ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 20 Μάρτη 2020
Σελ. /20
ΠΑΜΕ
Να μη γίνουν οι εργαζόμενοι τα «θύματα» της πανδημίας

Ανακοίνωση για τα μέτρα που εξήγγειλαν οι αρμόδιοι υπουργοί την περασμένη Τετάρτη

Eurokinissi

Την ανάγκη «οι εργαζόμενοι να μη ματώσουν εν μέσω πανδημίας» αναδεικνύει το ΠΑΜΕ. Σε ανακοίνωσή του για τα μέτρα που εξήγγειλαν οι υπουργοί της κυβέρνησης την περασμένη Τετάρτη, σημειώνει τα εξής:

«Τα νέα μέτρα προστασίας που ανακοίνωσε η κυβέρνηση μέσω των αρμόδιων υπουργών της είναι ανεπαρκή, αποτελούν ασπιρίνη στον πόνο εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων που μένουν χωρίς εισόδημα για δύο μήνες και αέρα κοπανιστό για τους εργαζόμενους που ήδη έχουν λάβει το χαρτί της απόλυσης ή εργάζονται πλέον με κάθε είδους ελαστικές εργασιακές σχέσεις.

Η αναφορά του υπουργού Εργασίας για την απογοητευτική κατάσταση στην αγορά εργασίας είναι ομολογία ενοχής. Η κυβέρνηση έχει καθολική ευθύνη για το κύμα απολύσεων που κατακλύζουν αρκετούς κλάδους, καθώς όχι απλά καθυστέρησε να πάρει μέτρα προστασίας των εργαζομένων, αλλά με την πρότασή της για ευελιξία στις εργασιακές σχέσεις έδωσε το πράσινο φως στη μεγαλοεργοδοσία για να επιτεθεί και να επιδεινώσει τους όρους δουλειάς χιλιάδων εργαζομένων.

Σήμερα, μιλούν τα στοιχεία και όχι οι προβλέψεις ή οι ευχές. Μέχρι σήμερα και από τις αρχές Μάρτη που ανακοινώθηκαν τα πρώτα μέτρα για τον κορονοϊό, δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι έχασαν τη δουλειά τους, το κύμα των απολύσεων μετατράπηκε σε τσουνάμι, με πολύ πάνω από 40.000 να βρίσκονται στις ουρές των ανέργων.

Είναι προβληματική και άδικη η στάση της κυβέρνησης, που διαχωρίζει τους απολυμένους σε πριν και μετά την ανακοίνωση των μέτρων. Δεν παίρνει καν υπόψη της τους απολυμένους από επιχειρήσεις που οι εργοδότες τις έκλεισαν, με δική τους απόφαση. Πραγματικό μέτρο ανακούφισης για όλους τους εργαζόμενους που έχασαν τη δουλειά τους λόγω των μέτρων και της κατάστασης απέναντι στον κορονοϊό, είναι να ισχύσει αναδρομικά το μέτρο των άκυρων απολύσεων με έναρξη ημερομηνίας τα πρώτα ανακοινωθέντα μέτρα της κυβέρνησης.

«Ξεκρέμαστοι» χιλιάδες εποχικοί και εργαζόμενοι με ελαστικές εργασιακές σχέσεις

Στον αέρα βρίσκονται χιλιάδες εργαζόμενοι που εργάζονται εποχικά, εργαζόμενοι που οι εργασιακές σχέσεις που δουλεύουν, αυτές τις μέρες άλλαξαν δραματικά, με επίσημη κυβερνητική εντολή. Η εκ περιτροπής εργασία και η κυριαρχία των ευέλικτων εργασιακών σχέσεων έχουν οδηγήσει χιλιάδες εργαζόμενους να βρίσκονται αντιμέτωποι με την κατακόρυφη συρρίκνωση των μισθών και των μεροκάματών τους. Για αυτό το πολυάριθμο τμήμα των εργαζομένων, δεν προβλέπεται καμία απολύτως στήριξη. Θα αναγκάζονται να δουλεύουν με τους νέους όρους που επέβαλε η εργοδοσία με την κάλυψη και στήριξη της κυβέρνησης, με μισθούς που απέχουν αρκετά ακόμα και από το επίδομα των 400 ευρώ ανά μήνα, που εξήγγειλαν οι υπουργοί.

Στις δύσκολες συνθήκες της πανδημίας και μπροστά σε μία αστείρευτη πηγή απαλλαγών και ενισχύσεων προς την εργοδοσία, η κυβέρνηση αφήνει ξεκρέμαστους όσους εργαζόμενους εργάζονται στις επιχειρήσεις με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και λήγουν αυτό το διάστημα, τους μακροχρόνια ανέργους, τους εργαζόμενους που βρίσκονται με οφειλόμενα από την εργοδοσία. Σε συνθήκες πανδημίας αυτό το κομμάτι από τη μία χάνει ή δεν έχει εισόδημα και από την άλλη αδυνατεί λόγω της κρίσης να βρει δουλειά.

Τα έκτακτα μέτρα, τα οποία σχετίζονται με τη ρήτρα διατήρησης των θέσεων εργασίας, απαιτούν αυστηρούς ελέγχους. Ηδη υπάρχουν αρκετές καταγγελίες που αναφέρουν πως εργοδότες πιέζουν και απειλούν τους εργαζόμενους να δηλώσουν "παραίτηση", αξιοποιούν κάθε έμμεσο και πλάγιο τρόπο ώστε να μειώνουν το προσωπικό τους, χωρίς αυτό να αποτυπώνεται στο χαρτί ως "απόλυση". Το μέτρο της "μη απόλυσης" δεν αρκεί ως όρος και προϋπόθεση. Οι επιχειρήσεις δεν πρέπει να έχουν αρνητική μεταβολή στο προσωπικό τους για όσο διαρκούν τα έκτακτα μέτρα.

Αν δεν υπάρξουν εντατικές και αυστηρές διαδικασίες που θα ελέγχουν κάθε είδους εργοδοτικές αυθαιρεσίες, αν σε αυτές τις συνθήκες η Επιθεώρηση Εργασίας κατεβάζει ρολά, τότε τα μέτρα στήριξης των εργαζομένων αποτελούν ευχές και οι προειδοποιήσεις της κυβέρνησης προς την εργοδοσία είναι κούφια λόγια.

Πληθαίνουν τα «κρούσματα» εργοδοτικής αυθαιρεσίας

Ηδη τα κρούσματα εργοδοτικής αυθαιρεσίας και οι καταγγελίες των εργαζομένων για ζητήματα μέτρων προστασίας στους χώρους δουλειάς, μισθών, εργασιακών σχέσεων και αδειών, έχουν χτυπήσει κόκκινο. Οι Επιθεωρήσεις Εργασίας σε κάθε περιοχή είναι κυριολεκτικά απούσες, με την εργοδοσία να κάνει ό,τι θέλει.

Την ίδια στιγμή που ο ΕΟΔΥ αναφέρει πως εργαζόμενοι με συμπτώματα πρέπει να κάτσουν σπίτι, χωρίς να προχωρούν παράλληλα σε τεστ για τον κορονοϊό, οι εργοδότες ζητούν ιατρική βεβαίωση. Συνεχίζουν να υπάρχουν πολλές καταγγελίες γύρω από την προστασία των εργαζομένων που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες ή εργαζομένων που είναι μεν σε καραντίνα λόγω στενής επαφής με κρούσμα αλλά δεν επιτρέπεται από τους ειδικούς να κάνουν το τεστ. Ολοι αυτοί οι εργαζόμενοι βρίσκονται απροστάτευτοι. Τα μέτρα που ανακοινώνουν οι ειδικοί μπλοκάρουν πάνω στις απαιτήσεις της εργοδοσίας ή βρίσκουν εμπόδιο σε άλλους νόμους που προϋπάρχουν και βρίσκονται πάνω από τις συστάσεις του ΕΟΔΥ.

(...) Το Δώρο Πάσχα, το οποίο πρέπει να καταβληθεί στο πρώτο 10ήμερο του Απρίλη. αποτελεί σημαντική οικονομική ανάσα για το σύνολο των εργατικών - λαϊκών οικογενειών, που την υπολογίζουν μήνες πριν. Ενα πράγμα λέμε, με απόλυτη σαφήνεια: Να μη διανοηθούν κυβέρνηση και μεγαλοεργοδοσία να βάλουν χέρι στο Δώρο Πάσχα.

Τέλος, σε αυτές τις συνθήκες χρειάζεται ακόμα μεγαλύτερη στήριξη στους εργαζομένους που επηρεάζονται από τις εξελίξεις και τα μέτρα, με αναστολή πληρωμών προς το Δημόσιο, τις τράπεζες, τις ΔΕΚΟ, με αναστολή όλων των πλειστηριασμών, των διακοπών ηλεκτρικού ρεύματος και νερού, των κατασχέσεων».

Το ΠΑΜΕ καλεί «όλους τους συναδέλφους να έρθουν σε επαφή με τα σωματεία τους, να καταγγέλλουν κάθε εργοδοτική αυθαιρεσία, να μη γίνουν τα "θύματα" σε συνθήκες πανδημίας». Απευθυνόμενο στα σωματεία τα προτρέπει, σε αυτές τις συνθήκες και με βάση τις οδηγίες του ΕΟΔΥ, «να αξιοποιήσουν όλους τους τρόπους επικοινωνίας, επαφής και συλλογικής παρέμβασης ώστε κανένας εργαζόμενος να μη μείνει ανυπεράσπιστος. Δεν βάζουμε σε κίνδυνο την υγεία μας, την υγεία της οικογένειάς μας, τη δημόσια υγεία».

Κανένα μέτρο για την επαναπρόσληψη όσων απολύθηκαν από τις αρχές Μάρτη

Παρέμβαση του Ν. Καραθανασόπουλου χτες στη Βουλή

Η επέκταση του επιδόματος των 800 ευρώ και σε όσους απολύθηκαν από την 1η Μάρτη, στο έδαφος των κατευθύνσεων που έδινε τότε η κυβέρνηση για «αυτορρύθμιση» με ευελιξία της αγοράς εργασίας, για να αντιμετωπίσουν οι επιχειρήσεις την επιδημία του κορονοϊού, δεν αλλάζει το γεγονός ότι αυτοί οι εργαζόμενοι καταγράφηκαν ως τα πρώτα μεγάλα θύματα εργοδοτικής επίθεσης με αφορμή τον κορονοϊό, πληρώνοντας τα σπασμένα των επιχειρηματικών ομίλων.

Αντί, λοιπόν, η κυβέρνηση να επεκτείνει τη «ρήτρα» που ανακοίνωσε για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις σε σχέση με τις απολύσεις και να επιβάλει την επαναπρόσληψή τους, κάνει πως δεν ξέρει τίποτα για το «φόνο» της απόλυσης δεκάδων χιλιάδων επιπλέον εργαζόμενων από τις αρχές του Μάρτη, όπως επιβεβαιώθηκε και από την τοποθέτηση του υπουργού Εργασίας, Γ. Βρούτση, χτες στη Βουλή, απαντώντας στις σχετικές επισημάνσεις του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΚΚΕ Νίκου Καραθανασόπουλου.

Ο Νίκος Καραθανασόπουλος σημείωσε ότι για την απογείωση των απολύσεων μέσα στον Μάρτη, η κυβέρνηση λέει ουσιαστικά «ο γέγονε, γέγονε μόνο από δω και πέρα. Και είναι φανερό ότι και οι όποιες απειλές της κυβέρνησης να μην υπάρξουν απολύσεις για να ευνοηθούν οι επιχειρηματικοί όμιλοι από το χρηματοδοτικό πακέτο της κυβέρνησης, μόνο ως ευχολόγιο μπορούν να χαρακτηριστούν, γιατί ακριβώς οι επιχειρήσεις έχουν και άλλα όπλα στη φαρέτρα τους. Εχουν την εκ περιτροπής εργασία, τη μείωση των αποδοχών των εργαζομένων».

Απαντώντας ο υπουργός Εργασίας, αφού επιβεβαίωσε εκ νέου τις 41.000 επιπλέον απολύσεις, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Τρίτη, όχι μόνο δεν δεσμεύτηκε για την επαναπρόσληψή τους, αλλά ουσιαστικά αναγνώρισε... νομικό έρεισμα στους εργοδότες.

«Κάνω έκκληση - είπε - στον επιχειρηματικό κόσμο, διά βήματος Βουλής, να σταματήσουν αυτές τις ενέργειες, οι οποίες μπορεί υποτίθεται νομικά να έχουν έρεισμα να μπορούν να προβαίνουν σε απολύσεις, όμως δεν είναι ούτε ηθικά σωστές, ούτε οικονομικά σωστές, ούτε κοινωνικά σωστές». Κι επιπλέον, επιμερίζοντας ξανά τις ευθύνες, πρόσθεσε ότι «έχουμε υποχρέωση στην κρίση αυτή να συμβάλουμε όλοι, πολιτεία, επιχειρήσεις, εργαζόμενοι».

Ο Ν. Καραθανασόπουλος έκανε σαφές ότι «αν σας μπαίνουν ιδέες ότι ο λαός θα αποδεχθεί να καταργηθούν και να μπουν σε καραντίνα τα εργασιακά του δικαιώματα για να θωρακιστεί η κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων και να υλοποιηθούν όλα τα αντεργατικά μέτρα τα οποία είχατε στο συρτάρι (...) είστε βαθιά γελασμένοι».

Οσο για το μέτρο της απαγόρευσης των συναθροίσεων άνω των 10 ατόμων, ο Ν. Καραθανασόπουλος επισήμανε ότι «το λέμε καθαρά ότι το μέτρο αυτό δεν πρόκειται να αξιοποιηθεί ως λογική που ανοίγει το δρόμο για κατάργηση των συλλογικών δικαιωμάτων των εργαζομένων. Οι εργαζόμενοι έχουν κάθε δικαίωμα να υψώσουν εμπόδια σε όποιο μέτρο είναι αυθαίρετο από την εργοδοσία και στις σημερινές συνθήκες, ή από το κράτος με την αντιλαϊκή πολιτική».

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΔΩΡΟ ΠΑΣΧΑ
Με «ζιγκ - ζαγκ» έκανε το χατίρι των εργοδοτών

Θα καταβληθεί μεν, όχι όμως στην ώρα του

Αφού πρώτα «άνοιξε» η ίδια τη συζήτηση για το ενδεχόμενο να μην καταβληθεί φέτος το Δώρο Πάσχα στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα (στο Δημόσιο έχει ούτως ή άλλως καταργηθεί), ήρθε την ίδια μέρα να εμφανιστεί ότι το εγγυάται (!) ενσωματώνοντας ταυτόχρονα την αξίωση των εργοδοτών να μην καταβληθεί στην ώρα του, αλλά αργότερα από την προβλεπόμενη ημερομηνία.

Χτες το πρωί, η κυβέρνηση εμφανίστηκε να «αξιολογεί» εάν θα χορηγηθεί ή όχι το Δώρο του Πάσχα (προβλέπεται για το πρώτο 15ήμερο του Απρίλη). Συγκεκριμένα, στην ερώτηση που έγινε στην ΕΡΤ προς τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, αν η κυβέρνηση μελετά να μην υποχρεούνται οι επιχειρηματίες να καταβάλουν το Δώρο του Πάσχα, ο υπουργός απάντησε μονολεκτικά ότι «αξιολογείται»!

Ακολούθησε μπαράζ αντιδράσεων, που τελικά ανάγκασαν την κυβέρνηση να αναδιπλωθεί. Αμεση ήταν και η αντίδραση του ΚΚΕ, που, σε σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ, σημείωνε: «Η συζήτηση που άνοιξε γύρω από την αναστολή του Δώρου Πάσχα είναι πολύ επικίνδυνη. Αποδεικνύεται ότι οι χτεσινές εξαγγελίες, με τα ανεπαρκή μέτρα στήριξης των εργαζομένων, λειτουργούν ως άλλοθι και δίνουν το πράσινο φως στην εργοδοσία για να μην αφήσει τίποτα όρθιο στους εργασιακούς χώρους. Κάνουμε καθαρό στην κυβέρνηση και στις εργοδοτικές ενώσεις: Να μη διανοηθούν να πειράξουν το Δώρο των εργαζομένων. Δεν θα ματώσουν οι εργαζόμενοι εν μέσω πανδημίας».

Τελικά, στο βραδινό του διάγγελμα, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι «το Δώρο του Πάσχα θα καταβληθεί στο ακέραιο από όλους τους εργοδότες προς όλους τους εργαζόμενους», άφησε όμως ανοιχτό το πότε, λέγοντας ότι «ο ακριβής χρόνος καταβολής του θα ανακοινωθεί από τα συναρμόδια υπουργεία». Πληροφορίες έκαναν λόγο ότι η καταβολή του θα γίνει το καλοκαίρι. Ανακοινώθηκε επίσης ότι έκτακτο Δώρο Πάσχα θα πάρουν φέτος και οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία, όπως και οι υπάλληλοι της Πολιτικής Προστασίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ