ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 20 Μάρτη 2021 - Κυριακή 21 Μάρτη 2021
Σελ. /48
Για τις εκλογές στην Ελληνική Σκακιστική Ομοσπονδία

Οι εκλογές στην Ελληνική Σκακιστική Ομοσπονδία θα πραγματοποιηθούν τη Δευτέρα 29 Μάρτη, στο φόντο της πανδημίας και των σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα σωματεία, αλλά και των φαινομένων σήψης και απαξίωσης στον αθλητισμό, των αλλεπάλληλων κυβερνητικών και άλλων παρεμβάσεων για τον έλεγχο των ομοσπονδιών.

Για πρώτη φορά μετά από περίπου 40 χρόνια, θα υπάρξει μια αλλαγή στο επίπεδο του προέδρου της ΕΣΟ, καθώς ο Γιώργος Μακρόπουλος που διοικεί από το 1982, δεν μπορεί να είναι υποψήφιος πρόεδρος.

Τη χρονιά που μας πέρασε, τα σωματεία έμειναν ουσιαστικά κλειστά, πέρα από ένα μικρό διάλειμμα του καλοκαιριού.

Είδαμε να περικόπτεται ακόμη περισσότερο η κρατική επιχορήγηση, στην ΕΣΟ σημείωσε ιστορικό ναδίρ με 126.000 ευρώ, αποτέλεσμα μιας πορείας περικοπών που μείωσαν την κρατική επιχορήγηση κατά -85% μέσα σε 20 χρόνια. Συνολικά αυτά τα χρόνια στον ερασιτεχνικό αθλητισμό βιώσαμε την κατακρήμνιση των επιχορηγήσεων, τη στιγμή που στον επαγγελματικό αθλητισμό είδαμε άρθρο 44 και χάρισμα εκατομμυρίων στις ΠΑΕ.

Αποθέωση της εισπρακτικής λογικής

Μέσα σε ένα τέτοιο δύσκολο περιβάλλον, το ΔΣ της ΕΣΟ, ενώ έλαμψε διά της απουσίας του σε ό,τι αφορά τη στήριξη των σωματείων που έχουν αφεθεί στην τύχη τους, το... τερμάτισε στην καθιέρωση νέων χαρατσιών και στην απογείωση της εισπρακτικής λογικής. Ετσι, εν μέσω πανδημίας και με σωματεία και οικογένειες να στενάζουν οικονομικά και όχι μόνο, αποφασίστηκε:

  • Να μπει, για πρώτη φορά στα χρονικά, παράβολο 30 ευρώ για κάθε νέο σκακιστή/σκακίστρια που εκδίδει δελτίο αθλητή - πιο πάνω και από το κατώτατο μεροκάματο (!). Επιδίωξη που κυοφορείται εδώ και χρόνια και την φρέναρε η παρουσία της «Νέας Σκακιστικής Κίνησης» στο ΔΣ της ΕΣΟ, η οποία έλειψε αυτή την τετραετία.
  • Να πληρώνει κάθε παιδί που θέλει να αγωνιστεί στα Νεανικά Πρωταθλήματα 60 ευρώ αν είναι από Αθήνα - Θεσσαλονίκη και 30 ευρώ για τους υπόλοιπους, παρόμοια για τα Μαθητικά Πρωταθλήματα με 50 ευρώ και 30 ευρώ αντίστοιχα. Εχει ενδιαφέρον ότι το 21% των εξόδων των αγώνων του Νότιου Ομίλου αφορά στην αμοιβή του ...Διευθυντή Αγώνων.
  • Να συνεχίζουν και μάλιστα να αυξάνονται οι θεσμοθετημένες... προμήθειες, με ποσοστό επί των χορηγιών υπέρ των παραγόντων που μεσολαβούν.
  • Το κερασάκι στην τούρτα ήταν το λεγόμενο «ομαδικό πρωτάθλημα Α' Εθνικής», που τελικά δεν διοργανώθηκε λόγω περιοριστικών μέτρων. Αυτό θα γινόταν σε δύο ομίλους, Αθήνα και Θεσσαλονίκη, με τη συμμετοχή όλων σχεδόν των σωματείων (!). «Μόνο» με 700 ευρώ παράβολο, οι ομάδες από Αθήνα - Θεσσαλονίκη θα μπορούσαν να εξαγοράσουν μια θέση όχι μόνο στην Α' Εθνική του 2020, αλλά και του 2021! Ετσι μια ομάδα που έπεσε από τον ΠΟΑ στη Β' Εθνική, με μια χούφτα ευρώ ανέβαινε 2 κατηγορίες την ίδια χρονιά και για 2 χρόνια!

Η εισπρακτική λογική σε όλο της το μεγαλείο, να διαστρέφει οτιδήποτε έχει σχέση με αγωνιστικό αθλητισμό. Δεν πληρώνουμε απλά για να παίζουμε σκάκι, παίζουμε σκάκι μόνο στο βαθμό που πληρώνουμε.

Να αλλάξει η κατάσταση!

Η σημερινή διοίκηση της Ομοσπονδίας μετά από 4 δεκαετίες έχει μετατραπεί σε τροχοπέδη για το άθλημα, σε βαρίδι για τα σωματεία και σε εισπράκτορα για τους σκακιστές και τους γονείς τους.

Ειδικά τα τελευταία 4 χρόνια που είχαμε μονοπαραταξιακή διοίκηση στην ΕΣΟ, η κατάσταση χειροτέρεψε πολύ. Η απουσία από το ΔΣ της ΕΣΟ, για δύο ψήφους, της «Νέας Σκακιστικής Κίνησης» κόστισε στα σωματεία, στους σκακιστές, στο σκάκι. Σκοτάδι καλύπτει τις αποφάσεις και τις συζητήσεις που έγιναν στο ΔΣ της Ομοσπονδίας. Προβλήματα δυσλειτουργιών στο σκακιστικό οικοδόμημα εξελίχθηκαν σε διαλυτικές καταστάσεις.

Χαρακτηριστική είναι η κατάσταση στην Ενωση Σκακιστικών Σωματείων Νομού Αττικής, με πρόεδρο τον γενικό γραμματέα της ΕΣΟ: Επί 4 χρόνια, από τις προηγούμενες εκλογές, δεν έχει γίνει ούτε μια Γενική Συνέλευση, δεν υπάρχει καμία λογοδοσία, καμία διαφάνεια στα οικονομικά της, αλλά ούτε κάποιο αγωνιστικό ή οργανωτικό σημείο ζωής με πλήρη κάλυψη από την ΕΣΟ.

Οι εκλογές στην Ελληνική Σκακιστική Ομοσπονδία γίνονται φέτος με ένα νέο εκλογικό σύστημα, με ενιαίο ψηφοδέλτιο για το ΔΣ και ξεχωριστά για τον πρόεδρο. Μέχρι αυτήν τη στιγμή για τη θέση του προέδρου της ΕΣΟ έχουν γίνει γνωστές οι υποψηφιότητες του Λιμβέριου Αγγελάκη, προέδρου του ΕΟΑΟ Φυσιολάτρη Νίκαιας, και του Στάθη Ευσταθόπουλου, νυν αντιπροέδρου του ΔΣ της ΕΣΟ.

Παρότι δεν είναι απλή αναλογική, πρέπει η ψήφος να αξιοποιηθεί ώστε να ακουστούν οι φωνές των ανθρώπων που εκπροσωπούν ενεργά σκακιστικά σωματεία και θέλουν να αλλάξει η κατάσταση στην Ομοσπονδία.

Για να στηριχθούν και να κρατηθούν ζωντανά τα σωματεία. Για να ανοίξει μια ουσιαστική συζήτηση γύρω από το σχέδιο και τα μέτρα που απαιτούνται, ώστε να ξεκινήσει ξανά η αγωνιστική δραστηριότητα με ασφάλεια ανάλογα με τις εκάστοτε συνθήκες. Για να υπάρχει ένα πλούσιο αγωνιστικό πρόγραμμα, που θα δομείται με αγωνιστικά κριτήρια, θα προωθεί το ερασιτεχνικό αθλητικό ιδεώδες, θα παρακινεί στην ενασχόληση με τον αθλητισμό. Για να υπάρξει ουσιαστική φροντίδα για τους κορυφαίους αθλητές και τις Εθνικές ομάδες.

Η δυναμική παρουσία στο ΔΣ ανθρώπων που έχουν δοκιμαστεί για τη σταθερότητα και την αντιπαράθεση με τη σημερινή διοίκηση από θέσεις αρχών και δεν συμφωνούν με το σημερινό καθεστώς, είναι προϋπόθεση ώστε να υπάρξει ουσιαστική αλλαγή στην πορεία πλεύσης του ελληνικού σκακιού και όχι απλά μια εναλλαγή προσώπων.


Τάνια ΚΑΡΑΛΗ
Διεθνής Διαιτήτρια, υποψήφια για το ΔΣ της ΕΣΟ στις εκλογές στις 29 Μάρτη


ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΕΞΑΣΚΗΣΗ

Σήμερα το θέμα των προβλημάτων είναι η «καθοδήγηση»

Παίζουν τα λευκά. Με ποιον όμορφο τρόπο κερδίζουν;

1
1
1rn1qr1k/p3bbpp/2p5/1p3Q2/5P1N/P6R/1PP2B1P/1K2RB2

Παίζουν τα μαύρα και κάνουν ματ σε 4 κινήσεις 2q4r/1p2Qbk1/3P1p2/1pB2Pp1/1Pp3P1/P1R5/r7/4R1K1
Παίζουν τα μαύρα και κάνουν ματ σε 2 κινήσεις 2rk2n1/3p1pNp/3B3b/pp1NP3/q6p/P2P1Q1R/KP2n3/8

2
2

3
3


Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ