναν 440 επιβάτες και 28μελές πλήρωμα, εκτροχιάστηκε στη βορειοανατολική Φλόριντα, παγιδεύοντας ανάμεσα σε τόνους λαμαρίνας τουλάχιστον 75 άτομα.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τουλάχιστον εκατό τραυματίες μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία. Το δυστύχημα έγινε σε μία περίοδο κατά την οποία η «Amtrak» προσπαθεί να αποφύγει την οικονομική κατάρρευση, καθώς έχουν συσσωρευτεί αρκετά χρέη και χρειάζεται ουσιαστική βοήθεια από τον κρατικό προϋπολογισμό για να επιβιώσει.

ΣΥΝΤΡΙΒΗ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΥΣ ΣΕ ΚΤΙΡΙΟ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ
Σίγουρα δεν ήταν τρομοκρατική ενέργεια!

ΜΙΛΑΝΟ.-

Ανακούφιση για την ιταλική κυβέρνηση, κατήφεια και εκνευρισμός στην Ουάσιγκτον, που, σύμφωνα με τις πληροφορίες, θα ήθελε πολύ να είναι ένα τρομοκρατικό χτύπημα, ούτως ώστε να μην υπάρξει καμία επιστροφή, αλλά και να διευρυνθεί ο «πόλεμος κατά της τρομοκρατίας».

Πάντως, η συντριβή του μικρού επιβατηγού «Πάιπερ» ήταν ατύχημα και πια οι ιταλικές αρχές συνεχίζουν να ερευνούν εάν επρόκειτο για ατύχημα ή αυτοκτονία του πιλότου, του Λουίτζι Φαζούλο, που η πρόσκρουσή του στον εντελώς άδειο πύργο της «Πιρέλι» -διεξάγονται εργασίες ανακαίνισής τους - στοίχισε τη ζωή σε τρεις ανθρώπους και προκάλεσε τον τραυματισμό 29, τρεις εκ των οποίων εξακολουθούν να νοσηλεύονται.

Το αεροσκάφος, που προερχόταν από την Ελβετία, εξέπεμψε σήμα SOS για τεχνικό πρόβλημα, πιθανότατα στο σύστημα προσγείωσης και έκανε κύκλους στον αέρα προτού «καρφωθεί» στο κτίριο. Η συνομιλία του Φαζούλο με τον πύργο ελέγχου αποκαλύπτει μια ανατριχιαστική ακολουθία γεγονότων. Ωστόσο δε δίνει σαφή απάντηση όσον αφορά το γιατί το τετραθέσιο αεροσκάφος έπεσε πάνω στον ουρανοξύστη του Μιλάνου.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ