ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 20 Μάρτη 2012
Σελ. /40
ΠΑΙΔΕΙΑ
Μεθαύριο στο δρόμο οι σπουδαστές

Συλλαλητήριο για τα εκρηκτικά προβλήματα στα ΤΕΙ, την Πέμπτη, στο Αιγάλεω, μετά από κάλεσμα της Γραμματείας Αττικής του ΜΑΣ

Μεθαύριο οι σπουδαστές των ΤΕΙ θα διαδηλώσουν για τα εκρηκτικά προβλήματα που υπάρχουν στα ιδρύματα. Μετά από κάλεσμα της Γραμματείας Αττικής του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών θα γίνει συγκέντρωση την Πέμπτη, στις 12 το μεσημέρι, στο σταθμό του μετρό στο Αιγάλεω.

Στο κάλεσμα του ΜΑΣ περιγράφονται τα προβλήματα στα ΤΕΙ: «Μονά - ζυγά εξάμηνα, έλλειψη καθηγητών, λίστες αναμονής με εκατοντάδες σπουδαστές, απαρχαιωμένος εξοπλισμός, απλήρωτοι πρακτικάριοι. Το "κούρεμα" των προϋπολογισμών για τα ΤΕΙ, με βάση την ψήφιση του μνημονίου από την κυβέρνηση του μαύρου μετώπου ΠΑΣΟΚ - ΝΔ (μείον 200 εκατομμύρια ευρώ για την Παιδεία) θα κάνει την κατάσταση ανυπόφορη».

Το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών διεκδικεί:

  • Ούτε ένα ευρώ από τους σπουδαστές για σίτιση, στέγαση, μετακίνηση, σημειώσεις, βιβλία, αναλώσιμα.
  • Βιβλία για όλους τους σπουδαστές μέσα στις πρώτες 2 βδομάδες του νέου εξαμήνου.
  • Καμιά περικοπή στη σίτιση, δωρεάν σίτιση για όλους τους σπουδαστές.
  • Καμιά λίστα αναμονής, όλοι οι σπουδαστές να πάρουν κανονικά το εργαστήριό τους.
  • Απεριόριστο όριο για δηλώσεις μαθημάτων.
  • Να πληρωθούν τώρα όλοι οι πρακτικάριοι που είναι απλήρωτοι.
  • Τώρα αύξηση των κονδυλίων από τον κρατικό προϋπολογισμό.
ΠΑΣΟΚ - ΝΔ
Παζάρια για Λύκειο και εξεταστικό

Το μεσημέρι ο υπουργός Παιδείας, Γ. Μπαμπινιώτης, μετά από συνάντησή του με το ΔΣ της ΟΛΜΕ, είπε πως θα προχωρήσουν άμεσα οι αλλαγές για το «νέο» Λύκειο και το εξεταστικό και το απόγευμα διευκρινίστηκε, από το υπουργείο, πως ...δεν υπάρχει χρόνος. Για την ακρίβεια, ο Γ. Μπαμπινιώτης έκανε λόγο για «ώριμο νομοθέτημα» και το απόγευμα σημειώθηκε από το υπουργείο πως το νομοθέτημα είναι μεν ώριμο, αλλά δεν υπάρχει χρόνος λόγω ...τεχνικών προβλημάτων.

Πρακτικά, φαίνεται πως οι αντιδραστικές ρυθμίσεις «σκόνταψαν» (προς το παρόν) στο «παζάρι» της συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ - ΝΔ και τα νομοσχέδια μάλλον μετατίθενται μετά τις εκλογές. Το γεγονός αυτό, βέβαια, δε σημαίνει πως τα δύο κόμματα δε συμφωνούν στις βασικές κατευθύνσεις. Το αντίθετο συμφωνούν στις συγκεκριμένες αναδιαρθρώσεις που αφορούν την κατασκευή του σχολείου της «αγοράς».

Κατά τα άλλα στη συνάντηση του υπουργού Παιδείας με την ΟΛΜΕ, εκτός από τα «ώριμα νομοθετήματα», συζητήθηκαν μια σειρά θέματα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός, για μια ακόμη φορά, είπε πως έχει εξασφαλιστεί το χαρτί για τις εξετάσεις, αλλά και ότι προχωρά το θέμα των βιβλίων, τα οποία θα βρίσκονται στα σχολεία τον Ιούλιο (στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση) και τον Αύγουστο (στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση). Αξίζει να σημειωθεί πως έχουμε φτάσει στο σημείο η εξασφάλιση των παραπάνω να θεωρείται κατάκτηση!

Επίσης, ο υπουργός, αναφερόμενος στο θέμα της αξιολόγησης των εκπαιδευτικών, υποστήριξε πως είναι δεδομένη, αλλά απ' ό,τι φάνηκε, απ' όσα είπε κατά τη διάρκεια της συνάντησης, θα καθυστερήσει σε σχέση με τον αρχικό σχεδιασμό. Στις δηλώσεις μετά, για το θέμα είπε πως «πρέπει να υπάρχει αξιολόγηση αλλά το πώς και με ποιες μορφές και με ποιους στόχους είναι ένα θέμα που αξίζει να συζητηθεί».

Προληπτικές εξετάσεις σε μαθητές από ΜΚΟ!

Το υπουργείο Παιδείας ενέκρινε πρόγραμμα «προληπτικής ιατρικής» ΜΚΟ σε σχολεία της Αν. Αττικής και ακριτικών περιοχών

Με τη δράση των ΜΚΟ μέσα στα σχολεία η κυβέρνηση προσπαθεί να εμφανιστεί ότι αντιμετωπίζει το θέμα της πρόληψης στην υγεία των μαθητών! Το υπουργείο Παιδείας ενέκρινε πρόγραμμα της ΜΚΟ Φίλοι Κοινωνικής Παιδιατρικής και Ιατρικής «Ανοιχτή Αγκαλιά», για το χρονικό διάστημα από το Μάρτη έως το Δεκέμβρη του 2012. Το πρόγραμμα αφορά ««εκστρατεία προληπτικής ιατρικής» και περιλαμβάνει «ιατρικές εξετάσεις από κλιμάκιο εθελοντών γιατρών και νοσηλευτών των παιδιατρικών νοσοκομείων Αθήνας και Θεσσαλονίκης» κ.ά. Το πρόγραμμα θα είναι προαιρετικό και απευθύνεται σε σχολεία ακριτικών περιοχών (Σύμη, Νίσυρος, Αγ. Ευστράτιος κ.ά.) και σε σχολεία της Αν. Αττικής.

Ανεξάρτητα απ' τις προθέσεις των εθελοντών γιατρών, η ανάθεση αρμοδιοτήτων σε μια ΜΚΟ δείχνει πώς θέλει η κυβέρνηση να είναι το σχολείο της «αγοράς», αλλά και πώς αντιμετωπίζουν την πρόληψη της υγείας των μαθητών. Πρακτικά, άμα υπάρχει ...προσφορά από κάποια ΜΚΟ μπορεί να «προσφέρονται» κακέκτυπα πρόληψης, που δε θα είναι τίποτα άλλο από πυροτεχνήματα, που θα ενισχύουν την υποκατάσταση υπηρεσιών του κράτους από διάφορους φορείς της «αγοράς».

Ας δούμε, πιο συγκεκριμένα, το πρόγραμμα που εγκρίθηκε. Πολλοί προσπαθούν να πείσουν ότι «καλή είναι και η παρέμβαση των ΜΚΟ, αφού δεν προσφέρει τίποτα ο κρατικός μηχανισμός». Το ζήτημα δεν είναι τόσο απλό, ακόμα κι αν δεχθούμε τις καλές προθέσεις της κάθε ΜΚΟ (κάτι που σηκώνει μεγάλη συζήτηση)... Μια ΜΚΟ ή ένας φορέας δεν μπορεί να προσφέρει ολοκληρωμένα πρόληψη. Ακόμα κι αν με αυτές τις προληπτικές εξετάσεις διαγνωστεί οτιδήποτε (π.χ. για μαθησιακές δυσκολίες) σ' ένα μαθητή, το ερώτημα είναι τι θα γίνει μετά. Δεν υπάρχουν υπηρεσίες, πολύ περισσότερο στις ακριτικές περιοχές, που θα αντιμετωπίσουν το πρόβλημα! Τι εξυπηρετεί, λοιπόν, η «προσφορά» της όποιας ΜΚΟ;

Να επισημάνουμε, επίσης, ότι προκαλεί εντύπωση και η δεύτερη πλευρά της δράσης της ΜΚΟ (εκτός απ' την «ανίχνευση μαθησιακών δυσκολιών»). Σύμφωνα με το πρόγραμμα, «θα υλοποιηθούν παρεμβάσεις με στόχο την καλλιέργεια και ενίσχυση θετικών στόχων και συμπεριφορών σε μαθητές/τριες Λυκείων». Στους στόχους του σχολείου της «αγοράς» η ενίσχυση ...στόχων και συμπεριφορών έχουν συγκεκριμένο περιεχόμενο, τα οποία έχουν σχέση με τη ...σύνδεση των στόχων των μαθητών με την «αγορά».

Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί ότι στην ιστοσελίδα της συγκεκριμένης ΜΚΟ υπάρχουν διαφημίσεις από ιδιωτικά νοσοκομεία, εταιρείες ιατρικού εξοπλισμού και μεγάλες επιχειρήσεις. Αυτό, βέβαια, τυπικά, δε λέει κάτι παραπάνω από τη ...νόμιμη διαφήμιση της ιστοσελίδας, αλλά επί της ουσίας δείχνει πολύ περισσότερα...

Το ΚΚΕ για το θέμα υπηρεσίες πρόληψης και θεραπείας σε σχολεία και εργασιακούς χώρους έχει συγκεκριμένη πρόταση (ενταγμένη στη συνολική θέση του για την Υγεία). Δημόσια Κέντρα Υγείας, που πρέπει να υπάρχουν σε κάθε νομό πρέπει, μεταξύ άλλων, να συνδέονται με τα σχολεία και τους τόπους δουλειάς και να παρέχουν ολοκληρωμένες υπηρεσίες. Προφανώς για τα παραπάνω χρειάζεται η ανάλογη στελέχωση που δεν υπάρχει σήμερα.

Στιγμιότυπο από το τουρνουά
Στιγμιότυπο από το τουρνουά
ΓΙΑΝΝΕΝΑ
Στη «σέντρα» η πολιτική της ναρκωκουλτούρας

Μαζική η συμμετοχή των μαθητών στο τουρνουά ποδοσφαίρου του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων

Αγωνιστικό μήνυμα αντίστασης στην πολιτική της ναρκωκουλτούρας, ενάντια στο νομοσχέδιο που νομιμοποιεί τη χρήση, κατοχή και διακίνηση ναρκωτικών και την καλλιέργεια κάνναβης, δόθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο στα Γιάννενα στο εναρκτήριο τουρνουά ποδοσφαίρου 5Χ5 από το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων. Η πρωτοβουλία και το περιεχόμενο της εκδήλωσης αγκαλιάστηκε πλατιά από νεολαία και γονείς. Στο γήπεδο της Κιάφας βρέθηκαν εκατοντάδες μαθητές από 9 γυμνάσια και λύκεια της πόλης και νέους που βρίσκονται στο πρόγραμμα απεξάρτησης του ΚΕΘΕΑ. Οι 20 ομάδες που συγκροτήθηκαν είπαν ένα μεγάλο ΝΑΙ στη ζωή, στη μόρφωση, στον αθλητισμό και στον πολιτισμό, «κλώτσησαν» την πολιτική που θέλει νεανικές συνειδήσεις «φτιαγμένες» στη φυγή, τη μοιρολατρία και την υποταγή. Οι εκδηλώσεις συνεχίζονται το επόμενο Σαββατοκύριακο με τους προημιτελικούς αγώνες ποδοσφαίρου, ενώ θα διεξαχθεί και τουρνουά μπάσκετ 3on3.

  • Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 3ου Γυμνάσιου Χορτιάτη Θεσσαλονίκης διοργανώνει αύριο Τετάρτη εκδήλωση ενάντια στα ναρκωτικά, στις 6.30 μ.μ., σε αίθουσα του σχολείου.
ΣΥΝΤΟΜΑ ΝΕΑ

*** Το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών Εύβοιας διοργανώνει εκδήλωση αύριο Τετάρτη, με θέμα «Αξιολόγηση - Νέο σχολείο και οι επιπτώσεις σε εκπαιδευτικούς, γονείς, μαθητές», στις 7 μ.μ., στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου, στη Χαλκίδα. Ομιλητής Ηλίας Πατίδης, μέλος της Πανελλαδικής Γραμματείας Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ. Συντονίστρια Αννα Γαλανού, μέλος του ΝΤ της ΑΔΕΔΥ.

*** Νόμιμες έκρινε το Συμβούλιο της Επικρατείας τις τελευταίες πρυτανικές εκλογές (Ιούνης 2010) στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθήνας, στις οποίες αναδείχτηκε πρύτανης ο Θ. Πελεγρίνης. Η Ολομέλεια του ΣτΕ με την υπ' αριθμ. 982/2012 απόφαση και ισχυρή πλειοψηφία απέρριψε την προσφυγή του τότε υποψήφιου πρυτανικού σχήματος του Χ. Στεφανάδη, που υποστήριζε ότι οι εκλογές ήταν άκυρες γιατί ψήφισαν παράνομα οι διοικητικοί υπάλληλοι. Η Ολομέλεια του ΣτΕ απέρριψε τους ισχυρισμούς του υποψήφιου πρυτανικού σχήματος.

Εκδηλώσεις της ΚΝΕ
Σήμερα Τρίτη

Οι ΟΒ του ΤΕΙ Καλαμάτας της ΚΝΕ διοργανώνουν εκδήλωση, με θέμα «Με ισχυρό ΚΚΕ και σένα στον αγώνα υπάρχει λύση», στις 2 μ.μ., στην αίθουσα 29 του ΤΕΙ. Ομιλητής Τάσος Αντωνίου, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.

Αύριο Τετάρτη
  • Οι Οργανώσεις της ΚΝΕ και του ΚΚΕ στη Φιλοσοφική Αθήνας διοργανώνουν εκδήλωση με θέμα «Το πραγματικό νόημα της επανάστασης του 1821 σήμερα», στις 12.30 μ.μ., στην αίθουσα 432 της σχολής. Ομιλητής Τηλέμαχος Λουγγής, πρόεδρος του Κέντρου Μαρξιστικών Ερευνών.
  • Η Οργάνωση των ΤΕΦΑΑ Αθήνας της ΚΝΕ διοργανώνει εκδήλωση με θέμα «Με ισχυρό ΚΚΕ και σένα στον αγώνα υπάρχει λύση», στις 12 το μεσημέρι, στην αίθουσα 4 της σχολής. Ομιλητής Δημήτρης Βιτάλης, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.
  • Η ΟΒ Φιλολογίας Πανεπιστημίου Πάτρας της ΚΝΕ διοργανώνει εκδήλωση με θέμα «Το ΚΚΕ γεννά Μπελογιάννηδες», στις 12 το μεσημέρι, στην αίθουσα ΠΑΜ14. Ομιλητής Χρήστος Κωνσταντινίδης, μέλος του Συμβουλίου Περιοχής Πελοποννήσου της ΚΝΕ.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ