ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 20 Φλεβάρη 2014
Σελ. /24
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Μεγάλο αγροτικό συλλαλητήριο χτες στην Αθήνα

Χιλιάδες από τα μπλόκα διαδήλωσαν, έχοντας στο πλευρό τους εργάτες, αυτοαπασχολούμενους, νέους και γυναίκες

Η κεφαλή της πορείας, με το πανό της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής των Μπλόκων

Eurokinissi

Η κεφαλή της πορείας, με το πανό της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής των Μπλόκων
Αποφασισμένοι να πάνε ένα βήμα παραπέρα τον αγώνα ενάντια στην πολιτική που τους αφανίζει, προς όφελος των μεγάλων καπιταλιστικών επιχειρήσεων στη γεωργία και στον κλάδο των τροφίμων, χιλιάδες αγρότες διαδήλωσαν χτες στους δρόμους της Αθήνας, στο πανελλαδικό συλλαλητήριο που οργανώθηκε με απόφαση της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής των αγροτικών μπλόκων.

Στο πλευρό των αγροτών βρέθηκαν εργαζόμενοι, συνταξιούχοι, άνεργοι, νεολαία και γυναίκες, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΕΒΕ, της ΟΓΕ και του ΜΑΣ. Με προσυγκέντρωση στην Ομόνοια κατευθύνθηκαν προς την πλατεία Βάθης, όπου από το πρωί κατέφταναν τα δεκάδες πούλμαν με τους αγρότες απ' όλα μπλόκα όλης της χώρας.

Από τα Χανιά και το Ηράκλειο της Κρήτης, μέχρι την Πέλλα, την Πιερία και τον Εβρο, και από την Πελοπόννησο μέχρι τη Θεσσαλία, οι διαδηλωτές μετέφεραν τη φωνή των 40 περίπου αγροτικών μπλόκων όλης της χώρας: «Τώρα με τα πόδια, μετά με τα τρακτέρ, αν δε δικαιωθούμε θα γίνει Κιλελέρ». Απαντώντας στο σύνθημά τους, οι εργαζόμενοι φώναξαν: «Εργάτες - Αγρότες συμμαχία στων μονοπωλίων τη δικτατορία».

Στο συλλαλητήριο, παραβρέθηκε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας. Την κεντρική ομιλία έκανε ο Βαγγέλης Μπούτας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας και μέλος της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής των μπλόκων.

Η συγκέντρωση αλληλεγγύης που διοργάνωσαν ΠΑΜΕ - ΠΑΣΕΒΕ - ΜΑΣ και ΟΓΕ, φτάνει στην πλατεία Βάθης
Η συγκέντρωση αλληλεγγύης που διοργάνωσαν ΠΑΜΕ - ΠΑΣΕΒΕ - ΜΑΣ και ΟΓΕ, φτάνει στην πλατεία Βάθης
Τις επιπτώσεις που θα έχει για τους εργαζόμενους, ιδιαίτερα στον κλάδο των τροφίμων, το ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς σημείωσε από το βήμα της συγκέντρωσης, ο Μανόλης Καραντούσας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τροφίμων - Ποτών και στέλεχος του ΠΑΜΕ: Αθρόες εισαγωγές, κλείσιμο και συρρίκνωση παραγωγικών μονάδων, απολύσεις εργαζομένων και νέες στρατιές ανέργων, πάνε χέρι - χέρι με τη συγκέντρωση της αγροτικής παραγωγής στα μονοπώλια, είπε.

«Κολίγοι και δούλοι στον 21ο αιώνα δε θα γίνουμε», τόνισε η Κάτια Κρόκου, μέλος του προεδρείου της ΟΓΕ. Αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες της αγροτικής οικογένειας και τις κάλεσε να πάρουν θέση στην πρώτη γραμμή του αγώνα. Εκ μέρους της ΠΑΣΕΒΕ, ο Δημήτρης Θοδωρόπουλος, υπογράμμισε πως αυτοαπασχολούμενοι και μικροί επαγγελματίες δίνουν καθημερινά τον ίδιο αγώνα επιβίωσης με τη φτωχή αγροτιά ενάντια στα μονοπώλια.

Το λόγο πήραν, στη συνέχεια, αγρότες και κτηνοτρόφοι από τα μπλόκα: Ο Νίκος Αγγέλου από το μπλόκο στο Ανυφί, ο Κώστας Τζέλλας από το μπλόκο της Νίκαιας και πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Παλαμά Καρδίτσας, ο Χρήστος Κάμτσης από το μπλόκο της Πέλλας. Επίσης, αγρότες από το Ηράκλειο και τα Χανιά της Κρήτης, από το μπλόκο του Κάστρου της Βοιωτίας, από το Σωματείο Εργαζομένων στην «Κόκα - Κόλα» στη Θεσσαλονίκη, που σήμερα κλείνουν 5 μήνες απεργίας και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστας Κούρκουλος.

Αποψη του συλλαλητηρίου
Αποψη του συλλαλητηρίου
Ακολούθησε πορεία προς τη Βουλή, μέσω των οδών Χαλκοκονδύλη, Πατησίων και Σταδίου. Στην κεφαλή της βρέθηκε το πανό της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής, αντιπροσωπεία της οποίας επέδωσε υπόμνημα με τα αιτήματα των αγροτών.

Πριν από τη συγκέντρωση, αντιπροσωπεία των μπλόκων έκανε παρέμβαση στον ΟΓΑ, απαιτώντας να σφραγιστούν όλα τα βιβλιάρια, μη μείνει κανένας αγρότης, κανένα παιδί αγροτικής οικογένειας χωρίς γιατρό, φάρμακα, εξετάσεις και νοσηλεία. Το πρόβλημα είναι έντονο, καθώς όλο και περισσότεροι αγρότες αδυνατούν να καταβάλουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές, με αποτέλεσμα να μένουν ανασφάλιστοι, οι ίδιοι και τα μέλη των οικογενειών τους.

Από σήμερα, αγρότες και κτηνοτρόφοι προχωρούν σε γενικές συνελεύσεις στα μπλόκα, για να αποφασίσουν τα επόμενα βήματα, ενώ συνεχίζονται οι ετοιμασίες για τον αγωνιστικό εορτασμό του Κιλελέρ, στις 9 Μάρτη.

Στιγμιότυπο της πορείας στη συμβολή των οδών Πατησίων και Σταδίου
Στιγμιότυπο της πορείας στη συμβολή των οδών Πατησίων και Σταδίου
«Θέλουμε κι εμείς ψωμί... »

«Βάλτε όλοι μια φωνή, θέλουμε κι εμείς ψωμί...». Αν και γραμμένα το 1973, τα «Αγροτικά» ακούστηκαν χτες ιδιαίτερα επίκαιρα στη συγκέντρωση στην πλατεία Βάθης, ερμηνευμένα από τον δημιουργό τους, Θωμά Μπακαλάκο και το συγκρότημα του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου. Ιδια τα προβλήματα για τους φτωχούς αγρότες και όλο το λαό, ίδιος όμως και ο δρόμος που πρέπει να βαδίσουν: «Αλλη λύση από τον αγώνα δεν υπάρχει», όπως σημείωσε στο σύντομο χαιρετισμό του ο Θ. Μπακαλάκος.

Σε Λήμνο και Μυτιλήνη

Την Εφορία Μυτιλήνης απέκλεισαν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι του νησιού στο πλαίσιο παράστασης διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν σήμερα το πρωί. Οι αγρότες έφτασαν στο κέντρο της πόλης με μηχανοκίνητη πορεία που ξεκίνησε από τον κόμβο της Λάρσου, όπου νωρίτερα πραγματοποίησαν συγκέντρωση. Στο σημείο της Λάρσου παραμένουν από τη Δευτέρα, 17 Φλεβάρη, όπου κατά διαστήματα προχωρούν σε αποκλεισμό του δρόμου, ενώ γίνονται και πολύμορφες εκδηλώσεις. Στη Λήμνο, με πρωτοβουλία της Παλλημνιακής Επιτροπής της ΠΑΣΥ, συνεχίστηκε και χτες η κατάληψη των υπηρεσιών του Δήμου, του παραρτήματος της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, του Παραρτήματος του ΙΚΑ και του ΓΕΦ της Εφορίας Μυτιλήνης. Συμπαράσταση εξέφρασε η πλειοψηφία των σωματείων του νησιού.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Να ακούσει η κυβέρνηση τα δίκαια αιτήματα

Δήλωση του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, από το παναγροτικό συλλαλητήριο έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Η κυβέρνηση οφείλει να ακούσει, να αφουγκραστεί τη φωνή της αγωνιζόμενης αγροτιάς. Θα πρέπει να σταματήσει αυτή η αισχρή φοροληστεία σε βάρος του Ελληνα αγρότη. Θα πρέπει να εξασφαλιστούν ελάχιστες εγγυημένες τιμές σε όλα τα αγροτικά προϊόντα, έτσι ώστε να καλύπτουν το κόστος παραγωγής για να μπορεί να ανασάνει, να μπορεί έστω να επιβιώσει σε αυτήν τη δύσκολη συγκυρία ο Ελληνας αγρότης. Το ΚΚΕ βρίσκεται στο πλευρό των αγωνιζόμενων αγροτών. Θα πρέπει να υπάρξει από σήμερα μια μεγάλη λαϊκή συμμαχία, η οποία να ανατρέψει τελικά την αντιλαϊκή πολιτική των κυβερνήσεων και της ΕΕ».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ