ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 20 Μάρτη 2005
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Ευρωπαϊκός αέρας» στη νεοφιλελεύθερη επίθεση

Δύο πράγματα δεν μπήκε καν στον κόπο να τα συζητήσει ο Κ. Καραμανλής στις συνομιλίες που είχε την Τετάρτη και την Πέμπτη στις Βρυξέλλες με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζ. Μ. Μπαρόζο και τον προεδρεύοντα της ΕΕ Ζ. Κ. Γιούνκερ: Τη Στρατηγική της Λισαβόνας και το Σύμφωνο Σταθερότητας.

Ο πρωθυπουργός δεν έχει την παραμικρή αντίρρηση για τους δύο πυλώνες της βάρβαρης επίθεσης που εξαπολύει η ΕΕ κατά των λαών της. Αντίθετα, η κυβέρνηση της ΝΔ έχει ήδη ενσωματώσει στην πολιτική της τους άξονες και τις οδηγίες των Βρυξελλών, ενώ θα επιχειρήσει να δώσει «αέρα» στις νεοφιλελεύθερες διαρθρωτικές αλλαγές που σχεδιάζει, αξιοποιώντας τις αποφάσεις της εαρινής Συνόδου Κορυφής της ΕΕ που πραγματοποιείται την ερχόμενη εβδομάδα.

Επιπλέον, η κυβέρνηση αναλαμβάνει νέες δεσμεύσεις απέναντι στις Βρυξέλλες, προκειμένου να ρίξει το έλλειμμα στο 3% στο τέλος του 2006, όπως ορίζει το Σύμφωνο Σταθερότητας, το οποίο βέβαια δε διανοείται καν να αμφισβητήσει, ενώ κυβερνήσεις ισχυρών κρατών (Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία κ.ά.) εξέφρασαν σκεπτικισμό ως προς την αναγκαιότητά του, όταν και αυτές το παραβίασαν, αλλά βεβαίως προσαρμόστηκαν (π.χ. Γερμανία με το πρόγραμμα δραστικών κοινωνικών περικοπών, τη διαβόητη «Ατζέντα 2010»). Οι νέες δεσμεύσεις της κυβέρνησης της ΝΔ περιλαμβάνονται στο επικαιροποιημένο Πρόγραμμα Σταθερότητας που θα καταθέσει αύριο στην Κομισιόν. Με δεδομένο ότι η Eurostat υπολόγισε ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας έκλεισε πάνω από 6,1% το 2004, και όχι στο 5,3% που έβγαζε η περιβόητη «απογραφή» της κυβέρνησης, είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι η κυβέρνηση δεσμεύεται για ακόμα πιο σκληρά αντιλαϊκά μέτρα, προκειμένου να το ρίξει στα επίπεδα του 3%.

Με απλά λόγια, τα παραπάνω σημαίνουν ότι - και - για τα επόμενα τουλάχιστον τρία χρόνια θα υπάρξει μια ανελέητη επίθεση ενάντια στα λαϊκά εισοδήματα, με κύρια χαρακτηριστικά την άγρια λιτότητα σε μισθούς και συντάξεις, τις νέες φορολογικές επιδρομές στις λαϊκές μάζες, τις πρωτοφανείς περικοπές σε κοινωνικές δαπάνες, τις σαρωτικές ιδιωτικοποιήσεις και την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας. Το «κλείσιμο» του ελλείμματος το 2004 κατά 0,8% υψηλότερα έναντι των κυβερνητικών προβλέψεων σημαίνει ότι πρέπει να βρεθούν επιπλέον 1,3 δισ. ευρώ. Συνολικά, πάντως, οι περικοπές δαπανών μέχρι το τέλος του 2006 θα ξεπεράσουν τα 5 δισ. ευρώ...

Ταυτόχρονα, το σκέλος των νεοφιλελεύθερων διαρθρωτικών αλλαγών, που προωθεί εσπευσμένα και με κάθε τρόπο η κυβέρνηση της ΝΔ, εντάσσεται στο εθνικό σχέδιο για την ταχύτερη υλοποίηση της Στρατηγικής της Λισαβόνας. Εχοντας προ πολλού αναγορεύσει τις αξίες της Λισαβόνας, δηλαδή την ανταγωνιστικότητα, τη μείωση του εργατικού κόστους και το φιλικό επενδυτικό κλίμα, ως αδιαπραγμάτευτες αξίες, η κυβέρνηση προχωρά στην απελευθέρωση του ωραρίου, την παραπέρα ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, την ανατροπή των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων, τη μείωση των φορολογικών συντελεστών για τις επιχειρήσεις, την προσφορά κινήτρων που δεν είναι μόνο αυτά του «αναπτυξιακού» νόμου, αλλά φτάνουν μέχρι τη δωρεάν προσφορά «επενδυτικών σχεδίων», την εκχώρηση γης, παραλιών, ολυμπιακών εγκαταστάσεων, στρατηγικής σημασίας ΔΕΚΟ, ακόμα και αυτοκινητόδρομων.

Από αυτή την άποψη δεν είναι δύσκολη η «δουλιά» του Κ. Καραμανλή αύριο και μεθαύριο στις Βρυξέλλες. Ο πρωθυπουργός μπορεί να επιδείξει στους ηγέτες των άλλων κοινοτικών κρατών την ολομέτωπη επίθεση κατά των κατακτήσεων και των δικαιωμάτων των εργαζομένων, καυχώμενος ότι δεν υστερεί από τον «κοινοτικό μέσο όρο», αλλά βρίσκεται στην πρωτοπορία της νεοφιλελεύθερης επίθεσης που συντονίζει η ΕΕ, μέσω της Στρατηγικής της Λισαβόνας και του Συμφώνου Σταθερότητας.

Το πρόβλημα που καλείται να διαχειριστεί είναι η ροή της εκταμίευσης των κοινοτικών κονδυλίων από το Γ΄ ΚΠΣ και η μοιρασιά που θα γίνει από το Δ΄ ΚΠΣ. Είναι αποδεδειγμένο πλέον ότι και αυτά τα κονδύλια είναι κομμάτι στο μεγάλο φαγοπότι των μεγάλων αφεντικών και υπηρετούν την «ανάπτυξη» που θέλει η ΕΕ και τα μονοπώλια.

Προκειμένου να αποφύγει ένα «πάγωμα» πληρωμών στα κοινοτικά κονδύλια από το Γ΄ ΚΠΣ, η ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες, πρότεινε από μόνη της να υπάρξουν περικοπές κονδυλίων που ίσως ξεπεράσουν το 1 δισ. ευρώ(!), στο όνομα ότι είναι παράτυπες. Οσο για την κατανομή των κονδυλίων που θα γίνουν από το Δ΄ ΚΠΣ - η απόφαση αναμένεται να ληφθεί στη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου, αλλά θα συζητηθεί και μεθαύριο στο Συμβούλιο - η ελληνική κυβέρνηση έχει «γαντζωθεί» στην πρόταση της Κομισιόν. Αν τελικά περάσει, πράγμα όχι και τόσο πιθανό, τότε μπορεί να αποσπάσει μέχρι 22 δισ. ευρώ, αν όμως οι «ισχυροί εταίροι» επιβάλλουν τη θέση τους, τότε τα κονδύλια θα περιοριστούν μέχρι 12 δισ. ευρώ...

Για χάρη του καλού επενδυτικού κλίματος και των «καλών σχέσεων» με τις Βρυξέλλες, ο Κ. Καραμανλής δε δίστασε να «θυσιάσει» το νόμο για το «βασικό μέτοχο», που μέχρι τις προάλλες ήταν το καμάρι του στη μάχη που υποτίθεται ότι έκανε για την ακηδεμόνευτη δημοκρατία ενάντια στα - μη ημέτερα -διαπλεκόμενα συμφέροντα. Ο πρωθυπουργός αντελήφθη, έστω και καθυστερημένα, αυτό που επιβάλλουν τα συμφέροντα της άρχουσας τάξης συνολικά και σήμανε άτακτη υποχώρηση. Πάνω απ' όλα άλλη μια φορά έβαλε την πειθαρχία στη «νομιμότητα» της ΕΕ και των πολυεθνικών. Το ελπιδοφόρο όμως είναι ότι οι εργαζόμενοι βγάζουν τα συμπεράσματά τους και παίρνουν το δρόμο του αγώνα και της αντίστασης, όπως έδειξε και η συμμετοχή τους στις απεργιακές κινητοποιήσεις της περασμένης Πέμπτης...


Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ