ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 20 Μάρτη 2021 - Κυριακή 21 Μάρτη 2021
Σελ. /48
«DEFENDER EUROPE 21»
Κόμβος και πεδίο βολής η Ελλάδα για την «πρόβα πολέμου»

Το αποκαλυπτικό γράφημα για τη ΝΑΤΟική άσκηση
Το αποκαλυπτικό γράφημα για τη ΝΑΤΟική άσκηση
Επιβεβαίωση ότι η αλυσίδα αμερικανοΝΑΤΟικών ασκήσεων που συναποτελούν την «Defender Europe 21» (στο διάστημα Μάης - Ιούνης) είναι μια γιγάντια «πρόβα πολέμου», που απλώνει πρόσθετες δυνάμεις της λυκοσυμμαχίας στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία, αποτελούν τα στοιχεία που έρχονται στο φως της δημοσιότητας σε ό,τι αφορά την υλοποίησή της και την εμπλοκή της Ελλάδας. Ολα αυτά την ώρα που οι ΗΠΑ «ακονίζουν μαχαίρια» απέναντι σε Κίνα και Ρωσία, όπως έδειξαν και οι δηλώσεις Μπάιντεν μέσα στη βδομάδα για τον Ρώσο Πρόεδρο, ότι «θα πληρώσει το κόστος».

Σε έναν κατατοπιστικό χάρτη που έδωσε στη δημοσιότητα η ίδια η Διοίκηση των Χερσαίων Δυνάμεων των ΗΠΑ που επιχειρούν σε Ευρώπη και Αφρική (US Army Europe and Africa), κάνει φανερό ότι η Ελλάδα σ' αυτόν τον καταμερισμό θα λειτουργήσει ως βασικός κόμβος ανάπτυξης και αναδίπλωσης δυνάμεων τον Ιούνη, με διάθεση λιμένων και αεροδρομίων, αλλά και ως κόμβος logistics. Επίσης, σημεία της χώρας θα «αξιοποιηθούν» ως πεδία για ασκήσεις.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, περισσότερα από 30.000 στελέχη από 27 κράτη (συμπεριλαμβανομένων όλων των βαλκανικών κρατών, με εξαίρεση τη Σερβία, των κρατών της Ανατολικής Ευρώπης και της Βαλτικής) θα διεξάγουν σχεδόν ταυτόχρονες επιχειρήσεις σε 31 πεδία ασκήσεων σε 12 χώρες (Ελλάδα, Αλβανία, Βοσνία - Ερζεγοβίνη, Βουλγαρία, Κροατία, Εσθονία, Γερμανία, Ουγγαρία, Ιταλία, Κοσσυφοπέδιο, Βόρεια Μακεδονία και Ρουμανία).

Παραπέρα, 16 κράτη φιλοξενούν «δραστηριότητες σχετικές με την άσκηση» (τύπου στρατηγεία, διοικητήρια): Ελλάδα, Αλβανία, Βοσνία - Ερζεγοβίνη, Βουλγαρία, Κροατία, Εσθονία, Γερμανία, Ουγγαρία, Ιταλία, Κοσσυφοπέδιο, Λιθουανία, Μαυροβούνιο, Ολλανδία, Βόρεια Μακεδονία, Ρουμανία και Σλοβενία.

Αεροδρόμια 12 χωρών δέχονται εξοπλισμό και προσωπικό που έρχονται από τις ΗΠΑ: Ελλάδα, Αλβανία, Βουλγαρία, Κροατία, Εσθονία, Γερμανία, Ουγγαρία, Ιταλία, Λιθουανία, Βόρεια Μακεδονία, Ρουμανία, Σλοβενία.

Λιμάνια 5 χωρών αξιοποιούνται για διεκπεραίωση εξοπλισμού από και προς τις ΗΠΑ: Ελλάδα, Αλβανία, Κροατία, Γερμανία και Σλοβενία.

Τέλος, λειτουργούν κέντρα logistics σε Ελλάδα, Αλβανία, Κροατία, Μαυροβούνιο και Σλοβενία.

«Ακονίζουν ικανότητες» στη «στρατηγικά σημαντική περιοχή»

Σύμφωνα με δηλώσεις του διοικητή του US Army Europe and Africa, στρατηγό Κρίστοφερ Καβόλι, η «Defender Europe 21» «μας προσφέρει την καλύτερη ευκαιρία να ακονίσουμε τις ικανότητές μας μαζί με τους συμμάχους και τους εταίρους μας στη στρατηγικά σημαντική περιοχή των Βαλκανίων και της Μαύρης Θάλασσας, έτσι ώστε συλλογικά να είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε σε οποιαδήποτε κρίση μπορεί να προκύψει».

Σε αυτό το πλαίσιο και σύμφωνα με χρονοδιάγραμμα που δίνει ο στρατός ξηράς των ΗΠΑ, τον Μάρτη εξοπλισμός και προσωπικό άρχισαν να μετακινούνται από τις ΗΠΑ προς το «ευρωπαϊκό θέατρο επιχειρήσεων», όπως το ονομάζουν. Χαρακτηριστική περίπτωση εδώ αποτελεί η διεκπεραίωση (τέλη Φλεβάρη με αρχές Μάρτη) αμερικανοΝΑΤΟικού προσωπικού, μέσων (π.χ. ελικοπτέρων) και λοιπού πολεμικού υλικού από την Αλεξανδρούπολη και το οδικό δίκτυο του Εβρου βορειότερα προς τη Ρουμανία.

Τον Απρίλη οι συμμετέχουσες μονάδες θα λάβουν πρόσθετα εφόδια από αποθέματα που βρίσκονται ήδη σε τοποθεσίες σε Γερμανία, Ιταλία και Ολλανδία.

Το μεγαλύτερο μέρος των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων θα πραγματοποιηθεί τον Μάη και η άσκηση θα ολοκληρωθεί τον Ιούνη με την αναδίπλωση δυνάμεων και εξοπλισμού που έχουν έδρα τις ΗΠΑ, άλλη μια διαδικασία όπου θα αξιοποιηθεί ξανά η Αλεξανδρούπολη ως σημείο εξόδου.

Η «Defender Europe 21» θα περιλαμβάνει πολλές συνδεδεμένες μεταξύ τους ασκήσεις, από τις οποίες τουλάχιστον δύο που κομμάτια τους θα υλοποιηθούν επί ελληνικού εδάφους:

-- Την «Immediate Response» (μέσα Μάη έως αρχές Ιούνη), στην οποία περισσότεροι από 5.000 στρατιώτες από 8 χώρες θα εξαπλωθούν σε 31 πεδία ασκήσεων σε 12 διαφορετικές χώρες, προκειμένου να πραγματοποιήσουν δραστηριότητες με πραγματικά πυρά. Στο πλαίσιό της προγραμματίζεται και επιχείρηση Logistics «Over-the-Shore» («παράκτια logistics»), τμήμα της οποίας σύμφωνα με πληροφορίες εξετάζεται να εκτελεστεί στην Ελλάδα, με διεκπεραίωση αρμάτων μάχης, οχημάτων, τζιπ και πυροβόλων, από αρματαγωγά που θα ξεφορτώσουν στα παράλια της Θράκης.

-- Και την ίδια περίοδο την «Saber Guardian», στην οποία περισσότερα από 13.000 στελέχη από 19 χώρες θα διεξαγάγουν ασκήσεις με πραγματικά πυρά, ασκήσεις αντιαεροπορικής και αντιπυραυλικής άμυνας, καθώς και επιχειρήσεις ιατρικής διακομιδής (medical evacuation - Medevac) μεγάλης κλίμακας. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, τμήμα της άσκησης θα γίνει στην Ελλάδα, με ελικόπτερα της 1ης Αεροπορίας Ταξιαρχίας Στρατού (1 CAB) των ΗΠΑ, τα οποία διεκπεραιώθηκαν προς Ρουμανία και άλλες χώρες. Θα επιστρέψουν εδώ για να ολοκληρώσουν τις εκπαιδευτικές δραστηριότητές τους στην Ευρώπη, στην αεροπορική βάση στο Στεφανοβίκειο, όπως γίνεται χρόνια τώρα, ήδη από την εποχή ΣΥΡΙΖΑ. Αλλωστε, στη δύναμη της 1 CAB είναι ενταγμένα και ελικόπτερα τύπου «HH-60 Pave Hawk», με ειδική διαμόρφωση για επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης. Σ' αυτές τις εκπαιδευτικές τους δραστηριότητες θα πλαισιωθούν από ελληνικά ελικόπτερα «Apache» και Ελληνες πεζοναύτες, και θα προσομοιώσουν κινήσεις απεγκλωβισμού τραυματιών υπό εχθρικά πυρά με κάλυψη από φίλιες δυνάμεις, σε άλλο ένα σενάριο πολέμου.


ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
Συνεχίζουν τα ιμπεριαλιστικά παζάρια με σφραγίδα ΝΑΤΟ - ΕΕ

Με καταρχήν συμφωνία για συνάντηση Δένδια - Τσαβούσογλου στις 14/4 στην Αγκυρα ολοκληρώθηκαν, την Τρίτη και την Τετάρτη, ο 62ος γύρος διερευνητικών επαφών και οι λεγόμενες πολιτικές διαβουλεύσεις των ΥΠΕΞ Ελλάδας - Τουρκίας, κομμάτι του διμερούς διαλόγου προς αναζήτηση «διευθετήσεων» ώστε να «τρέξουν» σχέδια του κεφαλαίου και να διασφαλιστεί η ΝΑΤΟική «συνοχή» στην περιοχή.

Η αποτίμηση της ελληνικής κυβέρνησης συμπυκνώνεται στη φράση ότι οι επαφές «διεξήχθησαν σε καλό κλίμα και συνεχίζουμε», με προϋπόθεση υποτίθεται να μπαίνει για τη συνάντηση των δύο υπουργών Εξωτερικών, και ίσως αργότερα των Μητσοτάκη - Ερντογάν, η Τουρκία να συνεχίσει να απέχει από «προκλήσεις» σε Αιγαίο και Ανατ. Μεσόγειο. Αυτό, την ώρα που στις πολιτικές διαβουλεύσεις φαίνεται να μπήκαν στο τραπέζι και ζητήματα όπως το Κυπριακό ή η μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης, με την Αγκυρα να κατεβαίνει με όλες τις διεκδικήσεις της στο «παζάρι».

Θεωρητικά τα Ελληνοτουρκικά θα συζητηθούν, τη βδομάδα που ξεκινά, και σε επίπεδο ΕΕ, ως κομμάτι των ευρύτερων ευρωτουρκικών παζαριών. Καταρχάς τη Δευτέρα στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, αργότερα, την Πέμπτη και την Παρασκευή, στη Σύνοδο Κορυφής, όπου οι ηγέτες των κρατών - μελών πρόκειται, κατά την ατζέντα, να συζητήσουν «την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο», ο δε ύπατος εκπρόσωπος Εξωτερικών Υποθέσεων, Ζ. Μπορέλ, και η Κομισιόν να υποβάλουν έκθεση για τις σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας πριν από τη Σύνοδο. Ωστόσο, καθώς το ιμπεριαλιστικό παζάρι βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, κυβερνητικές πηγές δεν αποκλείουν η συζήτηση επί της έκθεσης να μετατεθεί για τη Σύνοδο του Ιούνη.

Ενόψει της Συνόδου τηλεδιάσκεψη με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρ. Τ. Ερντογάν, είχαν την Παρασκευή οι επικεφαλής της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, συζητώντας για το σύνολο των εξελίξεων, από την Ανατ. Μεσόγειο, το Κυπριακό έως τη Συρία, και για «μια πιθανή επίσκεψη στην Τουρκία μετά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου».

Η συζήτηση φέρει ανεξίτηλη και τη «σφραγίδα» του ΝΑΤΟ, όπως επιβεβαίωσε ο ίδιος ο γγ του, Γ. Στόλτενμπεργκ, μιλώντας τη Δευτέρα στο Ευρωκοινοβούλιο, όπου σημείωσε πως «δημιουργήσαμε αυτό που ονομάζεται μηχανισμός αποτροπής μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας». «Βλέπουμε τώρα ότι βοηθήσαμε να στρωθεί ο δρόμος για τις διερευνητικές συζητήσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας», πρόσθεσε.

Επιπλέον, καθώς Τρίτη και Τετάρτη συνέρχονται οι υπουργοί Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, την Παρασκευή οι Στόλτενμπεργκ και Δένδιας, παρουσία και του υπουργού Αμυνας, Ν. Παναγιωτόπουλου, είχαν τηλεφωνική επικοινωνία, όπου, κατά διπλωματικές πηγές, συζητήθηκε, μεταξύ άλλων, ακριβώς «και η επίτευξη συμφωνίας για την εγκαθίδρυση 24ωρης γραμμής επικοινωνίας μεταξύ των Διακλαδικών Κέντρων Επιχειρήσεων των υπουργείων Αμυνας Ελλάδας και Τουρκίας».

Καθώς οι διεργασίες επιταχύνονται, ο Στόλτενμπεργκ, κατά τις ίδιες πηγές, «διερωτήθηκε κατά πόσο θα ήταν σκόπιμο να υπάρξει μια σύντομη συνάντηση μεταξύ του ιδίου και των δύο υπουργών Εξωτερικών, στο περιθώριο της Υπουργικής Συνάντησης στις Βρυξέλλες την επόμενη εβδομάδα».

Ο Ν. Δένδιας παρέπεμψε στη συνάντηση που προγραμματίζεται για τις 14/4 στην Αγκυρα, επισημαίνοντας πως «για πρακτικούς και συμβολικούς λόγους θα ήταν ευκταίο να πραγματοποιηθεί πρώτα η διμερής συνάντηση μεταξύ των δύο υπουργών. Πρόσθεσε ότι μετά τη συνάντηση αυτή, και ανάλογα με την έκβασή της, θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί μια συνάντηση των δύο υπουργών και του γγ του ΝΑΤΟ, σε ημερομηνία που θα καθοριστεί στο μέλλον», αναφέρουν οι αρμόδιες πηγές.

Εξάλλου, την Παρασκευή, συνεδρίασε στο ΥΠΕΞ το λεγόμενο Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής (δεν μετέχει το ΚΚΕ), παρουσία και του υπουργού Αμυνας, με θέματα ελληνοτουρκικές σχέσεις και Κυπριακό. Απηχώντας και τη σύμπλευση των αστικών κομμάτων, ο Ν. Παναγιωτόπουλος μίλησε για «κλίμα συναίνεσης» που επικράτησε στη συνεδρίαση και ο Ν. Δένδιας εξέφρασε την ικανοποίησή του για το «πνεύμα εθνικής ομοψυχίας» που, όπως είπε, επικράτησε στη συνεδρίαση.

Μια απέραντη αμερικανοΝΑΤΟική βάση

Στο μεταξύ, προχωρούν τα σχέδια μετατροπής της χώρας σε μια απέραντη αμερικανοΝΑΤΟική βάση, σε εφαρμογή και της σχετικής διμερούς συμφωνίας με τις ΗΠΑ. Στο Πετροχώρι Ξάνθης ολοκληρώθηκε συνεκπαίδευση Ελλήνων και Αμερικανών αρματιστών, όπως και Μηχανοκίνητου Πεζικού.

Στο μεταξύ αναμένεται να καταπλεύσει στη Σούδα το αμερικανικό αεροπλανοφόρο «USS Dwight D. Eisenhower», που με στήριξη των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων επιχειρεί αυτό το διάστημα στην Ανατ. Μεσόγειο. Μάλιστα, φέρεται να ετοιμάζουν και σχετική φιέστα επί του πλοίου την Τρίτη, με συμμετοχή Μητσοτάκη, Παναγιωτόπουλου και αρχηγού ΓΕΕΘΑ.

  • Μηχανοκίνητη πορεία ενόψει του κατάπλου του «USS Eisenhower» στη βάση της Σούδας πραγματοποιεί το Σάββατο 20 Μάρτη στις 11 π.μ. στην πλατεία Δικαστηρίων η ΤΕ Χανίων του ΚΚΕ.

Σε αγωνιστική υποδοχή στην αρμάδα του θανάτου των ΗΠΑ καλεί τους εργαζόμενους, το λαό και τη νεολαία η Επιτροπή Ειρήνης Χανίων τη Δευτέρα 22 Μάρτη, στις 5 μ.μ. στην πλατεία της Αγοράς.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ