ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 20 Μάρτη 2012
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Τελευταίο «αντίο» στον Ν. Βασταρδή

Σήμερα, στις 3 το μεσημέρι, συγγενείς και φίλοι θα συνοδεύσουν στην τελευταία του κατοικία, στο Νεκροταφείο Χαλανδρίου, τον ηθοποιό Νίκο Βασταρδή, που έφυγε από τη ζωή το βράδυ της Κυριακής, 18 Μαρτίου, στο Σισμανόγλειο νοσοκομείο, όπου νοσηλευόταν τις τελευταίες ημέρες. Ο Νίκος Βασταρδής γεννήθηκε στον Πειραιά το 1924 και σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Θεάτρου Τέχνης, του Κάρολου Κουν. Παρέμεινε κοντά στον δάσκαλό του και πρωτοεμφανίστηκε το 1942 στην «Αγριόπαπια» του Ιψεν. Μέχρι το 1944, εμφανίστηκε επίσης στα έργα: «Για ένα κομμάτι γης» του Κόντγουελ, όπου ερμήνευσε το ρόλο του Ντιουντ, «Στέλλα Βιολάντη» του Γρ. Ξενόπουλου, «Χαρούμενα νιάτα» του Πιζέ.

Μετά το «Θέατρο Τέχνης» συνεργάστηκε με το «Θέατρο του Λαού» και τους «Ενωμένους Καλλιτέχνες» (1945-1946), παίζοντας στον «Ιούλιο Καίσαρα» του Σαίξπηρ, στο «Μακρινό δρόμο» του Αρμπούζωφ και στο έργο του Μπ. Σω «Πάνω στα βράχια»". Το 1947 συμμετείχε στο θίασο του Γιώργου Παππά και το 1948 στο θίασο Βασίλη Λογοθετίδη. Στη συνέχεια, στράφηκε προς το μουσικό θέατρο όπου εργάστηκε για αρκετά χρόνια. Το 1953, μάλιστα, συγκρότησε δικό του θίασο οπερέτας, ενώ το 1955 ανέβασε διάφορες επιθεωρήσεις. Το 1956 επιστρέφει στην πρόζα και ερμηνεύει το Βοναπάρτη στο έργο του Τσβάιχ «Του φτωχού τ' αρνί» με το θίασο Τζ. Καρούσου - Μαίρης Λεκκού.

Από το 1958 μέχρι το 1962 συνεργάστηκε το το «Ελληνικό Λαϊκό Θέατρο» του Μ. Κατράκη και έπαιξε στα έργα «Βασίλισσα Αμαλία» του Γ. Ρούσσου (Οθων), «Το τέλος του ταξιδιού» του Ρ. Σέρριφφ (Ιμπερ), «Εμπορος της Βενετίας» του Σαίξπηρ (Βασσάνης) , κ.ά.

Το 1965, ως συνθιασάρχης με τον Κατράκη και τη Βεργή, περιόδευσε στην Ευρώπη, παρουσιάζοντας αρχαίες τραγωδίες. Το 1982 ίδρυσε το Θέατρο «Θεμέλιο», όπου σκηνοθέτησε και πρωταγωνίστησε σε πολλά έργα: «Τα διαστημικά χρυσάνθεμα» του Ζίντελ, «Κλειστές πόρτες» του Σαρτρ, Μάκβεθ του Σαίξπηρ, «Ταξίδι μακριάς μέρας μέσα στη νύχτα» του Ο' Νηλ, κ.ά.

Στον κινηματογράφο εμφανίστηκε στις ταινίες «Χωρίς συνείδηση», «Ιπποκράτης και Δημοκρατία», «Παύλος Μελάς» κ.ά., ενώ στην τηλεόραση: «Εν τούτω νίκα», «Ανακριτικό γραφείο», «Πορφύρα και αίμα» ή «Ρωμανός Διογένης» κ.ά.

Γελοιογραφίες περί κλίματος

«Αντιμέτωποι με το κλίμα» τιτλοφορείται η έκθεση γελοιογραφίας που θα παρουσιάσει (27/3 - 22/4) το Ιδρυμα Ευγενίδου, με τη συνεργασία της σουηδικής πρεσβείας και του Σουηδικού Ινστιτούτου Στοκχόλμης. Είκοσι καταξιωμένοι Ελληνες και Σουηδοί γελοιογράφοι «μιλούν» με το πενάκι τους για την κλιματική αλλαγή. Παρουσιάζονται έργα των: Τάσου Αναστασίου, Δημήτρη Γεωργοπάλη, Κώστα Γρηγοριάδη, Πάνου Ζάχαρη, Πέτρου Ζερβού, Γιάννη Ιωάννου, Γιάννη Καλαϊτζή, Μιχάλη Κουντούρη, Ηλία Μακρή, Πάνου Μαραγκού, Κώστα Μητρόπουλου, Σπύρου Ορνεράκη, Βαγγέλη Παυλίδη, Στάθη, Μαρίας Τζαμπούρα, Ρίμπερ Χάνσον, Ελένα Λίντχολμ, Λούβε Αντέλ, Κάριν Σούνβισον. Στο πλαίσιο της έκθεσης θα γίνει (28/3) σεμινάριο με τίτλο «Η γελοιογραφία ως εργαλείο ενημέρωσης του κοινού για τα παγκόσμια θέματα. Τεχνικές και μυστικά - θεωρητική προσέγγιση».

Για ένα τρίμηνο...

Τρίμηνη απασχόληση (!!!) υπόσχεται η Λυρική Σκηνή με την ακρόαση για την κάλυψη τριών θέσεων χορωδών (1 υψίφωνο, 1 μεσόφωνο και 1 βαθύφωνο), που προκήρυξε. Οι «τυχεροί» που θα προκύψουν μετά την ακρόαση - κάτοχοι αναγνωρισμένου διπλώματος μονωδίας (οι οποίοι θα εξεταστούν σε άριες και χορωδιακά αποσπάσματα) θα απασχοληθούν με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας ορισμένου χρόνου (από 17/4 έως 31/7). Και μετά το τρίμηνο ...τέλος! Να σημειώσουμε και την ακρόαση της ΕΛΣ για έκτακτους χορωδούς, για τις ανάγκες της χορωδίας στην παραγωγή ενός συμφωνικού έργου ρεπερτορίου και μίας όπερας (Ιούνης 2012). Οι ακροάσεις θα γίνουν στις 4 και 5 Απρίλη. Υποβολή αιτήσεων μέχρι 30/3: Κεντρικά γραφεία ΕΛΣ (Πρωτόκολλο, Πανεπιστημίου 39, Στοά Πεσματζόγλου, 3ος όρ., τηλ. 210.3711.330. Ηλεκτρονικώς, στη διεύθυνση: protocol@nationalopera.gr). Περισσότερες πληροφορίες: Διεύθυνση σκηνής ΕΛΣ, Εφη Βλάχου, 210.3601.225.

Ομαδική έκθεση ζωγραφικής

Εκθεση ζωγραφικής, με τίτλο «Χρώμα στην πατρίδα των καιρών», με συμμετοχή 24 ζωγράφων και 35 νέων δημιουργών - σπουδαστών στην ΑΣΚΤ (του Ζ' εργαστηρίου Ζωγραφικής), φιλοξενεί (έως 3/4) το Ιδρυμα «Μιχάλης Κακογιάννης». Τα έργα, εμπνευσμένα από το ποιητικό βιβλίο του Γιώργου Δουατζή «Πατρίδα των καιρών», καταγράφουν θέματα της σημερινής δραματικής κατάστασης στη χώρα μας. Στην έκθεση (επιμέλεια Ηρας Παπαποστόλου) συμμετέχουν οι ζωγράφοι: Αγγελίδης Νίκος, Αμάραντος Μιχάλης, Βατανίδης Στάθης, Γιαννακάκη Μαρία, Δρούγκας Αχιλλέας, Κανά Ρένα, Καράς Χρίστος, Κατσαδιώτης Χριστόφορος, Κατσουλίδη Μαριάννα, Κοντέλλης Ανδρέας, Λαζόγκας Γιώργος, Μαρτίνου Ελεάννα, Μαστερόπουλος Γιάννης, Μετζικώφ Γιάννης, Μπότσογλου Χρόνης, Νικολάου Ανδρέας, Ρήνας Βαγγέλης, Σάμιος Παύλος, Σαρακατσιάνος Χρήστος, Σκουλά Μαρία, Σκουλάκης Δήμος, Ψυχάκη Μυρτώ, Ψυχοπαίδης Γιάννης.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρας Ποίησης, αύριο (7 μ.μ.) στο Δημαρχείο Καλλιθέας θα παρουσιαστεί το ποιητικό βιβλίο του Τάσου Μακράτου «Διάλογος με τον Διονύσιο Σολωμό και την Ελευθερία. Μεσολογγίου Υμνος». Η εκδήλωση περιλαμβάνει ομιλίες, απαγγελία αποσπασμάτων του βιβλίου και μουσική.

Ψήφισμα όπου καταγγέλλει την καταλήστευση του ελληνικού λαού από ΕΕ - ΔΝΤ - ΕΚΤ και τους εγχώριους κυβερνώντες τους, ενέκρινε, ομόφωνα, η Γενική Συνέλευση της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών. Το ψήφισμα καλεί τους εργαζόμενους της Ελλάδας και της Ευρώπης να παλέψουν για μια κοινωνία στο επίκεντρο της οποίας θα είναι ο εργαζόμενος άνθρωπος και οι ανάγκες του.

Η Εταιρεία Συγγραφέων θα γιορτάσει την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, διοργανώνοντας (21/3, 8μμ, είσοδος ελεύθερη) στο «Bacaro» (Σοφοκλέους 1, 210-3211882) μουσικοποιητική εκδήλωση, αφιερωμένη στον Νικηφόρο Βρεττάκο. Η Αλίκη Καγιαλόγλου θα διαβάσει στίχους των Βρεττάκου, Σεφέρη, Ελύτη, Ρίτσου, Αναγνωστάκη, Γκάτσου, Αγγελάκη - Ρουκ κ.ά. και θα τραγουδήσει κομμάτια Ελλήνων και ξένων συνθετών, με συνοδούς τους Βασίλη Μούτο (πιάνο) και Νίκο Μανιτάρα (κιθάρα).



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ